Homo yläasteella

  • Maria Pettersson

Peruskoulu on perseestä. Erityisen perseestä peruskoulussa on yläaste. Erityisen perseestä yläaste on silloin, jos satut olemaan homo, lesbo, bi, transsukupuolinen tai edustat jotain muuta seksuaali- tai sukupuolivähemmistöä. Hyvä juttu on se, että peruskoulu ei kestä ikuisesti.

Dan Savage on yhdysvaltalainen toimittaja, jonka kirjoittamaa Savage Love -palstaa julkaistaan kymmenissä lehdissä Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Aasiassa. Palstalla Savage vastaa lukijoiden kysymyksiin ja antaa seksiin ja parisuhteisiin liittyviä neuvoja. Nyt Savage, joka itse on homomies, on lanseerannut kampanjan, jonka toivotaan auttavan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia teinejä kaikkialla englantia ymmärtävässä maailmassa.

Toissa viikolla Billy Lucas, 15-vuotias yhdysvaltalaisteini Indianasta, teki itsemurhan, koska häntä kiusattiin koulussa homouden takia. Billyn äiti löysi hänet hirttäytyneenä sen jälkeen, kun luokkatoverit olivat ehdottaneet, että homo-Billy tappaisi itsensä – ei häntä kukaan jäisi kaipaamaan. Koulun johdolle oli kerrottu kiusaamisesta, mutta toimenpiteisiin ei oltu ryhdytty.
Billy ei ole ensimmäinen eikä viimeinen uhri. Yhdeksää kymmenestä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvasta teinistä kiusataan ja he tekevät itsemurhan neljä kertaa todennäköisemmin kuin muut ikätoverinsa. Tilastot ovat Yhdysvalloista, Suomessa vastaavia tutkimuksia ei tietääkseni ole tehty. Savagen vastaus koulussa kituville teineille: sinnittele vielä. Koulun jälkeen elämä muuttuu paljon, paljon paremmaksi.

It Gets Better on projekti, jossa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat tavalliset aikuiset lähettävät teineille suunnatun videoviestin. Viesti on yksinkertainen: koulun jälkeen asiat muuttuvat paremmiksi. Olet nyt kiusattu, olet yksin, olet epätoivoinen ja itsetuhoinen, mutta me lupaamme: koulu loppuu. Pääset eroon näistä idiooteista, et joudu enää koskaan kohtaamaan heitä. Kestä vielä. Se loppuu.

Savage ja hänen miehensä tekivät ensimmäisen videon viime viikolla, ja nyt projektin Youtube-kanavalla on jo toistasataa videoviestiä. Niiden paras puoli on rehellisyys: viestien lähettäjät eivät teeskentele, että koulusta voisi tulla hauskaa tai että kiusaaminen loppuisi. Eivät kiusatut teinit kaipaa tyhjää puhetta, jonka tietävät valheeksi. Heitä on turha lohduttaa lupauksilla siitä, että koulu tai vanhemmat puuttuvat asiaan: parhaassakin tapauksessa kiusaaminen vain muuttaa muotoaan eristämiseksi. Siksi nämä videot eivät yritä antaa neuvoja siitä, miten kiusaamisen saisi loppumaan. Ne auttavat katsomaan aikaan, jolloin kiusaajista on päästy eroon.

Videoissa kymmenet, pian sadat aikuiset tavallisista pikkukaupunkilaisista Perez Hiltoniin kertovat kouluaikaisista kiusaamiskokemuksistaan ja itsetuhoajatuksistaan, mutta myös siitä, kuinka elämä on parantunut kouluajan jälkeen. He kertovat asioista, jotka olisivat jääneet kokematta ja ihmisistä, joita eivät olisi koskaan tavanneet, jos olisivat antaneet periksi. He osoittavat omalla esimerkillään, että elämä muuttuu paremmaksi ja että koulusta voi selvitä siitä huolimatta, että se on helvettiä.

Tällaisia videoita tarvitaan myös Suomessa, jonka kaikilla yläasteilla homo on haukkumasana. Mutta homous ei ole ainoa asia, jonka takia teinit kiusaavat toisiaan. Haluaisin vielä nähdä projektin, jossa entiset koulukiusatut lähettävät nykyisille tuon saman viestin: kestä vielä, se loppuu kyllä.20 kommenttia

Anonyymi

27.9.2010 21:54

En tietenkään suosi homojen kiusaamista, mutta miksi homot ovat suorastaan Cityn, Hesarin yms. erityissuojeluksessa? Pikkuhiljaa minusta on alkanut tulla kaiken monikulttuurisuuden vastustuja. Selvästi jotkin vähemmistöryhmät ovat jalustalla... Ainoastaan deitti.netin takia käyn näillä sivuilla.

Suomessa on asevelvollisuus, joka koskee ainoastaan MIEHIÄ. Jos satut olemaan mies, ja haluat olla kunnon kansalainen, jota ei halveksita miesten eikä naisten taholta - muun muassa epäilemällä homoksi - sinähän menet armeijaan.

Suomen armeija on todella kuvottava laitos. Koska itse olin omega-uros, jouduin palvelustovereiden kiusaamaksi. Toisin kuin koulumaailmassa, armeijassa olet paikalla ympäri vuorokauden. Ehkä kuitenkaan lopulta ei ole väliä, nukutko kiusaajiesi kanssa vaiko kotona äidin ja isän luona... Kirjoitukseni alkaa mennä sekavaksi, mutta miettikääpä Suomen naiset seuraavaa...

Miksi teille naisille on niin tärkeää, että miehet käyvät armeijan? Monet miehet maksavat siitä kovan hinnan. Jotkut ovat yrittäneet itsemurhaakin armeijan vuoksi. Minulle kävi lopulta hyvin, kun en uskaltanut itsemurhaa yrittää. En halua kuolla vain siitä typerästä syystä, etten onnistunut täyttämään kunnollisen heteroseksuaalisen Suomi-miehen vaatimuksia armeijoineen, korkeakoulututkintoineen ja työurineen.

Eniten ihmetyttää, miksi kiusaavilla miehillä/pojilla on oma haareminsa ts. paljon naisia, kun taas kiusatuista eivät naiset kiinnostu. Naisilta saatava ihailu on alfa-urosten ja muiden mölyäjien käyttövoima. Artikkelissa mainitun amerikan homon kiusasivat hengiltä vahvimmat ja julmimmat miehet/pojat - näin se vaan menee.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

27.9.2010 22:05

Juuri näin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Dia

28.9.2010 09:48

Olin aikanani mukana tilaisuudessa, jossa erään yläasteen entisinä oppilaina kerroimme koulusta tulevien seiskaluokkalaisten vanhemmille. Kävin silloin lukiota ekaa tai toista vuotta.

Jostain syystä opettajat eivät olleet mielissään, kun ainoana kaikista esiintyjistä painotin kuraattorin ja terveydenhoitajan roolien tärkeyttä ja erityisesti kodin antamaa tukea tilanteissa, joissa oppilas altistuu kiusaamiselle koulussa. Ilmeisesti koulusta haluttiin antaa "puhtoinen" kuva eli haluttiin kylmästi valehdella.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

28.9.2010 10:52

Nyymi #1 - Kerrot olevasi "pikkuhiljaa kaiken monikulttuurisuuden vastustaja", ja samassa kommentissa pari kappaletta myöhemmin purat turhautumistasi suomalaisen valtakulttuurin normaaliin toimintamalliin
jossa alfauroksilla käy flaksi ja jossa erilaisia nuoria potkitaan päähän.

Armeijan suhteen itse kukin voi vetää johtopäätöksensä ja mennä
sivariin istumaan jos toiminnan kokee liian vastenmieliseksi - itsehän
istuin tuon 6kk kakun mieluummin juniorien komenneltavana, koska
sivarin 13kk olisi ollut vielä pidempi aika haaskuulla. Pakkohan ei siinä
laitoksessa ole olla, vaihtoehtoja on.

Sukupuolten tasa-arvoon inttiasiassa on tullut uutta perspektiiviä lasten
myötä - jos vaihtoehtoina olisi raskaus tai armeija, ottaisin 6kk armeijan milloin vain.

Juttu itsessään oli erinomainen. Suomessa kun "homo" on haukkumasana muiden joukossa, eikä sanan merkitystä edes useimmiten kyseenalaisteta. Tosin samat ihmiset huutelevat haukkumasanoina myös "neekeriä" ja "vammaista".

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

28.9.2010 12:54

Anonyymi#1, mielenkiintoista millaisia yleistyksiä itse teet naisista, kun samalla moitit "meitä" siitä ettemme muka kiinnostu kuin "alfa-uroksista". Itse en tosiaankaan ole koskaan piitannut moisista miehistä, eikä minulle myöskään ole olennaista käykö mies armeijan vai ei. Kyllä riittää meitä naisia ja tyttöjä (ja poikia) jotka kiinnostumme mukavista ja ujoista pojista mölyävien "alfa-urosten" sijaan. Me vain olemme usein itsekin niitä arempia ja hiljaisempia emmekä näy äänekkäästi isoissa ryhmissä, koska joko emme ole niissä mukana tai olemme hiljaisia ja syrjäänvetäytyviä, emmekä välttämättä uskalla tuoda kiinnostustamme ilmi ujouden vuoksi.

Älä siis moiti meitä naisia ja tee yleistyksiä ennen kuin olet itse valmis huomaamaan myös meidät hiljaisemmat ja vähemmän esiintunkevat naiset/tytöt etkä vain niitä äänekkäimpiä, alfa-uroksia ihailevia luokan kuningattaria! Totuus on, että kaikista ryhmistä, miehistä ja naisista, eri-ikäisistä, homoista ja heteroista, kaikkien kulttuurien edustajista jne. löytyy monenlaisia ihmisiä eikä voi väittää, että mistään ryhmästä "kaikki" ovat tietynlaisia tai vaativat toisilta yhtä tiettyä asiaa.

Erinomainen artikkeli; kyllä Suomessa ja muuallakin on edelleen niin paljon sukupuolivähemmistöjen syrjintää, että asian saa ja se pitää esille nostaa. Ja positiiviset toimet tilanteen helpottamiseksi, kuten tässäkin, ovat aina parempi näkökulma kuin pelkästään kurjuuksien kertominen. Todellakin myös kaikkeen koulukiusaukseen tarvittaisiin juuri tätä viestiä. Tilanne ei ehkä muutu mihinkään sillä hetkellä, mutta joskus se tosiaan muuttuu paremmaksi, ja on hyvä jos kiusattu teini ei siihen mennessä ole oppinut ajattelemaan että kaikki ihmiset tulevat ikuisesti inhoamaan häntä. Siitä pois oppiminen kun kestää kauan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

28.9.2010 14:21

Olin itse transsukupuolinen koulussa ja olen koko ikäni katunut sitä, etten lintsannut, vaan urheasti istuin oppitunnit luullen oppivani jotain hyödyllistä. Ekaluokan jälkeen en ole kuitenkaan oppinut mitään mitä elämässä olisi oikeasti tarpeellista. Sen sijaan, että kehottaisin ihmisiä jaksamaan koulu loppuun, kehotan reippaasti lintsaamaan koulusta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

28.9.2010 14:37

Edellisen kanssa oon täysin samaa mieltä tosta ekasta osasta. Itse en ihan lähtisi vetämään yhteyttä odotusajan ja intin välille. Mielestäni heikoille jäille joudutaan, jos toiselta sukupuolelta vaaditaan "tasoitusta" ainoastaan sukupuoleen vedoten... Täysin tasapuolinen kohtelu olisi oikeudenmukainen niin intin kuin kaiken muunkin suhteen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

28.9.2010 14:44

Hieno projekti.

Mitä erityissuojelukseen tulee, niin eipä tuo valkoinen heteromies (laji jota itsekin edustan) kyllä suomalaisessa yhteiskunnassa ole minkäänlaisen erityissuojelun tarpeessa, niin paljon kuin monet uhrin rooliin mieltyneet valittajat haluaisivatkin niin ajatella.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

28.9.2010 15:12

It gets better. Yeah, were that the case. Aikuisten vastaus nuorten ja teinien ongelmiin tahtoo kummasti aina olla "kyllä se siitä helpottaa." Ehkä jossain vaiheessa voi sanoa, ettei se kyllä välttämättä helpota.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

28.9.2010 15:30

#1 YOU FAIL

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

28.9.2010 15:31

Jos/kun jotakin ihmisryhmää on sorsittu ja potkittu päähän satojen vuosien ajan, ja vihdoin on tajuttu että homoseksuaalit omaavat valtavan osto,- ja kulutusvoiman (yhtälailla heteroiden kanssa) niin tottakai heitä paapotaan ja hyvitellään. Esim. Helsingin suosituimmat baarit ovat homobaareja, ja hävyttömän kalliita. Suomella ei ole enää varaa suututtaa homoseksuaaleja koska heistä saa nyhdettyä hyvin rahaa.

Sellanenkin pointti vielä että kuinka monta vuosisataa pitää tietyn ihmisryhmän kestää paskaa niskaan ja kuinka monta yksittäistä vuotta sen paskan hyvittelemiseen on sitten sallittu käytettävän? Olisiko sen pitänyt riittää että 1981 lähtien homoutta ei enää määritelläkkään sairaudeksi, tai rikokseksi? Se kuittaa 1300-luvulta alkaneen homoseksuaalien syrjinnän?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

28.9.2010 17:58

Oli sekin aika auvoisaa kun oli yläasteellä läski ja 9,5 keskiarvo...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

28.9.2010 20:00

Ei sitä muiden pilkkaa oikein herkemmät kestä jos vielä itse on kova itseään kohtaan. Itse aloin huomata bi:n merkkejä itsessäni teini-iässä. Mulle se oli ja on valtava häpeä edelleenkin. Mutta sille en mitään voi, tällainen ihminen olen. Jos ihmiset saisivat tietää siitä ja alkaisivat vielä pilkata niin en varmaankaan kestäisi. Vielä kun olen mies. Naisilla bi ominaisuus tuntuu olevan paljon hyväksyttävämpää kuin miehillä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

29.9.2010 00:48

Itse olin koko kouluajan läski. Päässä rumat silmälasit ja kuontalo aivan hirveä paksu moppi. Pienempänä haukuttiin ja kiusattiin (ei ehkä niin paljoa?) ja sitten isompana, lähinnä ylä-asteen alussa joutui tappelemaan. Parin tappelun jälkeen sai alkaa olemaan rauhassa.

Ylä-aste on perseestä, siitä ei pääse mihinkään. Vain hyvännäköisenä ja/tai varakkaana se ei aiheuta paljoakaan traumoja. Lukiossa on jo hyvin inhimillistä.

Kyllä se siitä. Asiaa auttaa, jos oikeasti menee valittamaan opettajille aivan suoraan, välittämättä tippaakaan. Se jopa auttoi vitutukseen, kun rillit olivat halki ja marssin kansliaan, niin siinä matkalla jo kyynel silmässä (sattui aika kovaa, kipu ei lähtenyt heti sillä kertaa) auttoi kun sielunsa silmin näki kuinka se ääliö joutuisi kaivamaan omaa / vanhempiensa kuvetta useamman satasen edestä. Herh..

Kannattaa alkaa harrastamaan liikuntaa sitten nuorena. Voi saada tytöiltä paremmin kuin ei omaa läskiä. Itsepuolustuslajit eivät heti auta, mutta antavat kummasti itsevarmuutta - suosittelen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

29.9.2010 12:32

Olen opettaja yläasteella ja kuulen usein homo-sanan väärinkäyttöä. Puutun siihen aina. Joka kerta, kun luokassani käytetään sanaa haukkumismielessä, pidän 15 minuutin luennon seksuaali-identiteetistä, sen muuttuvuudesta, koulukiusaamisesta vallankäyttönä, sekä välttämättömyydestä kunnioittaa ihmisen yksityisyyttä ja psyykkistä koskemattomuutta. Yläasteen ystävänpäivänjuhlassa 7. ja 8. luokan oppilaat juonsivat juhlan drag-asussa. He ovat molemmat avoimesti seksuaalivähemmistöjen edustajia. Maailma voi muuttua, kun vaan muutamme sen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

29.9.2010 13:58

Yläasteella vallitsee fasismi ja rotuoppi. Teinit ovat kuin suoraan Hitler-Jugendista. Vahvat hallitsevat ja heikot tallotaan jalkoihin. Oikeastaan heikot jos vain mahdollista, murskataan täydellisesti. Yläasteella ei ymmärretä erilaisuutta ja sitä jopa pelätään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Balearic

2.10.2010 01:53

Ihan totta, lukion jälkeen se helpottaa myös Suomessa. Itse opiskelen Aalto-yliopistossa ja ainakin täällä Otaniemen kampuksella jokainen saa olla aivan millainen oikeasti on. Ketään ei syrjitä sen perusteella kumman sukupuolen kanssa tykkää seurustella, eikä se edes ole puheenaihe. Tsemppiä teineille!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

2.10.2010 19:53

Minua kiusattiin yläasteella rankasti mm. erään näkyvän ruumiillisen vian ja ujouteni vuoksi. Lisäksi havaitsin olevani homo/bi, mikä ei ainakaan helpottanut elämää homofobisessa ympäristössä. Kiusaaminen jatkui lievempänä vielä lukiossakin, silloin juuri homoutta käytettiin lyömäaseena. Lukion jälkeen yritin opiskella, mutta käytännössä ainoa mitä sain aikaan oli masennuslääkkeiden syöminen ja psykoterapiassa käynti. Vähitellen toivuin lähes täysin ja tällä hetkellä opiskelen lääkäriksi. Syrjintää en enää koe ja olen sosiaalisesti kohtalaisen menestyvä, mutta homofobiaan törmään yhä ajottain, jopa omalla alallani. On totta, että asiat voivat muuttua, mutta rankka fyysinen ja psyykkinen väkivalta jättää aina ihmiseen jälkensä, eikä siitä yleensä voi toipua yksin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

13.10.2010 01:29

Perez Hilton nyt ei taida olla paras puhuja tuohon projektiin, kun itse "kiusaa" julkkiksia jatkuvasti ja pakottaa tulemaan ulos kaapista vasten näiden omaa tahtoa.

It gets better - sitten joskus. Omista yläasteajoista ja helvetistä (tosin syyt muut kuin seksuaalinen suuntautuminen) aikaa kymmenisen vuotta ja selviytymisprosessi kesken.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

4.11.2010 21:01

Noniin, Löytyihän tukea meillekkin!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi