Lapsiseksikampanja epäonnistui

  • Maria Pettersson

Kun Ashton Kutcher ja Demi Moore lanseerasivat lapsiseksin vastaisen kampanjan, heidän tarkoituksensa oli hyvä. Väärin tulkitut tutkimustulokset, omituiset videot ja aggressiiviset hyökkäykset lehdistöä vastaan tekivät siitä kiusallisen skandaalin.

Real Men Don’t Buy Girls -kampanja lanseerattiin huhtikuussa. Kutcher kertoi julkisuudessa tuoreista tutkimustuloksista, joiden mukaan 100 000–300 000 lasta päätyi Yhdysvalloissa prostituoiduiksi joka vuosi. Hän ja Moore järkyttyivät luvuista ja päättivät tehdä asialle jotain, Kutcher julisti monissa haastatteluissa.

”Jotain” oli Youtube-videokampanja, joka sai runsaasti huomiota. Kutcher pyysi julkkiskavereitaan kuten Justin Timberlakea, Sean Pennia ja Jamie Foxxia tekemään videoita, joilla yritettäisiin vakuuttaa yhdysvaltalaismiehet siitä, että seksin ostaminen pikkutytöiltä ei ole tosimiesten hommaa.

Videot olivat hieman, no, omituisia.
Ashton Kutcher istuu sängyn laidalle, riisuu sukkansa ja haistaa niitä. Tuoksu ei ole miellyttävä. Kutcher heittää sukat roskikseen ja kaivaa paketista puhtaat tilalle. Syvä miesääni sanoo ”Tosimies pesee itse pyykkinsä. Tosimies ei osta seksiä tytöiltä.”

Sean Penn käyttää silitysrautaa paahdetun leivän valmistamiseen. Syvä miesääni kertoo, että ”Tosimies tietää, miten silitysrautaa käytetään. Tosimies ei osta seksiä tytöiltä.” Lopuksi Demi Moore ilmoittaa, että Edward Norton on tosimies ja kysyy, oletko SINÄ.

Sisarkampanjassa naiset kertoivat, kuinka he suosivat tosimiehiä.

Julkkismiehiä kiiteltiin hienosta eleestä.
Sitten joku ihmetteli, onko ongelma todella se, että lapsiseksin ostamisella on liian hyvä maine, ja että kun Justin Timberlake sanoo Youtubessa, että hän ei osta lapsiseksiä, kaikki iljettävät lapsiseksinostajat kokevat herätyksen ja tajuavat, että jumantsuikka, meitsikin haluaa olla tosimies niin kuin Justin, enpä enää hyväksikäytä lapsia.
Tai että kun Arianna Huffington sanoo, että hän preferoi miehiä, jotka eivät osta lapsiseksiä, naiset ympäri maata dumppaavat lapsiprostituoituja hyväksikäyttävät miehensä. Koska hemmetti, mä aattelin että se lapsiseksin ostaminen on ihan ok, mut nyt kun Arianna sanoo että ei ole, mun pitää ehkä jättää toi.

Seuraavaksi joku tosikko huomautti, että kenties Dude, Where's My Car? -leffan tähti ei ehkä miettinyt aivan loppuun asti, kannattaako lapsiprostituutiota vastaan kampanjoida juuri kevyellä äijähuumorilla.
Blogosfäärissä oltiin sitä mieltä, että kyseessä oli pitkälti Hollywood-tähtien egotrippailu ja kyseltiin, että
”Is it just me or is there like no connection whatsoever between Sean Penn making a grilled cheese with an iron (manly!) and the horrific situation of someone paying for an enslaved 7-year-old to give them a blow job?"

Sitten mietittiin, että onkohan tuo sukkien heittäminen roskiin yhden käyttökerran jälkeen sittenkään hyvä läppä – kuulemma ei ainakaan esim. köyhien mielestä. Toisaalta, ei kai köyhillä ole sitten varaa lapsiseksiinkään.
Kaikki tämä oli kuitenkin harmitonta: jos kampanja nyt on vähän pöljä ja ehkä aika tehoton, mitä sitten? Ainakin Kutcher ja Moore yrittivät parhaansa.

Sitten alettiin penkoa tutkimusta, jolle Kutcher ja Moore perustivat kampanjansa. 300 000 prostituutioon päätyvää lasta joka vuosi on nimittäin Yhdysvalloissa häkellyttävän paljon. Lopulta Village Voice -lehti kaivoi esiin hieman erilaisia lukuja.
Yhdysvaltojen 37 suurimmassa kaupungissa oli viimeisen kymmenen vuoden aikana tehty yhteensä 8263 lapsiprostituutioon liittyvää pidätystä, siis keskimäärin 826 per vuosi. Vaikka ottaisi huomioon, että läheskään kaikki lapsiprostituutiotapaukset eivät tule ilmi, ja että lapsiprostituutiota esiintyy tietenkin myös suurten kaupunkien ulkopuolella (joskin vähemmän), 300 000 lapsiprostituoitua vuodessa on, no, uskomaton luku.

Kävi ilmi, että Kutcher ja Moore pohjasivat lukunsa aika tyhmään tutkimukseen, jota he lisäksi tulkitsivat väärin. Kyseessä oli Pennsylvanian yliopistossa tehty tutkimus, jossa alleviivattiin, että 100 000 – 300 000 lasta vuodessa ei suinkaan ole prostituoiduiksi päätyvien määrä, vaan sellaisten lasten määrä, jotka ovat riskiryhmässä päätyä prostituoiduiksi. Tutkimuksen mukaan riskiryhmässä ovat esimerkiksi kaikki sellaiset lapset, jotka ovat karanneet kotoa, transsukupuoliset lapset, tytöt jotka kuuluvat jengeihin sekä kaikki ne alaikäiset, jotka omistavat auton ja asuvat lähellä Meksikon tai Kanadan rajaa.

Jos virhe olisi jäänyt Kutcheriin ja Mooreen, asia ei olisi vakava. Valitettavasti lukuun ovat tarttuneet myös poliitikot, ja sillä on senaatissa perusteltu esimerkiksi aloitteita, joilla kiristettäisiin nettisensuuria, laajennettaisiin poliisien valtuuksia, rajoitettaisiin alaikäisten oikeuksia postata kuvia nettiin ja kiellettäisiin alle 18-vuotiaita harrastamasta seksiä edes keskenään. Kyse ei ole siitä, etteikö lapsiprostituutio olisi oikea ja hirvittävä ongelma, vaan siitä, että ongelman suurenteleminen saattaa johtaa paitsi valehteluun ja väärinkäsityksiin, myös isompiin ongelmiin.

Ei ollut yllätys, että Village Voicen artikkeli ei miellyttänyt Kutcheria. Hän aloitti lehteä vastaan sodan, jonka tarkoitus oli saada mainostajat lähtemään. Sotaa käytiin pääasiassa Twitterissä, sillä Kutcher on lähes 8 miljoonalla seuraajallaan yksi maailman vaikutusvaltaisimmista tweettaajista. Hän ei väittänyt, että Village Voicen artikkeli olisi väärässä, vaan alkoi syyttää lehteä lapsiprostituution tukemisesta. Kutcher tweettasi Village Voicen suurimmille mainostajille näin:

Kutcher pelotteli myös muita Village Voicen suurimpia mainostajia.

Ja katso, lentoyhtiö veti mainoksensa pois!

Kutcher viittasi tweeteissaan siihen, että sama firma, joka omistaa Village Voicen, omistaa myös Backpage-sivuston, jonka seuranhakupalvelua on syytetty parittajien toiminnan mahdollistamisesta.
Village Voice puolestaan huomautti videosta, jossa Kutcher ja Moore bilettävät Snoop Doggin konsertissa (Snoop Dogg sanoi Rolling Stonen haastattelussa toimineensa parittajana vuosina 2003 ja 2004).

Digital Life tallensi Twitter-sodan. Siinä hävisivät kaikki, myös lapsiprostituoidut.

20 kommenttia

Ines_Z

25.9.2011 14:52

Jos toi keino kampanjoida julkkisten avulla lapsiseksin ostoon on kyseenalainen niin yhtä kummana olen Suomessa pitänyt sitä, että vaikkapa järjestetään mielenosoitus perheväkivaltaa vastaan. Aivan kuin kotona toisiaan hakkaavat saisivat kimmokeen muuttaa toimintatapojaan jonkun mielenosoituksen vuoksi.
Kiitos kuitenkin mielenkiintoisesta postauksesta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

25.9.2011 14:58

Inez, ero taitaa olla siinä, että Suomessakin ihan vakavissaan vielä keskustellaan siitä, onko perheväkivalta ok (esimerkiksi lapsen tukistaminen). Lapsiprostituoitujen raiskaaminen ei taida Yhdysvalloissa olla kenenkään mielestä ok.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ines_Z

25.9.2011 15:52

^Kommenttini oli kohdistunut keinoja kohtaan eikä tarkoitus ollut väittää, että ikäville epäkohdille ei tulisi tehdä mitään. Ilmeisesti käsititi kommenttini asian jotenkin väärin, koska en ymmärrä ollenkaan pointtiasi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

25.9.2011 16:40

Tätä voisin kutsua journalismiksi!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

25.9.2011 19:04

Sellaista miestä ei olekaan joka saa seksiä ilmaiseksi. Se, että siitä maksetaan rahalla on sentään rehellistä joskaan ei kristillisen moraalin mukaan suotavaa. Jos seksin ostaminen kismittää niin sitten kannattaa katsoa ettei myy sitä itse mitään muuta maksuvälinettä vastaan...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

25.9.2011 19:16

Shiwan8, oletko siis sitä mieltä, että lapsiseksin ostaminen, josta tässä artikkelissa oli puhe, on rehellistä tai normaalia, vaikka sitten kristillisen moraalin mukaan paheksuttavaa?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

licence27

25.9.2011 23:51

Oikeastaan sama puhutaanko lukemasta x vai n mutta jotain USA:ssa ja monessa muussakin maassa on tehtävä ettei aleta katsoa läpi sormien mallia jossa alaikäinen A ei saa vanhemmiltaan rahaa ostaa mitä mieleen juolahtaa ja esimerkiksi saadakseen meikkejä ja merkkivaatteita myy itseään ostoskeskuksessa. Tai B että parittajat pääsevät rikastumaan välittämällä alaikäisiä. Mikä sitten on velkaisen USA:n todellisuus- tuskin se aivan mahdottomasti poikkeaa Suomesta.

Mitä vahinkoa siitä tulisi jos alle 18-vuotiaat eivät saisi hakea seuraa netistä tai laittaa kuviaan näytille? Kielletyn hedelmän houkutus- laista ei ole paljon iloa jos sen noudattamista ei pystytä valvomaan. Laki täytyy kuitenkin olla olemassa että keskimäärin 826 henkilöä vuodessa saadaan pidätettyä.

Suomessa "riskiryhmässä ovat esimerkiksi kaikki sellaiset lapset, jotka ovat karanneet kotoa, transsukupuoliset lapset, tytöt jotka kuuluvat jengeihin sekä kaikki ne alaikäiset, jotka omistavat auton ja asuvat lähellä" Venäjän tai Viron rajaa.- Näin ollen USA:ssa tarvis nostaa ajokortin ikärajaa rajusti ja parantaa opetusta yleisissä kouluissa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

26.9.2011 01:17

Siis mitä?
Omistaako monikin alaikäinen auton?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

26.9.2011 08:56

Mutta saavatko sitten naiset ostaa seksiä nuorilta pojilta, jotenkin tuntuu, etttä se ei ole niin rikollista, koska siinä ei mene pojalta neitsyys niin konkreettisesti (ei kalvo riku) ja pojat taitaa tykätä siitä .....

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

26.9.2011 09:24

Anonyymi 01:17, monissa osavaltioissa ajokortin ikäraja on 16.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

26.9.2011 14:19

licence27, oletko tietoinen että teini-ikäiset tekevät sitä Suomessakin? Nuoret (yleensä lukiolaiset, kotona asuvat) myyvät seksiä ostareilla vanhoille miehille rahaa, vaatteita, meikkejä tai muuta tavaraa vastaan, koska "omat rahat ei riitä". MImmoisessa maailmassa ylipäätään eletään, että rahanpuutteessa ensimmäinen idea on lähteä myymään itseään? Puhelinmyynnissäkään ei tarvitse liikauttaa sormeaan rahansa eteen ja saa tuntea itsensä nöyryytetyksi, mutta sitä tietoa ei tarvitse piilotella niin paljoa kuin itsensä myymistä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

26.9.2011 16:13

Ines: Mielenosoitusten merkitys on herättää poliitikkojen ja lainsäätäjien huomio yhteiskunnan epäkohtiin. Tuskin kukaan yksittäinen henkilö kuvittelee, että nimenomaan kaduilla bannerollien kanssa kulkeminen on ratkaisu itse ongelmaan.

Nimimerkillä N28

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

licence27

26.9.2011 19:42

En missään vaiheessa väittänyt ettei moinen ilmiö koskisi myös Suomea. Ilmiöstä on uutisoitu roskalehdistössä koskien pääkaupunkiseutua.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2010071012018909_uu.shtml

"Mikä sitten on velkaisen USA:n todellisuus- tuskin se aivan mahdottomasti poikkeaa Suomesta."

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

26.9.2011 22:44

"Puhelinmyynnissäkään ei tarvitse liikauttaa sormeaan rahansa eteen ja saa tuntea itsensä nöyryytetyksi, mutta sitä tietoa ei tarvitse piilotella niin paljoa kuin itsensä myymistä."

Paitsi että puhelinmyynnistä ei saa rahaa, saa vain lupauksia rahasta mutta aniharva sillä tekee edes kymppiä viikossa. Seksillä tienaa, hyvin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

28.9.2011 13:49

"Sellaista miestä ei olekaan joka saa seksiä ilmaiseksi."

Puhu vaan omasta puolestasi, Shiwan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

1.10.2011 01:19

Mulle tulee väkisin mieleen että noi Kutcher ja Moore yrittävät tuolla metelillä peittää omia tekojansa...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

2.10.2011 12:35

kirjoituksessa hämmentää se, että lapsiseksistä puhutaan kovin arkisesti, kun kyse on kuitenkin pedofiliasta (olettaen että lapset ovat lapsia, eivätkä vain alaikäisiä). Kolme-neljätoistavuotiaat ovat kautta aikojen harrastaneet seksiä - keskenään. Lapsiin sekaantumisen (oletettu) yleisyys kertoo vakavasta kulttuurisesta ja moraalisesta patologiasta. Moralistinen kauhistelu toisaalta myy, ja ameerikoissa monet viihdeihmiset haluavat kirkastaa kruunuaan ns vakavilla aiheilla. Tässä tapauksessa tuntuu kuintenkin, että metsään on menty oikein rytisten.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

2.10.2011 12:56

siinä mielessä kaksinaismoralistista, että teini-ikä on seksualisoidumpaa kuin koskaan ja teinit itse tietävät oman markkina-arvonsa: nuoruus on HOT. Porno pursuaa nuorta posliinia, tai ainakin nuoren näköistä. On veteen piirretty viiva (monen mielestä!), onko 12-13vuotiaan paneminen väärin. Jotain se meidän ajastamme ja aikuisuuden arvosta kertoo.

Toisaalta, kun miehet ovat itse asialla (eikä kampanja ole lähtenyt liikkeelle naispuolisten feministien kädestä) niin kyllähän tuo aika hätkäyttävää on. Silti koko homma tuntuu kovin amerikkalaiselta, vähän niinkuin maidonjuonninedistämiskampanja. Keskeistä on myös, puhummeko teineistä vai lapsista. Karmaiseva ajatus, että niin moni länsimaalainen mies haluaisi oikeasti panna lasta. Toki moni teinikin on hyvin lapsellinen..
Nuoruudenpalvonta etenee näemmä johdonmukaisesti. Herää myös kysymys, millaisena toimintana seksui nähdään: onko toisen (psykologinen/fyysinen) hyväksikäyttö itsessään olennainen osa kiihottavuutta? Tasaveroisuus ei ns. nappaa?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

7.10.2011 01:42

Jaahas, tuli mieleen, että nytkö huomasi jullkkis vasta vaihtaa sukat. Toinen vissiin edelleen paahtaa leipää silitysraudalla. Jopa on lapsiseksipervoille vaihtoehtoja! Hulluja nuo ..., no kai toimittajatkin ...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

9.10.2011 22:41

shiwan8 ei ole ilmeisesti huomannut, että nykyaikana naisilla on mahdollisuus käydä töissä ja ansaita oma elantonsa. Ilmeisesti hän ei ole myöskään huomannut, että naisetkin ovat seksuaalisia olentoja, jotka voivat haluta harrastaa seksiä ihan omasta tahdostaan. Ikävää, että shiwan8 on joutunut maksamaan aina seksistä (tavalla tai toisella), sillä tavallinen mies saa seksiä muutoinkin, maksamatta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi