Prostituutioturistit

  • Maria Pettersson

Entinen prostituoitu Mariska Majoor perusti vuonna 1994 Amsterdamin punaisten lyhtyjen alueelle paikan nimeltä The Prostitution Information Center. Keskuksen tarkoitus on tarjota tietoa prostituutiosta. Tervetulleita ovat prostituoidut ja heidän asiakkaansa, mutta eritoten turistit ja muut seksityöstä kiinnostuneet, jotka haluavat esittää kysymyksiä. Joka lauantai Majoor vetää alueella tunnin mittaisen tutustumiskierroksen, jonka aikana hän kertoo alueen historiasta, toimintatavoista, käytännöistä ja prostituoitujen työstä. Kierroksille osallistuu kuulemma paljon suomalaisturisteja, ja sinne suuntasin minäkin viime lauantaina.

Kierros alkaa Prostitution Information Centeriltä, joka sijaitsee Amsterdamin vanhan kirkon kupeessa keskellä punaisten lyhtyjen aluetta. Niille, jotka eivät ole siellä käyneet, tiedoksi: homma toimii siten, että prostituoidut vuokraavat itselleen työtilan 8-12 tunniksi. Työtiloja on tällä De Wallenin alueella noin 300. Työtila koostuu näyteikkunasta sekä sen takana olevasta pienestä huoneesta, jossa on sänky ja mahdollisesti pari muuta kalustetta. Prostituoidut seisovat näyteikkunoissa, yleensä erittäin vähissä vaatteissa, ja odottavat asiakkaita. Jos asiakas osoittaa kiinnostusta ja prostituoitu hyväksyy, hän avaa näyteikkunan vieressä olevan oven (jonka saa auki vain sisäpuolelta) ja kertoo hintansa. Jos hinnasta päästään yhteisymmärrykseen, siirrytään näyteikkunan taakse pieneen huoneeseen harrastamaan seksiä.

Kierrokselle osallistuu kaksi pariskuntaa sekä muutama naiskaveriporukka. Suurin osa punaisten lyhtyjen alueen vastaantulijoista on yksittäisiä miehiä ja miesporukoita, mutta infokierroksella heitä ei syystä tai toisesta tapaa.
Majoor aloittaa kierroksen istuttamalla yhden kierroksen osallistujista infokeskuksen ikkunaan. Hän sytyttää punaisen valon ja antaa kierroksen osallistujien seurata, miltä homma näyttää prostituoidun näkökulmasta. Se on todella opettavainen näky. Jokainen ohikulkija tuijottaa omalla tavallaan: osa häpeillen, osa halveksuen, jotkut uteliaasti, jotkut itsevarmoina pelimiehinä, muutamat mielipuolisen riettaasti. Ja nyt istutaan vielä vaatteet päällä! Ikkunassa istuminen on uskomattoman avartavaa. Ihmisluonnosta oppii varsin paljon viidessä minuutissa. Sitä voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään.
(Majoor järjestää myös erillisiä ikkunassaistumis-workshoppeja, joissa istutaan vähissä vaatteissa ja jotka kuulemma voimauttavat naisia. En kyllä ihan tiedä, miten. Pari päivää sitten ikkunassa oli istunut nainen, jonka tytär oli ostanut tälle ikkunassaistumissession äitienpäivälahjaksi. Aviomies oli lahjoittanut paljastavat hepenet.)

Samalla Majoor kertoo alueen historiasta ja seksibisneksestä tänään. Hän itse aloitti seksityön 16-vuotiaana ja jatkoi sitä 21-vuotiaaksi. Hän kertoi aloittaneensa, koska tarvitsi rahaa ostaakseen koiran. Koira oli kallis. Hän tutustui sattumalta prostituoituun, kuunteli tämän kertomuksia työstä ja päätti tienata taskurahat seksillä. Majoor lopetti, koska työ alkoi käydä ahdistavaksi, ja perusti infokeskuksen.

Kierros jatkuu tutustumisella De Wallenin eri osiin. Naisen markkina-arvo käy nopeasti selväksi: kalleimmalla alueella (taksa 50 euroa per 15 minuuttia) työskentelevät nuoret, hoikat, vaaleat slaavit. Halvimmalla alueella (25-35 euroa per 15 minuuuttia) mustaihoiset, ylipainoiset ja vanhemmat naiset. Majoor osoittelee toimistoja, joista käsin ikkunoita vuokrataan. Hän kiinnittää huomion jokaisen ikkunan yläpuolella olevaan turvavaloon ja sireeneihin, jotka alkavat pitää metakkaa jos prostituoitu painaa sisällä turvanappia. Hän kertoo olevansa huolissaan siitä, että Amsterdam on painostanut kaikkein suurimman ja hyvämaineisimman ikkunanvuokraajan lopettamaan toimintansa – alueen asuntojen arvoa halutaan nostaa vähentämällä ikkunoita, mutta toistaiseksi se ei ole onnistunut. Majoor on sitä mieltä, että ikkunoissa työskentelevät prostituoidut ovat kaikkein parhaassa asemassa, sillä he saavat itse määrätä hintansa, työaikansa ja -tapansa. Hänen mielestään näitä naisia ei saisi ajatella uhreina, vaan voimakkaina naisina, jotka ovat ottaneet elämänsä omiin käsiinsä. Toki monet heistä, eritoten Aasiasta saapuneet perheenäidit, ovat olosuhteiden uhreja, Majoor myöntää.

Majoorin kierros on ihana, koska sen aikana voi kysyä mitä tahansa.
Onko työtiloissa ilmastointi kesien varalle? (On.)
Kuinka suuri osa seksityöläisistä on paikallisia? (Noin viisi prosenttia.)
Mikä on ikäraja? (18 myynnille, 16 ostolle.)
Miten prostituoituja pitäisi katsoa kun kävelee ohi? (Hymyile nopeasti. Ei saa tuijottaa jos ei aio tehdä kauppaa, eikä missään tapauksessa valokuvata.)
Kauanko seksi yleensä kestää? (Useimmat laukeavat 3-4 minuutissa.)
Vaihdetaanko lakanat asiakkaiden välissä? (Ei.)
Yrittävätkö asiakkaat tinkiä hinnasta? (Kyllä, erityisesti kiinalaiset ja turkkilaiset.)
Onko miesprostituoituja? (Harvoja, ja he työskentelevät escort-palveluissa, eivät ikkunoissa.)
Onko käsityksesi miehistä muuttunut työsi takia? (On, huonompaan.)
Toivoisitko, että tyttäresi valitsee saman uran? (En missään nimessä.)
(Majoor vastasi myös moniin muihin kysymyksiin. Jos teille tulee mieleen jokin kysymys, kirjoittakaa se tuohon kommenttiosioon. Saatatte saada vastauksen.)

Kun osutte Amsterdamiin, osallistukaa ehdottomasti Majoorin kierrokselle. Lukekaa myös Majoorin kirjoittama kirja [URL=http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:aIySyJnn1JQJ:www.pic-amsterdam.com/pdf/Binnenwerk-E-Prostitutie.pdf+majoor+%22When+sex+becomes+work%22&hl=fi&gl=fi&pid=bl&srcid=ADGEEShz-S476PA_qocHMHLBD4AEiD5RUFSYS_fvor0qt70qfe98AhuZEz6FDaMJ9WL0V8R5smttX7hCSBuqma-ScZhP4WokRLhtb6aD4ZlzDlRQEHRMgQZ4K8SRbyU9jv6RefbgE2wE&sig=AHIEtbQyJGtmg1p63zYUcH2RKP47Ps-wQg]When Sex Becomes Work[/URL], joka on opas prostituoiduksi aikoville, mutta erittäin kiehtova teos myös niille, jotka eivät suunnittele uraa seksityöläisenä. Kirjasta selviää esimerkiksi se, miten seksityöläinen laskee arvonlisäveron palveluistaan.

10 kommenttia

Anonyymi

22.12.2010 14:13

Jälleen kiinnostava aihe ja kirjoitus Marialta. Kiitos näistä!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

22.12.2010 17:36

Onko seksuaalivähemmistöille omat prostituoitunsa, vai voiko naisen ostaa ikkunasta niin mies kuin nainenkin?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

22.12.2010 23:27

Juu, asiallinen juttu. Tulipahan tietoa nykyisestä hintatasostakin, kun aion pistäytyä paikalla lumimyrskyjen jälkeen pitkästä aikaa.

Paikallinen tuttuni kertoi, että sijoittajat ovat jo pitkän aikaa halunneet repiä alas koko A:n Vanhan Kaupungin (ehkä sen kirkon, ja toisen pienemmän alueen laidalla) jättäisivät. Pilvenpiitäjiä tilalle!

Yhtenä perusteluna on käytetty alueen epäsiveellstä elämää, ja puolelle on saatu telaketjufemakoita Suomesta asti: mm. Suomi24: kekustelupalstalla "Onko prostituutio väärin" eräs meuhkasi, miten "Hollanti pistää viimeinkin huorat kuriin". Asiaa on käsitelty A:n kaupunginvaltuustossakin muutaman kerran, mutta muutosta ei ole odotettavissa.

- Wanha Pukki

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

23.12.2010 14:31

Ei ne huorat mihinkään häviä, pistettiin punaisten lyhtyjen alue sileäksi tai ei. Itse pidän alueen tunnelmasta, se on paljon muutakin kuin vain prostituutiota; ja jopa jollain lailla muistuttaa vapaudesta.

Ja siis, olen nainen ja asun Amsterdamissa joten alue on tuttu.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Maria Pettersson

23.12.2010 15:08

"Onko seksuaalivähemmistöille omat prostituoitunsa, vai voiko naisen ostaa ikkunasta niin mies kuin nainenkin?"

Kysyin muuten tätä itsekin (joskin ilman ostoaikeita). Vastaus oli, että osa, joskin vähemmistö, ottaa asiakkaakseen myös naisia. Pariskunnat hyväksytään yleisemmin, tuplahinnalla toki. Miespuoliset prostituoidut ikkunoissa sen sijaan ottavat asiakkaiksi vain toisia miehiä. Tämä siitäkin huolimatta, että saattavat olla itse heteroita.

"Paikallinen tuttuni kertoi, että sijoittajat ovat jo pitkän aikaa halunneet repiä alas koko A:n Vanhan Kaupungin (ehkä sen kirkon, ja toisen pienemmän alueen laidalla) jättäisivät. Pilvenpiitäjiä tilalle!"

Tästä en kuullut, mutta suuria muutoksia Wallen alueella halutaan tehdä. Ikkunoita halutaan vähentää ja tuoda alueelle siveellisempää ohjelmaa. Mainitsin tuolla tekstissä, että iso ikkunanomistaja häädettiin - noihin ikkunoihin pystytettiin muutamaksi kuukaudeksi paikallisten suunnittelijoiden muotia, mutta nyt ne ovat tyhjillään. Sinänsä alue on esimerkiksi turismin kannalta tosi arvokas, aika hurjaa jos meinaisivat panna kokonaan matalaksi... Pilvenpiirtäjiä on Amsterdamiin tosi vaikea rakentaa, maaperä kun ei oikein kestä.

Piti muuten vielä sanoa se, että Amsterdamin viranomaiset ovat kieltäneet katuprostituution kokonaan. Ongelma oli, että suuri osa katuprostituoiduista oli pahasti koukussa huumeisiin. Katuprostituutio kiellettiin, mutta samalla tarjottiin hoitoa, asuntoja ja sosiaaliturvaa. Tulokset olivat erittäin hyvät.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

23.12.2010 16:44

^Kiitos tiedosta, tuota olen oikeasti jo pitkään miettinyt. Vähänkö epistä muuten että (hetero)miehet eivät myy itseään naisille... ;)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

28.1.2011 14:37

Hetero-mies myy palveluksiaan homo-mieihille, mutta väittää olevansa hetero? Ei siis myykään seksuaalipalveluja? Mitenköhän teilläpäin määritellään hetero?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

16.2.2011 13:59

Tulipahan tämänkin selväksi. Ajattelin lähteä perhelomalle Amsterdamiin, mutta en nyt lähdekään näiden huorien takia. Moni muukin tuttuni on perunut matkansa. Pitäkööt huoransa näyteikkunassa. Elo on kuin keskiajalla.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

13.8.2012 10:53

Toi huora-alueena toimiva vanhan kaupungin *osa* (jossa myös ne kuuluisat coffee shopit sijaitsevat) on erinomaisen tarkasti rajattu alue. Ei siellä mitään muureja tietenkään ole, mutta ennen pimeää kun tepastelee, niin näyttää aivan tavalliselta paikalta. Ja illalla sinne ei ole pakko mennä näyteikkunoita ihmettelemään jos ei aihe kiinnosta tai on vaikka pikkulasten kanssa liikkellä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

22.8.2012 15:06

Kun interreilaajana saavuin Amsterdamiin, oli aamu ja päätin katsella vähän ympärilleni ennen hostellin etsimistä. Kävelin sattumalta heti ensimmäiseksi juuri tuonne punaisten lyhtyjen alueelle. Siellä niitä vähäpukeisia naisia oli näyteikkunoissa, mutta en jäänyt katselemaan vaan lähdin etsimään jotain mielenkiintoisempaa.
Se ei siis ole mikään syrjäinen paikka, jonne olisi vaikea eksyä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi