Rehelliset tappo- ja murhamiehet

  • Karoliina Sallinen

Kun Reindeer Spotting ilmestyi, joku keksi, että elokuva ihannoi huumemaailmaa. Tässä vaiheessa ilkeät olisivat voineet kutsua näin väittäneitä yksinkertaisiksi, kiltimmät tyytyivät vain muistuttamaan, että juuri tämän takia koulussa kuuluisi opettaa entistä enemmän luetun/katselun ymmärtämistä ja kriittistä lukutaitoa.

Harri Nykäsen ja Jouni Tervon ”Nokka – kiven sisällä” kertoo Katajanokan vankilan elämästä. Tässäkin vaiheessa pitäisi varmasti paheksua rikollisten elämää, mutta se ei olekaan yhtä helppoa kuin Reindeer-Janin kohdalla. Nokassa on nimittäin elokuvamaista glamouria. Luteista, haisevista selleistä ja kidutushuoneista huolimatta...tai ehkäpä juuri siksi.

”Nokkaan” on kerätty triviatietoa, perushistoriaa ja haastatteluja sopivan kevyessä muodossa. Kirja paljastaa, missä sellissä Remu Aaltonen majaili, millaisin pakokeinoin muurit yritettiin ylittää ja kuinka vankilaslangi saadaan haltuun. Haastatteluista tulee jopa sellainen olo, että ammattivalehtelijat taitavatkin olla niitä kansamme rehellisintä porukkaa. Kun sellien ulkopuolella poliitikot voivat selittää minkä tahansa teon ”oikeaksi” pelkällä retoriikalla, vankilassa se ei enää toimikaan.

” Huipulla olivat kynämiehet eli petosten tekijät, jotka tekivät kynällä rahaa, sitten rehelliset tappo- ja murhamiehet. Se oli sellainen vanki jonka pystyi ottamaan mihin tahansa hommiin, se ei kiroillut ja sillä oli riittävä auktoriteetti toisiin vankeihin nähden. Sitten tulivat varkaat ja muut fiksut omaisuusrikolliset kuten kassakaappimiehet. - - Aivan pohjalla ovat mummojen pystyryöstäjät ja potkijat sekä seksuaalirikolliset jotka saivat pelätä muita vankeja. Esim. Jammun sai kuljettaa saatettuna joka paikkaan.” Nokka 2010: 38.

Katajanokan vankila lakkautettiin vuonna 2002. Samalla menetettiin asiakkaiden mukaan myös tietynlainen vankilatunnelma, uudessa paikassa sitä ei enää tavoitettu. Olisipa mielenkiintoista kuulla, millaista fiilinkiä nykyvankiloista löytyy. Löytyyköhän City.fi –sivujen lukijoista niitä, joilla olisi käytännönkokemusta aiheesta?

5 kommenttia

Toni

14.11.2010 18:45

Olen ollut Katajanokassa.. tosin hotellissa ! =D

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

14.11.2010 21:35

Ensinnäkin on syytä muistaa millaisesta vankilasta "Nokassa" oli kysymys. Kyseessä oli "paljuselleillä" varustettu vankila. Palju on sanko, joka oli sijoitettu sellin nurkassa olevaan puiseen laatikkoon. Sankoon tyhjennettiin sekä virtsarakko että peräsuoli. Tyhjennyksen tuottamat eritteet eivät aina osuneet sankoon, vaan saattoivat mennä ohi, jääden mädättämään ikivanhaa lautalaatikkoa. Sellit olivat pieniä, vanhoja ja paskaisia. Selleissä ei toiminut ilmastointi koska sitä ei ollut, eli ne olivat älyttömän kuumia. Korkea lämpötila yhdistettynä sellissä olevaan eritesankoon sai sangon "porisemaan".

Moderni Vantaan vankila korvasi Katajanokan vankilan. Vantaalla sellit olivat vuonna 2002 upouusia. Ne ovat vieläkin täysin virheettömässä kunnossa. Selleissä on televisiot ja digiboksit. Seinään on upotettu keskusradio, josta voi valita mieleisensä kanavan. Jokaisessa sellissä on erillinen wc ja suihku. Sellit ovat tilavia, ikkunat ovat suuret ja niissä roikkuu verhot. Vantaan vankilassa on myös suuri liikuntasali, kuntosali ja painoja on kuntoiluun vielä lisää ulkoilualueilla.

Karoliina Sallinen kirjoitti:
"Samalla menetettiin asiakkaiden mukaan myös tietynlainen vankilatunnelma, uudessa paikassa sitä ei enää tavoitettu. Olisipa mielenkiintoista kuulla, millaista fiilinkiä nykyvankiloista löytyy. Löytyyköhän City.fi –sivujen lukijoista niitä, joilla olisi käytännönkokemusta aiheesta?"

Kirjoitus on hämmentävä. Sanottu "asiakkaiden" kritiikki "uudessa paikassa" eli Vantaalla tavoittamatonta "vankilatunnelmaa" kohtaan jää ilman lähdettä. Ehkä se on kirjoituksessa käsitelty Nokka-kirja, ehkä ei.

Tiedossa kuitenkin on, että EIT on jo vuosia hukkunut kanteluihin, missä kritisoidaan suomalaisia paljusellejä, juuri sellaisia joita oli Nokalla. Näitä kanteluita tehtailevat juristit vankien toimeksiannoista. Tiedossa on sekin, että Euroopan kidutuksen vastainen komitea ("CPT") on toistuvasti antanut Suomelle huomautuksia ns. paljusellien olemassaolosta. Suomi on puolestaan antanut CPT:lle lupauksia sellitilanteen korjaamiseksi. Toistaiseksi lupauksissa ei ole pysytty.

Mikä on se tunnelma mitä väitetyt asiakkaat ovat jääneet kaipaamaan Vantaan vankilassa? Ketä ovat nämä kaipauksen riivaamat asiakkaat? Joka kaipaa vanhojen paskasankojen aikaan, täytyy olla mielisairas tai eksentrikko.

Vantaan vankilasta löytyvää fiilinkiä voi kuvata seuraavasti: siisti, hotellimainen ja moderni.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

15.11.2010 17:17

Luulisin, että asiakkaat elämysmatkallaan Vantaan vankilaan eivät kokeneet niin vankilamaisia elämyksiä kuin Nokalle tehdyllä elämysmatkalla. Vankilatunnelman menettämisen seurauksena saattaakin olla se, että asiakkaat päättävät vankilan sijaan viettää lomansa muualla, jolloin vankila menettää matkailutuloja.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

21.11.2010 20:26

Mokan ja muiden paljuvankiloiden tunnelmaa eivät ole jääneet kaipaamaan kuin vanhat hörhöt, joita on elossa enää kourallinen jos sitäkään. Tottuneet 1800 luvun arkkitehtuuriin, eihän sellaisesta pääse eroon edes aivopesulla.
Itsellä ei ole kokemusta nykyaikaisista vankiloista, mutta en kaipaa palju vankiloitakaan. Niistä olen ollut erossa pian 30 vuotta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

21.11.2010 22:16

juuri tuollaisia 1800 luvun rakennus kaameuksia rikollisille juuri tulisi ollakkin!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi