Kulttuuri

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on sirkus.

Käärmenainen kapitalistimaassa  5

The Birdhouse Factory
Sirkus

Käärmenainen
Käärmenainen

Nyt olen nähnyt, kuinka farkkuihin pukeutunut nainen seisoo omilla olkapäillään.

Lasvegasilainen uuden sirkuksen poppoo Cirque Mechanics toi Savoy-teatteriin sirkusta, tanssia, näytelmää ja mimiikkaa yhdistelevän kertomuksen tehtaasta ja sen työntekijöistä. Chaplinin Nykyajalle, Rube Goldbergille ja paikoin myös Diego Riveralle kumartava uuden sirkuksen esitys alkaa H. Rosebudin tehtaalta, jota luotsaa tiukka pomo mustassa puvussa, knalli päässä, salkku kädessä ja naama norsunvitulla. Alaisina hänellä on kasa farkkuhaalareihin pukeutuneita työntekijöitä, jotka työnteon lomassa äityvät hillittömyyksiin - ajelevat yksipyöräisillä, roikkuvat liinoissa ja lampuissa, ajelevat german wheelilla ja riekkuvat trapetsilla. Tätä johtaja ei hyväksy, vaan tiuskii alaisensa takaisin töihin.
Työnteon keskeyttää tehtaaseen lehahtanut pikkulintu, joka avaa työntekijöiden silmät. Väliajan kohdalla tehtaassa suoritetaan vallankumous. Klovni/miimikko ryhtyy johtamaan ja entinen pomo pannaan linjastotyöhön. Nimi vaihtuu The Birdhouse Factoryksi ja tehdas alkaa valmistaa värikkäitä koteja pikkulinnuille. Tässä esityksen sanoma: kapitalismin pitää olla kivaa.

Esityksessä on kaksi henkeäsalpaavaa numeroa. Ensimmäinen on Khongorzul Tsevenoidovin käärmenainen-numero. Käärmenaiset ovat aina hämmästyttäviä, mutta Tsevenoidov on omaa luokkaansa, paras käärmenais-esitys jonka olen nähnyt. Tyyppi puraisee kapulaa ja nostaa itsensä suun lihaksilla ylösalaisin ilmaan. Wau.
Toinen on Sagiv Ben Binyamimin ja Aloysia Gavren upea tangon säestyksellä suoritettu pariakrobatianumero, jossa Gavren esittämä estoinen nörtti luopuu putkimies-lookista ja vapautuu upeaksi vampiksi.

Näiden lisäksi nähdään hauskaa ja osin hyvin taitavaa, mutta ei todella upeaa tai huomattavan kekseliästä sirkustelua. Maistiaisia täällä, joskaan kaikki videolla nähtävät numerot eivät saapuneet Suomeen asti. Ihmetelkää käärmenaista!
Pisteet esitykselle siitä, että sirkukselle leimallisesta eteerisyydestä ja sadunomaisuudesta on kerrankin uskallettu päästää irti. Minun puolestani esityksessä olisi saanut olla vieläkin enemmän steampunkkia, rautaa, ruostetta ja Neuvostoliittoa. Kaipasin myös luovempaa musiikin käyttöä. Nyt René Aubry -tyylinen musa jäi suurelta osin tylsäksi tilutteluksi, vaikka tehdas tapahtumapaikkana vaatisi hienoja kilahteluja, kolahteluja, koneiden ääniä ja mökää.

German wheel
German wheel

Seksiä satumaassa  9

Saltimbanco
Sirkus

Kuva: Olivier Samson Arcand
Kuva: Olivier Samson Arcand

Uuden sirkuksen pioneerista mammuttimaiseksi instituutioksi kasvanut Cirque du Soleil toi Saltimbanco-kiertueensa Hartwall-areenalle. Vuodesta 1992 kiertäneen shown 4000 esitystä ovat keränneet yli 9,5 miljoonaa katsojaa.

Valtava tuotantokoneisto ja 17 vuoden kokemus näkyvät lopputuloksessa: kaksi- ja puolituntisen shown jokainen pala on mietitty ja harjoiteltu tuhansia kertoja. Esiintyjät ovat ilmiömäisiä - Cirque du Soleil on jokaisen sirkustaiteilijan unelmatyöpaikka, ja sirkus voi valita itselleen maailman parhaat artistit.

Käsiohjelman (ylihinnoiteltu, 10 euroa, älä osta) mukaan esityksessä käsitellään kansainvälistyvää kaupunkikulttuuria. Höpöhöpö, sanoo tarkastaja. Tarjolla on sukellus satumaailmaan. Perinteiset sirkustemput sidotaan yhteen löyhällä tarinalla. Satumaa on kyllä kaunis ja, yllättäin, myös seksikäs.

Saltimbancossa on seksiä. Turhan monet sirkusesitykset ovat täysin seksittömiä, vaikka mahdollisuudet olisivat valtavat. Aurinkosirkustelijat toivat lavalle flirttiä ja ilahduttavissa määrin myös homoerotiikkaa.

Järjettömän hienot puvut, lavastuksen väriloisto, livebändi ja taianomaiset musat viimeistelevät paketin. Se on täydellinen. Täydellinen samalla tavalla kuin Disneyn piirretyt. Pieni roso olisi ollut paikallaan. Nyt Saltimbanco on täydellistä viihdettä, mutta se ei kosketa tai saa ajattelemaan.

Paha maku jäi kaupallisuuden määrästä. Parhaat areenapaikat maksavat 80 euroa ja huonoimmatkin viitisenkymppiä. Hintaa alentamalla olisi katsomonkin saanut täyteen, nyt paikoista oli täytetty vähän yli puolet. Esitys alkaa kiitossanoilla sposoreille. Aulassa myytävät paidat maksavat sata euroa. Kyllä, sata. Rahastuksen makua.

Saltimbanco
23.-27.9. Hartwall Areena
30.9.-4.10. Turku Areena

Kuva: Al Seib © 2005 Cirque du Soleil Inc.
Kuva: Al Seib © 2005 Cirque du Soleil Inc.