Stieg Larssonin röökikuolema ja kantakapakka

  • Anita

Kristalliyönä 2004 kuollut Stieg Larsson myy niin helkkaristi. Tuskinpa legendat myyntiä vähentävät: mies poltti 60 savuketta päivässä ja joi 15-20 kuppia kahvia. Niin ja eli pikaruoalla. Kuoli sydänkohtaukseen käveltyään portaat ylös omaan asuntoonsa, kun hissi oli rikki. Käännöksiä yli 40 kielelle ja yli 27 miljoonaa lukijaa ympäri maailman. Espanjassa kirjailija on Euroopan suosituin: yli 4 miljoonaa myytyä kopiota. No niin, Ruotsissa legendaa pidetään yllä. Kävin kaupunginmuseon järjestämällä kävelyllä, jossa tutustuttiin muutamiin kirjan (ja kirjailijan elämän) pääkohtiin Tukholman keskustassa. Tässä muutamia helmiä muille Larssonista kiinnostuneille, muistatteko kohdat kirjoista?

1. Bellmansgatan 1
Kierros alkaa Millenium-trilogian päähenkilön Mikael Blomqvistin kotoa Bellmansgatan 1:stä (vastapäätä, Bellmansgatan kuudessa asuvat muuten Eva Dahlgren ja Efva Attling). Kirjoissa Mikael kävelee sisään katutasosta; oikeasti ullakkokerrokseen pääsee vain yläkerran sillan kautta.

Mikael Blomqvistin koti
Mikael Blomqvistin koti

2. Monteliusvägen
Pikku hiekkatie, joka kiertää Riddarfjärdeniä. Mukava näky paitsi lahdelle, myös keskustaan, jossa sijaitsee kaupungintalo (vihreäkattoinen vaaleanruskea rakennus, erottuu kaiken yläpuolella kaupunkikuvassa), jossa Mikael Blomqvist tuomittiin herjauksesta teollisuuspohatta Hans-Erik Wennerströmiä vastaan.

3. Mellqvist Kaffebar, Hornsgatan 78
Larssonin oma kantapaikka 1990-luvulla. Samaisessa kahvilassa Lisbeth Salander mm. näki Mikaelin suutelevan rakastajatartansa Erika Bergeriä ja lainasi mieheltä rahat, jotka tekivät hänestä kolme miljardia dollaria rikkaamman. (Alla olevassa kuvassa istuva daamihan ei muuten varmasti ole tietoinen pienestä yhtenevästä imagostaan Lisbeth Salanderin kanssa.)

Mellqvist Kaffebar
Mellqvist Kaffebar

4. Hökens gatanin ja Götgatanin kulma, Milleniumin toimitus
Kirjoissa Milleniumin toimitus (150 m2) sijaitsee Greenpeacin yläpuolella ja sieltä on näkymä Götgatanille. Todellisuudessa talossa on vain asuntoja. Miehet jotka vihaavat naisia -elokuvassa toimiston sisäänkäynti oli Götgatan 11:sta.

5. Kvarnen -taverna ( http://www.kvarnen.com/ )
Lisbeth tapailee rokkibändi Evil Fingersin tyttöjä täällä tiistai-iltaisin. Kun Mikael Blomqvist saapuu paikalle kollegoidensa kanssa, Lisbeth yrittää kalastella huomiota suutelemalla Miriam Wu:ta.

Kvarnen Södermalmilla
Kvarnen Södermalmilla

Kävelykierrokselle mukaan: http://www.stadsmuseum.stockholm.se/ . Prinsessa-intoilijoille löytyy myös kuninkaallisia kävelyitä.

2 kommenttia

Tero

11.6.2010 15:16

Löysin Larssonin vasta hiljan. Onhan tuo melko loistava dekkaristi. Tai siis oli, olin medialta kuolleessa kulmassa ilmeisesti 2004.
Vinkki tageihin: nimet kannattaa erotella etu- ja sukunimiin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anita

12.6.2010 14:53

Löysin itsekin Larssonit vasta viime joulun aikoihin. Olen yrittänyt ajaa ideaa, että kirjat koukuttavat samalla tunnelmalla Dan Brownit. En ole saanut näkemykselleni kannatusta.

Kiitos tag-vinkistä, hyvä pointti muuten ;)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi