Kattilat täynnä puuroo

  • Marko Ahonen

Minulla ei ole mitään joulua vastaan, enkä ymmärrä ihmisiä, joilla on. Joulun vastustaminen muka-coolien ihmisten muka-älykästä kevytkapinaa, jolla halutaan korostaa itsensä muka-omaperäisyyttä.

Minulle on teille uutisia, joulun vihaajat: Olette yhtä omaperäisiä kuin myöhästyvä kaukoliikenteen juna, kaupassa itkevä vauva ja juoppo nakkikioskin jonossa. Olette myös täsmälleen yhtä ärsyttäviä.

Jos joulu ei kiinnosta, se ei ole mikään hyvä syy yrittää pilata muiden joulunviettoa. Älkää sitten viettäkö, kukaan ei pakota.

Kukaan ei pakota myöskään katsomaan jouluelokuvia. Paitsi isät ja äidit, jotka raahaavat lapsensa puoliväkisin niitä katsomaan. No, mieluummin leffateatteriin kuin joulukirkkoon ahdasmielistä taikauskoa oppimaan.

Tämän vuoden jouluelokuvakausi tuli jo korkattua Saiturin joulu 3D:llä. Kotimainen Joulutarina palaa teattereihin jo kolmatta kertaa. Joulutarina onkin siinä mielessä erilainen jouluelokuva, että sitä kehtaa katsoa ihan vain elokuvanakin, eikä vain jouluteemansa vuoksi.

Jossakin päin Suomea voi nähdä myös viime vuoden jouluhittianimaation Niko - lentäjän poika. Se on keskinkertaisin Disney-elokuva, jota Disney ei ole koskaan tehnyt.

Näiden lisäksi on tulossa iso joukko lasten ja koko perheen elokuvia, jotka eivät sinällään ole joululeffoja. Ne vain perinteisesti kuuluvat joulunajan ohjelmistoon. Päinvastoin kuin joku on joskus väittänyt, lapsia voi aliarvioida. Helpostikin. Itse asiassa lasten aliarvioiminen on miljardiluokan bisnes.

Kaikkien aikojen paras jouluelokuva tulee kuitenkin telkkarista. Frank Capran Ihmeellinen on elämä (http://akas.imdb.com/title/tt0038650/) floppasi ilmestyessään pahasti. Lukuisten ja säännöllisten tv-esitysten vuoksi Ihmeellinen on elämä nousi uuteen arvoon ensin USA:ssa ja myöhemmin muualla länsimaissa. Ihmeellinen on elämä on siirappisen imelä, epäuskottavan optimistinen ja naiivin inhimillinen elokuva. Ja hyvä niin.

Kaikkien aikojen huonoin jouluelokuva on Santa Claus Conquers the Martians (http://akas.imdb.com/title/tt0058548/) vuodelta 1964. Internet Movie Databasen käyttäjien mukaan se kuuluu sadan kaikkien aikojen huonoimman elokuvan joukkoon. Enkä väitä vastaan, vaikka olen nähnyt myös joukon Pekkoja ja Körmyjä.

Kirjoitettaessa soi Tietokoneen tuuletin.

3 kommenttia

Anonyymi

3.12.2009 12:14

Aikamme paras moderni jouluelokuva on tänäkin jouluna Nelosella esitettänä Satoshi Konin ohjaama Tokyo Godfathers - löytölapsen arvoitus. Erinomainen ja tunteikas jouluanime, jonka ainutlaatuisuus on sitäkin merkillepantavaa, kun muistaa että tekijät ovat šintolais-buddhalaisesta kulttuurista. Vaikka nykyjoulu onkin umpikaupallisuudessaan umpiglobaali, tämän teoksen kulttuurillinen etäisyys lienee syy siihen, että elokuva tavoittaa joulun ytimestä jotakin sellaista minkä me länsimaalaiset olemme aikoja sitten hukanneet.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

3.12.2009 14:34

Ihmeellinen on elämä, on ihan kiva, ehkä sen kiinnostavuus on juuri sen ikä.
Parina vuotena on silmiini tarttunut jollain kanavalla maailman paras jouluelokuva, eli lumiukko, http://www.imdb.com/title/tt0084701/

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

3.12.2009 18:38

"No, mieluummin leffateatteriin kuin joulukirkkoon ahdasmielistä taikauskoa oppimaan."

Etpä kyllä vaikuta kovin omaperäiseltä näine kommentteinesi itsekään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi