Lihakakun 50 sävyä

  • Kimmo Laakso

Koskaan ei miesstrippari tietääkseni ole toimitusjohtaja.

Näin on myös uudessa Magic Mikessa, jota pidetään jenkkien Full Montynä. Pääperseenheiluttaja on työssä kattotiilien asentajana. Suuri kysymys tietenkin kuuluu: onko strippaus nyt siis joku ongelma? Onko ihan moitteetonta viihdyttää kotiäitejä iltaisin esittelemällä abdominaalista kaljakoteloa? Ja onko se nyt laitaa että meidän poika tekee tuollaista perseenheilutus-hommaa?

http://www.youtube.com/watch?v=eMU7s6cwxEM

Magic Mike tuntuu ohjaavan katsojan moraalisen tutkan toiseenkin suuntaan. Se ei esitä miesten keikuttelua nolona juttuna. Usein tanssikohtaukset näyttävät jopa tyylikkäiltä. Mistä on kyse?

Full Montyssähän stripparit eivät näyttäneet hyvältä. Viesti tuntui olevan: katsokaa tältä näyttää läski stringeissä. Magic Mikessa ei ole läskiä. Rungot ovat karvattomia, täydellisiä lihakakkuja. Monet arvioitsijat ovatkin voitonriemuisesti ,mielestäni hieman typerän näppärästi, julistaneet Magic Miken epärealistiseksi esitykseksi stripparin ulkonäöstä. "He ovat liian hyvännäköisiä ollakseen totta" toteavat monet brittikriitikot.

Lihakakku.

Saanen huomauttaa: miestripparit OVAT poikkeuksetta hyvännäköisiä. Tämä on työ, jota ei käsittääkseni ruma ja lihava mies voisi tehdä. Joten tässä kohtaa epärealismi-argumentti menee aidan läpi metsikköön.

Osuvampaa olisikin kysyä, MIKSI stripparit ovat Magic Mikessa niin svengaavia. Onko tämä tyhjäpäiväistä miesvartalolla herkuttelua?

Oman tulkintani mukaan Magic Mike on eräänlainen työelämän kritiikin pitkitetty versio. Pyllynpyöritys on nähtävä vastalauseena.

Kaikki keskeiset henkilöt elokuvassa ovat työnhakijoita. 19-vuotias noviisi, josta tulee Pääperseenheiluttajan suojatti, eksyy samalle rakennustyömaalle tulevan suojelijansa kanssa. Alkuasetelmasta käy ilmi epäreilut työehdot, riistävät pomot, huono liksa, huono kohtelu ja vaarallinen työ ilman lisiä.

Mutta kun 19-vuotias noviisi johdatetaan strippariluolaan kontrasti on ilmeinen. Strippareiden pomo on reilu, liksa on kohdallaan, ja työkaverit vitsikkäitä. Teemme saman huomion 19-vuotiaan kanssa: vitut kattotiilistä, mä alan heiluttaa persettä, se on kivaa!

Mutta näitä teemoja ei tietenkään kyberavaruuden valtavirrasta löydy. Magic Mike nähdään osana trendiä, jossa kohdeyleisönä ovat erotiikannälkäiset naiset.

Nyt kun Fifty Shades of Grey -elokuva on tekeillä, ollaan puhumassa ilmiöstä. Kyse on naisten seksuaalisen halun kuvaamisesta viihteen keinoin- trendi johon myös Magic Mike ottaa osaa.

Kirjoitettaessa soi Foo Fighters: Alone+Easy Target

1 kommentti

MAgrippa

6.9.2012 17:22

Paljastavin analyysi syntyy kun ajattelemme aivan täsmälleen samaa juonta mutta päähenkilöinä naiset.
"Hoitoalan pätkätyö on 19 -vuotiaalle köyhää ja rankkaa: on paljon kivempaa ryhtyä strippariksi! Pomo on reilu, ja tankotanssi tuottaa."

Kuten netistä näemme, ulkomailla monet miestripparit myyvät seksiä niin julkisesti, että naiset tuskin missään. Tätä ei leffoissa näytetä, eikä siitä muuallakaan puhuta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi