Tarzan, lähiön kuningas

  • Kimmo Laakso

Tarzanin globaali sankaruus varmistui, kun viidakon valkoisesta miehestä tehtiin elokuva. Ennen kuin Walt Disneyn onnistui muuttaa eläimet kassakoneen kilinäksi, kirjailija ja kiinteistövälittäjä Edgar Rice Burroughs möi kadunvarsilla Tarzan-leipää, Tarzan-patsaita Tarzan-asuja ja Tarzan- jäätelöä. Raha virtasi vaikka itse tarinaan oli eksynyt tosi paha virhe.

Alunperin All-Story -lehdessä ilmestyneessä tarinassa (jota siis seurasi kaksikymmentä kaksi jatko-osaa) viidakko on asutettu tiikereillä.

Tämä on väärin. Afrikassa ei ole koskaan nähty tiikereitä. Se on vähän sama kuin väittäisi että Helsingissä on jääkarhuja. Myöhemmin Burroughs kuitenkin oikaisi tämän kömmähdyksen. Sitäpaitsi Edgar Rice Burroughs ei ollut koskaan käynyt Afrikassa.

Raakalaismaisuutta kerrakseen tarjosivat Amerikan kaupunkien asfalttiviidakot.

Myöhemmin Burroughs myönsi ettei jaksanut lukea Darwinin Lajien Syntyä loppuun.

Ja vastikään julkaistussa suomenkielisessä Disneyn juhla -DVD:ssä näyttää alkuperäinen tiikeri tehneen comebackin. Myönnän etten ole lukenut Darwinia loppuun. Mutta olen kuitenkin varma että tuo on tiikeri.

Mutta mitä pienistä kun DVD:llä olympolaisen Tarzanin äänenä toimii kalifornialaistunut Peter Vilhelm Franzén ja musiikista vastaa Phil Collins. Muina ääninä kuullaan Jonna Järnefelt (Jane Porter), Esko Salminen (Clayton) sekä Aarre Karèn (Professori Porter). Kerhach-apina on Juha Hyppönen.

Apinankielinen ilmaus "tarzan" merkitsee tarinassa valkoihoista. Romaanin silmäänpistävä piirre on, että jouduttuaan viidakkoon Tarzanin ensimmäinen intohimo on rakentaa omakotitalo. Se suojaa häntä viidakon uhkilta, mustilta ilkeiltä alkuasukkailta ja hulluilta apinoilta.

Kuvitteellisella tilanteella on linkki todellisiin tapahtumiin amerikkalaisissa kaupungeissa sata vuotta sitten. Kaupunkihistorioitsija John Hignam on todennut että Burroughsin kirjoittaessa tarinaansa viidakkoon eksyneestä lihaksikkaasta valkoisesta miehestä amerikkalaisia vaivasi tunne "saastuneisuudesta suhteessa johonkin tummaan ja epäpuhtaaseen".

Kaupunkien keskustoihin muuttavat siirtolaiset, Itä-Eurooppalaiset ja mustaihoiset näyttäytivät hyvinvoivalle valtaväestölle uudenlaisen verenhimoisuuden ruumillistumana.

Siten sai alkunsa ilmaus "asfalttiviidakko". Omakotialueet ja muut lähiönkaltaiset ympäristöt toimivat suojasaarekkeina villiä kaupungin menoa vastaan. Siis. Vaikka Tarzan on sijoittuvinaan Afrikan viidakkoon monille aikalaislukijoille oli selvää missä tuo viidakko todella on.

Kaupungissa.

Tarzanin menestyksen myötä Burroughs, käärimillään rahoilla perusti Tarzanan lähiön Kaliforniaan Peter Vilhelm Franzénin kotikulmille. Tämä valkoisten yhteisö oli amerikkalaista eristäytymispolitiikkaa parhaimmillaan. Sen rautaisina arvoina olivat siistissä rivissä komeilevat omakotitalot jonne mustilta oli pääsy kielletty.

Alla Tarzanan keskustan terveyskeskus.

Lähes sata vuotta Tarzanin debyytin jälkeen vuonna 1999 Disney julkasi oman versionsa josta tuli välittömästi hitti. Disneyn Tarzanista tuli yhtiön historia viidenneksi suosituin tekele. Se oli todella suosittu erityisesti Ranskassa, Espanjassa ja Japanissa.

Jostain syystä amerikkalainen Animation-lehti valitsi Disneyn Tarzanin maailman kymmenen seksikkäimmän piirroshahmon joukkoon.

Liaanissa killuva piirretty pitkätukka oli tässä listassa melkein ainoa miespuolinen hahmo. Muita olivat Lara Croft Tomb Raiderista, Saapasjalkakissa Shrek 2:sesta sekä Ihmperheen Mirage.

Kirjoitettaessa soi Roisin Murphy: Overpowered

8 kommenttia

Anonyymi

4.8.2010 16:05

Kuvassa nakyva elain on kasittaakseni leopardi (taplat), ei tiikeri (viirust)...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

4.8.2010 16:57

Ei se mikään tiikeri ole, tiikerillä on raitoja. Tuo on leopardi. Leopardilla on täpliä. Ja leopardeja on myös Afrikassa. (Ihan Darwinia lukematta.)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

4.8.2010 18:29

Ettei olis leopardi tai gepardi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Heini

4.8.2010 18:34

Eiks toi oo pikemminkin leopardi?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

7.8.2010 08:43

"Siten sai alkunsa ilmaus "asfalttiviidakko". Omakotialueet ja muut lähiönkaltaiset ympäristöt toimivat suojasaarekkeina villiä kaupungin menoa vastaan. Siis. Vaikka Tarzan on sijoittuvinaan Afrikan viidakkoon monille aikalaislukijoille oli selvää missä tuo viidakko todella on."

Sanonnat kuten "It's a jungle out there." jne. varmasti liittyvät siihen, kuinka joihinkin kaupungin alueisiin liitetään (aiheellisestikin) mielikuvia vaarallisuudesta, kuten viidakkoonkin. Kuitenkin väite, että Tarzan-kirjojen viidakko on "todella" amerikkalaisissa kaupungeissa, on hölmö. Fiktiivinen viidakko ei ole oikeasti missään.

Burroughsin syy sijoittaa tarinansa Afrikkaan oli eksoottisuus, mielikuvat villiydesta ja se, että laajalti tutkimattomaan (ja ainakin länkkäritaviksen kannalta pitkälti tuntemattomaan) maanosaan saattoi sijoittaa esim. tuntemattomien kulttuurien muinaisia kaupunkeja kuten Opar. Amerikkalaislukija pystyi ns. ostamaan jutut helpommin kuin jos paikan olisi sanottu sijaitsevan tutummilla seuduilla. Tai jos yksityiskohtien faktapohja falskasi, se ei haitannut, koska aika harva lukija oli käynyt Afrikassa tutustumassa asioihin.

Ensimmäinen Tarzan-kirja ilmestyi 1912. Kirjassa Tarzan syntyy vuonna 1888. Kuvattujen asioiden perusteella tapahtumapaikat voi maantieteellisesti sijoittaa suurinpiirtein silloisten Kongon vapaavaltion/Belgian Kongon alueelle, jonne Joseph Conrad sijoitti Pimeyden sydän -romaanin tapahtumat. Kongossa vuosina 1877-1908 tehty kansanmurha ja muut törkeydet olivat hiljattain tulleet yleiseen tietoon.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

7.8.2010 08:53

"Romaanin silmäänpistävä piirre on, että jouduttuaan viidakkoon Tarzanin ensimmäinen intohimo on rakentaa omakotitalo. Se suojaa häntä viidakon uhkilta, mustilta ilkeiltä alkuasukkailta ja hulluilta apinoilta."

Hirsirtalon rakensivat Tarzanin (ihmis)vanhemmat. Talo oli tarpeen villipetojen takia. Alkuasukkaita ei kirjan alkupuolella nähdä lainkaan. Tarzanin isä kuolee, kun hän vaimonsa kuolemaa surressaan ei muista laittaa ovea lukkoon. Kuvitteellisen ihmisapinalajin uros tulee sisälle ja tappaa isä-Claytonin. Apinanaaras ottaa John-vauvan kasvatettavakseen, koska sen poikanen on äskettäin kuollut.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

9.8.2010 12:06

Joo-o kyllä oli surkeaa läppää.

Jos kirjoittaja olisi homoaktivisti, hän kertoisi tarzanin olleen homo. Think about it.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kimmo Laakso

13.8.2010 23:52

No mikä siinä nyt niin surkeaa oli? Alkuperäinen argumentti Tarzanista lähiön herrana on peräisin amerikkalaiselta kriitikolta Catherine Jurca joka on kirjoittanut sairaan hyvän analyysin Tarzanista Pitää paikkansa että talon rakentavat T:n vanhemmat mutta se ei muuta viidakkoon sijoitetun omakotitalon roolia tarinassa. Se on sivistyksen kehto jonka avulla Tarzan oppii kuka hän on ihminen eikä apina. Hän oppii lukemaan etc. Hyvä vertailukohta on aikalaisromaani Vandover and Brute jossa kaupungissa elävä sivistynyt mies VAndover muuttuu kaupungissa raakalaismaista apinaa muistuttavaksi olennoksi. Koko juoni on Tarzan ylösalaisin käännettynä. Tarzanista tulee viidakossa sivistynyt. Koko stoorin repeillyttävimpiä kohtia on se jossa hän oppii puhumaan ranskaa apinoiden keskellä!!!!!!!!Vandover puolestaan tekee selväksi että moraalinen rappio on yhteydessä päähenkilön asuinpaikkaan joka on kerrostalo kaupungin sydämessä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi