Tom Kruisaa taas

  • Kimmo Laakso

Nolkytluvulla Tom Cruisesta tuli eräänlainen kultti-spede. Uudessa Facebookin syntyvaiheita kartoittavassa kirjassa The Facebook Effect kirjoittaja, David Kirkpatrick kertoo kuinka Cruise oli coolina itseään pitävien Facebook-koodaajien maskotti.

Koodaus-sessiot päättyivät usein tunteja kestävään Tom Cruise -leffamaratooniin.

Miksi?

Cruise oli hauska koska hän ei ollut cool vaan camp. Pelleily meni jopa niin pitkälle että ryhmä nimesi Facebookin palvelimia Top Gun – lentäjistä parhaat- elokuvan hahmojen mukaan. Jotkut Cruise sitaatit Top Gunista päätyivät myös Facebookiin varhaiseen edeltäjän TheFacebookin käyttöjärjestelmään.

Useat Hollywood-tahot ovat sitä mieltä että Cruise on pihalla. Hänen pitäisi olla hiljaa scientologiasta eikä palata kerta kerran jälkeen ruutuun tilittämään uskonnosta.

Ja nyt koko Hollywood on täynnä spekulaatiota miksi Tom Cruisen ei onnistunut kerätä kuin kuppaiset 20$ Knights and Dayn ensimmäisellä viikolla. Elokuvan odotettiin haastavan DiCaprion Inceptionin. Cruise ja DiCaprio ovat The Guardianin leffatoimittajan mukaan kiinni pahimmat kilpailijat. Heillä on ikäeroa 12 vuotta. Mutta DiCaprion palkka on kovempi. Siinä missä Cruise voi laskuttaa 22$/elokuva, DiCaprion liksa on 28$.

Suurin huolenaihe on varjo jonka Knight And Day-elokuvan huono menestys heittää valmisteilla olevaan Mission: Impossible neloseen. On nimittäin spekuloitu sillä että ellei Cruise tihkukaan sitä seksiä joka tuo massit johtajien salkkuihin, hänen esittämänsä hahmo Ethan Hunt tapetaan käsikirjoituksessa. Elokuvan ensi-ilta on vasta 2011 lopulla mutta pahimpaan on paras varautua.

Suuri osa kirjoittajista on kuitenkin sitä mieltä että Cruisen seksi ei hyydy. Vielä nytkin, 48-vuotiaana hän saa Varietyn kirjoittajan huudahtamaan "hän on ihmeellinen". Eräs otaksuma on että Cruise astuu seuraavaksi vakavampiin hommiin- hän ryhtyy ohjaajaksi. Syyksi ilmoitetaan hänen inspiroiva vaikutuksensa vakaviin ohjaajiin kuten Stanley Kubrick, Steven Spielberg ja Michael Mann.

Pari viikkoa sitten Cruise ilmestyi BBC:n öykkärimäiseen auto-ohjelmaan Top Geariin Cameron Diazin kanssa. Fanit olivat kauhuissaan koska Tom on tehnyt urallaan monta juttua ja viime aikoina pääasiassa noloja. Kaikki palautuivat vuoteen 2005 jolloin Cruise alkoi hyppiä sohvalla Oprah Winfreyn talk showssa. Koko episodi sai aikaan valtaisan debatin.

Oliko Cruisella kaikki himassa? Eivätkö pr-konsultit viitsineet vai eikö Cruise piitannut siitä minkälaisen kuvan näyttelijän tulee itsestään antaa. Jotkut olivat varmoja että esimerkiksi Mission: Impossible -trilogian tuottaneen Paramountin myöhempi päätös hyllyttää Cruise liittyi siihen älyttömään sohvalla hyppimiseen suorassa lähetyksessä.

http://www.youtube.com/watch?v=GqcpajehvYg

Kirjoitettaessa soi Wolfmother: Woman

5 kommenttia

Anonyymi

12.8.2010 15:49

Cruise on ihan yhtä kilahtanut kuin Gibson. Maailmantähdille on noussut neste päähän - rikkailla on varaa käyttäytyä omituisesti?

Itse boikotoin tuota kuminaamaista (äly)kääpiötä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

13.8.2010 09:06

Kannattaa katsoa elokuva Vanilla Sky (ohj. Cameron Crowe), jos haluaa nähdä Cruisen Tompan pihalla. Elokuva on 2000-luvun alun omituisimpia tapauksia. Kun käsikirjoitus ei ole suoraviivaista toimintaa ja selkeitä kohtauksia, niin Tomppa on pahemmin pihalla kuin lumiukko Times Squarella. Ei toimi Tompan yksityiskohtiin ja visuaalisuuteen paneutuva pikkutarkka näyttelemistyyli tässä, kun Cameronin ohjaustyylinä Tompalle on ollut: "näytä mitä sä tunnet tässä tilanteessa". Tomppa toki yrittää, mutta naama vääntelee kuin ketsuppipullo puristellessa, mutta mitään vain ei tule ulos. Naamanvääntelyä tehostaakseen (vai vähentääkseen?) Cameron päätti laittaa Tompalle toinen toistaan omituisempia hirviömaskeja.

Tompan pökkelömäinen näytteleminen ei ollut varmasti ihan sitä mitä Cameron Crowe haki, mutta toisaalta ohjaajan kulttimaine vain kasvoi. Toisaalta kun Tomppakin löysi leffan kuvauksista Penelope Cruzin, niin leffa taisi olla aika lailla Win Win-tilanne niin ohjaajalle kuin päätähdellekin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kimmo Laakso

13.8.2010 21:49

Hienoa !en ole nähnyt Vanilla sky:ä ja asia pitääkin korjata. pitäis varmaan pitää kotona Tom Cruise iltamat. Leikataan Tom Cruise-naamarit kaikille osanottajille ja syödään poppareita. Onko ehdotuksia top 5 Cruise-leffoiksi?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

14.8.2010 17:32

Top Gearissa Cruise oli kylläkin miellyttävä, karismaattinen ja rauhallinen, jonka kirjoittaja jostain syystä unohti mainita. Ajoi myös itsensä julkkiskisan nopeimmaksi. Huonoja roolejahan Cruise on tehnyt lukuisan määrän, mutta Mannin, Andersonin ja Kubrickin ohjauksessa myös hienoja suorituksia upeissa elokuvissa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

17.8.2010 12:51

Kannattaa myös katsoa Vanilla Skyen esikuva-elokuva "Abre los ojos".

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi