Vaino & Harha goes Amerikka

  • Kimmo Laakso

Me keksimme jatkuvasti uuusia syitä vihata amerikkalaisia joka puolestaan saa amerikkalaiset miettimään miksi heitä vihataan ja kirjoittamaan kirjoja joissa koitetaan ratkaista miksi kaikki vihaavat heitä. Ne ovat läskejä. Ne ovat vainoharhaisia. Ne tekevät liikaa vainoharhoista kertovia elokuvia.

Tulevina kuukausina meillä on yksi syy lisää vihata amerikkalaisia: meidän katsottavaksemme vyörytetään joukko b-luokan supersankareita sellaisia kuin Thor, Captain America ja Green Lantern. Amerikka on jakautunut. Kunnon supermiesten ja batmanien lisäksi on joukko outoja kalsaripukuisia outsidereitä. Disney on ostanut Marvel-comicsilta oikeudet yhteensä 5000 vähemmän tunnettuun sarjakuvahahmoon jotka kilpaa taistelevat meidän pyllyistämme haluten istuttaa ne teattereiden penkkeihin.

Salaliitto! Salaliitto!

Lopputulos on outo kiinalainen päätelmäsolmu, jolla ei ole päätä eikä peräpuolta: kaikki, avaruuden limanuljaskoja myöten vihaavat amerikkalaisia.
Se nyt vaan on niin. Ei mistään erityisestä syystä, vaan ilman syytä. Kyseessä on salaliitto! Mutta saattaa olla, ihan totta että suurin syy olemme me amerikan ulkopuoliset avaruusoliot jotka vihaamme niitä läskejä ihan vain koska meidät on sädetetty ajattelemaan niin!

Maailman salaliittoteoreetikoiden mukaan paranoia 2.0 ei tarkoita että pelätään lohikäärmeiksi pukeutuneita kommunisteja tai seksihulluja muslimeja. Paranoian popularisointi tarkoittaa että aivan tavallisten asioiden olemassaolo on epäiltävää. Nykyään taviksetkin viittaavat kahvitauolla siihen että kaikki ei ehkä ole siltä miltä näyttää. Mitä jos puhelimeni onkin naamiotu mikrouuni ja minä marsilaisten joulukalkkuna?

You never know.

Uhilla ja peloilla politikointi on osa amerikkalaista viihdettä: joko avaruudesta, itä-rajan takaa, Irakista tai Japanista. Päivitetyssä versiossa :Kiinasta. Sillä ei nyt kuitenkaan ole väliä mistä. Tässä ajatusmallissa kaikki liitty kaikkeen. Kun Leif Erikson purjehti tuhat vuotta sitten vasta löydetylle Amerikan mantereelle hän antoi paratiisille nimeksi Vinland. Salaliittoteoreetikon mukaan kyse on kirjoitusvirheestä jonka myöhempi historiankirjoitus vääristi. Alunperin Amerikan piti olla Finland. Todellisuudessa Amerikan juuret juontavat Suomeen.

(Kuuluissa repliikissä X-filesin Scully sanoo Kurt Crawfordille että miten niin muka kyseessä on salaliitto ? Siihen Crawford vastaa ”Miten niin muka ei ole? ”)

Me ei-amerikkalaiset ruokimme tätä käsittämätöntä, vaikeasti todistettavaa vainoharhaa, kahdesta syystä.

1. Me katsomme amerikkalaisia elokuvia, sellaisia kuin Michel Gondryn Green Hornet.

2. Katso ensimmäinen kappale.

Green Hornetin osalta vainoharha on päivitetty: Red Dragon joka joskus ennen toista maailmansotaa julkaistun sarjakuvan kannessa viittasi Neuvostoliittoon viittaakin tänään Kiinaan. Elokuvassa näet Seth Rogen paljastuu todella (sanoisinko vähäpätöiseksi) näyttelijäksi jonka vastaroolissa on taiwanilainen pop-ihme, Jay Chou joka näyttelee Katoa, supersankarin apulaista. Chou on todellisuudessa todella iso juttu Aasiassa, orientaali versio Justin Timberlakesta. Tässä elokuvassa Rogenin kömpelöys ja urpous rinnastetaan kliseeseen näppärästä aasialaisesta joka on kaikin puolin länkkäriä taitavampi.

Salaliitto! Salaliitto!

Kyllä. Yhdysvalloissa ovat nyt sitä mieltä että tämä on vain näppärä juoni jolla kosiskellaan kasvavaa Hollywood-elokuvien menekkiä Kiinassa. Oletus on että kiinalaisista on kiva katsella kuinka tyhmiä länkkärit ovat. Ja Hollywoodin ja Kiinan suhteita lämmitellään Empires of the Deep yhteisproduktiolla. Elokuva on ilmeisesti tähän astisista US-Kiina yhteistuotannoista kallein. Kiina on tätä nykyä maailman nopeimmin kasvava elokuvien markkina-alue. Maailman kauppajärjestö on vähän aikaa sitten vaatinut kiinalaisia höllentämään amerikkalaisten elokuvien esittämiselle asetettuja rajoituksia. Tähän mennessä kattona on ollut 20 import-elokuvaa/vuosi.

Salaliiton perustalle rakennettu viihdeteollisuus on todellinen ihme. Sen kukoistus hämmästyttää minua. Etenkin siksi että aina keksitään uusia vihollisia jotta jotta leffateollisuus ei jäisi ilman elokuvia. Huom. Viholliset keksitään. Niitä ei ole olemassa, välttämättä, eikä sillä ole mitään väliä. Mutta sen jälkeen kun ne on keksitty ne ovat olemassa.

Kun Green Hornet eli Vihreä Herhiläinen keksittiin 1930-luvulla uhka oli ihan selvä. "Red Dragon" eli punainen lohikäärme. Se oli väärinajattelevien hirviöiden pesä jossain siellä Moskovan liepeillä. Kato ja Green Hornet olivat kuin Vaino & Harha, täydellinen parivaljakko joka pelastaa maailman.

Kirjoitettaessa soi Babyshambles: Shotters Nation

1 kommentti

Anonyymi

4.2.2011 05:50

Amerikka on hieno maa ja sieltä on tullu paljo hyviäkin juttuja !!En mä ainakaan vihaa amerikkalaisia.Mutta todellisuudessa ei siellä oo mitään demokratiaa,hallituksessakin on enimmäkseen rikkaan eliitin pupetteja koko puntti ja ne jotka todella on kansan asialla, jyrätään hyvin pian eri keinoin.Tuskin ne kuussakaan kävi,ne sai paniikin kun Neukut kävi avaruuskävelyllä ja veti lavastukset Hollywoodiin ja koikkelehti pehmo puvuissa ja leikki kuukävelyä ja sanoi "If you can't make it ,FAKE IT "

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi