Valkoinen neekeri

  • Kimmo Laakso

Venäjällä tehdään talouskriisistä huolimatta 200 elokuvaa vuodessa.

" Jotku venäläiset ovat sitä mieltä, että jopa liian synkkiä ja kriittisiä." sanoo Suomi-Venäjä -seuran kulttuurisihteeri.
Ensinnäkin: kaikilla on raspikurkku. Kaikki ovat masentuneita. Kaikki asuvat elementtitaloissa. Kaikki nauttivat paljon alkoholia, mieluummin lumisateessa. Andrei Zvyagintsevin elokuvassa Izgnanie kaikki on kurjaa, ja monille ei-venäläisille tämä elokuva summaa venäläisen elokuvan ilottomuuden. Elokuva kestää melkein kolme tuntia, mutta sen katsominen punaisella plyyshillä ei pitkästytä. Izgnanie ratsastaa sillä käsityksellä että kaikki mikä on venäläistä on kuppaista - voisiko joku toisinajattelija joskus tarjota hieman vähemmän väsyneen elokuvan rakkaasta naapuristamme Venäjästä?

Nuoren polven ohjaaja Valeri Todorovski on tehnyt jotain omituista: venäläisen komedian. Onko kyseessä vitsi? Onko tarjolla muutakin kuin raspikurkkuisia setiä soittamassa pöydällä hanuria? Todorovskin elokuva Stiljagi (2008) kuvaa värikkäästi (välillä jopa räikeästi) harmaan Moskovan keskellä salaa jatsia diggaavia parikymppisiä:

vuolaasti itkevät naiset
vuolaasti itkevät naiset

Elokuvassa jazz on jotain todella radikaalia. Päähenkilö ostaa saksofonin pimeän tavaran kauppiaalta joka vertaa soittimen omistamista stiletin hallussapitoon. Bebop-hengessä jorataan ja mukana on paljon pikkutuhmaa perseen keikuttelua. Elokuvassa on loistava päärooli. Elokuvan englanninnos, Hipsters osoittaa missä alakulttuurin juuret ovat. Venäläiset hipsterit palvovat estoitta Amerikkaa. He kutsuvat toisiaan nimillä "Frank" tai "Bob". He harrastavat vapaata heteroseksiä.

Mutta toisin kuin alkuperäiset hipsterit Moskovan hipsterit eivät Stiljagissa polta kannabista.

Alkuperäisiä 1940-luvun hipstereitä saadaan kiittää siitä että on cool olla cool. Paitsi että Todorovskin elokuvassa käytetään sanaa cool siinä puhutaan myös "kikseistä". Hipster-sanasto on siis hallussa idässä. Elokuvan päähenkilö Mel on aluksi square (eli tavisurpo) mutta hänestä tulee ensimmäisen vartin jälkeen hip ja lopulta hän hylkää puoluekirjan ja ostaa fonin. Cool? Hän pokaa bailujen kuningatteren Polly-Polzan soittamalla kuin Charlie Parker. Elokuvan yksi huipuista on unijakso jossa Mels oppii fonin soiton viidessä minuutissa kun Parker ilmestyy hänen luukkuunsa yllätysvierailulle. Musta mies ja venäläinen parikymppinen heittävät vitosta duonsa jälkeen ja akordit soljuvat.

Norman Mailer kirjoitti vuonna 1957 valkoisesta neekeriydestä. Hipsteriyden ytimessä on "white negro" keskiluokkaisten nuorten halu olla neekereitä. Kaikki mikä on mustaa on cool ja hip ja yhdistyy kapinaan ympäröivää massaa kohtaan. Musta on rentoa, huoletonta ja kuullostaa hyvälle. Ja venäläinen elokuva Stiljagi onnistuu vielä vuonna 2010 olemaan hip. Vaikka tarinan sankari perinteisessä mielessä on saksofonia soittava Mels jonka naiivi rakkaus musiikkiin on valloittavaa ja joka saattaa bailuprinsessa Polly-Polzan lopulta paksuksi, on hänen tiellään valkoiseksi hipsteriksi vielä yksi viimeinen koetus. Kun Polly-Polza tulee ulos synnytyslaitokselta käärö kädessään Melsin koko suku odottaa ovella innostuneena.

"Näytä se" kuuluu huuto.

Kääröstä kurkistaa pieni musta pää. Sukulaisten suut vääntyvät. Mutta sitten he alkavat huutaa kuorossa:
"Meidän on, Meidän on!"
Mels ottaa käärön ja hymyilee leveää hipsterin hymyä. Ja Melsin kaverit, nähdessään lapsen vitsailevat että nyt on Mels on tainnut ottaa hipsteriyden vähän turhan tosissaan. Vaikka hänen kaverinsa on juuri palannut Amerikasta paljastaen ettei siellä oikeasti ole hipstereitä Mels ei välitä.

Hän on aito hipsteri.

Ps. Alla Suomi-Venäjä-seuran kulttuurisihteeri Merja Jokelan laatima venäläiset ohjaajat -top 9. Kulttuurisihteeri järjestää venäläisen elokuvan Kino Lokakuu-festivaalia.

"Saamme venäläisiltä yhteistyökumppaneiltamme Mosfilmitlä, Lenfilmiltä, Intercinemalta ja itse elokuvantekijöiltä ehdotuksia. Seuraamme myös tarkkaan, mitkä elokuvat menestyvät kansainvälisillä festivaaleilla ja otamme mielellämme niitä ohjelmistoomme. Haluamme saada katsojilta ideoita erityisesti Suomessa asuvilta venäläisiltä uusista elokuvista." hän sanoo.

1. Aleksei German vanhempi
2. Andrei Kontshalovski,
3. Marina Razhbeshkina
5. Kira Muratova
6. Pavel Lungin
7. Kirill Serebrennikov
8. Boris Hlebnikov
9.Ivan Vyrypajev

Kirjoitettaessa soi David Guetta: Memories

3 kommenttia

Anonyymi

28.10.2010 20:39

You tubesta löytyy kutkuttavasti elokuvan ensimmäinen tunti kuudessa osassa, mutta onko mitään tietoa mistä filmin saisi ostettua esim. englanninkielisillä teksteillä?

Mahtava leffa ainakin ekan tunnin perusteella..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kimmo Laakso

28.10.2010 20:59

mä veikkaisin että nää tyypit vois tietää:
Suomi-Venäjä-Seura
Merja Jokela
puh: 0400 369 439

Arkadin ry
Kari Pirhonen / Puheenjohtaja
Puh. 050 468 8713 s-posti: karipirhonen ät luukku.com

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pipboy81

31.10.2010 15:48

Tietysti kaikki venäläinen on kuppasta, duh.

Ainiin, paitsi kirjallisuus...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi