Kaappivegen avautuminen

  • Tuomas Vimma

Hyvin harvoin paatunut kyynikko enää jaksaa yllättyä mistään. Jouduin kuitenkin hieraisemaan useamman kerran silmiäni lukiessani päivän Hesaria, jossa uutisoitiin Helsingin koulujen viikoittaisesta kasvisruokapäivästä, sekä ennen kaikkea sen herättämästä vastustuksesta.

Helsingin valtuusto hyväksyi äänin 47-35 päätöksen, että kouluissa tarjotaan vastedes kerran viikossa kasvisruokaa ilman liha- tai kalavaihtoehtoa. 35 valtuutettua siis vastusti ajatusta, että olisi ympäristön sekä lasten edun mukaista syödä lihaa lounaalla ainoastaan neljänä arkipäivänä!

Aloitetta vastustaneet perustelivat kantaansa mm. sillä, että kasvisruokapäivässä on kyse tietyn ideologian vähittäisestä hivuttamisesta. Tietyn ideologian? Missä vitun maailmassa ja millä vitun vuosisadalla nämä ihmiset oikein elävät, jos he ajattelevat että on jotenkin huono idea syödä pelkkää kasvisruokaa lounaalla yhtenä päivänä viikossa?

Luojan kiitos Helsingin valtuuston niukka enemmistö kuitenkin on jollain tavalla todellisuudessa kiinni, toisin kuin Espoossa, jossa vastaava ehdotus äänestettiin nurin.

Itse laajalla haarukalla ja terävillä hampailla varustettuna lihansyöjänä arvostan eläinproteiinin erittäin korkealle ravintoympyrässäni. Mutta… eläinproteiinit ovat 2010-luvulla luksusta, ei päivittäinen oletusarvo. Lihaa tulee siis kunnioittaa, mutta se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että söisin grillikylkeä aamiaiseksi tai että kesäkeittolounaassani tulisi uida 300 gramman sisäfileepihvi. Eikä se, että pyrin olemaan juomatta väkeviä sunnuntaisin tarkoita sitä, että minusta olisi pikku hiljaa tulossa absolutisti.

Kohtuus kaikessa ja vähän tolkkua, kiitos.

15 kommenttia

Anonyymi

19.2.2010 10:34

On sinänsä huvittavaa, että työpaikallani (peruskoulu) on kaikessa hiljaisuudessa toteutettu vastavaa tapaa kenenkään älähtämättä.

Soijakastike ja riisi/spagetti + porkkanaraaste menevät kuin kuumille kiville ja moni ottaa lisää. Soijajuurespihvipäivinä on isompi tappelu ylimääräisistä pihveistä kuin Vantaalla kalapuikoista.

Keittola on onnistunut kasvisruokapäivillä säästämään lisää rahaa mm. siihen, että ruisleipää, tuorepaloja, hedelmiä ja lisäkesalaattia on entistä useammin tarjolla. Näin on saatu syömään mm. niitä tyttöjä, joille kouluruokailu muuten tuntuu olevan vaikeaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

19.2.2010 14:27

"Mutta… eläinproteiinit ovat 2010-luvulla luksusta, ei päivittäinen oletusarvo."

Enpä väittäisi asian olevan noin täällä länsimaissa. Lihan kulutus (ja siten tietty myös tuotanto) on suurempaa kuin koskaan ihmiskunnan historiassa, suomalaiset pistelevät poskeensa kymmeniä kiloja (sata kiloa?) per nassu joka vuosi. Liha myös on ennätyksellisen halpaa kaupassa, jokaisella opiskelijallakin on varaa syödä karjalanpaistia tai jauhelihaa vaikka joka päivä halutessaan.

"Missä vitun maailmassa ja millä vitun vuosisadalla nämä ihmiset oikein elävät, jos he ajattelevat että on jotenkin huono idea syödä pelkkää kasvisruokaa lounaalla yhtenä päivänä viikossa?"

Suomi on erittäin takapajuinen maa, tämä näkyy monessa asiassa, myös tässä.

Ainakin omana peruskouluaikana tuossa 90-luvulla oli ruokana mm. perunavelliä ja kesäkeittoa sekä lukiossa ohrarouhe- ja mannapuuroa mehukeiton kanssa (suuri suosikki kaikkien keskuudessa), joten täytyy kyllä ihmetellä millä loogisella perusteella yhtä kasvisruokapäivää viikossa voi oikein vastustaa. Ai niin, no sehän on tietysti näitä "vihervasemmistokommarihippien" kauheaa ideologiaa jolla Suomen viattomasta nuorisosta kasvatetaan stalinisteja. Niinhän se olikin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

nuorimie

19.2.2010 14:48

Kouluissa on jo vaihtoehtona vegeruokailumahdollisuus. Se että vegeily on sinusta hyvä ideologia ei tee sen pakkosyöttämisestä lapsille mitenkään sen hienompaa. Karppaus on terveellisin ruokavalio. Pitäisikö kouluissa pitää yhtenä päivänä pelkkä lihapäivä? Soijan terveellisyys miehille on myös kyseenalaista estrogeenin takia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

19.2.2010 16:09

Huvittavaa että sama tyyppi puhuu kasvissyönnistä "ideologiana" mutta sanoo että karppaus on terveellisin ruokavalio. Karppauksen terveellisyydestä ei ole lääketieteen piirissä olemassa mitään yhteisymmärrystä, joten sen promoaminen on yhtä paljon (tai yhtä vähän) ideologista kuin kasvissyönnin. Tosin kasvissyönnin positiivisista terveysvaikutuksista on huomattavasti enemmän todistusaineistoa kuin karppaamisesta. Ja soijan estrogeenin mahdollisista terveysvaikutuksista miehiin ei ole mitään varmaa dataa. Jotkut ravitsemustutkijat esim. arvelevat, että soijan yleinen käyttö Aasiassa on vaikuttanut siihen, että aasialaisilla miehillä on vähemmän eurauhassyöpää kuin länsimaisilla miehillä. Estrogeenillä saattaa siis olla posiitivisia vaikutuksia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

21.2.2010 14:06

lol @ "jokaisella opiskelijallakin on varaa syödä karjalanpaistia tai jauhelihaa vaikka joka päivä halutessaan"

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

21.2.2010 20:32

Tämä on sukupolvikysymys. Raja menee noin 40 ikävuodessa - sitä nuoremmat ajattelevat, että vegepäivä on hyvä idea ja olisi saanut tapahtua jo aiemmin. 40 vuotta täyttäneet pitävät vegepäivää hapatuksena. Vaan onko kukaan kysynyt koululaisilta?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

22.2.2010 01:59

"lol @ "jokaisella opiskelijallakin on varaa syödä karjalanpaistia tai jauhelihaa vaikka joka päivä halutessaan"

Karjalanpaistia saa marketista tarjouksessa n. 6€/kg. Eikä ne perunat, porkkanat ja sipulitkaan kovin paljon maksa.

"Vaan onko kukaan kysynyt koululaisilta?"

Jos ne kersat sen saisivat päättää, niin koulussa ei syötäisi muuta kuin hampurilaisia ja kebabia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tuomas Vimma

22.2.2010 10:06

En ole maistanut kouluruokaa viiteentoista vuoteen, mutta luin Hesarista, että keskimääräisen helsinkiläisen oppilaan lounaan budjetti on 0,67 euroa. 67 sentillä ei kunnon lihasta kannata edes unelmoida (vaikka kokkaisikin 60 000 ihmiselle), vaan käytännössä ainoa vaihtoehto on käyttää suurten lihatalojen sorkka-saparo-paskaa. En ole ollenkaan vakuuttunut että tuollaista shittua kannattaisi syöttää lapsille edes neljänä päivänä viikossa...

Itse ilmoittauduin lukioaikoina kasvissyöjäksi, sillä koulussamme vegeruoka oli huomattavasti parempaa kuin tuo lihajätesurvos. Siihen aikaan piti vielä käydä perustelemassa terveydenhoitajalle miksei suostu lihaa syömään, ja ilmoitin etteivät syyni ole eettiset vaan kulinaristiset. Kaksi vuotta lukiossa menikin sitten iloisesti mutustellen vegeä...

On aika hauskaa, että ihmiset vastustavat viikoittaista vegepäivää sillä perusteella, että ihminen on sekasyöjä (omnivoori). Varmasti näin on, mutta se ei kai tarjoita sitä, että _jokaisessa_ annoksessa tulisi olla täysi ravintoympyrä edustettuna. Itse syön nautaa, lammasta, sikaa, sipulia, paprikaa ja rautua mielelläni, mutta ei niitä nyt kaikkia täydy joka päivä lautasella olla. Tärkeintä lienee se, että keskimäärin syö monipuolisesti ja terveellisesti.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

22.2.2010 15:43

Yleisönosastopalstoilla möykkää näköjään jälleen joukko "huolestuneita vanhempia", jotka pelkäävät lastensa hilpaisevan läheiseen pizzeriaan lounastunnilla tai kaatavan kouluruoan biojäteastiaan. Jos tämä on lopputulos, lienee vanhemmilla syytä tarkastella omia kasvatusperiaatteitaan koulun syyttelyn sijaan. Vanhempien tuohtuneisuus tuntuu oudolta erityisesti siksi, että lapsille ja nuorille ei varmaankaan olla syöttämässä mitään, mitä he eivät liharuokiensa ainesosina tai niiden lisukkeena jo olisi syöneet. Samoin tiettyjä perinteisiä kasvisruokia (pinaattiletut, ohrapuuro) on tarjottu kouluissa aina ja totuttu Suomessa syömään.

Odotan kovasti, miten tehty päätös käytännössä toteutetaan - toivottavasti turhaa meteliä pitämättä ja yhteistyössä kasvisruokia laittamaan tottuneiden kokkien kanssa niin, ettei kasvispäivän pääruoaksi paljastu esimerkiksi lihakeitto ilman lihaa tai jokin pakastevihannessotku.

Valitettavan usein jopa muuten tasokkaissa lounasravintoloissa esimerkiksi kanafileen kasvisvaihtoehtona saattaa olla herne-maissi-paprikasekoitusta ja ketsuppia sekoitettuna pastaan tai riisiin, luonnollisesti samaan hintaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

23.2.2010 13:54

Joku kysyi, onko koululaisilta kysytty. Meillä Espoossa ainakin nuorisovaltuustolta pyydettiin lausuntoa asiasta. Nuorisovaltuuston mielestä kasvisruokapäivä oli kannatettava idea, mutta ei sitäkään kukaan aloitetta vastustava valtuutettu halunnut kuulla tai ottaa huomioon. Olivat vain vahvasti sitä mieltä, että kasvisruoan syöminen näivettää ihmisen ja vihannesten syöjästä tulee itsestään vihannes. Ja me aloitetta puolustavat olimme porkkananpurijoita, jotka itsekin näyttävät porkkanoilta ja muuta yhtä mieltäylentävää. Itse olen sekasyöjä, mutta vähän alkaa jo tuntua, että täytyy pian ryhtyä vegaaniksi, ihan vain siksi, ettei halua samaistua mokomiin...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

23.2.2010 15:10

Minä olin muutama vuosi sitten töissä Helsingin Munkkiniemen Alepassa (siinä pienemmässä) ja sain eturivin paikat joilta seurata näiden viattomien ruokauhrien ruokavaliota. Jokainen ruokavälitunti käytettiin siihen, että kauppaan tulvi kymmeniä koululaisia, jotka sitten käyttivät rahansa (useimmiten 5e per pvä) puolentoista litran sokerikolaan, jumbopusseihin, jäätelöihin, suklaapatukoihin ja energiajuomiin.

On melko ironista, että juuri kasvisruoasta ollaan huolissaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

24.2.2010 03:43

Jätän vain nämä peruslinkit tutkimuksiin ja artikkeleihin tähän jos joku vaikka viisastuisi. :)

Red meat raises risk of all kinds of death http://www.reuters.com/article/idUSTRE52M6UR20090324
Tieteellisiä tutkimuksia http://tinyurl.com/medicalnews-com-redmeat
"Aiemmissa tutkimuksissa punaisen, erityisesti karrelle palaneen lihan syöminen on havaittu lisäävän haimasyöpäriskiä." http://www.poliklinikka.fi/?page=7874754&id=0709381
Kampylobakteeri: ttp://www.ktl.fi/portal/suomi/tietoa_terveydesta/terveys_ja_sairaudet/infektiotaudit/suolistoinfektiot/kampylobakteeri/ & http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/ajankohtaista?bid=1876
"Oikeanlainen ruoka pitää munuaiskivet poissa" http://yle.fi/uutiset/terveys_ja_hyvinvointi/2009/08/oikeanlainen_ruoka_pitaa_munuaiskivet_poissa_929040.html?origin=rss
"Liha ja tupakka yhteydessä leukemiariskiin" http://www.poliklinikka.fi/?page=7874754&id=9409557
Nitraatit: http://www.ts.fi/teemat/ymparisto/89005.html
"Homokysteiini on myrkyllinen rikkipitoinen aminohappo jota elimistö tekee liharuoan proteiineista" http://209.85.135.132/search?q=cache:D3R5Th18FvwJ:www.biovita.fi/suomi/pdf/Sydanpotilaan%2520opas.pdf+Homokysteiini+on+myrkyllinen+rikkipitoinen+aminohappo+jota+elimist%C3%B6+tekee+liharuoan+proteiineista&cd=8&hl=en&ct=clnk

Monien olisi terveellistä vähentää lihan sisältämän hemiraudan saantia, koska juuri se on haitallista sydämelle. Kasvisten ei-hemirautaa ei ole sen sijaan kyetty yhdistämään sydänsairauksiin. Myös sisäelimet eivät ole kovin hyvä ruoka-aine sillä joissain tutkimuksissa sisäelimet yhdistyvät suurempaan sairastuvuuteen. Ne myös sisältävät paljon kolesterolia sekä liikaa A-vitamiinia ja hemirautaa ajatellen ihmisten tavallisia tarpeita. Niissä voi olla myös raskasmetalleja, muita ympäristömyrkkyjä sekä lääkeainejäämiä. Eläintenkin munuaiset poistavat kuona-aineita. Siksi myös munuaisiin kerääntyy ympäristömyrkkyjä, esimerkiksi kadmiumia, ja niihin voi jäädä myös lääkeainejäämiä. Munuaisissa on runsaasti myös puriiniaineita, joista voi olla haittaa kihtiä sairastaville. Erityisen korkeita pitoisuuksia on hirven ja poron maksassa ja munuaisissa, minkä vuoksi yli 1-vuotiaiden eläinten maksaa tai munuaisia ei hyväksytä lainkaan elintarvikkeiksi.

Jatkanko...?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

24.2.2010 13:20

Mikä tässä on ihmeellistä? Mielestäni kasvisruokapäivä koulussa on ollut aina olemassa.. Miettikää nyt, esimerkiksi pinaattiletut, mitä muuta se on kuin kasvisruokaa? Nyt tämä on vain ihmeellisesti nostettu esille.

Ärsyttävää on se, että asiaa perustellaan "ilmastosyillä". Sanottaisiin oikeat syyt ääneen, joista ykkönen on rahansäästö! Vielä parempi syy on se, että kakarat opetetaan syömään monenlaisia ruokia. Ilmastosyyt on yhtä vihreää huijausta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

24.2.2010 14:31

Kyllähän se säästää luontoa kun koko koululle tehdään vain yksi ruoka, eikä kahta annosta per oppilas.

Ja kukaan ei liene kieltänyt, että kasvikset ovat terveellisiä, tässä on aivan eri asioista kyse. Vihreät haluavat tuoda päivän säästääkseen luontoa ja tutustuttaakseen lapset kasvisruoan monipuolisuuteen (muun muassa) ja sitten kaikki muut uskovat, että Vihreät haluavat käännyttää lapset kasvissyöjiksi sekä kiusata pilttejä pakkoruoalla.

Jos minulta kysytään, koko keskustelu on absurdi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

24.2.2010 15:51

"Tämä on sukupolvikysymys. Raja menee noin 40 ikävuodessa - sitä nuoremmat ajattelevat, että vegepäivä on hyvä idea ja olisi saanut tapahtua jo aiemmin. 40 vuotta täyttäneet pitävät vegepäivää hapatuksena. Vaan onko kukaan kysynyt koululaisilta?"

Hmmm, mumisee täällä seitsenkymppinen mummeli, joka on pärjännyt jo parikymmentä vuotta ilman liharuokaa -- ja voinut hyvin.

Koululaisista puheen ollen oli kiintoisaa kuulla, että Espoossa nuorisovaltuusto piti kasvisruokapäivää kannatettavana ideana mutta aloitetta vastustavat valtuutetut eivät ottaneet sitä huomioon.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi