Kuolematon ravintola

  • Tuomas Vimma

Maailman parhaaksi ravintolaksi usein arvostettu ravintola El Bulli (lasusutaan ai buiji) ilmoitti sulkevansa ovensa pariksi vuodeksi. Kyse ei ole siitä, että lafkalla menisi huonosti – päinvastoin, vuosittaista 8000 ravintolapaikkaa jonottaa, anoo ja ruinaa monta miljoonaa ihmistä. Kirjallisia pöytävarauksia (vai pitäisikö sanoa anomuksia) ravintolaan otetaan vain yhtenä päivänä vuodessa. En tiedä millä resursseilla varaukset käsitellään, mutta jostain kumman syystä pöytävaraukset tuntuvat landaavan ravintola-alan supertähdille ja maailman mahtimiehille. Todennäköisyyksiä saada pöytä El Bullista parantaa siis huomattavasti, jos sinulta löytyy omasta takaa muutama Michelin-tähti tai sukunimesi on Obama.

El Bulli on sarjassaan ainutlaatuinen ainakin pöytävarauksen saamisen vaikeuden suhteen. Vierailin jokin aikaa sitten toisessa Espanjan helmessä, Mugaritzissa, joka reitataan tällä hetkellä maailman neljänneksi parhaaksi ravintolaksi. Pöytävarauksen saamisessa ei ollut minkäänlaisia vaikeuksia.

El Bulli onkin ravintola josta kaikki puhuvat mutta harva on käynyt. Itse tunnen ainoastaan kaksi suomalaista, jotka ovat ravintolassa syöneet. Toinen sai pöydän omilla ansioillaan, toinen esiintyen erään suurehkon eurooppalaisen maan maatalousministerinä. Sen sijaan olen törmännyt useisiin ihmisiin, jotka pudottavat puolihuomaamatta El Bullin nimen illalliskeskustelussa tai kokkareilla, antaen vaikutelman, että he olisivat aterioineet siellä juuri viime viikolla.

El Bulli onkin alkanut elää omaa elämäänsä. Sitä kehuvat ja arvostelevat ihmiset, jotka eivät ole siellä koskaan käyneetkään. Se selittää sen, miksei ravintolaa edes tarvitse pitkää enää auki. Epäilen, että vaikka yritys poistettaisiin kaupparekisteristä, verkkosivut lakkautettaisiin ja keittiömestari Ferran Adrià päättäisi toteuttaa pitkäaikaisen suunnitelmansa ajaa yksipyöräisellä maailman ympäri, löytyisi vielä vuosien päästä ihmisiä, jotka olivat hieman pettyneitä El Bullin illalliseen viime viikolla.

Tätäkö siis tarkoitetaan, kun sanotaan ravintolan saavuttaneen kuolemattomuuden?

3 kommenttia

Anonyymi

29.1.2010 14:40

Syökö Tuomasta että et saa pöytää sieltä?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tuomas Vimma

29.1.2010 14:54

Eipä oikeastaan, kun en ole koskaan yrittänytkään saada pöytävarausta. El Bulli kuuluu samaan kastiin Jalkapallon maailmanmestaruuskilpailujen loppuottelun kanssa; hauskaahan sinne olisi mennä, mutten jaksa nähdä paljoakaan vaivaa asian eteen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

29.1.2010 15:47

Yksi blogisteistamme on muuten saanut pöydän ja syönyt siellä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi