Aivokemiat rakastuvat

  • Mirja Wuokko

Nettideittailufirma kysyi rakastumista ja aivoja tutkivalta professori Helen Fisheriltä miksi rakastumme juuri tiettyyn ihmiseen. Fisher vastasi, ettei tiedä. ”Tiedän vain mitä aivoissamme silloin tapahtuu.”

Se jo tiedetään (yleinen käsitys + tutkimukset), että yleensä rakastumme ihmiseen, jolla on samanlainen sosiosekonominen tausta, suunnilleen yhtä hyvä äly kuin itsellämme, samankaltainen huumorintaju, about yhtä hyvä ulkonäkö jne.

Mutta miksi ihastumme juuri tiettyyn henkilöön kaikista niistä käytännössä yhtä hyvistä vaihtoehdoista? Miksi huoneeseen astuessamme kahdestakymmenestä fiksusta ja hyvännäköisestä juristista juuri yksi tietty saa jalat menemään alta ja muut eivät innosta ollenkaan?

Mikseivät ne muut ihan ”saman tasoiset” viehätä lainkaan?

Fisher halusi tutkia asiaa. Hän uskoo, että rakastuminen on biologiaa. ”Se on samanlainen tarve kuin nälkä”, sanoi Fisher TED-luennossaan vuonna 2008. Fisher uskoo aivokemioiden vaikuttavan valintaamme: jos kahden ihmisen dopamiini-, serotoniini- ym. tasot ovat samankaltaiset, he rakastuvat toisiinsa. Kolmen vuoden tutkimukset ja tuhannet haastattelut tukevat Fisherin arviota. Jos lisätutkimukset tukevat hypoteesia, saamme varmasti nähdä erilaisia uusia kaupallisia sovelluksia parinvalintaan.

Jonain päivänä apteekissa myydään rakkaustestejä.

Elämäntapaope-lääkäri Deepak Chopra ja rakastuminen:

7 kommenttia

MAgrippa

12.2.2012 13:56

Rakastumisen biokemia on selvä juttu jokaiselle joka on kokenut hullun rakkauden.

Mutta.

Maharishi Mahesh Yogin opetukset ja kultti joogalentämisineen
on eräs suurimmista kaupallisista pseudofilosofisista huijauksista,
ja kun Maharishin sanansaattaja Chopra
yrittää niputtaa sen sopan hiukkasfysiikkaan,
tuloksena on, jos mahdollista, vieläkin typerämpi sotku.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

gentlewoman

12.2.2012 17:08

Se olis kiva tietää, millä rakastumisen tunteen saa loppumaan. Ei ole kiva olla ihastunut tai rakastunut ihmiseen, joka ei vastaa tunteeseen lainkaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mirja Wuokko

12.2.2012 17:42

Hehe, sorisori, Chopra ei liity tähän Fisherin hypoteesiin mitenkään. Laitan usein loppuun jotain vitsiä tms. löyhästi aiheeseen liittyvää. En ole perehtynyt Chopran juttuihin, mutta tämä kyseinen setti liittyy kyllä rakkausaiheeseen ja hänellä on videolla mielenkiintoisia ohjeita rakastamiseen. Uskotteko että esiintymällä rakastettavasti ihmiset rakastuvat teihin?

gw:lle, en tiedä. Se vain hiipuu jossain vaiheessa. Ehkä kyseistä henkilöä kannattaa vältellä, ehkä hän unohtuu pikku hiljaa. Joskus, hyvin harvoin, mutta joskus, tällainen henkilö syttyy myöhemmin, kun huomaa, miten ihastuttava ihminen rakastaa häntä. Mielestäni ei kannata ahdistella henkilöä, jolta ei saa vastakaikua. Usein ihastunut ihminen elää fantasiassa ja suhtautuu ihastukseensa pakkomielteisesti (ja tämähän johtuu aivoista), vaikkei oikeasti edes tunne kovin hyvin ihastuksen kohdetta.

Eli seuraava vaihe rakastumisen tunteen sammuttamiseen (jos välttely ei onnistu) on ottaa henkilöstä selvää tarkemmin. Kaikista ihmisistä löytyy negatiivisia puolia ja niitä voi alkaa korostaa itselleen. Ehkä ihastuminen laimenee.

Harmillisinta on, jos tuntee ihastuksen erittäin hyvin ja "tietää", että hän olisi juuri se oikea, muttei saa vastakaikua. Olen vierestä nähnyt tällaista. Ei ole kivaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

gentlewoman

12.2.2012 18:34

En ole ahdistellut, meillä on hyvät välit - ja tilanne on tosi mutkikas. Ihan kaikkien silmille en halua noita asioita levitellä :D

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

17.2.2012 12:58

Sinällään todella kiinnostavaa kamaa. Täytyy silti valittaa, että monilla tuppaa nämä aivojutut menemään uskonnon puolelle. Vähätellään omaa kykyä tehdä vapaita valintoja tai tutkiskella omia tunteita ja viitataan vain voimattomana johonkin näkymättömään voimaan, "aivokemioihin". Vaikka vapaa tahto olisi illuusio, se on illuusio, joka määrittelee koko ihmisenä olemista. Valinnoilta ja vastuulta ei pääse pakoon pseudotieteellisillä viittauksilla.

Ei sillä, että blogaaja olisi niin tehnytkään, kunhan ruikutan muista ihmisistä, kun tilaisuus on :P

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

19.2.2012 11:30

Todella mielenkiintoista, siis jos saisi selville, miksi toiset kiinnostavat ja toiset eivät. Olen ajatellut sen johtuvan luonteesta ja temperamentista, en puhtaasti ulkonäöstä. Jonkun olemuksesta heijastuu asioita, jotka ovat viehättäviä ja toinen taas vaikuttaa nuivalta tai takakireältä, vaikka olisikin hyvännäköinen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

20.2.2012 05:25

EI! VÄÄRIN! RAKKAUS ON KOSMINEN VOIMA JOKA EI TUNNE RAJOJA MISSÄÄN MÄÄRIN KOSKA (vapaavalintainen rakkaususkovainen fanaattinen harhakuvitelma).

No, en tiedä miten samankaltaisuus on asia joka vetoaa. Olisko kuitenkin todennäköisempää se, että ihminen kokee vetoa toiseen joka voi tarjota hänelle asioita joita hänellä ei vielä tarpeeksi ole? Selittäisi sen miksi "pahoilla pojilla" on "hyviksiä" enemmän vientiä puhtaan jännitystekijän takia. Jos mietitään vanhaa aikaa niin menestyvä, vakaa ja turvallinen mies oli kovaa valuuttaa parimarkkinoilla. Nyt kun turvallisuus on ns. itsestäänselvyys niin etsitään sitten sitä jännitystä. Samalla tavalla, ennen, vaikka miehet silloinkin kuolasivat seksikkäitä naisia niin se mimmi joka piti huolen omasta osastaan suhteen ylläpidosta eikä jakanut ylimääräistä paskaa oli kuitenkin paljon kovemmassa huudossa kuin se isotissinen vittupää jota kaikki halusivat panna mutta kukaan ei kahdesti. Nyt se superhot narttu saa kertoimilla sen huomion mitä vaatimattomampi "vaimomatsku" saa. Sama voidaan havaita edelleen vertaamalla isompia kyliä (maan kaupunkeja) pikkukylien meininkiin. Sillä maatalon "kissalla" voi hyvin olla ukko joka on höttökuula mutta muuten tarjoaa kaiken mitä ko. nainen realistisesti voi mieheltä toivoa. Kaupungeissa sukupuolesta riippumatta ulkokuoresta välitetään paljon enemmän alkumetreillä kuin siitä mitä toisen päässä liikkuu. Ainakin minun silmämääräisten havaintojen mukaan asia on noin. Tiedä sitten kumpi systeemi tuottaa parempia tuloksia...

Kysynnän ja tarjonnan laki.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi