Asunnoton parinhakija

  • Mirja Wuokko

Helsingin asuntopulasta on vaahdottu kohta 200 vuotta. Tutkijat Eeva Kostiainen ja Seppo Laakso kirjoittavat kaupungin Tietokeskuksen lehdessä Kvartissa, että asunnottomuus lisääntyy edelleen. Poliitikkoja kuunnellessa voisi luulla, että ilmiöstä on jo päästy eroon.

Kostiaisen ja Laakson tutkimusten mukaan vaille vakituista asuntoa joutuu vuosittain useampi kuin asunnottomuudesta poistuu. Asunnottomuus lisääntyy, sillä helsinkiläiset menettävät eri syistä katon päänsä päältä.

Suomessa asunnottomuus on pääkaupunkiseudun, erityisesti Helsingin ongelma. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ARA:n mukaan vuoden 2011 marraskuussa koko maan asunnottomista sinkuista 45 prosenttia majaili Helsingissä. Asuntoa vailla olevista perheistä yli puolet kärkkyy kämppää pääkaupungissa.

Asunnon saamiseksi moni ottaa kaikki keinot käyttöön. Yksi konsti on etsiä seurustelukumppani, jolla on koti.

Tutkijoiden mukaan asunnottomuuteen johtaa usein epäonnistuminen elämän siirtymävaiheissa. Muutto omaan asuntoon vanhempien luota, opiskelun aloittaminen, työelämään siirtyminen tai laitoksesta itsenäiseen elämään lähteminen eivät sujukaan ongelmitta. Vanhemmat asunnottomat ajaa kadulle useimmiten ero kumppanista.

Kolme neljästä Helsingin asunnottomasta on miehiä. Melkein kolmannes on vieraskielisiä. Naisten ja ulkomaalaisten osuus asunnottomista on ollut kasvussa.

Pahin asunto-ongelma vaivaa 20-29 -vuotiaiden ryhmää. Ehkä kyvyttömyys järjestää heille asuntoa johtuukin asenteesta? Nuoriin kodittomiin suhtaudutaan mahdollisesti kepeämmin kuin oikeasti aikuisiin.

”Nuorten on helppo löytää majapaikka kaverin kämpiltä.” ”Tuon ikäiset söpöliinit pääsevät varmasti jonkun siipien suojaan.”

Jaksavatko nuoret oikeasti vanhempia paremmin luuhata milloin missäkin? Pysyykö pää kasassa? Moni asunnoton on haastatteluissa kertonut ajautuneensa ryyppäämään tilanteen ahdistavuuden takia.

Oletko pariutunut asunnottoman kanssa? Tunnetko jonkun, joka on rakastunut kodittomaan? Kerro!

Kvartti 2/ 2012

6 kommenttia

kantelija

27.5.2013 21:24

Kaverini on maisterintutkinnon suorittanut free lance -muusikko. Eli rahaa on melkein tarpeeksi niinä kuukausina, kun on keikkoja, mutta hiljaisina aikoina ei riitä edes ruokaan, saati sitten vuokraan. Noina aikoina hän majailee, missä voi: vaihtaa yhden kaverin olohuoneesta toiseen parin päivän tai viikon välein; asuu sukulaisen vierashuoneessa kunnes ei enää kestä samassa asunnossa asuvan vanhemman henkilön seksuaalista ahdistelua - rikosilmoitusta ei voi tehdä, koska sitten olisi itse kadulla. Välillä hän - hyvännäköinen, kärsivä nainen - löytää tilapäisen seurustelukumppanin, prinssin, jonka luona asuu muutaman viikon, kunnes romanssi loppuu. Yleensä siinä vaiheessa, kun kaveri on elpynyt sen verran, että uskaltaa sanoa puolikkaan oman mielipiteen. Keikattomina aikoina kaverini myös laihtuu luurangoksi. Sitten koittaa taas keikkakausi: kaveri alkaa hymyillä, näyttää rennommalta, tapaa mukavampia miehiä, lihoo normaalipainoiseksi. Sitten keikkakausi loppuu ja köyhyys-& asunnottomuush*i jatkuu. Joka kierroksella se on enemmän sekaisin eli jos homma jatkuu tällaisena, eipä tuolla enää montaa vuotta pää pysy kasassa, ellei meno muutu. :(

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

29.5.2013 12:35

Kannattaa sitten varmaan joko opetella ilmaisemaan ne mielipiteensä niin, että ei lennä pihalle tai ruveta tekemään töitä keikkailun lisäksi.

licence27

3.6.2013 01:04

Ei ole kaverisi ainakaan minua vastaan tullut. Varmaan johtuu vähäisestä musiikin kuluttamisesta. Tuohonhan ei auta kuin vakituinen työ tai sitten sellainen mies jonka kanssa pystyy elämään vaikka opiskelijasolussa.

runotyttonen1

28.5.2013 19:15

Uh, kannattaisiko kaverisi yrittää vaihtaa alaa? Vai onko soittaminen kaiken tuon arvoista?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

licence27

3.6.2013 01:00

Kuinka paljon tässäkin maassa on tyhjiä taloja. En väitä että niitä olisi Helsingissä, mutta varmasti monessa sellaisessakin paikassa jossa matkapuhelin toimii moitteettomasti.

Erehdyin kerran yhdelle naiselle sanomaan että hänet kannattaisi iskeä jo pelkästään olohuoneen ikkunasta avautuvien maisemien vuoksi.

Ei näköjään kodittomuus, työttömyys, kouluttamattomuus tai isältä periytynyt alkoholiongelma estä parinmuodostusta ehkäisyn pettämistä ja lapsen saamista.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi