Hän ei ole naimisiin menevää tyyppiä

  • Mirja Wuokko

Maailma on täynnä ihmisiä, jotka luulevat löytäneensä sen oikean, mutta eivät saa ihastustaan vakiintumaan. Miten tunnistaa sitoutumista välttävän ihmisen?

Jos haluaa itse avioitua, ja seurustelee toisenlaista tulevaisuutta suunnittelevan ihmisen kanssa, on pulassa. Aikooko rakas koskaan asettua aloilleen, ja kenen kanssa? Onko vapauden kaipuu vain väliaikaista, vai odottaako turhaan?

Jos pari pystyy rehelliseen keskusteluun tunteista, toisen merkityksestä omassa elämässä ja tulevaisuuden aikeista, on tarjolla myös parempi tietopohja omien ratkaisujen tekoon. Jos toinen rakastaa ja tahtoo, mutta ei ihan vielä ole valmis asettumaan, voi miettiä haluaako, jaksaako ja uskaltaako odottaa ihmettä tapahtuvaksi, vai onko lähdettävä suhteesta, jolla ei välttämättä ole tulevaisuutta.

Kertakipu vai jatkuva nirhaava haava?

The Huffington Post julkaisi 28.7.2016 artikkelin ”9 Signs He´s Not the Marrying Type, According To Marriage Counselors”. Otsikosta huolimatta avioliittoneuvojat muistuttavat, että sitoutumista ja naimisiin menoa karttelevat myös naiset.

Artikkelin mukaan avioliittoa välttelevän tai liittoon epäsopivan tyypin tunnusmerkkejä ovat:

1. Teinin lailla käyttäytyminen. Pyöritään yöt baareissa ja ryypiskellään. Liiallinen itsekeskeisyys ja omien halujen toteuttaminen eivät sovi avioliittoon. Omaa aikaa saa olla, mutta oman navan ympärillä pyöriskely on aika lopettaa.

2. Jumittuminen jahtaamiseen. Jatkuva intohimon ja rakastumisen tunteen tavoittelu ei lupaa hyvää avioliittoon tähtäävälle. Onko parisi pettynyt suhteen alkujännityksen loputtua? Vaikuttaako siltä, että uutta pitää saada kiikariin? Vakituisessa parisuhteessa uutuudenjännitys vaihtuu parhaimmillaan intiimiyteen ja sitoutumiseen. Intohimo muuttuu hieman aiempaa rauhallisemmaksi.

3. Hän ei ole valmis avioliiton vaatimaan työhön. Perheterapeutti Winifried M. Reilly vakuuttaa avioliiton vaativan paljon työtä, mutta lupaa panostuksen tuovan palkintoja. Jos kaksi ihmistä laitetaan asumaan pieneen tilaan, ilman käyttöohjeita, seuraa ongelmia. Avioliitto sopii vain ihmisille, jotka tajuavat haasteen, ja ovat valmiita ottamaan sen vastaan.

4. Hän kokee herkästi, että hänet yritetään sitoa kiinni. Psykoterapeutti Marcia Naomi Bergerin mukaan vaaran merkkejä on ilmassa, jos parisi suhtautuu koiran omistamiseen epäillen. "Eikö koiran pitäminen sido liikaa?" -kysymys on merkki sitoutumiskammoisuudesta ja avioliittoon sopimattomuudesta. Vaikka Suomessa on suhteessa maailman eniten koiria lemmikkinä, en itse kuitenkaan pitäisi juuri koirakysymystä ratkaisevana. Vakiintumista välttelevä saattaa ahdistua jo, jos kysyt koska tapaatte seuraavan kerran, tai koska soitellaan.

5. Aina on kyse vain hänestä. Kaikissa terveissä ihmissuhteissa pyritään vastavuoroiseen kommunikaatioon. Jos murusi kääntää kaiken huomion ja puheen aina takaisin itseensä, eikä ole yhtään kiinnostunut sinun elämästäsi, voit unohtaa kunnollisen parisuhteen. Avioliittokin tulisi olemaan vain hänen egotrippinsä.

6. Et pysty olemaan oma itsesi. Jos rakkaasi seurassa muutut aivan toiseksi ihmiseksi, etkä pysty olemaan rennosti oma itsesi, et ehkä ole oikea ihminen hänelle. Onko kumppanisi koko ajan vaatimassa sinulta tietynlaista käytöstä, pukeutumista ym.? Jos et kelpaa sellaisena kuin olet, kannattaako alkaa muokata itseään toisen mallipariksi?

7. Hän ei osaa sanoa EI itselleen tai muille. Vakava parisuhde vaatii uhrauksia ja rajojen asettamista. Jos kumppanisi ei pysty laittamaan parisuhdettanne omien hetken päähänpistojensa tai muiden ihmisten tarpeiden edelle, ette pysty aikuismaiseen liittoon. Jos ei osaa sanoa ei entiselle tyttöystävälle tai omille vanhemmille, on turha luulla pärjäävänsä avioliitossa.

8. Hän ei halua tutustua ystäviisi ja sukulaisiisi. Jos kultasi ei ole kiinnostunut tapaamaan sinulle tärkeitä ihmisiä, hän ei ole tosissaan kanssasi. Kun aletaan seurustella vakavasti, seuraa mukana koko paketti.

9. Ystäväsi eivät hyväksy häntä. Rakastunut on kuin hullu. Hormonit ja muut kemiat sekoittavat pään, eikä rakasta nähdä kovinkaan objektiivisesti. Jos ystäväsi ovat huolissaan parisuhteestasi, älä ainakaan kiiruhda naimisiin.

8 kommenttia

Puumatar

22.8.2016 17:14

Mä en ole oikein ikinä tajunnut tuota "avioliitto (tai parisuhde) on työtä". Se mitään työtä ole, jos on pariutunut oikean ihmisen kanssa. Jos se tuntuu työltä (siinä negatiivisessa merkityksessä), se on vain suhde väärän ihmisen kanssa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mirja Wuokko

24.8.2016 17:05

Joo, periaatteessa olen samaa mieltä. Hyvässä parisuhteessa on yleensä helppo olla. Ehkä tässä on haluttu painottaa tosissaan oloa. Että panostaa suhteeseen ja kunnioittaa toista ja on valmis vähän näkemään vaivaa suhteen eteen. Laittaa suhteen etusijalle elämässä.

shiwan8

26.8.2016 11:50

8. ja 9. ovat kyllä vähän kyseenalaisia väitteitä. Suhteessa ollaan kuitenkin sen yhden ihmisen kanssa, ei hänen perheensä tai ystäviensä kanssa ja vaade näiden kaikkien miellyttämisestä on epärealistinen. Kiva jos kaikki ovat iloisia keskenään, mutta ihan oikeasti ei tarvitse olla.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

sukuonpahin

26.8.2016 16:55

Kaipa nyt toisen perheeseen, sukuun ja ystäviin ainakin tutustutaan? Et ole tosissas naisen kanssa, jos et halua tavata hänen läheisiään. Ei ketään voi vaatia viettämään kaikkea aikaa jatkossa sen porukan kanssa, jos et tuu toimeen.

shiwan8

30.8.2016 08:22

Toki ja toimeen tuleminen heidän kanssaan on melko hyvä homma. Ei tosiaan ole mitään järkeä vaatia ihmisiä viettämään aikaa sellaisten toisten ihmisten kanssa joiden kanssa he eivät halua aikaa viettää, ainakaan noin suuremmissa määrin. Kaikkien henkilökemiat nyt eivät vain välttämättä kohtaa.
On aivan yhtä järjetöntä lähteä tekemään päätöksiä parisuhteen jatkuvuudesta sen perusteella mitä joku parisuhteeseen kuluvasta ajasta mustasukkainen kaveri tai vaikka klassisesti poijastaan mustasukkainen äiti kommentoi suhteesta.

M-36

26.8.2016 13:29

Eräs aikuisessa iässä oleva nainen vakuutti aitoa kiinnostusta vakavampaan. Hän pyöri myös kaikki viikonloput baareissa ryypiskelemässä (ei voitu tavata tällöin), puhelin piippasi viestejä "kaveripojilta" sekä jostain tinderistä tai vastaavasta kilkutteli hirveä määrä viestejä.

En osannut ottaa vastaan avoimen suhteen oloista hommaa "älä kysy, älä kerro"-periaatteella, samalla systeemillä oli nainen toiminut edellisessä suhteessaankin eli joku parempi/jännempi aina samaan aikaan haussa. Sopii varmasti joillekin, ehkä minullekin toisessa elämäntilanteessa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

1.9.2016 12:04

Anna kun arvaan, olit kauhea sovinistisika kun et halunnut yksiavioisena jatkaa piilopolygamistin kanssa? :D

M-36

2.9.2016 07:21

shiwan8: en ottanut asiaa puheeksi, koska seurauksena olisi ollut paskamyrsky ja asian kieltäminen.

Käytännössä homma olisi mennyt niin, että seurustelu olisi mennyt ehkä jonkun aikaa hyvin. Sitten tekisin jotain väärää (olen melko normaali mies eli käytännössä koskisi jotain unohtunutta roskapussia) => valitusviestit paskasta äijästä kavereille => kaverit yhtyy kuorona valitukseen => oikeutus hakea parempi mies.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi