Hedelmät ja sopiva paino lisäävät hedelmällisyyttä

  • Mirja Wuokko
Terveelliset elämäntavat tukevat myös äitien mielenterveyttä.
Terveelliset elämäntavat tukevat myös äitien mielenterveyttä.

Pikaruokaa syövillä naisilla on vaikeuksia tulla raskaaksi.

Tuoreen tutkimuksen mukaan monta kertaa viikossa hampurilaisia, ranskalaisia ja pizzaa syövien naisten on selvästi muita hankalampaa tulla raskaaksi. Kolme hedelmää päivässä syövien naisten on taas selvästi keskimääräistä helpompi hedelmöittyä.

Elämäntapojen on jo kauan tiedetty vaikuttavan lastensaantiin. Tupakointi ja lihavuus heikentävät raskaaksi tulemista.

Nyt 5 598 naisen tutkimuksessa Australiassa, Uudessa Seelannissa, Irlannissa ja Britanniassa on osoitettu äidiksi haluavien nauttiman ravinnon laadun ja hedelmöittymisen välinen yhteys.

Jos haluaa tulla raskaaksi, kannattaa jättää roskaruoka pois ruokavaliosta ja alkaa syödä hedelmiä. Terveellinen, suositusten mukainen ruokavalio ja yksi hedelmä jokaisen pääaterian yhteydessä tai välipalaksi parantaa hedelmällisyyttä reippaasti.

Jotkut tutkijat ovat epäilleet sekundaarisen lapsettomuuden lisääntyneen. Ensimmäisen lapsen jälkeen raskaaksi tulo ei enää onnistukaan. Olisiko yhtenä syynä äitien ylipaino?

Tuoreen kotimaisen väitöskirjan mukaan naiset alkavat vähentää liikuntaa jo raskausaikana, eivätkä liikuntatottumukset yleensä palaa ennalleen.

Äitien ei kannattaisi tutkijoiden mukaan luopua liikunnasta. Useimmille odottaville äideille liikunta on terveellistä ja vauvan hyvinvointia edistävää.

Äitien ei ole pakko olla lihavia. Jokin perheiden elämäntavoissa ja kulttuurissamme saattaa edesauttaa äitien fyysistä passiivisuutta. On usein vain tahdon kysymys järjestää elämä terveellisemmäksi ja energisemmäksi.

Pari hedelmää päivässä ja lenkille ovat hyviä ohjeita kaikille lapsille ja aikuisille.

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi