Suhteet & seksi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on hellyys.

Vain laiminlyöty kumppani on tyytymätön  1

Onko sinulla mäkättävä vaimo tai murjottava mies? Hänen tyytymättömyytensä saattaa johtua laiminlyödyistä tarpeista.

Tyytymättömän kumppanin tarve läheisyydelle, seksille, yhdessäololle, älykkäälle keskustelulle tai yhteiselle hauskuudelle on ehkä pahasti laiminlyöty.

Jokainen on joskus väsynyt, huonotuulinen tai haluton. Jos parisuhteen toinen osapuoli on koko ajan kiukkuinen tai onneton, kannattaa syy selvittää.

Monessa parisuhteessa työ, harrastukset, karkkipussi, päihteet, kaverit, pelit, some tai salarakas vie oman kumppanin tarvitsemaa aikaa ja tilaa. On täysin normaalia kaivata yhteistä laatuaikaa oman rakkaan kanssa. Parille kannattaa kertoa, jos tuntuu siltä, että omiin tarpeisiin ei vastata.

Parisuhde on vuorovaikutusta. Jos toinen jää mielestään paitsi jostain tärkeästä ja oleellisesti juuri parisuhteelta yleensä odotetusta asiasta, tulisi asiasta voida keskustella rauhassa ja järkevästi.

Yleensä kumppani ei ole tarkoittanut loukata toista tai evätä häneltä mukavia asioita. Useimmat ihmiset haluavat toisilleen hyvää.

Kumppani voi olla niin väsynyt, ettei jaksa huolehtia toisen tarpeista. Hyvä jos pystyy itse sätkimään arjesta läpi. Joutuuko hän kenties tekemään niin paljon ansio- tai kotitöitä, ettei hän yksinkertaisesti ehdi huomioimaan sinua?

Joskus toinen on niin tarvitseva, ettei kukaan aikuinen ihminen voi vastata hänen tarpeisiinsa. Silloin on syytä mennä ammattiauttajalle selvittämään kovan tarvitsevuuden syitä.

Toisinaan odotukset kumppania kohtaan ovat ylimitoitetut. Hyvä parisuhde tarjoaa yleensä paljon tai vähintään jonkin verran läheisyyttä, kumppanuutta, seksiä, turvaa ja yhdessäoloa. Jos toinen odottaa parisuhteelta jatkuvaa tarpeiden tyydytystä kaikilla elämän osa-alueilla, ei tällaiseen rakkauteen yleensä kukaan pysty, eikä tarvitsekaan pystyä.

Tasapainoinen terve aikuinen toteuttaa itseään myös työssä, harrastuksissa, omien kavereiden kanssa yms. Kahden aikuisen ihmisen onnellisessa suhteessa on aika usein kaksi omasta elämästään nauttivaa ihmistä. Kaksi ihmistä, jotka molemmat antavat ja saavat.


Seksiuskomukset voivat ajaa parisuhteen lukkoon  6

Yksi parisuhteen seksin kannalta turmiollisin uskomus on Väestöliiton mukaan ”mies on aina valmiina”. Miehillä on asiantuntijoiden mukaan muutenkin paljon paineita seksielämässä. Jos nainen luulee, että miehen on oltava automaattisesti aina innokas seksiin, tulee molemminpuolisia pettymyksiä.

Naisten seksielämää ehkä eniten haittaavat uskomukset liittyvät orgasmin saantiin ja alistumiseen. Naiset saavat syyllisyyden- ja huonommuudentunteita, jos eivät saa yhdynnässä orgasmia. Jotkut ihmiset luulevat edelleen, että naisen on oltava sängyssä alistuva ja että hänen on yritettävä kaikin puolin vain miellyttää miestä, jopa orgasmin teeskentelyyn asti.

Läheisyyden ja seksin sekoittaminen liikaa toisiinsa voi saada koko parisuhteen ihan lukkoon. Pariskunnalla pitäisi olla mahdollisuus läheisyyteen, halailuun ja suukotteluun ilman että se aina johtaa seksiin. Monet haluttomuudesta kärsivät kokevat kaiken hyväilyn ahdistavana, koska pelkäävät joutuvansa vastentahtoisesti harrastamaan seksiä.

Yksi heteromiehiä ja -naisia erottava läheisyyteen liittyvä lukko on Väestöliiton mukaan seksin merkitys eri sukupuolille. Naisen on voitava luottaa mieheen ja tuntea olevansa rakastettu ennen kuin hän voi antautua nautintoon. Ensin tulee läheisyys, sitten vasta seksi. Mies taas tuntee läheisyyttä ja luottamusta naiseen vasta harrastettuaan seksiä tämän kanssa. Nämä kaksi erilaista tapaa kokea asiat voivat johtaa pariskunnan täydelliseen pattitilanteeseen.

Naiselle intiimiyden huippu on siis seksi, miehelle taas tunteiden näyttäminen.
Vai onko tämä Väestöliiton esittämä seksilukko taas vain yksi osoitus vääristä seksimyyteistä?


Laatuseksiä  26

Nuorilla naisilla on eniten orgasmivaikeuksia. He myös teeskentelevät tyydytystä kaikista useimmin. Syynä on halu saada mies iloiseksi.

Keskitason koulutuksen saaneet naiset ovat muita useammin saaneet orgasmin viime yhdynnässä. Huonointa seksiä saavat sinkkunaiset.

80 prosenttia nuorista aikuisista pitää läheisyyttä ja hellyyttä yhtä tärkeänä kuin orgasmia.

Onnellinen ja avoin parisuhde, jossa seksistä voi puhua vapaasti, takaa parhaiten orgasmit naiselle. Vaikka seksologit aina kehottavat naisia itsetyydytykseen ja omaan kehoon tutustumiseen, ei runsas oman ilon harrastus näytä lisäävän yhdynnässä koettujen orgasmien määrää.

Ei orgasmi ole tärkeää -höpinät voi unohtaa. Vain viidennes ilman orgasmia jääneistä naisista piti edellistä yhdyntäänsä hyvin miellyttävänä. Yhden orgasmin saaneista 56 ja useamman orkun saaneista 83 prosenttia muisteli viime rakasteluaan hyvällä.

Missä muna, missä kana? Onko joillakin kyky muodostaa hyviä ja tyydyttäviä ihmissuhteita? Saavatko jotkut naiset lähes aina orgasmeja, partnerista riippumatta? Ovatko jotkut ihmiset aina sängyssä ihan lahnoja?

Nuorille miehille kumppanin nautinto on hyvin tärkeää: 90 prosenttia miehistä ja 75 prosenttia naisista painottaa toisen iloa. Siksikö juuri nuoret naiset feikkaavat orgasmia? Ja kuka väittikään, että miehet ovat itsekkäämpi sukupuoli sängyssä?

Evoluutiopsykologit ovat esittäneet, että naisen orgasmi on tärkeä viesti miehelle siitä, että nainen rakastaa häntä ja on hänelle uskollinen. Mies haluaa myös varmistua mahdollisen tuloksen kuuluvan omaan sukuun.

Nuorten aikuisten seksielämän tyydyttämättömyyden syistä seksitutkija Osmo Kontula on arvellut mm. seuraavaa: suorituspaineet ovat pahentuneet joka saralla. Naisilla on kovat urapanostukset. Seksielämän vapautuminen vie myös osan hohdosta ja materiaalitulva tuo lisää (piilo)vaatimuksia: on oltava vapautunut ja taitava sängyssä.

Voihan kyse olla myös harjaantumisesta. Vasta 10 vuoden treenin jälkeen alkaa homma sujua. Tai sitten kun oman pään aikuistumistyrskyt helpottavat. Tai kun kumppanit tuntevat toisensa ja molempien tarpeet hyvin.

Faktat suomalaisten seksistä vohkin taas Osmo Kontulalta ja Elina Haavio-Mannilalta.