Helsingin ulkomaalaiset

  • Mirja Wuokko

”Pääkaupunkiseudulla asuu 14 400 sellaista 15-29 -vuotiasta kouluttamatonta nuorta, jotka eivät ole töissä eivätkä opiskele. Heistä 41 prosenttia on ulkomaalaistaustaisia.”

Lainaus on Helsingin kaupungin Tietokeskuksen Kvartti-katsauksesta. Numerossa 2/ 2012 tarkastellaan ulkomaalaisväestön kotiutumista pääkaupunkiin.

Kun koko maan syrjäytyneistä ulkomaalaistaustaisia on vajaa neljännes, pk-seudulla heidän osuutensa on yli 40 prosenttia. Helsingissä jopa 44 prosenttia. Eli syrjäytyminen maamme pääkaupungissa on erityisesti ulkomaalaisten ongelma.

Kantaväestön syrjäytymisriski on Tietokeskuksen mukaan 4,2 prosenttia, mutta ulkomaalaistaustaisen riski on viisinkertainen.

”Vieraskielisten riskit vaihtelevat erittäin paljon kielitaustan mukaan. Parhaiten suomalaiseen yhteiskuntaan integroituvat suahilin, nepalin, amharan (etiopialainen kieli), ukrainan, vietnamin, tagalogin (filippiiniläinen kieli) sekä venäjän puhujat. Ulkopuolella olevia on korkeintaan kymmenen prosenttia.”

Moni eksoottisesta maasta tullut on siis löytänyt Suomesta erittäin hyvin paikkansa. Itse asiassa joidenkin ryhmien työllisyys on korkeampi kuin kantasuomalaisten. Moni työnantaja onkin sanonut, että Suomesta ei löydy ammattitaitoa, tai että supisuomalaisille eivät kaikki työt enää kelpaa.

Kvartin lista jatkuu. ”Albaaneista, kiinalaisista ja unkarilaisista 11 prosenttia on sivussa ja virolaisista 16 prosenttia. Pääkaupunkiseudun nuorista heikosti ovat integroituneet kurdit ja somalit, joista 30 prosenttia on ulkopuolisina. Vielä heitäkin heikommin paikkansa ovat löytäneet sellaiset kieliryhmät kuin espanja, ranska ja italia, joiden nuorista kolmannes on vailla työ- tai opiskelupaikkaa.”

Espanjalaiset, italialaiset ja ranskalaiset? Eikö juuri heidän olisi helpointa sopeutua maahamme?

Ulkomaalaiset eivät pääsääntöisesti tule tänne sään, työn tai opiskelun perässä. YLE Uutisten mukaan suurin osa ulkomaalaistaustaisista ihmisistä on tullut Suomeen ihmissuhteen takia.

Suomen paras vetovoima on siis rakkaus

Noin 45 000 suomalaista on naimisissa ulkomaalaisen kanssa. Jo vuonna 2007 Helsingissä solmituissa avioliitoissa reilu neljänneksessä oli vähintään toisena osapuolena ulkomaalaistaustainen henkilö.

Suomalaisten miesten top three -vaimomaat ovat Thaimaa, Venäjä ja Kiina. Naiset löytävät useimmiten parin Turkista, Britanniasta tai Ruotsista.

Oli Suomeen tulon syy mikä tahansa, parasta kaikille olisi uussuomalaisten nopea integroituminen yhteiskuntaan. Kalliilla pääkaupunkiseudulla pitäisi löytää töitä ja asunto kaikille. Rakkauskin rakoilisi harvemmin, jos Suomeen sopeutuminen olisi nykyistä tehokkaampaa.

Kvartti 2/ 2012
YLE Uutiset 3.4.2013
Monikulttuuristen perheiden liitto 8.2.2009

3 kommenttia

Knastos

21.5.2013 15:41

Ensiksi Suomalaisten 59% asiat kuntoon ja sitten voidaan katsella noita mamuja. Marssijärjestys olla pitää.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

22.5.2013 18:05

Pari virhettä tekstissä.

Suomen suurin vetonaula on sosiaaliturva. Ilmaista rahaa kaikille joita ei osallistuminen kiinnosta. Tämä houkuttaa monia sellaisista maista joissa sosiaaliturvan ns. käyttörahan osuus on noin 10% siitä mitä Suomessa tai alle (kuten monesti on).

Tänne sopeutuu jokainen joka haluaa sopeutua. Jos ei osaa kieltä eikä ole halukas opettelemaan tai muuten jääräpäisesti pitää kiinni visiosta jonka mukaan maahan tullut on jonkin sortin herrarodun edustaja suomalaisiin verrattuna, niin ei ole ihme ettei hommat luista. Ne jotka ovat halunneet olla osa tätä yhteiskuntaa ovat lähes poikkeuksetta sopeutuneet. Voi sitten miettiä, miksi maassa suvaitaan sosiaalipakolaisuutta.

Mitä "rakkauden perässä muuttamiseen" tulee, anteeksi nyt vaan, mutta tuo on totta äärimmäisen harvassa tilanteessa. Se "rakkaus" kestää juuri niin kauan kunnes avioitumisen jälkeen on se kansalaisuus plakkarissa + karenssi ja sen jälkeen ne naiset kummasti jäävät yksin. Jännä juttu.

Knastos on myös täysin oikeassa. Ennen kuin huolehdimme omat asiamme kuntoon on aivan turha edes yrittää huolehtia muiden asioita kuntoon.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

pelkään_tulevaa

24.5.2013 20:52

Ehkä nyt maahanmuuton suhteen pitäisi laittaa jäitä hattuun. On väärin ottaa ihmisiä tänne "säilöön". Omien nuorten asiat ensin kuntoon ja maahanmuuttajat porukkaan mukaan kepillä ja porkkanalla. Myös noiden maahanmuuttajien keskittymiin pitäisi puuttua niin että mahdollisimman moni suomalainen olisi maahanmuuttajan naapuri/työkaveri. Ensin kantissuomalaiset ja nykyiset maahanmuuttajat osaksi yhteiskuntaa ja sitten voi etsiskellä lisää autettavia. Tässä nyt tehdään karhunpalvelusta maahanmuuttajille, kantasuomalaisille, nuorille ja veronmaksajille!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi