Himokas nainen pelottaa miestä

  • Mirja Wuokko

Tuoreen parisuhteen kehitystä on aiemmin tutkittu erilaisten sitoutumistyylien pohjalta. On huomattu, että kiintymys vaikuttaa ihmisten seksuaalisuuteen. Israelilaistutkijoiden ryhmä halusi selvittää, miten asia toimii toisinpäin.

Vähentävätkö seksuaalinen halukkuus ja emotionaalinen läheisyys orastavan parisuhteen kiintymykseen liittyvää epävarmuutta?

62 juuri deittailun aloittanutta paria osallistui kahdeksan kuukautta kestävään tutkimukseen, jossa pariskuntia tarkkailtiin ja tutkittiin kolmeen otteeseen. Ensimmäisellä tutkimuskerralla parit keskustelivat suhteensa seksistä ja tutkijat tarkkailivat heidän seksuaalisen halukkuutensa ja emotionaalisen läheisyytensä määrää.

Tutkittavien kyseiseen uuteen suhteeseen liittyvää kiintymysahdistusta ja välttelyä selvitettiin joka tutkimuskerralla. Tulokset erosivat sukupuolen mukaan.

Miesten osoittama seksuaalinen halukkuus kumppania kohtaan ennusti sekä miesten että naisten suhteeseen liittyvien epävarmuustekijöiden vähenemistä. Ts. se että mies tuntee voimakasta halua naisystäväänsä kohtaan vahvistaa molempien mielestä parisuhdetta.

Sen sijaan naisen selvä seksuaalinen halukkuus miesystävää kohtaan esti miehen epävarmuuden vähenemistä, eli piti miehen varpaillaan parisuhteessa. Naisen osoittama läheisyys sai miehen suhteeseen liittyvän epävarmuuden vähenemään.

Nainen näyttäisi kiintyvän mieheen seksin perusteella, ja mies näyttää varmistuvan naisestaan, kun tämä on sitoutunut tunnetasolla. Voiko tämä olla totta?

Moran Mizrahi, Gilad Hirschberger, Mario Mikulincer, Ohad Szepsenwol and Gurit E. Birnbaum: Reassuring sex: Can sexual desire and intimacy reduce relationship-specific attachment insecurities? European Journal of Social Psychology, June 2016.

20 kommenttia

Tuuli.hattu801

19.2.2017 12:59

Oman kokemuksen mukaan naisen seksuaalinen halukkuus on todellakin pelottanut miestä... Syvällisemmin en osaa tätä analysoida.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Villahattu

24.2.2017 14:56

Tai ehkä sun ulkonäkö sai kavahtamaan.

tuuli.hattu801

25.2.2017 12:18

Ulkonäkö perus, tosin hiukset jo aika harmaat...

Tuuli.hattu801

1.3.2017 08:17

Onni ja harmi, että miun pärstä ei oo kiertäny joka lehdessä ja tv:ssä, että kaikki tietäis miltä minä näytän.

Nuhka

30.10.2019 09:06

Mun miehet valittaaneet kun en aina halua, (miksi haluaisin jos joudun aina imee ja mies luulee että tyydytyksen saan minuutin ähkimiseen jälkeen?) sitten kun kerran vuodessa saan edes vähän enemmän nauttia kun mies vihdoin huomioi munkin tarpeita ne herättää kyltymätön peto joka haluaa monta kertaa lisää samassa sessiossa, monta kertaa päivässä ja herää öisinkin hakemaan lisää... Max 3 päivää mies kestää, hurmio muuttuu pelokas. Erektio ei pysy, heti epäillään uskomattomuutta tai ottavat paineita kun eivät pysty tyydyttää halujani.

shiwan8

19.2.2017 14:40

Otanta on naurettavan pieni ja Israleissa kulttuuri on muutenkin sen verran erilainen kuin vaikkapa Suomessa, ettei tulos ole senkään takia yleistettävissä.

Oliskohan helpompi vetää sellainen johtopäätös, että jos kulttuurin puitteissa naisen käytös antaa ymmärtää, ettei hänelle ole niin väliksi kuka kaksilahkeinen siinä edessä on kunhan niitä housuja pääsee riisumaan, niin se ei ruoki mono-suhteeseen pyrkivän miehen turvallisuuden tunnetta sen suhteen osalta?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Väitöstutkija

21.2.2017 16:46

Ei todellakaan ole pieni otanta tuo 124 ihmistä labratarkkailuun. Lue alkuperäinen artikkeli ennen kuin teet hätiköityjä johtopäätöksiä.

shiwan8

24.2.2017 07:09

Se on naurettavan pieni otanta vaikka puhuttaisiinkin vain yhdestä maasta. Ehkä jos puhuttaisiin jostain pienen maan alakulttuurijaoksesta niin sitten. Nyt puhutaan koko planeetan väestöstä.
Mitään järkevää johtopäätöstä ei tuolla otannalla tuosta massasta voi vetää. Jos olisit ihan oikea väitöstutkija niin tietäisit tämän.

Väitöstutkija

24.2.2017 16:58

Ja millä koulutuksella ja kompetensilla käyt arvostelemassa akateemista tutkimusta?

shiwan8

27.2.2017 17:06

Järjellä. Jos tuolla otannalla pitäisi kyetä vetämään johtopäätöksiä kaikista ihmisistä niin saataisiin sellaisia jänniä tuloksia kuten se, että ihan jokainen on samaan aikaan äärimmäinen rasisti ja äärimmäisen suvaitsevainen, jokainen meistä on samaan aikaan afrikkalainen ja aasialainen, jokainen meistä on valkoinen ja musta, jokainen meistä on ääriuskova ja ateisti jne.
Nyrkkisääntönä koulutus ei tee kenestäkään viisasta tai älykästä. Se ei osoita muuta kuin kyvyn omaksua tietoa ja toistaa sitä koetilanteessa. Aika marginaalinen osa esimerkiksi akateemisista on oikeasti älykästä porukkaa. Loput vain toistelevat muiden havaintoja jotka ovat kirjoista lukeneet.

Liian pieni otanta ja liian vähän tietoa muuttujista jotka tähän liittyvät. Muutaman tuhannen otoksella jossa nähdään erityistä vaivaa sellaisten vaikuttajien eliminoimiseksi kuin kulttuuri ja uskonto...sellaisella voitaisiin jo saada jotain tuloksia aikaan joihin uskominen olisi perusteltavissa.

Oletetaan kuitenkin hetki, että noilla tuloksilla olisi jotain todellista arvoa. Jos mies ei lämpene naisen avoimelle seksuaalisuudelle niin mistä se johtuu? Jos nainen lämpenee miehen avoimelle seksuaalisuudelle niin mistä se johtuu? Miksi suhde saisi paremman ennusteen nimenomaan naisen henkisen sijoittamisen myötä, mutta miehen henkinen sijoittaminen on pitkälti +/- 0?
Voisiko tämä johtua siitä, että jos nainen on helposti miehen saatavilla heti deittailun alussa niin ei ole syytä olettaa, etteikö nainen olisi silloin muidenkin miesten saatavilla oli tämä suhteessa tai ei? Voisiko naisen hitaammin käynnistyvä seksuaalinen "anti" ja henkinen sijoittaminen mieheen kieliä siitä, että nainen päättää ensin sitoutua ja vasta sitten alkaa seksuaalisesti aktiiviseksi jolloin hänen uskottomuutensa suhteessa ollessa olisi epätodennäköisempää? Voisiko miehen hitaammin syttyvä libido vastaavasti ennustaa harvempaa yhdyntämäärää kuin nopeammin syttyvän miehen kohdalla ja näin ensimmäinen saattaa hidastaa tai jopa tulla esteeksi naisen jälkikasvun hankkimishaaveille?
Jos näin on, voidaanko vetää sellainen johtopäätös, että miehille käenpoikaset ovat ikävä asia ja naisille taas miehen resurssit ja kyky tuottaa jälkeläisiä ovat tärkeämpiä kuin miehen vaikea tavoiteltavuus? Jos voidaan, voidaanko myös todeta, että tutkimuksen tuloksiin liittyvä väite seksuaalisen mielenkiinnon osoittamisen ja sukupuolten erilaisen ragoinnin syy ei ole se miksi sitä tutkimuksessa väitetään, vaan pikemminkin se mistä nämä käytösmallit viestivät, eli käytännössä siitä miten hyvin tai huonosti parisuhteen hyötyaste toteutuu sen eri osapuolille?

turhaamölinää

14.3.2017 10:58

Älykkyys korreloi voimakkaasti koulussa, opinnoissa ja työssä menestymisen kanssa. On myös osoitettu, että koulutus parantaa älykkyyttä. Älykkyys on vähintään puoliksi perinnöllistä.

Akateemisille nauraminen on säälittävää tyhmempien ihmisten itsekorostusta. Ei haluta myöntää, että muut ovat älykkäämpiä, vaikka kaikki todistusaineisto puhuu sen puolesta.

shiwan8

4.4.2018 21:15

Yhdenlainen älykkyys korreloi koulumenestyksen kanssa, kyllä. Oppimiskyky on sekin yksi älykkyyden muoto. Kyky soveltaa opittua on taas ei älykkyyden muoto. Onko fiksumpi ihminen sellainen joka oppii vähän hitaasti, mutta osaa sen jälkeen varmasti.....vai nopeasti teoriaa oppiva joka ei osaa mitään käytännössä?

Puumatar

20.2.2017 10:44

Komppaan shiwan8:aa. Varsinkin juuri juutalaisessa kulttuurissa (tai ainakin sen tietyissä suuntauksissa) naista jopa rohkaistaan pihtaamaan, jotta miehen mielenkiinto pysyy yllä. Ei siis mikään ihme, että naisten seksuaalinen aktiivisuus voitaisiin tulkita tässä kontekstissa vähän vähemmän kosheriksi ;) Tämä siis, mikäli otanta myöskin koostui israelilaisista/israelinjuutalaisista, tätähän ei erikseen mainita ainakaan tässä postauksessa...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Annie18

20.2.2017 13:20

Kerran vuodessa luen juttuja, ja aina shiwan8 kommentoi, oli aihe mikä tahansa :) Aikamoinen seppä!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Viracocha

21.2.2017 10:58

Ja aina hyviä ja asiallisia kommentteja!

shiwan8

24.2.2017 07:13

Jos täällä nyt käy kerran viikossa katsomassa mitä ilmiselvää potaskaa on taas heitetty ilmoille ja korjaa niitä pistämällä muutaman kyseenalaistuksen ja/tai faktan tiskiin niin ei se juuri panosta vaadi.

licence27

22.2.2017 00:08

Tässä sitä on pohdittavaa yhdelle sun toiselle Deitti.net tai jonkin sortin pikatreffisovelluksen käyttäjälle. Mut noin omakohtaisen kokemuksen perusteella sanoisin että jos suomalainen nainen ensitapaamisella tahtoo sänkyyn niin hän ei ole likikään selvin päin. Yksi poikkeus vahvisti senkin säännön.

Otsikko pitää kyllä sikäli paikkansa että kun tietää oman ulkonäkönsä, viehätysvoimansa, lahjansa ja lahjattomuutensa ja sen että ei ole urheilutähti, miljonääri tai edes hallinnoi miljoonien omaisuutta niin oletettavasti itse on se joka haluaa enemmän kuin saa.

Sitten kun asetelma kääntyy päälaelleen ja kohtaa jonku sellaisen joka pyrii seksuaaliseen suorittamiseen parin tunnin tuttavuuden jälkeen niin kyllä se pistää miettimään mitä vikaa siinä naisessa on tai mitä itse olen tehnyt erikoista tai erilaista kuin aikaisemmin.

En silti neuvoisi enää nykyaikanakaan ihan kauheasti pihtaamaan suhteen aikana vaan ihan oikeasti kertomaan millaista määrää ja millaista laatua kaipaa. Ihan vaan siksi kun on saanut kuulla sekä miehiltä että naisilta kuinka kaukana jopa naimisiin päätyneiden pariskuntien tarpeet ja mieltymykset toisistaan ovat ja nähnyt sen perään päättyneitä suhteita, avioliittoja ja pettämisyrityksiä, pettämistä ja syöksykierrettä jolta olisi vältytty rehellisyydellä.

Erityisesti haluaisin mainita että polyamorisen pitäisi kertoa olevansa polyamorinen paljon ennen kuin seksi on ajankohtaista. Niin ja jos tämä tutkimus tehtäisiin Suomessa alkoholin kanssa tai ilman niin varmaankin samoilla henkilöillä seksuaalinen käyttäytyminen muuttuisi hyvinkin voimakkaasti (varsinkin naisilla).

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tuuli.hattu801

22.2.2017 11:19

Mutta mitä jos kyseessä on vanha, tuttu, nuori ja mukava mies ja nainen on kauheessa puutteessa...

Mirja Wuokko

22.2.2017 16:56

Alkoholin vaikutus voi olla iso. Jos miettii yhden illan suhteita, varmaan suuri osa syntyy humalassa. Tässä tutkimuksessa seurattiin kuitenkin alkavia parisuhteita kahdeksan kuukauden ajan, eikä vain yhtenä iltana, eivätkä osallistujat olleet käsittääkseni humalassa.

Tuuli.hattu801

24.2.2017 15:20

Hmm, en tiedä muista, mutta jos on tarpeeksi pitkään ilman seksiä, tarkoitan vuoden tai yli, niin kyllä sitä kelpaa sänkyyn aika moni jotenkin kriteerit täyttävä mies ja kyllä sitä siinä ajassa nainenkin ehtii aika himokkaaksi tulla...

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi