Isät voivat joutua sivuraiteelle

  • Mirja Wuokko

Osa tuoreista isistä kokee joutuneensa perheessä syrjään. Äidit ja vauvat ovat perhe-elämän päähenkilöitä. Isät on yleensä sivuutettu niin tutkimuksessa, neuvolassa kuin julkisuudessakin.

Psykologi Jallu Lindblomin tuoreessa väitöskirjassa tutkitaan lasten varhaisen tunne-elämän kehitystä ja perhesuhteita. Tampereen yliopistossa väitelleen Lindblomin pitkittäistutkimuksessa on löytynyt tyytymättömien isien joukko.

Isät ovat varmaan aina rimpuilleet perhe-elämän paineissa, mutta aiemmissa tutkimuksissa on näyttänyt siltä, että miehet ovat pääsääntöisesti naisia tyytyväisempiä parisuhteessaan.

Suomessa naiset tekevät enemmän eroaloitteita, puivat tyytymättömyyttään kovaäänisesti, ja ovat tutkijoiden mielestä miehiä vaativampia parisuhdetoiveissaan.

Lindblomin tutkimuksissa noin 15 prosentissa perheistä miehet ovat vaimojaan tyytymättömämpiä perhe-elämään. Tätä ryhmää Lindblom nimittää eriäväksi perhetyypiksi: vanhempien kokemukset perhe-elämästä eroavat toisistaan selvästi.

Vaimon mielestä parisuhde voi hyvin, miehen mielestä ei.

Miksi miehet, ja isät, ovat tyytymättömiä parisuhteeseen? Aamulehden tekemän haastattelun mukaan isät tuntevat olevansa kolmantena pyöränä liitossaan.

Miesten turhautuminen ja avuttomuuden kokemukset syövät parisuhdetta. Miksi vaimot eivät herää tilanteeseen? Riittääkö naiselle vauvan tuoma onni?

Vauva ei pelasta kenenkään parisuhdetta. Tämä käy selvästi ilmi tutkimuksessa. Onnellisimmat lapsiperheet ovat niitä, joissa vanhempien suhde voi hyvin jo ennen lisääntymistä. Lapsi tuo parisuhteeseen lisähaasteen, eikä perheen perustaminen helpota parisuhteen ongelmia.

Vauva-lehti on listannut onnistumisen eväitä. Jokainen fiksu ihminen ymmärtää, että hyvä ihmissuhde perustuu keskinäiselle kunnioitukselle ja arvostukselle.

Miehet, kertokaa miten tämä toteutuu parhaiten?

1 kommentti

shiwan8

19.8.2017 19:20

Sillä keskinäisellä kunnioituksella ja arvostuksella. Kuinka vaikea sitä konseptia on oikeasti ymmärtää? Mies ei ole olemassa naisen kodinhoitoapulaisena, ylimääräisenä tilipussina ja tyydyttäjänä silloin joskus kun naista sattuu huvittamaan ja tämä nmenee monelta naiselta tyystin ohi. Lisäksi suunnilleen yhtä moni nainen polttaa päreensä kun totuus nostaa päätään. Jossain kohdassa se vanha klisee, etteivät miehet miellä naisen kotona lasten hoitamiseen kuluttamaa aikaa työksi on kääntynyt päälaelleen ja lopputulos on se, ettei monikaan nainen oikeasti arvosta kumppaniaan eikä kumppanilla ole mitään vaikuttamisen mahdollisuuksia asian liittyen.

Ehkä hienoin esimerkki jonka pystyn anekdoottina tästä kertomaan on tilanne, jossa mitään mitä mies tekee ei lasketa parisuhteeseen panostamiseksi jos nainenkin pystyy tekemään saman, mutta jos nainen tekee näitä asioita niin ne lasketaan parisuhteeseen panostamiseksi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi