Suhteet & seksi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on katse.

Pettäjän katse  6

Tunnistaako pettäjän katseesta?
Tunnistaako pettäjän katseesta?

Floridan valtionyliopiston psykologian tutkijat saivat uusia tietoja pettäjistä kahdessa pitkittäistutkimuksessa. Pettämisen voi ennustaa jo avioliiton alkuvaiheessa.

Pettämisen todennäköisyys vähenee puolella, jos kumppani ei jää tuijottelemaan kauniita/ komeita ihmisiä, ja jos hänellä on taipumus aliarvioida muiden kuin oman puolison viehättävyyttä. Toisin sanoen, uskollisella vaimolla tai miehellä on taipumus sokeutua kumppanin potentiaalisten kilpailijoiden houkutuksille.

Käytännössä uskollisen kumppanin erottaa pettäjästä mm. seuraavissa asioissa: uskollinen puoliso siirtää katseen pois hyvännäköisestä vieraasta sata millisekuntia tavallista nopeammin, ja arvioi tämän myös todellisuutta rumemmaksi.

Nuoruus ja tyytymättömyys parisuhteeseen ennustivat pettämistä. Yllättäen myös korkea tyytyväisyys avioseksiin korreloi positiivisesti pettämisen kanssa, vaikka toisin aina väitetään. Tutkijoiden mukaan vaikuttaa siltä, että jotkut pitävät niin paljon seksistä, että hakevat lisää hyvää seksiä myös avioliiton ulkopuolelta.

Mitä useampi seksikumppani miehellä oli ollut ennen avioliittoa, sitä todennäköisemmin hän pettää puolisoaan. Naisten kohdalla tämä ei pätenyt.

Mitä kauniimpi nainen, sitä epätodennäköisemmin hän pettää puolisoaan. Vähemmän viehättävät vaimot taas olivat hanakampia pettämään miehiään. (Onkohan heillä tarve todistaa viehätysvoimaansa, vai epäilevätkö he miehensä pettävän heitä joka tapauksessa?)

Vaatimattoman näköisten naisten miehet pettävät puolisoaan tavallista useammin. Kauniiden naisten miehet eivät petä yhtä usein vaimoaan kuin muut.

Tutkijoiden mukaan taipumus bongata viehättäviä ihmisiä, vaikka olisi itse juuri mennyt naimisiin, voi olla synnynnäinen ominaisuus. Mahdollisesti se juontuu osin lapsuudenkokemuksista. ”Pettäjän katse” ei ole tahdonalainen ominaisuus, ja se ennustaa selvästi heikompaa onnistumista avioliitossa.

Monien asiantuntijoiden mukaan ihminen voi kuitenkin tehdä tietoisia harjoituksia, joilla opettelee kääntämään katseensa pois kauniista tai komeista ihmisistä. Parisuhdemarkkinoilla pyörivien ehdokkaiden viehättävyyttä voi myös yrittää arvioida aiempaa negatiivisemmin – mikäli siis haluaa pelastaa avioliittonsa.


Miehen tiukka katse  10

”Tiedätkö, miksi miellytät naisia?”

Jed mutisi vastaukseksi jotakin epäselvää.

”Sinä todellakin miellytät naisia”, Olga jatkoi, ”luulen että olet jossakin vaiheessa huomannutkin sen. Olet aika suloinen, mutta se ei johdu siitä, ulkonäkö on oikeastaan sivuseikka. Ei, kyse on jostakin muusta...”

”Kerro.”

”Se on yksinkertaista: se johtuu siitä, että sinulla on tiukka katse. Innoittunut katse. Ja sitä naiset erityisesti hakevat. Jos he voivat lukea miehen katseesta tarmoa ja innostusta, he pitävät häntä viehättävänä.”

Michel Houellebecqin kirjassa Maasto ja kartta, Olga, pitkäsäärinen kaunotar, valitsee pienen ja söpön, aluksi köyhän taiteilijan, Jedin, vaikka puoli Pariisia kuolaa hänen peräänsä.

Monet miehet valittavat naisten ihastuvan kovaäänisiin öykkäreihin. Olen eri mieltä. Vain pieni, erittäin pieni ryhmä naisia ihastuu mahtaileviin ääliöihin.

Sen sijaan Olga kiteyttää useimpia naisia ihastuttavan asian: innostuneen katseen. Intohimoiset ihmiset ovat ihan tutkimustenkin mukaan muiden mieleen.

Intohimoinen ihminen on energinen, usein positiivinen, ja asioille avoin. Innostus tarttuu muihinkin. Elämä on paljon hauskempaa innostuneessa kuin kyynisessä tai tylsistyneessä seurassa.

Valitettavasti Jed on lopulta innoissaan vain kartoista ja muista yksityiskohdista. Hän on erakko, joka ei ymmärrä löytäneensä todellisen rakkauden. Tai ei ymmärrä, ettei sellaiseen törmää välttämättä kovin montaa kertaa elämässään.

Miehen tiukan innostuneen katseen ei todellakaan tarvitse kohdistua naiseen. Nainen rakastuu intoon. Pidemmän päälle suhde ei välttämättä toimi, jos mies keskittyy täysin vain johonkin ihmissuhteen ulkopuoliseen kohteeseen, mutta se on toinen tarina.