Suhteet & seksi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on laina.

Suomen edullisinta lainaa kodinperustajalle!  4

Tapaat Jaskan, rakastut ja päätätte muuttaa yhteen toisten treffien jälkeen.

Vuokravakuuden maksamisen jälkeen teille jää tilille 47 senttiä, ja Jaskan jääkaapissa on sammunut valo.

Kummallakaan ei ole omaisuutta, mutta molemmilla on jonkin verran palkkatuloja. Jaska toimii tällä hetkellä vartijana, sinä teet 0-30 tuntia viikossa töitä kassalla.

Pappa ei maksa mitään.

Sen sijaan, että ryntäätte Sotkaan ja ostatte kulmasohvakokonaisuuden ja muun olkkarin välttämättömän varustuksen 20 prosentin koroilla, on järkevämpikin mahdollisuus: sosiaalinen luotto.

Sosiaalinen luotto on lakiin perustuva systeemi, jonka vain noin 30 kuntaa tarjoaa asukkailleen. Laki ei siis velvoita kuntia sitä antamaan, mutta sosiaalista luottoa antavien kilttien kuntien toimintaa säännellään laissa.

Vantaan sosiaalisen luototuksen esimies Pirkko-Liisa Luotonen suosittelee sosiaalista luottoa nuorille aikuisille kodinperustamislainaksi.

”Sosiaalinen luototus on pankki, joka toimii sosiaalitoimessa”, Luotonen kertoo.

Tällä hetkellä pääkaupunkiseudun maksimilainasummat ovat seuraavat: Helsingissä 15 000 euroa ja Espoossa ja Vantaalla 10 000 euroa per hakija.

Korko on markkinoiden halvin: 0,5 prosenttia (eli sama kuin Suomen Pankin viitekorko). Maksimi luottoaika on viisi vuotta.

Sosiaalista lainaa saa vähävarainen henkilö, jolla on tuloja, joilla maksaa laina takaisin. Eli köyhä, mutta maksukykyinen. Opiskelijat, pitkäaikaistyöttömät, piilorikkaat tai ylivelkaantuneet eivät sitä saa.

”Toimeentulotuki on ensisijainen vaihtoehto”, neuvoo Luotonen.

(Opiskelijoita on kehotettu ottamaan elannokseen opintolainaa, mutta ilmeisesti se on tästä keväästä lähtien laiton käsky. Luotonen antaa vinkin: opintojen loppuvaiheessa voi jo kolkutella sosiaalisen luotottajan ovea, varsinkin jos on jo duunipaikka tiedossa.)

Pitkäaikaistyöttömät ja ylivelkaantuneet eivät ole lainakriteerein takaisinmaksukykyisiä, toisin kuin piilorikkaat. Piilorikkaita ovat esimerkiksi osakkeen- tai mökinomistajat. He saavat lainaa tavallisistakin pankeista.

Kuntien sosiaalista luottoa kannattaa harkita, jos täyttää hakukriteerit. Sen halvempaa lainaa ei saa kuin mahdollisesti sukulaisilta.

Sosiaalista luottoa haetaan puhelimitse. Puhelimessa selvitellään, onko luottoa mahdollista saada. Sopivat hakijat kutsutaan tapaamiseen. Luotonen lupaa kaikille puhelimitse läpi päässeille vähintään neuvontaa.

Raha-asiat ahdistavat -koulutuspäivä 15.3.2014