Miehen sydänsuru

  • Mirja Wuokko

Rakkausasioissa herkempi sukupuoli on mies. Nuorten miesten väitetään haluavan vain seksiä. Vaikka se olisikin mielessä joka kolmas minuutti, etsii suuri osa nuorista miehistä naisesta ensisijaisesti läheisyyttä ja kumppanuutta, rakkautta ja helliä tunteita.

Tytöt oppivat kahdenkeskisissä vastavuoroisissa ja keskustelevissa ystävyyssuhteissaan neuvottelemaan ja hienotunteiseen asioiden junailuun. Nuorten miesten kilpailuhenkiset suhteet opettavat tilanteiden hallintaan ja johtoaseman ottoon. Parisuhteessa naisten oppima strategia on ylivoimainen. Monissa tutkimuksissa on ilmennyt, että nuoret naiset hallitsevat parisuhdetta.

Miehet pettyvät rakkaudessa usein naisia rajummin. Miehellä rakastumisen intensiteetti on voimakas. Yhdysvaltalaistutkimuksissa miehet kertovat olleensa useammin rakastuneita kuin naiset. Miehet ovat naisiin verrattuna partnerista riippuvaisempia ja hylätyksi tullessaan reagoivat voimakkaammin. Naiset lopettavat suhteen useammin ja toipuvat siitä nopeammin kuin miehet. Naiset myös menevät miehiä useammin rakkaudettomaan liittoon.

Nuorten miesten keskushermosto on kypsymättömämpi kuin naisilla. Kova rakkaussuru kaipaa ulospääsyä vihaisesta kehosta, mutta kulttuurissamme ei jakseta katsella itkua tihrustavaa miestä kovin pitkään. Nuorimies vetää pään täyteen, ajaa kovaa prätkällä tai autolla, hyppää korkealta sillalta matalaan jokeen, kiipeää kerrostalon katolle ja huutaa maailmalle.

Ei millään pahalla. Jakella oli vaan söpömmät silmät.
Nuoret naiset eivät aina tiedä mitä tekevät.

Lähteenä: Jari Sinkkonen: Nuoruusikä, WSOY 2010.

11 kommenttia

Anonyymi

6.6.2010 14:57

Nuoret naiset ovat hallitsevia osapuolia suhteissaan ainakin jos ovat samanikäisten miesten kanssa. Kärjistyneimmillään tilanne lienee lukioikäisten ja parikymppisten suhteissa, joissa naisen markkina-arvo on keskimäärinhuikeasti korkeampi kuin miehen. Nuori pojankloppi on ehkä ensimmäisen kerran elämässään saanut naisen ja pelkää, että suhteen menettäminen johtaa suurin piirtein ikuiseen yksinoloon. Nuorella naisella on päinvastainen tilanne, koska kysyntää on riesaksi asti. 20v nainen on markkina-arvonsa huipulla, eikä siksi vastaavalla tavalla pelkää jätetyksi tulemista kuin samanikäinen kokematon poika, joka todennäköisesti joutuu elämään selibaatissa pitkiä aikoja ilman suhdetta ollessaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

njoy

6.6.2010 20:29

Mielenkiintoista silti että tässä yksinomaan puhutaan nuorista miehistä. Mikä määrittelee sen että myöhemmällä iällä miehet eivät edelleen kaipaisi samoja asioita kuin nuorempanakin? Tässä kai pidetään oletuksena sitä että suurin osa pariutuu aikaisessa vaiheessa ja elää elämänsä onnellisena loppuun saakka parisuhteessa.

Tosiasia on että ei se hellyyden ja rakkaudenkaipuu mihinkään häviä myöhemminkään jos lakkaa sitä saamasta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Hofstadter

6.6.2010 22:29

> Mikä määrittelee sen että myöhemmällä iällä miehet eivät edelleen
> kaipaisi samoja asioita kuin nuorempanakin?

Kyllä. Myös ne wanhat likaiset miehet himoitsevat niitä samoja nuoria naisia kuin nuoretkin miehet.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

7.6.2010 01:53

"Mielenkiintoista silti että tässä yksinomaan puhutaan nuorista miehistä. Mikä määrittelee sen että myöhemmällä iällä miehet eivät edelleen kaipaisi samoja asioita kuin nuorempanakin? Tässä kai pidetään oletuksena sitä että suurin osa pariutuu aikaisessa vaiheessa ja elää elämänsä onnellisena loppuun saakka parisuhteessa."

Eihän tuossa väitetty, että vanhemmat miehet eivät kaipaisi niitä samoja asioita, mutta heillä keskushermosto on kypsynyt aikuisuuteen, he ovat osaavampia sosiaalisesti eikä sydänsurujen käsittely heillä tapahdu niin usein niin väkivaltaisilla/itsetuhoisilla "metodeilla" kuin nuoremmilla. Riehuvat pojut ovat siis tavallaan dramaattisempia, mahdollisesti vaarallisempia ympäristölle ja siis kiinnostavampia kuin vakaat wanhat.

Toki ns. laajennettu itsemurha (ensin tapetaan perhe) on tyypillisesti keski-ikäisen miehen tekemä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

7.6.2010 09:58

"Naiset lopettavat suhteen useammin ja toipuvat siitä nopeammin kuin miehet."

tämä taas johtuu siitä, että nainen etsii uuden vanhan miehen tilalle, ennenkuin eroaa. tai ei siis "etsi" vaan ottaa, kun miehet tuppaavat lähestymään naisia. että mies saisi naisen, joutuu mies tekemään kaiken työn itse, naisen tarvitsee vain odottaa kun miehet lähestyvät, tottakai se on nopeampi tapa

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

7.6.2010 11:08

Tässä yhteiskunnassa piestään miehiä ja mummoja - isolla kädellä hallinnon ja lain puolesta. Ei mitään rispektiä vakautta ja vanhuutta kohtaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Hofstadter

7.6.2010 13:32

Olen melko varma että siihen mennessä kun alan lähestyä eläkeikää, tulee paremmin toimeen jatkamalla töitä kuolemaansa saakka kuin menemällä eläkkeelle. Kunhan on valinnut ammatin jossa onnistuu menestymään, ja jota pystyy tekemään vanhanakin, kuten vaikkapa sarjakuvapiirtäjä (Carl Barks).

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

7.6.2010 19:49

Vika on miehissä...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

7.6.2010 22:22

Kyllä keski-ikäinenkin mies vetää pään täyteen kun nainen lähtee ja tekee ehkä kaikkea muutakin tyhmää, ihan kuin väkisin tullut vapaus tulisi laittaa kunnolla vauhtiin - eli aivan kuten jos pyörälenkin ekan ison ylämäen vetää täpöllä, niin kyllä loppulenkki menee hissutellen ja kyynel simmuissa. Terv.nimim. keski-ikäinen pyörälenkiltä juuri tullut mies jonka vaimo lähti (lenkillä ja lähdöllä ei ole korrelaatiota). Sanoisin vielä, että täällä hilluminen on keski-ikäiselle sama kuin nuorison katolla huutelu. :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

11.6.2010 14:46

Miehiä ei kannusteta itsereflektioon ja omien tunteiden kuulosteluun samalla tavalla kuin naisia. Kun miehet ei tiedä miltä heistä itsestään tuntuu, eivät he osaa ottaa myöskään muiden miesten tunteita huomioon. Eli siinä missä naisen lähipiiri voi tarjota oma-aloitteisesti erityistä tukea eronneelle, miehen lähipiiri ei ehkä näin ymmärrä tehdä.

Ehkä nuorten miesten rakkaussurut päättyvät kallionleikkaukseen, känniin tms koska he ovat usein kokemattomia tunteiden käsittelyssä. Voimakkaita, miehelle ei-sallittuja tunnekokemuksia vältellään koska ne yhdistetään haavoittuvuuteen, hallinnan menettämiseen ja epämiehekkyyteen. Eron tullessa tunteiden voimakkuus yllättää, ja oman elämänkokemuksen ja erosta selviämisen mallien puuttuessa päädytään tekemään kaikkea dramaattista (itsemurha jne).

En usko että tässä nyt auttaa se että naisten pitäisi olla vähemmän julmia. Nuoruus on julmaa aikaa, kyky empatiaan kehittyy niin naisilla kuin miehilläkin sangen myöhään. Kaipaisin Suomeen miesten "feminististä liikettä", jossa miehet itse haastaisivat käsitykset miehistä vain piparin ja jalkapallon perässä juoksevina rakkikoirina. Naisten huudot emotionaalisten ja sensitiivisten miesten puolesta ovat merkityksettömiä niin kauan kun miehet itse pönkittävät konservatiivista machomieskuvaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mirja Wuokko

11.6.2010 16:09

Saattaa olla että miesten enemmistöllä vahvuudet ovat toiminnan eivätkä tunteiden analysoinnin puolella. Itsetuntemuksesta on hyötyä kaikille, mutta mielestäni monilla miehillä on aika hyvä itsetuntemus. Sinkkosen mukaan (eikä vain hänen, vaan itse asiassa nykyneurologian mukaan) nuorten miesten aivojen harkinnan alueiden kypsymättömyys on ehkä pääsyy huimaan käytökseen. Ei kulttuuri mitenkään pakota ajamaan kännissä siltarumpuihin.

Miesten tunteista puhuminen on monisyinen kysymys. Moni nainen kärsii parisuhteessa, kun mies vetäytyy kuoreensa, eikä suostu/ kykene (naisen määrittelemään?) läheisyyteen. Avioliittoja kaatuu tämän takia. Toisaalta moni nainen ihastuu helpommin testosteronia pursuavaan mieheen, ei "naisten juttuja hössöttävään" pehmoon. Moni suomalainen nainen on tottunut mieheen, joka teoillaan näyttää rakkautta. Minusta tämä ei ole hassumpi vaihtoehto, jos molemmat ovat tyytyväisiä.

Puhumaan pakottaminen ei aina ole hyvä juttu. Professori Keltikangas-Järvinenkin on kirjoittanut, että joillakin miehillä traumat vaan syvenevät niistä puhuttaessa ja märehtiessä (tästä on ihan tutkimustietoakin). Väitän että sellaista tapahtuu naisillakin. Toki jos on ihan ahdistunut ja lukossa, niin on asiallista pureutua syihin ja monet hyötyvät erilaisista keskusteluista ystävien tai ammattilaisten kanssa.

Psyykkistä työtä voi myös tehdä täysin sisäisesti, itsensä kanssa, keskustelematta kenellekään. Jatkuva puhe ei välttämättä paranna mitään.

Kumppanin kannalta tietty määrä puhetta on yleensä mukavampi vaihtoehto kuin tasapainoinen vaikenija.

Nuoruus on julmaa aikaa. Kyky empatiaan löytyy jo vastasyntyneillä. Minkään ikäiset naiset eivät voi olla miesten kanssa vain säälistä, mutta joskus nuoret naiset (ehkä tietämättään) leikkivät miesten tunteilla. Ja miehet naisten.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi