Miehet, biologinen kello tikittää

  • Mirja Wuokko

Naisia varoitellaan lykkäämästä lastentekoa liian vanhaksi. Hedelmällisyyden lasku on hyvin yksilöllistä, mutta jo alle 30-vuotiaana alkaa joidenkin naisten mahdollisuus äidiksi heiketä. Yli 30-vuotiaana alkavat riskit sikiön kromosomimuutoksille myös selvästi kasvaa.

Paljon harvemmin puhutaan miesten ikäriskistä. Nyt on tiedossa, että isien korkea ikä on isompi riski keskenmenolle kuin äidin korkeahko ikä. Miesten siittiöt ovat vanhana vähän ”sekundaa”.

Kári Stefánssonin johtamissa tutkimuksissa on selvitetty lähes 15 000 islantilaisen perimää, ja huomattu, että ikämiesten lapsilla on mutaatioiden aiheuttamia harvinaisia sairauksia huomattavasti enemmän kuin nuorilla isillä. 36-vuotiaan isän riski mutaatioille on jo kaksinkertainen verrattuna 20-vuotiaaseen isään.

Tutkijat ovat jo kauan tienneet, että terveet vanhemmat voivat saada sairaita lapsia. Syyn arveltiin aiemmin olevan äideissä, mutta nyt on huomattu, että isät aiheuttavat neljä kertaa äitejä useammin jälkikasvulleen poikkeamia.

Nykytiedon valossa naiset saavat jo syntyessään tietyn määrän munasoluja. Miehet taas tuottavat spermaa koko ajan, ja iän myötä spermantuotannossa alkaa tapahtua yhä enemmän virheitä.

Iäkkäällä isällä on myös korkeampi riski saada lapsi, jolla on skitsofrenia, autismia tai jokin muu neuropsykiatrinen ongelma. Toisaalta monissa tutkimuksissa on osoitettu, että hieman kypsempien isien lapset pärjäävät hyvin koulussa, vaikka ovatkin keskimääräistä useammin ns. nörttejä.

Suomessa ja monissa muissa kehittyneissä maissa vanhemmaksi tullaan vuosi vuodelta yhä vanhempina. Joissakin tutkimuksissa on käynyt ilmi, että suomalaismiehet eivät halua nuorina lapsia. Ehkä miesten on hyvä tietää, ettei lapsionni välttämättä parane edes vaihtamalla nuorempaan vaimoon. Myös miesten biologinen kello tikittää, ja se tikittää paljon luultua aikaisemmin.

18 kommenttia

Tuuli.hattu801

22.10.2017 12:48

Itse olen juuri hiljakkoin lukenut netistä samasta aiheesta. Olen samoilla linjoilla ja omien lapsieni isät olivat isäksi tullessaan 20v. Ja 23v. Eli melkoisia poikkeuksia nykymaailmassa. En sitten tiedä onko keskimäärin nuorien isien vaikeampaa ottaa vastuuta isyydestään ja kantaa isyyden henkistä puolta niin kuin omien lasteni kohdalla on käynyt. Eli vaikka geenit olisi parasta luovuttaa nuorina seuraavalle sukupolvelle, monet eivät vain kykene huolehtimaan siitä tarvitsevasta, pienestä ihmisestä kovin nuorena.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

23.10.2017 16:25

En tiedä miten ennen oli, mutta kun on seuraunnut sivusta tämän hetken kaksi- ja kolmekymppisiä niin näyttäisi siltä, että miehet ovat ihan yhtä "valmiita" (osaa kiinnostaa, osaa ei) kuin omien vanhempien ikäluokassa, mutta naiset lykkäävät lisääntymistä. Lisäksi nykykulttuurin puitteissa on melko haastavaa löytää vanhemmaksi kykenevää naista eikä se varmaan ole merkittävästi enemmän/vähemmän vaikeaa löyttää sellaista miestäkään.
Puhtaasti miehen näkökulmasta katsottuna sopivan kumppanin löytäminen on jo siksi haastavaa, että jos jättää laskuista "terveet" itsetuhoiset, mielenterveysongelmaiset, henkisesti keskenkasvuiset, ratkaisevasti asennevammaiset ja lopuksi itsekkäät niin jäljelle jää ehkä 10% naisista joista sitten pitäisi löytää joku kiinnostava joka olisi kiinnostunut miehestä itsestään. Siihen kun lisätään naisten näkökulmasta näiden 10% osalta vastaavat haasteet saadaan ehkä promillen mahdollisuus terveelle parisuhteelle jossa olevien lisääntyminen ei ole yhteiskunnallisesti kohtuuton riski ja jotka voivat olla tai voivat olla olematta kykeneviä ja halukkaita lisääntymään.

Ei näytä hyvältä. Planeetta kiittäisi kyllä, mutta sitten meillä on kivasti ne loput porukasta joiden parisuhteesta ja jälkikasvusta ei tule ongelma vain silkan tuurin myötä ja tämä ryhmähän tulostaa geenijäljennöksiä minkä ehtii. Tulokset ovat hyvin nähtävillä eikä tuloksena syntyville ongelmille näy loppua.

Mirja Wuokko

25.10.2017 15:19

Väestöliiton tutkimusten mukaan suomalaisnaiset toivovat miehiä useammin lapsia. Naiset myös toivovat suurempaa lapsilukua kuin miehet.

shiwan8

26.10.2017 15:36

Melkoinen syy-seuraussuhteen venytys. Ei isän alhainen ikä ole merkki ongelmasta. Ongelmatapauksilla ei vain ole vastaavasti riittävää elämänhallintaa läheskään yhtä usein kuin muilla, jolloin voidaan todeta, että moniongelmaiset lisääntyvät todennäköisemmin nuorina kuin muut. Ei voida vetää johtopäätelmää jossa isän ikä olisi merkki ongelmista tai niiden puuttumisesta.

Ei ole syytä epäillä suomalaisnaisten halua lisääntyä miehiä useammin ja enemmän. Kuitenkin on muistettava, että näistäkin enemmän ja nuorempana lisääntyvät useammin moniongelmaiset. Vastaavasti meillä on huikea määrä nuoria naisia jotka eivät tule koskaan päätymään edes parisuhteeseen elleivät laskeudu maan pinnalle leivästi sanottuna vääristyneen minäkuvansa varassa leijailemisen sijasta.
Loppuviimein tämä halu näyttää olevan enemmän ajoituskysymys kuin mitään muuta. Tämä halu saada lapsia aktivoituu näissä naisissa näin sivustakatsojan arviona pääsääntöisesti vaiheessa jossa he eivät ole enää kilpailun "huipulla", siis siinä 30 ikävuoden jälkeen kun samoilla apajilla on nuorempia ja monesti kauniimpia naisia. Valikoiman vähentyessä tuntuvasti huomaa ihminen monesti olevansa valintojen edessä ja joko valintoja tehdään niillä eväillä mitä on sillä hetkellä saatavilla tai otetaan riski mikä johtaa yleensä eväiden tason laskuun.
Miehillä on havaittavissa vastaavia taipumuksia. Kun yksittäisen parisuhteen kaatuminen ei varsinaisesti millään tavalla edes hidasta seuraavan aloittamista. Bonuksena on vielä puhtaat seksisuhteet jotka vähän niin kuin simuloivat parisuhteita mutta eivät sisällä mitään sitoutumiseen liittyviä "haittoja".
Nämä osaltaan selittävät korkeaa ensisynnytysikää verrattuna vaikkapa 100 vuoden takaiseen. Historiassa kun yhteisöt olivat pienempiä ja valikoima hupeni nopeammin ei syntynyt sellaista harhakuvaa, että olisi vielä aikaa odottaa. Päätökset tehtiin ajoissa, yleensä paremmin tuloksin kuin nykyään. Mahdollisuudet irtosuhteisiin olivat harvemmassa ja niistä oli monesti pysyviä ikäviä seurauksia sosiaalielämän osalta.

Nämä siis omien havaintojen ja lukemani perusteella. En voi sanoa tehneeni tästä mitään vuosikymmenien tutkimuksia...

Tuuli.hattu801

27.10.2017 08:53

Shiwan, eivät kaikki nuorena isäksi tulleista ole moniongelmaisia. Mieti vaikka uskovaisia ihmisiä ja muitakin kuin lestadiolaisia. He usein tulevat nuorina vanhemmiksi, jos sopiva elämänkumppani on löytynyt. Osa muistakin ihmisistä voi olla valmiita kantamaan vanhemmuuden vastuuta jo silloin eikä havittele ensin esim. Pelkälle seksille perustuvia suhteita.

shiwan8

27.10.2017 15:35

Tuuli, sitähän minä tuossa yritin selittää. Ei ole mahdollista vetää johtopäätöstä jonka mukaan nuorena lisääntyneet ovat moniongelmaisia. Voidaan kuitenkin vetää johtopäätös jonka mukaan moniongelmaisuus nosta nuorena lisääntymisen todennäköisyyksiä.

Tuuli.hattu801

28.10.2017 11:17

Mirja, mietin vielä tuosta lapsiluku-asiasta, että miehet ehkä toivovat siksi vähemmän lapsia, koska heillä on usein suuremmat tulot eli he kantavat enemmän euromääräistä taloudellista vastuuta. Itse ainakin olen huomannut, että jo 2 lasta on aika suuri taloudellinen taakka. Eikä lapsia tietysti haluaisi aivan rahattomana opintielle laittaa kulkemaan.

Mirja Wuokko

1.11.2017 11:55

Nuorten isien väsymistä on tutkittu Suomessa ja tutkijat olivat vähän ihmeissään siitä, että nuorena isäksi tulleet kuolevat nuorempina. Tutkijat päättelivät, että vastuun taakka saattaa olla nuorelle miehelle liian raskas.

Mirja Wuokko

1.11.2017 11:59

Tuulihattu, suomalaiset naiset ja miehet kertovat tutkimuksissa, että taloudellinen niukkuus estää lastentekoa. Miehillä saattaa tosiaan olla harteillaan isompi henkinen taakka perheen elatuksesta. Toisaalta käytännössä kaikissa tutkimuksissa (myös esim. pankkien tutkimuksissa) on todettu, että äidit laittavat lähes kaikki rahansa lapsiin ja perheeseen. Miehille jää usein ylimääräistä oman omaisuuden kartuttamiseen tai vaikka kalliisiin harrastuksiin.

shiwan8

2.11.2017 15:01

Ei se vastuu ole nuorelle miehelle liian raskas. Ainakaan ei ole mitään syytä olettaa että olisi. Se mitä se vastuu nykyään teettää on monelle liian suuri hinta hyvinkin selvästi. Vanhaan aikaan lisäännyttiin aiemmin eikä perheen stressi ollut sen kummemmin ongelma miehille oli ikä mikä tahansa. Tämä siksi, että miehen vastuu oli sama kuin nykyään, eli loppuviimein perheen leivässä pitäminen, mutta silloin naiset huolsivat pääasiassa kodin ja lapset joka sitten jätti miehille aikaa hoitaa vastuunsa kunnialla. Nykyään vastuu on tosiaan sama, mutta miehen pitäisi samalla viedä uraa eteenpäin pitääkseen perheen kasassa (tavanomaisella naisella on edelleen taipumus lopettaa suhde/vaihtaa miestä "paremman" tullessa vastaan) ja toimia puoliksi kodin hengettärenä (mikä siis oli ennen se naisen rooli). Vastuu ei siis jakaudu tasa, mies hoitaa perinteisen omansa ja puolet naisen perinteisestä vastuualueesta mikä taas lisää stressiä ja tulos on käytännössä se "kynttilän polttaminen molemmista päistä".
Naisille kuvio ei ole niin raskas koska vaikka he käyttäisivät kaikki rahansa lapsiin on heistä aina joku pitämässä huolta, joko mies tai yhteiskunta. Lisäksi oletusarvona mies tosiaan puolittaa naisen kodinhoidollisen taakan.

Toki tämä on vain tyypillinen skenaario tässä kuviossa. Muuttujien lisääntyessä variaatio kasvaa. Paljon tienaavien miesten vaimot tuppaavat olemaan kotona hoitamassa niitä kuvioita ja vastaavasti on joitain harvoja kuvioita joissa koti-isä on käytännössä talouden naisen elätettävänä.

Käenpoikanen

24.10.2017 15:50

Jos Saulin ja jennin lapsi syntyy terveenä, niin tuskin paljon löytyy Saulin dna:ta lapsesta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tuuli.hattu801

26.10.2017 12:49

Olen lukenut myös netistä, että alle 25v. Ja vanhempien isien lapsilla on heikommat sosiaaliset taidot keskimäärin jonkun tutkimuksen mukaan. Mutta hmm, varsinkin poikani on sangen sosiaalinen tapaus...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tohtori.Sykerö

30.10.2017 21:51

Näissä tutkimuksissa on sellainen ongelma, että vaikka kyseessä olisikin tieteellisesti ihan validi tutkimus, niin jossain yliopistossa tai tutkimuslaitoksessa joku tekee tutkimuksen, joka kumoaa tai vähintäänkin kyseenalaistaa aiemmat tutkimustulokset. Summa summarum... uskon että elämä on aika lailla sattuman kauppaa, sanoivat akateemiset tutkimukset mitä hyvänsä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mirja Wuokko

2.11.2017 12:27

Kyllä iäkkäiden vanhempien hiukan suurentunut riski saada epämuodostuneita ja/tai sairaita lapsia on sinänsä ollut tiedossa jo kauan, eikä mikään tutkimus ole todistanut päinvastaista.

Tieteellinen tieto on aina kullakin hetkellä todennäköisesti parasta saatavaa infoa, enkä oikein keksi mikä olisi parempi vaihtoehto. Tiede on siitä reilua ja mielenkiintoista, että jos joku pystyy uskottavasti esittämään uutta, se arvioidaan ja tarpeen mukaan tietokäsityksiä muutetaan.

Yksilöt voivat elää elämäänsä omalla tavallaan, mutta eikö ole reilua kertoa asioista, jotka voivat vaikuttaa esimerkiksi lapsen terveyteen tai erilaisiin riskeihin, joita elämään joka tapauksessa sisältyy?

Pakotettujaraiskattu

4.11.2017 18:28

Tuulihattu, lestadiolaiset on todellinen kirjaesimerkki moniongelmaisista.

Uskovaisten keskuudessa nyt on yleensäkin laja kirjo hyvinkin vakavia psykologisia ongelmia mutta lahkoisjsa oissa parinmuodostus on kaukana vapaaehtoisesta tilanne on kertaluokkaa pahempi. Kun suurin osa lapsista syntyy tosiasiallisesti raiskauksen seurauksena, siinä sopii miettiä vastuunkantoa.

Juu, on taustaa, tiedän mistä puhun.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tuuli.hattu801

10.11.2017 10:50

Suonet anteeksi, omat kokemukseni rajoittuvat lähinnä luterilais-helluntailais-vapaakirkkomaailmaan...

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi