Mies raskaana

  • Mirja Wuokko

Kun nainen alkaa odottaa lasta, monen miehen masu alkaa kasvaa samaan tahtiin. Ajattelin sen johtuvan solidaarisuudesta ja yhteisistä välipalahetkistä.

Tämä haamuraskautena (Couvade Syndrome) tunnettu ilmiö on ilmeisesti tervehtinyt ihmisiä iät ja ajat. Antropologit ja historiantutkijat tuntevat nimittäin asian. Lääketiede on löytänyt ilmiön taustalta kylmää faktaa aivojen peilisoluista, ja tietenkin hormoneista.

On väitetty, että jopa 65 prosenttia tulevista isistä kärsisi joistakin raskausoireista.

Ennen synnytystä miesten hoivahormoni prolaktiini nousee noin 20 prosenttia. Kortisolitaso tuplaantuu ja herkkyys ja valppaus paranee. Synnytyksen jälkeen miesten testosteroni putoaa noin kolmanneksella ja estrogeenitaso nousee tavallista korkeammaksi. (Katherine Wynne-Edwardsin mukaan miesten estrogeenitaso nousee noin kuukautta ennen synnytystä ja pysyy korkealla noin kolme kuukautta synnytyksen jälkeen.) Kaikki muutokset auttavat miestä kiintymään lapseensa.

Isät eivät yleensä kuule vauvan itkua yhtä hyvin kuin äidit. Miehet joiden testosteronitaso on alhainen kuulevat vauvan inahdukset hyvin. Testosteroni vähentää molempien sukupuolten ”äidillisyyttä”.

Myös isät tai ottovanhemmat voivat muuttua ”äidillisiksi”, jos ovat läheisessä kontaktissa vauvaan. Oksitosiiniarvot nousevat ja vauva tulee elämässä ykköseksi. Vauvaa lohduttavilla miehillä on myös korkea prolaktiinitaso.

Mitä enemmän tekee jotakin, sitä enemmän aivot varaavat aivosoluja ja aivokapasiteettia asialle. Alison Flemingin tutkimuksissa selvisi, että isät ovat parempia reagoimaan lapsiin kuin lapsettomat miehet (mikä yllätys). Ross Parke on tutkinut miesten ja naisten lastenhoitotapoja ja totesi ne yhtä hyviksi.

Wikipedian artikkeli haamuraskaudesta väittää pahimpien raskausoireiden tulevan tossun alla oleville miehille. Dominoiva vaimo saa miehenkin raskaaksi.

Jälkikasvuun satsaaminen kannattaa: Scientific American raportoi tutkimuksesta, jonka mukaan lapset, joiden isät osallistuvat heidän elämäänsä pärjäävät paremmin sekä koulussa että sosiaalisissa tilanteissa.

Hauska wikipedia-juttu aiheesta:
http://en.wikipedia.org/wiki/Couvade_syndrome

Louann Brizendine: The Female Brain

3 kommenttia

MAgrippa

26.2.2012 16:01

Evoluution kuluessa ne miehet, joiden luontainen hormonitoiminta aiheuttaa ylimääräistä huolenpitoa lapsesta (jos suojelu- ja ruuanhankintatehtäviltä aikaa jää), saavat eniten lisääntymisikään selviäviä lapsia. Joissa, pojilla, on tämä sama geeni. Ja tytöillä piilevänä, mikä ilmenee aikanaan heidän pojissaan. Näin ilmiö voimistuu.

Niin, ja eivätkös man-boobsitkin ole yleistyneet viime vuosikymmeninä?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

28.2.2012 15:17

http://miesraskaana.wordpress.com/

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

1.3.2012 23:31

Nykyään olen usein hämmästellyt perheitä, joiden vanhemmat ovat n.3-kymppisiä ja joiden isät ovat niin feminiinisen näköisiä ja käytöksisiä, että joskus on vaikea päätellä, kumpi on isä ja kumpi äiti vai onko kyseessä kahden äidin perhe. Tähänkö on evoluutiossa tultu? Mielestäni se on iso sääli. Kyllä miesten pitää pysyä miehinä, vaikka isiä oltaisiinkin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi