Mikä ajaa pettämään?

  • Mirja Wuokko

Suomalaiset arvostavat uskollisuutta parisuhteessa. Silti moni pettää kumppaniaan. Miksi?

Seksologi sanoo syynä olevan seksi tai sen puute, psykologi sanoo, ettei juuri koskaan seksi ole ainoa syy pettää.

Ehkä molemmat ovat oikeassa. Monella seksielämäänsä turhautuneella ei ehkä mene muutenkaan kovin hyvin parisuhteessaan.

On myös ihmisiä, jotka kaipaavat valtavasti vaihtelua, tai niitä, jotka vaan syttyvät liian helposti. Entä jos osa on valinnut lastensa vanhemmaksi kunnon ihmisen, mutta ei pidä häntä seksikkäänä?

Tieteellisiäkin selityksiä on tarjolla.

Indianan yliopiston Kinsey-instituutissa tutkitaan uskottomuutta useammassa eri projektissa. Yhdessä jo valmistuneessa tutkimuksessa oli mukana 506 keskimäärin 33-vuotiasta miestä ja 412 noin 28-vuotiasta naista, puolet avoliitossa. Henkilöt olivat seurustelleet vähintään kolme kuukautta.

Miehistä 23 ja naisista 19 prosenttia oli pettänyt kumppaniaan.

Miesten uskottomuuden taustalla oli naisia useammin helppous kiihottua herkästi eri tilanteissa ja erilaisista ärsykkeistä.

Naisilla taas heikko parisuhdetyytyväisyys ja yhteensopimattomuus kumppanin kanssa esimerkiksi seksuaaliasenteiden suhteen ennustivat pettämistä. Päätutkija Kristen Markin mukaan naiset etsivät läheisyyttä muualta, jos sitä ei kotoa löydy.

Jotkut ovat yliherkkiä epäonnistumisille seksissä. Estyneet ihmiset hakevat joskus riskiseksiä, koska heillä voi olla ongelmia kiihottumisessa, tai koska tuntemattomien kanssa on vähemmän suorituspaineita. Uusi partneri ei tiedä suoristuspaineista, epäonnistumisista tai muista vaivoista.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että avioliitto tai uskonnollisuus eivät vaikuta uskottomuuteen.

Sekä uskottomilla naisilla että miehillä oli taipumus ryhtyä kaduttavaan seksikäyttäytymiseen ollessaan hyvällä tai huonolla tuulella.

Tutkimukseen osallistunut tutkija Erick Janssen pitää löydöksiä mielenkiintoisina terapeuttiselta kannalta. Intuitiivisia ihmisiä voitaisiin opettaa välttämään erityisen riskialttiita tilanteita. (Älä mene työmatkalla tissibaariin?)

Kannattaako se uuden jatkuva etsiminen?

Toisessa Kinseyn tutkimuksessa huomattiin, että miehillä useiden seksipartnereiden määrä elämän aikana ennusti alhaisempaa seksuaalista tyydytystä. Onko näillä miehillä taustallaan suuret tarpeet, vaativa maku, vai jatkuva epäonnistuminen? Vai mikä?

Seksologit neuvovat usein, että parhaimpaan seksiin päästään pidempiaikaisessa suhteessa, jossa opitaan olemaan hyviä juuri tietylle henkilölle. Ja kun menee tosi hyvin, ei niin helposti lähde pettämään.

Lisää uskottomuudesta: http://www.city.fi/blogit/suhdeklinikka/petturi+parisuhteessa+10+nakokulmaa+pettamiseen/126486

Insights into infidelity: Study examines influence of sexual personality characteristics. IU News Room 24.6.2011.

Couples report gender differences in relationship, sexual satisfaction over time. IU News Room 5.7.2011.

5 kommenttia

shiwan8

25.3.2014 06:05

Unohtui mainita biologiset vietit/vaistot ja niiden vaikutus.

Omalla kohdalla voin ainakin ihan suoraan sanoa, että määrän kavaessa on myös odotuksia tullut lisää. Homma kun on niin, että jos joku on vaikkapa aktiivinen, mutta ei pärjää muuten, niin ei pääse jatkoon. Vastaavasti on ihan se ja sama miten "mad skillzit" mimmi omaa, jos niitä ei käytä niin ei pääse jatkoon. Alkaa olla tilanne jossa sen toisen jääviys jollain "laajemmalla" osaamisen alalla on suoraan pelin rikkoja. Se on ihan ok, ettei kaikkea osaa "täydellisesti" ainakaan heti, ihmiset kun ovat erilaisia. Kuitenkin tässä iässä alkaa olla sen verran mukavuudenhaluinen, ettei jaksaisi aloittaa enää tilanteesta jossa joutuu selittämään naiselle miesten omaavan erilaiset sukupuolielimet kuin mitä hän itse omaa.

Eli siis joo, otaksun, että vähemmän kumppaneita -> vähemmän tietoa paremmasta seksistä -> suurempi tyytyväisyys siihen mitä saa -> todennäköisesti suurempi kynnys lähteä ottamaan selvää onko joku random parempi kuin se mitä on jo.

Tuosta tuli mieleen, että naiset ovat antaneet ymmärtää, että isomunaiset miehet vähän niin kuin ratsastavat sen vehkeen luomalla imagolla ja osaaminen jää tasolle "sisään, ulos, toista tarvittaessa". Omien havaintojen mukaan tuon legendan syndroma toteutuu sujuvasti myös naisten kohdalla. Miehenä joutuu ihan tosissaan tasapainottelemaan sinkkuajan (ja monesti varmaan parisuhteessakin) kahden naisen ominaisuuden, ulkonäön ja seksitaitojen keskinäisen balanssin kanssa. Oma kokemus kun on se, että mitä ulkoisesti vaatimattomampi mimmi niin sen paremmat taidot hänellä on ja päin vastoin. Tähän on osunut kohdalle toistaiseksi vain yksi poikkeus jossa sekä ulkonäkö ja taitotaso ovat samaan aikaan korkealla.
Paskan määrä on tässäkin siis vakio sukupuolten välillä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Dia

27.3.2014 01:18

Tosta sun "naisten ulkonäkö versus seksitaidot" tuli mieleen vitsi, jossa mies kertoi tykkäävänsä panna hyvin vanhoja mummoja: "Ne luulee, että se on niiden viimeinen kerta, ja tekevät tosissaan kaikkensa."

Dia

27.3.2014 01:22

"Isomunaisista miehistä" sen verran, että oman kokemuksen mukaan on sekä aktiivisia että monipuolisia taidoiltaan, siis samalla tavalla kuin normivarustetutkin. Ehkä mulla on vaan käynyt hyvä tuuri eikä ole osunut kohdalle isomelaista mieslahnaa. :D

tuuli.hattu801

26.3.2014 14:26

Joo, minä arvelen, että monet pettävät silti,vaikka saisivat sekä paljon että hyvää seksiä suhteessaan. Siihen tuntuu aina löytyvän syitä joillain ihmisillä. Moniakaan eivät tietyt moraalisäännöt sido. Ja pitkään suhteeseen liittyy monesti niin aktiivisia kuin vähemmänkin aktiivisia kausia seksin suhteen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Dia

27.3.2014 01:19

Mikä ajaa pettämään? Varmaan syitä on yhtä monta kuin pettäjääkin, vaikka syitä voikin niputtaa tiettyjen nimikkeiden alle.

Joku kaipaa seksiä, joku ymmärrystä, joku kunnioitusta, joku huomiota, joku vain käyttää tilaisuuden hyväkseen, joku uppoutuu impulsiivisesti hetkeen, joku antaa aivokemian viedä, jonkun käsitys parisuhteen rajoista on häilyvä tai erilainen kuin kumppanillaan, joku ei edes pidä toimintaansa pettämisenä tai luonnottomana, joku kaipaa olevansa taas mies/nainen eikä vain isä/äiti, jne.

Yhtä yleispätevää selitystä ei varmasti löydy, koska tilannekirjo syineen ja osapuolineen on laaja.

Se on kuitenkin aika varmaa myös omalla elämänkokemuksella, että pettäminen voi lievittää ongelman oireita muttei poista syytä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi