Mikä saa suomalaisen pettämään?

  • Mirja Wuokko

Väestöliiton elokuun tietovuodossa tutkimusprofessori Osmo Kontula paljastaa mikä motivoi suomalaisen uskottomuuteen. Sinänsä uskollisuus on parisuhteen megatrendi, eikä puolisoa petetä menneiden vuosikymmenten tyyliin mieluiten ollenkaan.

Aiemmin miehistä noin 40 prosenttia ja naisista noin kolmannes sortui seksiin vieraissa lakanoissa. Nyt suurin osa yhä harvemmaksi käyvistä pettäjistä kertoo kysyttäessä avoimesti kannattavansa mahdollisuutta rinnakkaissuhteisiin.

Ensimmäistä kertaa vuonna 2015 suomalaisilta kysyttiin FINSEX-tutkimuksessa syytä pettämiselle. Miehillä ja naisilla on vähän erilaiset syyt syrjähyppyyn.

Miehiä motivoi eniten eteen tullut houkutteleva tilaisuus. Miehistä 45 prosenttia ja naisista noin kolmannes oli tarttunut tällaiseen mahdollisuuteen. Naisia yleisimmin motivoiva syy uskottomuuteen olivat ongelmat omassa parisuhteessa. Tämän kertoi syyksi naisista 39 ja miehistä 16 prosenttia.

Naispettäjistä neljännes oli rakastunut uuteen kumppaniin. Miehistä vajaa kymmenen prosenttia rakastui yhtäkkiä toiseen naiseen.

Puolison haluttomuuteen viittasi miehistä 28 ja naisista 20 prosenttia. Joka neljäs ei oikein osannut kertoa selvää motiivia pettämiseen (M 27%, N 23%). ”Se vain tapahtui.”

Kontulan mukaan pettämisen syyt voi pelkistää näin: naisten syyt pettää liittyvät suhteeseen ja tunteisiin, miesten hairahtumisen motiivina on usein seksiin tai tiettyyn tilanteeseen liittyvä asia.

Osa pettäjistä oli pahoja sarjapettäjiä. Suhteita saattoi olla kymmeniä.

Vaikka suurin osa suomalaisista haluaa nykyään uskollisen parisuhteen, jotkut kaipaavat jatkuvaa vaihtelua seksikumppaneihin. Seurustelusuhteen alussa kannattanee selvittää kumpaan leiriin potentiaalinen puoliso kuuluu.

Sanonta ”kerran pettäjä, aina pettäjä” näyttää nimittäin pitävän aika hyvin paikkansa.

3 kommenttia

shiwan8

3.9.2017 17:44

Jaa, taas kyselytutkimus joka ei pidä paikkaansa. Muutamia vuosia sitten näitä vastaavia oli kerran pari vuodessa isomman levikin nettijulkaisuissa ja silloin käytännössä sukupuolten välinen heitto oli 5% luokkaa, miehet aika tarkkaan 50% ja naiset hiukan alle. Sen päälle kun lasketaan vielä ihmisen kulttuuriin sidotut kannustimet kieltää asia vaikka kuinka on kyse anonyymistä tutkimuksesta niin realistinen määrä pettäjiä on jossain 60% ja 70% välissä molemmista sukupuolista.

Muutenkin "oli toinen viimeisen vuoden aikana" ei kerro ihmisten uskottomuudesta muuta kuin että joku on viimeisen vuoden aikana sortunut siihen. Olennaista ei ole se mikä on käynyt viimeisen vuoden aikana vaan se, mitä on käynyt viimeisen esimerkiksi 50 vuoden aikana ja mitä mahdollisia muutoksia eri ikäryhmissä ilmenee esimerkiksi viiden vuoden ajanjaksoilla.
Myös se mitä ihmiset ilmoittavat syyksi on melko merkityksetöntä. Se motiivi mikä on sen ilmoitetun syyn taustalla merkitsee enemmän. On ihan uskottavaa, että sekä miehet että naiset hairahtuvat jos suhteessa ei ole seksiä omasta takaa. Sen sijaan se, että pelkkä ihastuminen/rakastuminen johonkuhun toiseen ei vielä selitä pettämistä. Paljon uskottavampaa olisi naisten osalta sanoa, että syrjähyppy tapahtui rikkaamman/korkeamman statuksen omaavan miehen kanssa kuin että syy olisi "rakkaus". Miesten kohdalla taas kyse on varmaan melkein aina puhtaasti siitä, että kyseessä on uusi nainen (geenien jakoon saaminen) ja todennäköisesti vielä paremman näköinen nainen kuin se joka kotona odottaa.

Sen sijaan miesten näkökulmasta on todella huolestuttavaa, että noin joka kolmas nainen on ollut uskoton viimeisen vuoden aikana. Sinällään muuten asiahan ei ole sen kummallisempi kuin miesten pettäessä, mutta jos nainen päätyy raskaaksi eikä tunnusta miehelleen lapsen alkuperää, niin tästä seuraa pitkässä juoksussa valtavia moraalisia ja todennnäköisesti hyvin psykologisesti raastavia ongelmia perheelle, erityisesti jos kuviossa on jo ennestään lapsia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anti-shiwan

13.9.2017 09:41

En ole lukenut City -sivustoa vuoteen johtuen tämän yhden nimimerkin aiheuttamasta ärsytyksestä. Oli aihe/uutinen/kolumni mikä tahansa tai kommentoi joku muu lukija mitä tahansa niin tämä yksi besserwisser on aina dissaamassa omaan mauttomaan ja tyyliinsä. Eikö sivuston järjestelmävalvoja saisi laitettua kyseistä kaveria jäähylle, kun henkilö ei itse sitä tajua tehdä. Vaikka 10v olisi hyvä aika näin aluksi. Tämä parantaisi huomattavasti muiden viihtyvyyttä tällä sivustolla.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

2.10.2017 19:29

Se on sellaista kun ihmisen tunteet ja maailmankuva eivät ole linjassa tutkitun tiedon ja logiikan kanssa. Samasta syystä todella montaa uskovaa kismittää vaade siitä, että heidän pitäisi osoittaa jumalolentonsa todellisiksi sen sijaan, että eri jumalolentoon uskovien tai mihinkään jumalolentoon uskomattomien pitäisi osoittaa, ettei tämän ensiksi mainitun uskovan kanta ole koko totuus.

Sinua/teitä nyppii nämä juttuni paljon vähemmän kun suoriudutte kolmesta asiasta: 1) Hyväksytte sen, ettei kenenkään näkemys todellisuudesta ole koko todellisuus tai välttämättä edes pieni osa sitä vähän aiheesta riippuen. 2) Hyväksytte sen, että uusi tieto, oli se ristiriidassa näkemystenne kanssa tai ei, voi olla tai olla olematta lähempänä totuutta kuin oma näkemyksenne on. 3) Hyväksytte sen, että niin kauan kun kyse on objektiivisesti tarkasteltuna oikein tutkitusta tiedosta ei kenenkään meistä tunteilla ole yhtään mitään merkitystä sen kanssa miten paikkaansa pitävää se tieto on.

Käytän tästä esimerkkinä tuota viimeistä kappalettani edellisestä postauksestani jotta asia valottuu paremmin.
Meidät on kasvatettu pääsääntöisesti siihen, että teko on yhtä paha riippumatta tekijän sukupuolesta tmv. ominaisuudesta. Menemättä sen tarkemmin tekoihin itseensä voidaan todeta, että näin todella on. Varastaminen on väärin oli varas mies tai nainen...noin esimerkiksi.
Nyt sitten kun ihminen tuudittautuu siihen uskoon, että hän tietää totuuden asiasta ja kohtaa sen kanssa ristiriidassa olevaa uutta tietoa on hänellä kaksi vaihtoehtoa. Joko hän tarttuu tunteeseensa ja jollain tasolla oikeuttaa pahan olonsa kautta ajatuksen siitä, ettei uusi tieto voi olla totta....tai sitten hän ottaa asiasta selvää ja tekee loogiset johtopäätökset faktojen perusteella tunteittensa sijaan.
Nyt siis on ristiriidassa "väärin tekeminen on yhtä väärin riippumatta tekijän ominaisuuksista" ja "yhden tekijän x-ominaisuuden takia teko voi johtaa merkittävästi vakavampiin seurauksiin ja on siksi paljon pahempi asia kuin toisen tekijän sama teko johtuen hänen y-ominaisuudestaan". Tilannetta kärjistää se, että meidät on myös opetettu uskomaan, että nainen on jollain tasolla infantiili ja siksi tekojensa hallintaan osittain kykenemättömänä mikä takia ikävät fiilikset kärjistyvät entisestään niissä ihmisissä joille tulee uutena asiana ilmi, että nainen on ihan samalla tavalla täysivaltainen aikuinen kuin mieskin ja siksi siis vastuussa omista teoistaan samalla tavalla kuin mieskin, mutta naisen fyysisten ominaisuuksien takia nainen on potentiaalisesti suuremman ongelman aiheuttaja ollessaan uskoton kuin mies voi koskaan olla.

En siis tiedä kaikkea, mutta jos tunteeni ovat ristiriidassa käytännön tosiasioiden, tieteen ja logiikan kanssa, niin tunteeni ovat väärässä. Heti kun ymmärrätte tämän itsestänne nämä juttuni lakkaavat harmittamasta teitä.

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi