Naisten seksuaalista aktiivisuutta voi kehittää

  • Jukka Nissinen

Esimerkiksi "Irstas vanha mies" on tarkoitettu kielteiseksi ilmaisuksi - sillä pyritään osoittamaan halveksuntaa. Paheksutaan miehen seksuaalista aktiivisuutta yleensä ja aktiivisuutta korkeassa iässä vielä erikseen. Ilmauksella pyritään siihen, että mies ei toimisi seksuaalisesti aktiivisesti. Että hän tyytyisi olemaan vanha ja raihnainen, sillä seksin katsotaan kaiken lisäksi kuuluvan vain nuorille.

Mies toimii luonnon hänelle määräämällä tavalla, jota hän ei ole itse valinnut. Hän nauttii seksuaalisuuden tuomista mahdollisuuksista, vaikka häntä kritisoidaan. Hän on siis rohkea. "Irstas vanha mies" vielä hyväkuntoinen ikäisekseen. Hänenlaisiaan pitäisi ihailla. Rohkeat saavat mitä haluavat, muut jäävät rannalle ruikuttamaan.

Onko joku kuullut joskus ilmaisua "irstas vanha nainen"? Ei ole, koska seksuaalisesti aktiivisia, korkeassa iässä olevia naisia on vähän. Vielä vähemmän on avoimesti seksuaalisesti aktiivisia vanhoja naisia. Itse asiassa, seksuaalisesti aktiivisia naisia missä tahansa iässä on vähemmän kuin aktiivisia miehiä, nykyisin osittain kiitos Viagran. Miehet ovat keskimäärin seksuaalisesti aktiivisempia.

Osittain tämä on näköharhaa, koska naisen kunnia ja maine ei vielä 2010-luvullakaan kestä julkista seksuaalista aktiivisuutta.

Olisiko parempi vähentää seksin määrää yhteiskunnassa naisten lähtökohtien mukaisesti vai lisätä sitä miesten toiveiden mukaisesti? Tietenkin miesten malli olisi parempi (miehen mielestä), sillä seksuaalisuus on aktiivisuutta ja hyvää lisäävää toimintaa. On parempi tehdä ja vaikka katua myöhemmin tekemisiään kuin tekemättä jättämisiään. Ei ole järkeä olla tekemättä mitään, kun on mahdollista teoilla lisätä hyvää. Feminiini malli on passiivisuutta. Eikä laatu korvaa määrää.

Yhteiskunnassamme seksuaalisesti aktiivista naista ei siis vieläkään katsota hyvällä. Tässä asiassa vallitsee outo ristiriita: vaikka miehet haluaisivat paljon seksiä, asennoituvat myös jotkut miehet kielteisesti seksuaalisesti aktiivisiin naisiin. Myös miesten asennoitumista olisi korjattava tältä osin.

Naisten seksuaalista aktiivisuutta tulisi kehittää, jolloin kaikki saisivat enemmän hyvää. Tämä pitäisi aloittaa muokkaamalla yhteiskunnan asennoitumista seksiin. Seksistä olisi tehtävä oikeasti myönteinen asia. Näin ei olisi naiselle kielteistä olla seksuaalisesti aktiivinen. Naisia pitäisi kannustaa "irstaisiin" tekoihin ja arvostaa sitä hyvänä asiana.

Aivot ovat tärkein sukupuolielin. Niinpä on täysin mahdollista opettaa ihmiset hyville tavoille. Jos aivoihin ohjelmoidaan pienestä pitäen myönteinen seksuaalinen asenne, heijastuu se yhä useammilla aikuisena aktiivisena käyttäytymisenä, jolla saavutetaan hyvää.

Voiko naisesta tehdä asenteita muokkaamalla yhtä aktiivisen kuin miehestä? Kuvitelkaa tilannetta, jossa internetin deittipalvelut olisivat yhtä täynnä seksiä vonkaavia naisia kuin ne ovat täynnä miehiä. Kuinka prostituoitujen markkinat kuivuisivat tyhjiin, kun ilmaiseksikin saisi. Kuinka keskustelut seksuaalisesta häirinnästä vähenisivät, kun seksuaalisuutta ei enää pidettäisi kielteisenä asiana.

Nainen on biologisesti ja sentimentaalisesti keskimäärin erilainen kuin mies. Naisista ei koskaan saa tehtyä miehiä. Naisille suhde on aina tärkeämpi kuin seksi. Mutta tavoitteena pitäisi olla edes se, että naiset suhtautuisivat positiivisesti seksiin, myös näkyvään ja aktiiviseen seksiin, joka on tyypillistä miehille. Tasapuolisuuden vuoksi on sanottava, että miesten olisi otettava naisen näkökulmaa huomioon kehittämällä myötätuntoisuutta ja huomaavaisuutta.

Ilmaisu "irstas vanha mies" kertoo yhteiskunnan kielteisestä suhtautumisesta seksuaalisuuteen. Jos yhteiskunta suhtautuisi seksuaalisuuteen myönteisesti, ilmaisu olisi: "viriili kokenut mies".

Ihmiset ovat erilaisia.

24 kommenttia

Anonyymi

8.1.2013 12:32

"Nainen on biologisesti ja sentimentaalisesti keskimäärin erilainen kuin mies. Naisista ei koskaan saa tehtyä miehiä. Naisille suhde on aina tärkeämpi kuin seksi. Mutta tavoitteena pitäisi olla edes se, että naiset suhtautuisivat positiivisesti seksiin, myös näkyvään ja aktiiviseen seksiin, joka on tyypillistä miehille. Tasapuolisuuden vuoksi on sanottava, että miesten olisi otettava naisen näkökulmaa huomioon kehittämällä myötätuntoisuutta ja huomaavaisuutta."

Ja paskan marjat. Tai no, lievemmin ilmaistuna, ehkä olen sitten poikkeus, joka vahvistaa säännön. Pidän itseäni 37 vuoden iässä jo irstaana vanhana naisena; miksi? Koska metsästän pääsääntöisesti alle 25-vuotiaita (toki yli 18-vuotiaita, huom!). Enkä todellakaan valloituksiani suhteeseen ole hakemassa (ellei sitten seksisuhdetta lasketa suhteeksi)... Ystäväni ja jopa kollegani tietävät "taipumuksistani" ja enemmän minua kateellisesti kuin halveksuen katsellaan. Mitä enemmän naiset uskaltavat puhua seksuaalisuudestaan, sitä hyväksytymmäksi se koetaan?

T: Puumatar

P.S. Nuoret miehet ovat aina erittäinkin huomaavaisia, naiset ensin ;)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Franny_Berry

8.1.2013 20:22

"Irstas vanha mies" ei ole automaattisesti kaikki seksuaalisesti virittyneet vanhemmat urokset. Sellaiset, joilla ei ole tasoa tavoissaan, ovat. Vähän niinqu sä jonkun ajan päästä. :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

8.1.2013 22:37

Puumatar, mistä löytää tuollaisia kolleja? Mulle myös!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

8.1.2013 23:03

Mä en vaan tajuu. Pitäiskö mun siis naisena alkaa kuolaamaan tiukkapeppuisten nuorten duunareitten perään? Ja innostua vielä seksiin niiden kanssa? Olisko se seksuaalista aktiivisuutta?
Eikö lasketa sitä miten mulla menee kotona oman miehen kanssa? Mä rakastan seksiä. Parisuhteessa. Yhden illan jutut ei kiinnosta, seksi pelkkänä seksinä ei kiinnosta. Mua kiinnostaa läheisyys rakkaan ihmisen kanssa, todella kiinnostaa, mä tarvin seksiä lähes päivittäin. En pelkästään orgasmin vuoksi, vaan ollakseni lähellä miestäni. Sitä mä tarviin, mutta jos mä en sitä hoe jatkuvasti julkisesti enkä aina himoitse muita, niin onko mä seksuaalisesti passiivinen? (okei tää oli kompa, kysy mun mieheltä; mä oon peto vuoteessa)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Julius Granström

9.1.2013 00:04

George Clooney on irstas vanha mies, ei varmaankaan ällöttävä monien mielestä mutta irstas vanha mies kuitenkin ainakin 25 vuotiaan miehen näkökulmasta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

9.1.2013 09:27

Kohteliaisuus saattaa aktivoida iäkkäämmissä naisissa irstauden. Omakohtaisten kokemusten - ei muiden kertomien - perusteella uskallan väittää että miehen käyttäytöstavat, huomioonottaminen ja hillitty vetäytyminen saa tätä herätettyä tätä naisissa nukkuvaa irstautta.

Mielipiteiden esittäminen ja omien tottumusten jakaminen ei tulisi vaikuttaa yleiseen käsitykseen, mutta pakko mainita että oma mielenkiinto romahtaa seksuaalisesti yliaktiivisen naisen kanssa, jos tämä on toisen luonteenpiirre.

Olen vanhanaikainen. :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

9.1.2013 09:47

Irstaita vanhoja äijiä on useammanlaisia, joista ainoastaan yksi tyyppi mielletään kielteiseksi ilmaisuksi. Tätä irstaan vanhan äijän tyyppiä edustaa seksuaalisen vetovoimaisuutensa täysin menettänyt keski-iän ylittänyt mies, jolla kaljamaha kasvaa ja sosiaaliset taidot naisten kanssa ovat jääneet jonnekin yläasteen tasolle. Sosiaalisten taitojen ja "oman tason" tajuamisen puute yhdistettynä valtaviin himoihin johtaa käytökseen, joka mielletään juuri "irstaaksi vanhaksi äijäksi".

Tällaisen naispuolinen vastine on viisikymppinen toimistomamma, joka dokaa kerran vuodessa firman rahoilla, mikä taas johtaa himojen heräämiseen ja räikeään yliarviointiin omasta vetovoimaisuudesta. Käytös alkaa muistuttaa irstasta vanhaa äijää.

Jack Nicholson on myös irstas vanha äijä, mutta ilmaus ei ole negatiivinen, koska herran seksuaalinen vetovoima on kunnossa. Olisi suorastaan luonnotonta, jos ukko tapailisi itsensä ikäisiä naisia.

Parisuhteessa elävää vanhaa miestä, jolla on puolison kanssa vilkas seksielämä, ei mielletä irstaaksi vanhaksi äijäksi, koska irstailua ei tapahdu kodin ulkopuolella (tai ainakaan niin, että se näkyisi ulkopuolisille).

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Milien

9.1.2013 10:31

Seksuaalinen aktiivisuus on itsestään kiinni. Jos ikää tulee, ei tarvitse sen vaikuttaa seksuaalisuuteen mitenkään, jos itse päättää niin. Tiedän paljonkin keski-ikäisiä ja sen iän ylittäneitä naisia, jotka nauttivat seksistä ja se näkyy heistä. Eivät jaksa murehtia turhista ja ovat töissä hymy korvissa. Seksi on parhaimmillaan todella ihana piristysruiske jokaisen elämään. Halus sitten nuorta (yli 18v) tai vanhaa niin antaa mennä vaan :) Kuhan yhteiset pelisäännöt sovitaan ja seksi on tervettä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

9.1.2013 10:40

Oksettava kuva!

Missä widussa on Petteri Tikkanen?!?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

9.1.2013 11:14

Franny_Berry: juuri näin :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

9.1.2013 13:39

Sinä elät ilmeisesti eri yhteiskunnassa kuin meistä useimmat, kun et edes näe mainosten, kirjallisuuden ja elokuvien pursuavan nimenomaan niitä seksuaalisesti värittyneitä naiskuvia, joihin meidän tavallisten naisten pitäisi yltää. Naisten haluttomuutta pahentaa se, että he kärsivät syyllisyyttä ja huonoa itsetuntoa siitä, kun eivät pysty yltämään niihin mittoihin, jolloin noidankierre on valmis ja haluttomuus pahenee ja ruokkii masennusta jne.

Toteat myös "Eikä laatu korvaa määrää." Määrää olisi tarjolla, jos on valmis ottamaan sänkyynsä minkä tahansa ventovieraan haisevan alkoholisoituneen joutilaan, jolla kännin nostamia haluja piisaa mutta kykyjä välttämättä ei. Miten miellyttäviä ja seksiin rohkaisevia kokemuksia näistä luulet tulevan? Huonot seksikokemukset lisäävät haluttomuutta. Tietenkään huonossa seksissä ei ole kyse vain siitä, mitä mies tekee, mutta hankalaa se on punnertaa itselleen orgasmia, jos mies on vastenmielinen tai touhaa ties mitä omiaan naisesta välittämättä ja on valmis ennen kuin nainen edes huomaa, mitä tässä ollaan tekemässä.

Irstaita vanhoja naisia saattaa hyvinkin olla. Heille ei vaan ole kumppaneita, koska miehet kuolevat ja menettävät kykynsä paljon aikaisemmin. Vai onko sinulla jotain tilastotietoa siitä, mitä mummujen toivelistoilla piilee?

Haluttomuus saattaa johtua myös fyysisistä tekijöistä, kuten aivo- tai hormonitoiminnan muutoksista. Sinä varmaan ratkaiset nämäkin asennemuutoksella ja kenties pornokuvien näyttämisellä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

10.1.2013 12:23

Ano 8.1.2013 22:37: vaikka mistä! Itse hommaan yleensä ajanpuutteen takia netistä, mutta kyllä niitä saa bongattua ihan baarista tai kuntosaliltakin. Yllättävän monella nuorella miehellä on haaveena päästä kokeilemaan vanhempaa naista, mutta useinkaan nämä ujohkot pojat eivät itse uskalla tehdä aloitetta torjutuksi tulemisen pelossa.

Tarkentaisin vielä, että vaikka en haekaan nuoria kolleja parisuhteeseen, preferoin toki pidempiä (seksi)suhteita. Pelkän kalun takia en miehiä metsästä (omistan toki myös hyvän valikoiman seksileluja), vaan suhteisiini kuuluu olennaisena osana myös läheisyys, hempeily, ym, joskin kyllä sitten se raju (tai herkkä) seksikin. Ja kemioitten pitää natsata myös sessioitten välillä.

T: Puumatar

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

12.1.2013 17:17

No niinhän se näyttäisi olevan että jos mies on isku yrityksen kohteena niin iskijänä on suuremmalla todennäköisyydellä homomies kuin heteronainen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

15.1.2013 08:39

Miesten seksuaalista itsekontrollia voidaan kehittää. Kenenkään ei ole oikeasti "pakko saada seksiä vähintään kerran viikossa". Täysjärkinen, terve ihminen voi elää selibaatissa vaikka koko ikänsä jos hän niin päättää. Se, joka väittää ettei pysty elämään ilman seksiä, on mieleltään sairas.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

18.1.2013 15:40

"Kuinka keskustelut seksuaalisesta häirinnästä vähenisivät, kun seksuaalisuutta ei enää pidettäisi kielteisenä asiana."

Ai tarkoittaako seksuaalinen aktiivisuus sitä, että hyväksyy lähentelyt keneltä tahansa ajasta tai paikasta riippumatta? Nainen voi olla vaikka kuinka seksuaalisesti aktiivinen, mutta silti AINA vastustella lähentelyitä esimerkiksi siskonsa mieheltä. Ällöttävää ajatella, että "keskustelut seksuaalisesta häirinnästä" johtuisivat jotenkin naisten takakireydestä tms.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

18.1.2013 15:46

"Itse asiassa, seksuaalisesti aktiivisia naisia missä tahansa iässä on vähemmän kuin aktiivisia miehiä, nykyisin osittain kiitos Viagran. Miehet ovat keskimäärin seksuaalisesti aktiivisempia."

Viagrakaan ei saa miehen lihaa värähtämään, jos seksi ei ole ajatuksissa. Näin ollen ei voida sanoa, että Viagra lisäsi seksuaalista aktiivisuutta, se vain paremminkin mahdollistaa seksuaalisen aktiivisuuden niille, jotka ovat muutenkin edelleen viriileitä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Väärä(kö) mies

28.8.2015 06:39

Aina puhutaan suureen ääneen siitä, että nainen ei halua tai ei ole aktiivinen.
Minä elän suhteessa jossa mies ei anna, ei edes 1krt/vkoon.
Ja suhde on reilusti alle 5v.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

asenteetpaistaa

28.8.2015 14:20

Naisiin kohdistuva alistaminen, seksistisyys ja väkivalta pelästyttää osan naisista vetäytymään kuoreensa. Jos vanhemmat miehet osaavat käytöstavat ja lähestyvät ikäisiään naisia, voi löytyä vastakaikua. Miksi kauniin nuoren naisen pitäisi himoita jotain isosiän ikäistä papparaista?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Jukka Nissinen

31.8.2015 08:02

Seksi muodostuu kahdesta osatekijästä 1. Ajatukset 2. Kemia (=hormonitoiminta yms.) Täydellisen seksuaalisen kokemuksen saa, jos kumpikin osa-alue on kunnossa. Usein miehiltä häviää into samaan naiseen, vaikka muuten seksuaalista halukkuutta olisikin (kemia tuottaa tarvetta yhtyä, mutta ajatukset eivät tue sitä juuri tätä naista kohtaan). Asiaa voi edistää kehittämällä ajatuksia - joskus se onnistuu, usein ei.

Seksi on hyvin monipuolinen ja -vivahteinen asia, jossa sivulliset eivät voi määritellä sitä, mikä ketäkin innostaa. Monia nuoria naisia innostavat vanhemmat miehet - monista eri syistä. Suora vastaus kysymykseen: siksi, että vanhempi mies voi tuottaa tälle nuorelle, kaunille naiselle tyydytyksen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

NOMAD_1

2.9.2015 15:16

Eikös tuo ole itsestäänselvyys: seksi vaatii haluavan mielen ja kehon, joka on edellistä mieltä vastaavassa tilassa? Edelleen tämä saattaa riittää täydelliseen seksikokemukseen pelkän seksin merkityksessä, mutta ei kuitenkaan "täydelliseen seksuaaliseen kokemukseen". Täydellisen seksikokemuksen kun voi saada, jos kumppani tai muut olosuhteet kiihottavat riittävästi. Tällöin kiihotus ja halu peittävät itseen kohdistuvan tyytymättömyyden eli estävät sitä häiritsemästä. Sen sijaan täydellinen seksuaalinen kokemus perustuu siihen, ettei ihmisellä ole tarvetta paeta sitä, mitä on: hän tuntee/ymmärtää itseään ja rakastaa itseään tavalla, jota vasten puutteet muuttuvat mahdollisuuksiksi. Toki tässäkin kumppanin ominaisuudet sekä olosuhteet vaikuttavat nautinnon suuruuteen, mutta tällöin nautinnon voi kokea ilman pakenemisen tarvetta. Edelleen olennaista on myös kumppani, jolla ei myöskään ole tarvetta paeta itseään.

Fetissi määritetään yleensä esinekohtaiseksi seksuaalihäiriöksi, mutta minulle sen ydin ei ole itse esineessä, vaan kaiken muun poissulkemisessa. Ja eikö perustavimmat fetissit kohdistu juuri niihin kehonosiin, joiden suhteen sukupuolet eroavat toisistaan (sukuelimet, rinnat, takapuoli lienevät ne yleisimmät). Näin ollen into samaan kumppaniin häviää, kun häneen totutaan niin, ettei kumppani enää kiihota itsensä pakenemiseen riittävässä määrin. Toki tätä voi paeta kuvittelemalla kumppanin olevan joku muu ("kehittämällä ajatuksia", kuten yllä neuvoit). Tai sitten voi etsiä vanhemman kumppanin, jota vasten voi kokea itsensä jopa upeannäköiseksi. Nämä eivät kuitenkaan ole kestäviä ratkaisuja, koska vaikka itseään voi paeta, niin pakoon ei koskaan pääse. Ja se, miten itsemme koemme on lopulta kuitenkin perusta kaiken muun kokemiselle - erityisesti sosiaalisessa todellisuudessa eli siinä, miten koemme itsemme muiden ihmisten keskellä.

NOMAD_1

2.9.2015 14:45

Nykyaikana seksuaalisuus on supistumassa pelkäksi seksiksi. Yllä oleva kirjoitus on erinomainen esimerkki tästä ihmismielen köyhtymisestä: Nissiselle seksuaalinen aktiivisuus tuntuu olevan yhtä kuin seksin harrastaminen. Lisäksi "Eikä laatu korvaa määrää", "Naisia pitäisi kannustaa "irstaisiin" tekoihin ja arvostaa sitä hyvänä asiana." ja "Kuvitelkaa tilannetta, jossa internetin deittipalvelut olisivat yhtä täynnä seksiä vonkaavia naisia kuin ne ovat täynnä miehiä" kaltaiset ajatukset vahvistavat edellä todettua kehityssuuntaa.

Minulle seksuaalisuuden ydin on läheisyydessä eli yksinkertaisesti siinä, että on hyvä olla toisen ihmisen lähellä. Tämä voi toteutua jo keskustelussa ja ystävien välisessä platonisessa kosketuksessa, mutta luonnollisesti myös intiimissä kanssakäymisessä. Kuitenkin siinä missä seksinhalu voi syttyä hetkessä, läheisyys perustuu ajan kanssa tutustumiseen ja molemminpuolisen luottamuksen syntyyn. Edelleen läheisyys vaatii sitä, että ihminen on sinut ensin itsensä kanssa: työt ja muut velvollisuudet on tehty, omasta kehosta/kunnosta/mielestä on huolehdittu ilman ylirasittamista, eikä mikään muukaan ulkopuolinen häiritse rentoutumista ja hetkessä olemista. Toisin sanoen sitä, että ihmisen on hyvä olla itsensä lähellä (koska itseään voi paeta, mutta ei koskaan päästä pakoon). Vasta tällöin kyseessä on puhdas nautinto, joka ei ole ensisijaisesti jonkin muun pakenemista. Tämä ei kuitenkaan ole helppoa, minkä vuoksi liialliseen syömiseen, juomiseen ja seksiin pakeneminen on niin surullisen yleistä. Ja määrä korvaa laadun, koska laadusta ymmärretään suunnilleen yhtä paljon kuin sika otsatukasta... John Stuart Mill totesi, miten on "parempi olla tyytymätön typerys kuin tyytyväinen sika; ja tyytymätön Sokrates kuin tyytyväinen typerys." Näistä edelliset ovat tyytyväisiä vain, koska eivät tiedä paremmasta.

Läheisyyden tunnistaa siitä, ettei edes suurimpaan nautintoon tarvitse kiirehtiä ja erityisesti siitä, ettei sen jälkeen ole kiire pois. Ja juuri näin ne korkeimmat huiput saavutetaankin. Tämä ei tietenkään poissulje reippaasta naimisesta nauttimista eli pelkkää fysikaalista nautiskelua. Sen sijaan pelkkä "seksin harrastaminen" tekee nauttimaan pysähtymisestä haastavaa, ellei jopa mahdotonta. Ja kun kyse on pelkästä fysikaalisesta nautinnosta, niin uusintakierrosten väli kasvaa nopeasti vaivaannuttavan pitkäksi. Toisin sanoen kumppaniin kohdistunut halu vaihtuu toiveeksi poispääsystä. Ja ikääntyminen ei todellakaan palvele tai paranna tällaista nautiskelua. Oman fysiikan hiipuessa kiihottuminen vaatii aina vain vahvemman stimulantin, mikä selittää sekä perversioihin että entistä nuorempien kumppanien pariin siirtymisen (seksistä tulee välineurheilua ja tekniikkalaji). Ja tähän se "irstas vanhas mies" -ilmauskin mitä todennäköisimmin viittaa - siis ihmiseen, joka haluaa muita, mutta jolla ei ole mitään annettavaa halun kohteilleen (lukuun ottamatta koko kehon ja mielen lävistäviä inhon väristyksiä - eli niitä, jotka saatetaan hyväksyä vain riittävän korkeaa rahallista korvausta vastaan).

Älkää ymmärtäkö minua väärin: jos täysi-ikäiset informoituun valintaan kykenevät ihmiset haluavat hinkata toisiaan vasten, niin siitä vaan. En missään nimessä ole kieltämässä tätä. Sitä en kuitenkaan kommentoimatta sulata, että edellistä pelkkään eläimelliseen nautiskeluun taantumista mainostetaan inhimillisen hyvän lisääjänä. On parempi myöntää tosiasiat ja se, mitä jo Platon totesi: sellaisen ihmisen tunne-elämä on eläimen tasolla, joka hinkkaa itseään rakastettuunsa kuin sika kiviin. Edelleen on turha juosta merkityksettömän seksin perässä ja valittaa, kun se ei merkinnytkään mitään. Tarve määrän ja kumppanien lisäämiseen kumpuaa juuri pelkän seksin harrastamisen tyhjyydestä ja epätyydyttävyydestä. Laatu syntyy siitä, että ihminen voi rehellisesti katsoa itseensä, löytää sieltä rakastettavia asioita ja energiaa, jolla tehdä jotain ei-niin-rakastettaville puolilleen. Tällöin ei seksissäkään tarvitse paeta pelkkään määrään, vaan voi tilanteen mukaan valita fysikaalisen nautiskelun ja merkityksellisen laadun välillä. Valinnan vapaus/mahdollisuus on se, mikä erottaa ihmisen muista eläimistä - siis jos ihminen on valmis näkemään tarvittavan vaivan eli muokkaamaan reaktiivisesta eläinluonnostaan aktiiviseen oppimiseen kykenevän tahdon.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Jukka Nissinen

2.9.2015 15:06

Tavallaan on vähän hakoteillä, jos käyttää ilmaisua "hinkkaa itseään jotain vasten" puhuessaan erotiikasta. Ei kukaan hinkkaa itseään jotain vasten muuta kuin halusta ja tarpeesta.

Käytännössä toiset ihmiset vain ovat seksuaalisesti lahjakkaampia kuin toiset. Lahjakkuus tarkoittaa kykyä nauttia toisesta ihmisestä ja pitkässä parisuhteessa kykyä innostua seksuaalisesti kumppanistaan vuosien jälkeen. Lahjakkuus ilmenee myös siten, että näkee kaikessa seksiin liittyvässä vain positiivista - ei koskaan negatiivista. Lahjaton saa olla, mutta onhan se surullista, kun ei saa elämästä kaikkea irti.

Seksin luonne ja esim. kesto vaihtelee ihmisellä riippuen monesta tekijästä. Joskus kivaa on naida tuntikaupalla, joskus nopeammin. Ei se muuta seksin arvoa.

Seksiä tapahtuu oikeasti vain silloin, kun miehellä sukupuolielin jäykistyy ja naisella sukupuolielin kostuu. Vaikka kaikenlainen huomioiminen on erinomaista esileikkiä, seksiksi se muuttuu vasta kun ihminen kiihottuu. Läheisyys ei vielä ole seksiä, vaikka se voi siihen johtaa.

NOMAD_1

2.9.2015 16:02

Mielestäni "hinkkaaminen" on hyvä ilmaus sille, jos seksi on ensisijaisesti pelkkää fysikaalista nautiskelua. Toki tätä voi tehostaa visuaalisilla ärsykkeillä ja mielikuvien käytöllä, mutta kyllä esimerkiksi käteen vetäminen onnistuu ilmankin. Ja mitä haluun ja tarpeeseen tulee, niin kyllä sitä sikaakin kutittaa, minkä vuoksi se itseään jotain vasten hinkkaa. Edelleen meillä on tarve syödä saadaksemme ravintoa, mutta halu syödä voi jatkua pitkään fysikaalisen tarpeen täytyttyä. Tällöin kyse on makunautinnosta, joka on eri asia kun puutteen eli nälän poistamisesta syntynyt nautinto. Näistä jälkimmäinen on luonnollinen nautinto ja edellinen sen liioittelua.

Seksi ei syömisen tavoin lihota, mutta siinä nautinnon ylikorostus houkuttelee vastuuttomaan seksiin. Ja tästä seuraa ainakin vahinkoraskauksia ja sukupuolitautien leviämistä sekä riitoja, morkkiksia sekä itsetunnon heikkenemistä (jota saatetaan hyvinkin parantaa jälleen pelkällä seksillä). Joka tapauksessa on käsittämättömän naiivia väittää, että seksistä ja sen lisäämisestä seuraa pelkää hyvää... Ja vaikka erottaisimme vastuuttoman seksin seksistä yleensä, niin en kutsuisi pelkkää seksin määrän lisäämiseen pyrkivää vielä hyväksi ihmiseksi (parhaimmillaan hän lienee "enimmäkseen harmiton"). Edelleen onhan se mukavaa, että esimerkiksi Edison keksi hehkulampun sen sijaan, että olisi etsinyt uusia koloja "kynttilänsä" ympärille...

Ja lukutaito auttaa: en missään kohtaa väittänyt, että läheisyys olisi yhtä kuin seksi. Sanoin, että "Minulle seksuaalisuuden ydin on läheisyydessä..." Edelleen tärkeintä on se, että on hyvä olla itsensä kanssa tavalla, jossa ei tarvitse paeta niin itsepetokseen kuin luonnollisten nautintojen liioitteluunkaan. Mutta kun sinun ongelmasi tuntuvat olevan "sukuelinten jäykistymättömyyden ja kostumattomuuden" tasolla ja "seksuaalinen lahjakkuus" näiden esteiden ratkaisemisessa, niin keskustelua lienee turha jatkaa.

Jukka Nissinen

3.9.2015 12:36

Elämä on täynnä mahdollisuuksia – kaikki eivät pysty niitä hyödyntämään. Seksi on mahdollisuus – kaikki eivät pysty sitä hyödyntämään. On kuitenkin turhaa syyttää niitä, jotka kykenevät seksistä nauttimaan. He ovat onnellisia ja usein myös onnekkaita.

Mitä haluan saarnata, on se, että on mahdollista kehittyä seksin alalla, jos on valmis muuttamaan asennoitumistaan ja kehittämään itseään. On mahdollista oppia nauttimaan seksistä – joko ylipäätään, tai enemmän tai useammin. En näe syytä, miksi hyvään ei voisi yrittää pyrkiä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi