Suhteet & seksi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on nautinto.

Masentaako yhden illan suhde?  6

Satunnaisen seksin harrastajia pidetään asiantuntijavinkkelistä usein masentuneina, ahdistuneina ja heikon itsetunnon omaavina. Etenkin naisia.

Monissa tutkimuksissa yhden illan suhteet näyttävätkin olevan yhteydessä kaikenlaiseen kurjuuteen.

Hyvin nuorena satunnaisen seksin aloittaneet naiset tuntevat olonsa myös aikuisina tavallista useammin surkeaksi, ja usein he katuvat tekojaan.

Monet miehet kokevat olevansa mahtavia panomiehiä.

Kaupunkilegendat tukevat mainittuja sukupuolieroja, vaikka suomalaisnaiset suhtautuvat panomiehiin kriittisesti. On hyvä, jos miehellä on kokemusta, mutta pukin mainetta ei kannata hankkia.

Uuden tutkimuksen mukaan asia ei ole näin yksioikoinen. Yhden illan jutut saattavat tuoda iloa elämään ja vahvistaa itsetuntoa.

Psykologian tohtori Zhana Vrangalova tutkii seksuaalisen ilmaisun yhteyttä psyykkiseen hyvinvointiin. Hän on erityisen kiinnostunut muusta kuin heteroparin parisuhdeseksistä.

Vrangalovan mielestä yhden illan seksin yhteyttä mielenterveyteen ja hyvinvointiin pitää tutkia motivaatioteorian kautta. Masennuksen ja satunnaisen seksin välinen korrelaatio ei nimittäin ole selvä.

Vrangalovan mukaan syyt hypätä yhden illan juttuun mukaan määräävät teosta seuraavan fiiliksen. Vääristä syistä seksiin suostuvat masentuvat ja oikeista syistä seksiä harrastavat tuntevat olonsa hyväksi.

Huonoja syitä hypätä sänkyyn ovat esimerkiksi halu tuntea itsensä paremmaksi, tarve välttää epämiellyttäviä tunteita, miellyttämisenhalu, palkinnon tai rangaistuksen hakeminen, toive pitkäaikaisesta ihmissuhteesta, tai joutuminen houkutelluksi seksiin, vaikka ei oikeasti halua (esimerkiksi koska on liian päihtynyt tai sekaisin).

Hyviä syitä ryhtyä satunnaiseen seksiin ovat esimerkiksi halu pitää hauskaa ja saada seksuaalista nautintoa, löytöretkeily omaan seksuaalisuuteen ja halu oppia uusia asioita seksistä, tai usko siihen, että seksin harrastaminen nyt vaan on tärkeä kokemus.

Vrangalovan mielestä ihmisen itsenäinen ja harkittu päätös yhden illan suhteeseen ryhtymisestä tuo hyvän mielen. Sänkyyn ajautuminen vahingossa tai jonkun muun päätöksestä aiheuttaa yleensä mielipahaa ja heikentää itsetuntoa.

Varsin loogista. Samalla tavalla monet muut asiat elämässä tuntuvat pääsääntöisesti mukavammilta silloin, kun on itse valinnut lähteä touhuun mukaan ja kun voi säilyttää päätäntävallan omista tekemisistään.

http://www.psychologytoday.com/blog/strictly-casual/201402/is-casual-sex-bad-your-mental-health


Ruoka joka saa seksin maistumaan  3

Ruoka vaikuttaa seksiin, niin lyhyellä kuin pitkällä tähtäimellä. Seksi on elimistön toiminto ja terveet, hyväkuntoiset elimistöt toimivat parhaiten ja suunnitellulla tavalla. Loogista. Ylensyöminen ja väärin syöminen eivät edistä seksuaalisuutta. No, tämä on tietysti yhteydessä liikuntaan, sillä jos liikkuu niin paljon että kuluttaa syömänsä, ei ongelmia synny. Ja kun veri kiertää varpaissa, se kiertää myös päässä. Ja muissa ulokkeissa.

En väitä, että lihavilla ei olisi hyvää seksielämää. Usein asia on päinvastoin, sillä moni reilusti rehevä on onnellinen, hyväksyy itsensä eikä kiinnitä kielteistä huomiota kehoonsa. Olennaista on olla hyvässä kunnossa, oli pyylevä tai laiha. Mutta kun ikää tulee ja jos kunto heikkenee, ei se edistä seksuaalisia toimintoja.

Eräs miespuolinen ystäväni väitti kivenkovaan, että jos syö ylenpalttisesti jäätelöä, lisää se välittömästi sukupuolista aktiivisuutta ja halua. Olen todennut, että ylipäätään tietynlaiset hiilihydraatit saattavat vaikuttaa positiivisesti. Jäätelössä on paljon hiilihydraattia. Sen syöminen luo myös mielihyvää. Mutta uskoisin, että se ei ole lääke, vaan toimii tietyssä elimistön palautumistilanteessa.

Toinen hiilihydraattien aktivoivaa vaikutusta puoltava tekijä on se, että aivot saavat kaiken energiansa hiilihydraateista, jos sitä on saatavissa (muussa tapauksessa ketoosista). Aivot ovat 'tärkein sukupuolielin', joten jos aivot saavat runsaasti haluamaansa energiaa, voisi kuvitella, että ne toimivat innokkaasti.

Entä päinvastoin? Karppaamisessa hiilihydraatteja vältellään. Oman suppean empiirisen tutkimuksen mukaan vähäinen hiilihydraattien saanti hidastaa aivotoimintoja ja vaikuttaa myös sukupuoliseen innokkuuteen. Jäädään odottamaan tutkimusta aiheesta.

Suklaan on viimeisimmissä tutkimuksissa todettu lisäävän miehen seksuaalista kyvykkyyttä. Perusteena on esitetty sitä, että se edistää verisuoniston terveyttä.

Mustikoista on löydetty niin paljon myönteisiä terveysvaikutuksia, että uskoisin sen aiheuttavan jotain myönteistä seksuaalisille toiminnoille.

Perinteisiä 'seksiruokia' ovat osterit. En ole niitä enempiä syönyt, mutta ilmeisesti niiden vaikutus perustuu sinkkiin, jota ostereissa on runsaasti. Väitetään nimittäin, että sinkki nostaa varsinkin yli 40-vuotiaiden miesten elimistön testosteronin määrää, jopa yhtä suureksi kuin mitä se oli parhaassa testosteroni-iässä n. 20-25 -vuotiaana. Sinkki on ainoa ravintolisä, jota syön, ja mielestäni se toimii luvatulla tavalla.

Joskus olen ollut havaitsevinani että E-vitamiini lisää seksuaalista halukkuutta. Tätä löytyy runsaasti mm. vehnänalkioista/vehnänalkioöljystä ja parsasta. Vitamiinien kanssa saattaa usein olla niin, että niiden puutteen paikkaaminen aiheuttaa innokkuuden hetkellisen lisääntymisen. Eli ne eivät toimi kuin Viagra ja anna aina lisää tehoja.

Nälkäinen nainen ei ymmärtääkseni ole seksuaalisesti niin halukas kuin hyvin syönyt. Niinpä ravintolan kautta kannattaa ponnistaa kohti seksuaalisia seikkailuja. Ravintola tarjoaa naiselle myös muita aistien ärsykkeitä, joilla voi olla myönteinen vaikutus innokkuuteen. Yksi tehokkaimmista aineista on kuitenkin juoma, ei ruoka - naiselle sopiva määrä viiniä toimii aktivoijana paremmin kuin mikään ruoka. Lääkkeen yliannostus johtaa nukahtamiseen.

Maissa, joissa esiintyy nälänhätää, on todella paljon ihmisiä. Ja maissa, joissa väestöpyramidi kääntyy kärjelleen, on todella paljon ruokaa. Itse asiassa tilanne on nyt ensimmäistä kertaa historiassa sellainen, että ihmisiä kuolee enemmän ylensyömisen seurauksiin kuin nälänhätään. No niin, näistä faktoista ei voi päätellä paljoakaan ruuan vaikutuksesta seksuaaliseen aktiivisuuteen. Mutta olisihan se kiintoisa väitöskirjan aihe.

Onko niin, että ihmiset, jotka löytävät nautintoa muualtakin elämästä, hakevat sitä myös seksuaalisuudesta? Uskoisin näin. Seksin jälkeen suurimman nautinnon saa liikunnasta. Sitten eri järjestyksessä tulevat ruoka, lepo, työ, rakkaus lapsiin ja lapsenlapsiin, avantouinti, kulttuurin tuote (kirja, elokuva, urheilukilpailu) jne.

Ihmiset ovat erilaisia.


Laatuseksiä  26

Nuorilla naisilla on eniten orgasmivaikeuksia. He myös teeskentelevät tyydytystä kaikista useimmin. Syynä on halu saada mies iloiseksi.

Keskitason koulutuksen saaneet naiset ovat muita useammin saaneet orgasmin viime yhdynnässä. Huonointa seksiä saavat sinkkunaiset.

80 prosenttia nuorista aikuisista pitää läheisyyttä ja hellyyttä yhtä tärkeänä kuin orgasmia.

Onnellinen ja avoin parisuhde, jossa seksistä voi puhua vapaasti, takaa parhaiten orgasmit naiselle. Vaikka seksologit aina kehottavat naisia itsetyydytykseen ja omaan kehoon tutustumiseen, ei runsas oman ilon harrastus näytä lisäävän yhdynnässä koettujen orgasmien määrää.

Ei orgasmi ole tärkeää -höpinät voi unohtaa. Vain viidennes ilman orgasmia jääneistä naisista piti edellistä yhdyntäänsä hyvin miellyttävänä. Yhden orgasmin saaneista 56 ja useamman orkun saaneista 83 prosenttia muisteli viime rakasteluaan hyvällä.

Missä muna, missä kana? Onko joillakin kyky muodostaa hyviä ja tyydyttäviä ihmissuhteita? Saavatko jotkut naiset lähes aina orgasmeja, partnerista riippumatta? Ovatko jotkut ihmiset aina sängyssä ihan lahnoja?

Nuorille miehille kumppanin nautinto on hyvin tärkeää: 90 prosenttia miehistä ja 75 prosenttia naisista painottaa toisen iloa. Siksikö juuri nuoret naiset feikkaavat orgasmia? Ja kuka väittikään, että miehet ovat itsekkäämpi sukupuoli sängyssä?

Evoluutiopsykologit ovat esittäneet, että naisen orgasmi on tärkeä viesti miehelle siitä, että nainen rakastaa häntä ja on hänelle uskollinen. Mies haluaa myös varmistua mahdollisen tuloksen kuuluvan omaan sukuun.

Nuorten aikuisten seksielämän tyydyttämättömyyden syistä seksitutkija Osmo Kontula on arvellut mm. seuraavaa: suorituspaineet ovat pahentuneet joka saralla. Naisilla on kovat urapanostukset. Seksielämän vapautuminen vie myös osan hohdosta ja materiaalitulva tuo lisää (piilo)vaatimuksia: on oltava vapautunut ja taitava sängyssä.

Voihan kyse olla myös harjaantumisesta. Vasta 10 vuoden treenin jälkeen alkaa homma sujua. Tai sitten kun oman pään aikuistumistyrskyt helpottavat. Tai kun kumppanit tuntevat toisensa ja molempien tarpeet hyvin.

Faktat suomalaisten seksistä vohkin taas Osmo Kontulalta ja Elina Haavio-Mannilalta.