Suhteet & seksi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on odottaa.

Kiimaiset ja köyhät  18

Oikea rakkaus odottaa, ainakin Texasin yliopiston tutkimuksen mukaan. Myöhään seksin aloittaneet kokevat avio- ja avoliitoissaan muita paljon vähemmän tyytymättömyyttä. He myös hankkivat keskimääräistä korkeamman koulutuksen ja paremmat tulot.

Texasin yliopiston psykologian laitos käytti kansallisen nuorison terveystutkimuksen seuranta-aineistoa, jossa teinejä tutkittiin kolmikymppisiksi asti. Tutkimukseen osallistui 1 659 samaa sukupuolta olevaa sisarusparia. Varhain seksin (tässä yhdynnät) aloittaneet (14-vuotiaat ja nuoremmat), normiaikaan aloittaneet (15-18 -vuotiaat) ja myöhäiset (19-vuotiaat ja sitä vanhemmat) erosivat toisistaan seksi- ja parisuhdeasioissaan myös aikuisina.

Myöhään yhtyvät menivät muita harvemmin naimisiin ja heillä oli ylipäätään vähemmän parisuhteita aikuisinakin. Empiminen ja odottaminen palkitsi kuitenkin ne myöhässä aloittaneet, jotka onnistuivat löytämään rakkauden. Jostakin syystä teini-iän runsas deittailu ei edistä myöhempää parisuhdeonnea.

Miksi aikaisin seksin aloittaneet ovat tyytymättömämpiä parisuhteissaan? Miksi heillä on huonompi koulutus ja usein alemmat tulot? Aiemmissa seksitutkimuksissa - esimerkiksi Suomessa - on havaittu, että korkea libido johtaa usein varhaisiin seksikokemuksiin ja tavallista useampiin partnereihin. Eivätkö älykkäät ole halukkaita? Vai onko kyse impulsiivisuudesta? Tai ovatko jotkut vaan muita kykenevämpiä lykättyyn tarpeentyydytykseen?

HS 22.10.2012.
K. Paige Harden: True Love Waits? A Sibling-Comparison Study of Age at First Sexual Intercourse and Romantic Relationships in Young Adulthood. Psychological Science 25.9. 2012.