Suhteet & seksi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on parit.

Rakkausbussilla museoon  6

Kun kaikki keinot on käytetty, eikä kumppania silti ole löytynyt, kokeile museota. Etenkin naista etsiville miehille museot ovat oiva paikka löytää fiksua seuraa.

Museokorttilaiset ovat järjestäneet museoihin sinkkuretkiä, ja yleensä retkillä on ollut naisten ylitarjontaa. Fiksu kulttuurista kiinnostunut mies olisi varmasti suosittua seuraa taide-elämysten äärellä.

Museoissa ramppaavat naiskaverukset eivät aina ole valmiita juttusille ventovieraiden miesten kanssa, mutta kun naiset ovat valmiiksi virittyneitä kohtaamaan rakkautta, kuten rakkausbussissa, voi deitin löytäminen onnistuakin.

Museokortin seuraava rakkausbussi kuljettaa museokaveria etsivät ja valmiit parit Rakkauden tiloja -kiertueelle neljään eri museoon, joissa on rakkausaiheinen näyttely. Dösät starttaavat Helsingistä Kiasman edestä lauantaina 17. kesäkuuta kello 13.

Museokorttilaiset lupaavat, että rakkautta löytyy reitin varrelta 100 prosentin varmuudella!

Rakkausbussissa tutustutaan rakkauden eri teemoihin, kokeillaan treffi-ideoita ja nautiskellaan mm. lemmenjuomaa ja rakkauden makupaloja. Lottamuseossa on luvassa myös päiväkahvit. Retki on tarkoitettu täysi-ikäisille ja se maksaa museokorttilaisille 29 ja muille 59 euroa.

Museokortti on kotimaisten kärkimuseoiden verkoston markkinointikikka, eräänlainen museoiden VIP-kortti, jolla pääsee noin 250 museoon Suomessa. Museokortti maksaa 64,90, ja se on voimassa vuoden ensimmäisestä museokäynnistä alkaen.


Pysyvät parit  10

Ihme että parisuhteet pysyvät ollenkaan kasassa! Luettuani tutkimuksia eroriskeistä aloin kummastella, miten monien suhde jatkuu, vaikka tilastojen mukaan heidän olisi jo pitänyt erota.

Esimerkiksi tunnen useampia ”vääränikäisiä” pariskuntia. Sellaisia, joissa nainen on miestä vanhempi tai mies on naista yli 10 vuotta vanhempi. Tutkimusten mukaan sekä avo- että avioliitossa eroriski on suurin, jos nainen on miestä yli kaksi vuotta vanhempi. Avoparien erilleen muuton riski on pienin, jos mies on naista 0-4 vuotta vanhempi. Avioliitoissa eroriski pienenee sitä mukaa mitä vanhempi mies on suhteessa naiseen - aina kuuteen vuoteen saakka.

Eroavaisuus on keskimääräistä suurempaa, jos yhteen muutettaessa toisella on vain perusasteen koulutus. Korkein eroriski on akateemisella miehellä ja perusasteen suorittaneella naisella. Miehen työttömyys ei ennusta hyvää.

Eroriski kasvaa, jos nainen on maalta ja mies pk-seudulta. Avioeron riskiä kasvattaa myös naisen nuoruus (alle 20v) tai vanhuus (yli 26v)! yhteen muutettaessa. Korkein erilleen muutto on pareilla, joissa nainen käy työssä ja mies on opiskelija.

Perherakenteen epävakaisuus näyttää periytyvän. Eroperheistä tulleet pysyvät huonommin parisuhteessa. Vuokralla asuminen on riski; omistusasunnossa asuvat pysyvät varmemmin yhdessä.

Maalla asuvat eroavat harvemmin kuin kaupungeissa asuvat ja maataloustaustaiset parit eroavat kaikista harvimmin. Samankaltainen sosiaalinen tausta lisää avioliiton pysyvyyttä. Naisen korkea koulutus parantaa avoliiton pysyvyyttä.

Korkeimman sosioekonomisen aseman yksilöt eivät suosi avoliittoja. Avoliittokulttuuri yleistyikin Suomessa ensin ns. alemmissa sosiaaliryhmissä. Korkeasti koulutetuilla on vakaimmat liitot. Syiksi on esitetty muita paremmat kommunikaatiotaidot sekä keskiluokan normit.

Aikaisemmat avioliitot kasvattavat eroriskiä. Eronneet ovat kuitenkin muita halukkaampia menemään nopeasti naimisiin uuden kumppanin kanssa. Eronneet miehet solmivat uusia liittoja useammin kuin eronneet naiset.

Tutkija Elina Mäenpään mukaan avoliitot vaikuttavat tasa-arvoisemmilta kuin avioliitot, jotka taas ovat perinteisempiä. Tutkimusten mukaan avoparit mm. jakavat kotityöt aviopareja tasa-arvoisemmin.

Miehen aseman vahvistuminen lisää avioliiton pysyvyyttä.

Miehen matalat tulot selittävät erilleen muuttoa, etenkin jos myös naisen tulot ovat matalat. Naisen korkeat tulot kasvattavat eroriskiä. Poikkeuksena ovat parit, joissa nainen kuuluu korkeimpaan tuloryhmään ja mies matalimpaan: heillä on pieni eroriski. Tällaisia epäsovinnaisia pareja on hyvin vähän.

Elina Mäenpään sosiologian gradu 2007. Marika Jalovaaran väestötieteen väitös 2007.


Vakiintuneet parit  4

Vastarakastuneet elävät täysillä, nyt, yötä päivää. He käyttävät aikansa tärkeimpään: rakkauteen.

Rakkausprofessori Kaarina Määtän mukaan vakiparien ongelmana on tunteiden, seksin, toiveiden, haaveiden ja suunnitelmien lykkääminen. He ajattelevat, että kyllä se toinen tossa pysyy ja voidaan mennä yhdessä ulos syömään vaikka sit lomalla. Joskus vois tehdä jotain kivaa...

Miksi vakiintuneet parit alkavat siirtää haaveiden toteuttamista myöhemmäksi?

Usko suhteen pysyvyyteen on tietysti hyvä asia. Luottamus suhteeseen tuo vakautta ja turvallisuutta ja rohkeutta panostaa yhteiseen elämään.

Arjen rutiinitkin ovat tavallaan positiivinen juttu. Normihommiin ei tuhraannu niin paljon aikaa ja energiaa, kun systeemit pyörivät hyvin. Vaarana on elämän ja parisuhteen urautuminen ja kammottava tylsyys.

Tee se kiva nyt! Mene heti halaamaan, lähde rakkaasi kanssa picnicille tänään. Toteuta suunnitelmat ja haaveet saman tien - tai voi olla, ettei sinulla kohta enää ole kumppania, jonka kanssa jakaa ihanat asiat.

Herätä itsesi ja rakkaasi ja tehkää asiat välillä toisin. Menkää lavatansseihin tai jousiampumaan tai melomaan...kunhan se on jotain ihan muuta kuin tavallisena päivänä/ iltana.

Omaan kumppaniin voi rakastua uudelleen. Suhteeseen saa uutta jännitystä, jos itse jaksaa vähän tsempata. Vai oletko varma, että se jarruttava tylsä osapuoli on aina se toinen?