Pariutumisen kohtaanto-ongelma

  • Mirja Wuokko

Suomalaisten työttömyysaste sulaa hitaasti, vaikka talouskasvu on viimein vauhdissa. Samaan aikaan kymmenettuhannet työpaikat ovat tyhjillään. Kohtaanto-ongelmia ei ole vain työmarkkinoilla, vaan suomalaiset parisuhdemarkkinat toimivat myös huonosti.

Miksi ihmiset eivät löydä kumppania?

Työmarkkinoilla yrittäjät haukkuvat työttömiä laiskoiksi ja työhaluttomiksi. Työttömät lupaavat tulla töihin, jos palkka ja muut työehdot ovat edes kohtuulliset. Kukaan ei kuulemma halua palkata yli 45-vuotiaita.

Myös parisuhdemarkkinoilla syytellään toista osapuolta. Heterot löytävät vikaa vastakkaisen sukupuolen toiminnasta. Naisia syytetään nirsoiksi, miehiä vetelyksiksi tai juopoiksi.

Missä on vika?

Naisten korkeaa ja miesten matalaa koulutustasoa on pidetty yhtenä pääasiallisena ongelmana. Ajatellaan etteivät akateemiset naiset ota ei-akateemista miestä. Tämä ei aivan pidä paikkaansa.

Toki moni akateeminen nainen ottaisi mielellään maisteri- tai tohtorimiehen, mutta suurimmalla osalla naisista miehen koulutus ei ole kynnyskysymys. Tämän voi tarkistaa tilastoista. Suomalaisnaiset ovat jo vuosikymmeniä naineet itseään matalammin koulutettuja miehiä.

Väestötieteilijä akatemiatutkija Marika Jalovaara Turun yliopistosta tutkii avo- ja avioliiton solmimista ja purkautumista. Hänen mukaansa esimerkiksi lapsettomuuden yksi suuri syy on se, etteivät ihmiset löydä kumppania. Lähes puolet lapsettomista ei ole koskaan ollut avo- tai avioliitossa.

Miksi niin moni suomalainen ei tunnu sopivan työmarkkinoille, eikä myöskään parisuhteeseen? Mitä asialle pitäisi tehdä?

Monen tutkijan mielestä näillä asioilla on yhteys toisiinsa.

Mitä yksilö voi tehdä onnensa eteen? Voiko yhteiskunta auttaa jotenkin parisuhdemarkkinoiden kohtaanto-ongelmissa?

Pitäisikö osapuolten yrittää tulla vähän toista vastaan ja tsempata enemmän?

Ja tyytyväiset sinkut, ei kannata loukkaantua. Suurin osa yksineläjistä kuulemma toivoo löytävänsä jonkun.

4 kommenttia

kungfuboy

30.10.2017 20:54

"Toki moni akateeminen nainen ottaisi mielellään maisteri- tai tohtorimiehen, mutta suurimmalla osalla naisista miehen koulutus ei ole kynnyskysymys."

Itse muistutan monella tapaa luonteeltani suvun maistereita ja tohtoreita ja ehkä nimenomaan haluaisin naisen joka etsii sellaista. Olen kuitenkin sitä sukupolvea joka on lapsena tietokoneella leikkiessään havainnut että sieltä harmaasta pömpelistä löytyy lähes kaikki mahdollinen tieto. Nyt odottelen että naiset (ja media) heräävät siihen että kaltaiseni uteliaat älyköt eivät välttämättä enään tänä päivänä halua viettää vuosikausia yliopistossa.

On se mahdollista että keväällä haen johonkin kouluun. Toivottavasti en sorru tekemään sitä vääristä syistä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mirja Wuokko

2.11.2017 12:37

Eiköhän kaikille ole selvää, että sieltä harmaasta pömpelistä löytyy tietoa, mutta yliopisto-opintojen tarkoitus on kaiketi systemaattisesti ja perusteellisesti antaa käsitys jonkin alan senhetkisestä parhaasta tiedosta. Pömpelistä löytyy tietoa ja "tietoa" ja harva ihminen on niin looginen ja sinnikäs, että viitsisi perehtyä perusteellisesti johonkin aiheeseen, tai toisaalta täysin ilman koulutusta osaisi aina erottaa tiedon "tiedosta". Toki itseoppineita neroja aina silloin tällöin putkahtelee ihan julkisuuteen asti.

Teoreettista tietoa usein vähätellään, mutta ihan käytännön ammateissakin siitä on hyötyä. Esimerkiksi kokkikoulussa opitaan hyviä tekniikoita ja teoriaa ruokien kemiasta ym. On myös hyvä saada tietoa siitä, miksi johonkin toimintatapaan on alalla päädytty. Muutenhan kekseliäs ihminen luulee olevansa ensimmäinen, joka uskaltaa kyseenalaistaa asioita. Yliopistossa voi oppia, että tästä on keskusteltu jo iät ja ajat.

Toivottavasti päädyt opiskelupaikkaan, joka on sinusta mielenkiintoinen ja jossa voit hyödyntää ja syventää osaamistasi.

Yliopisto tai muu opiskelupaikka ei välttämättä niele koko elämääsi viideksi vuodeksi. Kyllä siinä sivussa ehtii paljon muutakin. Suomalaiset opiskelijat eivät tee mitenkään pitkää päivää. Tästä on ihan tutkittuakin tietoa.

shiwan8

2.11.2017 16:45

"Naisia syytetään nirsoiksi, miehiä vetelyksiksi tai juopoiksi." Tämä johtuu siitä, että valtaosa naisista on nirsoja ja miehet tuppaavat olemaan vässyköitä. Ei tässä ole mitään epäselvää. Ironia piilee siinä, että miehistä lukumäärällisesti huomattavasti pienempi ryhmä kuuluu pariutumiskelvollisten joukkoon kuin naisista, mutta markkinat ovat silti todella kallellaan naisten eduksi. Tai no, "eduksi" ja "eduksi". Valtaosalla naisista on valtava vaatimuslista miehille ja ainoa asia mitä he voivat kuvioon tuoda on kohtu. Jos mies ei halua lapsia ei näillä mimmeillä ole mitään sellaista annettavaa joka takia miehen kannattaisi edes harkita parisuhdetta. Suurin osa miehistä ymmärtää tämän kyllä jonka takia käytännössä valtaosa pariutumisesta tapahtuu käytännössä sen lapsen hankkimisen nimissä tai taloudellisten hyötyjen takia. Näillä ei kuitenkaan pidetä parisuhdetta toimivana joten melkein kaikki suhteet päätyvät eroon ennemmin tai myöhemmin. Vielä ironisempaa on se, että parisuhteet lopetetaan yleensä naisen aloitteesta siitä huolimatta, että tällä naisella ei juuri tosiaan ole annettavaa sille parisuhteelle.

Tämä siis keskeisemmillä asutusalueilla. Ei tarvitse mennä tuntiakaan julkisilla päätyäkseen paikkoihin joissa ihmisten ymmärrys todellisuudesta alkaa olla huomattavasti paremmassa kuosissa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Marika7

5.12.2021 10:28

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi