Pikkulapsiperheen loukussa

  • Mirja Wuokko

Arviolta kolmannes avioliitoista päättyy eroon. Naiset hakevat eroa miehiä useammin. Yhä useammin eroa hakee pienten lasten äiti.

Pitkään pariterapiatyötä tehnyt psykoterapeutti Annikki Kaikkonen väitteli uskottomuudesta Lapin yliopistossa 5.6.2015. Kaikkosen mukaan petetyksi tulee useimmiten pikkulasten äiti.

Pettäjä on usein reissutyöläinen tai johtaja. Pettämistä perustellaan vahingolla tai juopumuksella. Kaikkosen mukaan pettäminen on yleensä täysin harkittua. Myös maksulliseen seksiin turvautujia on paljon.

Erilaisissa kotimaisissa tutkimuksissa ja kyselyissä miehet kertovat pettäneensä naisia useammin. Miehillä on myös naisia useammin myönteinen asenne omia syrjähyppyjä kohtaan.

Asennetutkimuksissa on selvinnyt, että ilmeisesti tutkittavat naiset vaikenevat pettämisestään miehiä useammin. Nainen harvoin kertoo edes ystävilleen syrjähypyistään. Naisten petollisuuteen on suhtauduttu erittäin negatiivisesti, ja naisten uskottomuuden ajatellaan raunioittavan perheen lopullisesti.

Oli pettäjä kumpi tahansa, yleensä hän ei paljasta syrjähyppyään kumppanilleen.

Seksuaalisen käyttäytymisen muutokset ovat todellisuudessa johtaneet aiempaa "tasa-arvoisempaan" pettämiseen. Monilla naisilla on yhtäläiset valmiudet pettämiseen kuin miehillä. Yhdysvaltalaistutkimuksissa on todettu aseman vaikuttavan pettämisintoon, ei sukupuolen. Eli korkean statuksen ihmiset pettävät muita useammin.

"Syrjähyppyjen tasa-arvo" ei koske pikkulasten äitejä. He tulevat petetyiksi, mutta he harvemmin itse haluavat tai pystyvät pettämään miestään.

Kaikkosen väitöksen mukaan pettäminen jättää uskottua syvemmät jäljet petetyn mieleen. Trauma voi olla elinikäinen.

Suomalaiset pikkulasten vanhemmat tarvitsevat kaiken tuen perhe-elämälleen. Mistä vanhemmat saisivat uskoa siihen, että kohta elämä helpottaa?

Isät, älkää olko rintamakarkureita!

Jos ei arki pikkulapsiperheessä miellytä, älä pakene paikalta, vaan mieti miten saatte homman toimimaan. Jaa koti- ja kasvatustöitä, osta ulkopuolista apua, satsaa parisuhteeseen. Kaikkosen väitöksen mukaan paras tapa tuhota liiton tunne- ja seksielämä on vaimon pettäminen.

Äidit, älkää sulkeko isiä pois pyhästä perheestänne.

Älä karkota miestäsi kotoa. Muista huomioida myös kumppaniasi, vaikka olisit miten väsynyt lastenhoitoon. Työnnä miehelle osuus kotihommista. Irtoa arjesta ja lähde miehen kanssa viikonloppulomalle.

Yleensä asiantuntijat sanovat, ettei uskottomuuden syynä ole seksin, vaan rakkauden puute. Huomioikaa toisianne.

Annikki Kaikkonen: Tarinallisen tutkimuksen näkökulma suomalaiseen uskottomuuteen. Acta Universitatis Lapponiensis 302. 2015.

4 kommenttia

Jee-es

27.7.2015 07:28

Eihän tästä saa puhua, mutta pettäminen on monelle miehelle keino selvitä pikkulapsiajasta, kun vaimo pahimmassa tapauksessa unohtaa miehensä lähes kokonaan ja/tai seksin määrä tipahtaa olemattomaksi. Moni mies ymmärtää, että kyseessä on ohimenevä vaihe ja asiasta kertominen johtaisi esim. siihen, että lastaan ei juurikaan näe.

Mahtaako olla uusi asia vai juttu jota ei ole aikaisemmin systemaattisesti tutkittu?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

MamaX

27.7.2015 19:16

Tässä ei puhuta mitään myöskään siitä, että joskus myös se nainen voi olla se, joka kaipaa erityisesti seksiä elämänsä piristykseksi vaikka kuinka perheessä olisi menossa pikkulapsiaika. Mies voi aivan liian helposti ulkoistaa perheen hoitamisen äidille, ja siinä samalla unohtaa myös vaimonsa huomioimisen seksi mukaanlukien.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tuuli.hattu801

29.7.2015 15:07

Itsellä ei ole kokemusta kuin pikkulapsiajasta ykinhuoltajana ja uusioperheessä ja pakko sanoa, että yksinhuoltajana on ollut huomattavasti helpompaa... Seksin takia ei ainakaan kannata jatkaa parisuhdetta, jos arki ei muuten toimi. Sanot nyt näin, vaikka itse en ole näistä suhteista lähtenytkään, vaan mies on ollut se lähtijäosapuoli.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

5.8.2015 10:12

Tilastollisesti siis ilmeisesti ne naiset ovat rintamakarkureita, eivät niinkään miehet.

Ei se nyt tosiaan ole niin kummallista, että kumppani keksii muuta tekemistä jos toinen käytännössä pitää itsestäänselvyytenä eikä osallistu suhteen ylläpitoon millään tavalla. En usko, että sukupuolella on tämän kanssa mitään tekemistä. Jatkuvasti kuulee naisilta avautumista kun heidän miehillään on tekemistä johon he eivät kuulu. Miksi se, että nainen lopettaa suhteensa ja alkaa viettämään aikaa pelkästään lapsen kanssa olisi jotenkin eri kuin se, että mies lopettaa suhteensa ja alkaa viettämään aikaa pelkästään jonkun harrastuksen parissa. Kummassakin tapauksessa toinen osapuoli jää pitämään suhdetta kasassa yksin.

Nykypäivänä unohdetaan liian usein se, että parisuhteessa on kaksi ihmistä silloinkin kun on jotain muuta mistä pitää huolehtia. Ei tässä ole mitään syytä uskoa, että vika olisi sen suuremmin miehissä kuin naisissakaan. Miehet eivät saa olla parisuhteessa kumppaninsa kanssa joten hakevat saman muualta. Naiset tekevät tunnetusti aivan samoin kun huomaavat olevansa itsestäänselvyys kumppanilleen.
Naiset sitten pettyvät kun mies ei jäänytkään odottamaan, että mimmi suvaitsee muistaa olevansa parisuhteessa. Ottavat eron ja niin edelleen.

Tämäkin on niitä feminismin seurauksia. Miehiä ei mielletä enää tunteviksi olennoiksi. Kuvitellaan, että mies on vain hahmo joka tuottaa hyödykettä naiselle ja kun tämä harhaluulo osoittautuu vääräksi niin asennekorjauksen sijaan otetaan ero ja kokeillaan samaa jonkun toisen kanssa samalla lopputuloksella.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi