Puolison lihavuus tarttuu

  • Mirja Wuokko

Montako hoikkaa ihmistä olet tavannut, joilla on lihava kumppani? Veikkaan, ettet kovin montaa. Lihavuus näyttää tarttuvan aviopuolisoon. Tutkijoiden mukaan syynä saattavat olla kodin elämäntavat.

Yhdysvaltalaistutkimuksessa seurattiin 3 889 pariskuntaa 25 vuoden ajan. Osallistujien BMI:t mitattiin ja tutkijat seurasivat pysyivätkö puolisot normaalipainoisina vai lihoivatko he. Myös valmiiksi lihavien painoa seurattiin: pysyivätkö he ylipainoisina vai laihtuivatko he normaalipainoisiksi.

BMI eli body mass index mittaa kehon pituuden ja painon suhdetta. BMI saadaan jakamalla paino pituuden neliöllä. Normaalipainon raja on WHO:n mukaan 18.5-25.

Tutkimuksessa selvitettiin aviopuolisoiden BM-indeksien muutosten korrelaatiota erilaisin lineaarisin mallein. Lähtötilanteessa miehistä 22.6 ja naisista 24.7 prosenttia oli liikalihavia.

Pariskunnat näyttivät lihovan ja laihtuvan melko lailla tasatahtia. Normaalipainoisella puolisolla oli suuri riskiä lihoa tutkimusaikana, jos toinen puolisoista alkoi lihoa. Liikaa syövän kumppanin rinnalla lihomisen riski oli melkein kaksinkertainen. Kilojen kertyminen uhkaa melkein yhtä paljon miehiä kuin naisia.

Tutkijoiden mukaan erilaiset laihdutus- ja muut elämäntapakampanjat kannattaisi jatkossa räätälöidä pariskunnille. Todennäköisesti niin laihdutus, terveellisen ruokavalion aloittaminen, urheilullisen elämäntavan omaksuminen kuin tupakoinnin/ viinan juonnin lopettaminen onnistuvat paljon paremmin, jos molemmat puolisot ryhtyvät samansuuntaisiin muutoksiin elämässään samaan aikaan.

Ajattele siis kumppanisi parasta, äläkä päästä itseäsi lihomaan liikaa.

3 kommenttia

upeaa_elämää

23.6.2016 11:16

Luisevan ei kannata antaa ohjeita pulskille. Luisevuus on rumempaa kuin lihavuus. Itse olen ylipainoinen, koska nautin ruoasta ja alkoholista, Vaimoni on upea ja normaalipainoinen. Hyvin mennyt jo 30 vuotta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mirja Wuokko

30.6.2016 16:47

En yhtään osaa sanoa kuinka luisevia nämä tutkijat mahtavat olla. Yleensä hyvin koulutetut ihmiset ovat kaikista hoikimpia.

Kalifornian yliopisto on tutkinut viehättävyyttä. Naisilla vyötärön ja lantion suhde on tärkeä. Eli kapea vyötärö ja pulleampi lantion seutu ovat toivottuja ominaisuuksia, ainakin miesten mielestä. Toki kurvikas nainen on myös hedelmällisempi.

Miesten mielestä naisten optimi-bmi oli 20,85, eli varsin hoikka ihanne. Esimerkiksi 168cm pituinen nainen painaisi tällöin noin hieman alle 59 kiloa.

ihmiset ovat yksilöitä, ja jotkut pitävät tietysti pulleammista kuin toiset. Keskimäärin miehet eivät pidä kovin laihoista tai kovin lihavista naisista.

shiwan8

24.6.2016 07:39

Normaalipainoisia tai atleettisia miehiä joilla on lihava vaimo/avokki/tyttöystävä löytyy kyllä runsaasti. Kohtuullisessa tai hyvässä kunnossa olevia naisia joilla on pullataikinamies on sitten äärimmäisen vähän. Kysynnän ja tarjonnan laki. Miehet ovat epätoivoisia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi