Rauhoittakaa nuoret vartalot!

  • Mirja Wuokko

Aikuistumisen hyviä puolia on ruumiillinen koskemattomuus. Suurin osa aikuisista saa kulkea rauhassa kadulla ja matkustaa julkisilla ilman, että joku nipistelee pepusta. Tai ahdistelee työpaikalla neukkarin perälle ja ehdottelee tungettelevia asioita.

Nuorista tytöistä yli viidesosa on Kouluterveyskyselyn mukaan kokenut seksuaalista väkivaltaa, ammattikoululaisista jopa kolmannes. Nuorista pojista 6-8 prosenttia ilmoittaa joutuneensa seksuaalisen väkivallan kohteeksi.

Mun kroppa. Mä päätän. on aiheellinen kamppis ihmisten seksuaalisesta itsemääräämisoikeudesta. Sivuston mukaan seksuaalista väkivaltaa on esimerkiksi ahdistelu, lähentely, häirintä, koskettelu, pakottaminen nöyryyttäviin tai epämiellyttäviin seksuaalisiin tekoihin, seksiin pakottaminen ja raiskaus. Seksuaalista väkivaltaa voivat kokea sekä tytöt että pojat.

2010/ 2011 Kouluterveyskyselyn mukaan seksuaalista häirintää on kokenut noin kolmannes pojista ja yli puolet tytöistä. Nuoret naiset joutuvat kulkemaan jopa vuosien ajan jatkuvan häirinnän kohteena, minne tahansa menevätkin. Nuorille miehille pahimpia paikkoja ovat uimahallit.

Eikö enää saa sanoa kauniille naisille kohteliaisuuksia? Onko flirttailu kiellettyä? Kun eduskunnan nuoret työntekijät vuosivat mediaan seksuaalisen häirinnän kokemuksistaan, alkoi keski-ikäisten härskien tyyppien aggressiivinen hyökkäily ja typerien kysymysten heittely. Minne saa enää katsoa? Miten voin matkustaa hississä naisen kanssa?

Flirttailu on molemminpuolista leikkiä, josta tulee molemmille osapuolille hyvä, kutkuttava olo. Häirintä on yksipuolista, loukkaavaa, hämmentävää tai uhkaavaa huomiota, jota ei saa loppumaan. Usein häiritsijä on valta-asemassa häirittävään nähden (pomo, vanhempi, isompi tms.).

Jokainen täysijärkinen ihminen tietää oikeasti, milloin mennään härskiyden puolelle, milloin toisesta alkaa tuntua epämukavalta, milloin vastapuoli ei ole mukana leikissä. Jotkut vaan haluavat nolata toisen, saada nuoremman ja viattomamman punastumaan ja nolostumaan – he haluavat käyttää valtaa toiseen. Jotkut luulevat, että heillä on oikeus koska tahansa tyydyttää omia tarpeitaan muiden kustannuksella.

Keski-ikäisillä naisilla on aiempaa laajemmat mahdollisuudet ahdistella poikia. Tästä ilmiöstä ei juurikaan puhuta, tai jos puhutaan, aiheesta väännetään vitsiä. Kaikkia uhreiksi joutuneita nuoria miehiä eivät puumavitsit naurata.

Nuoret ihmiset saattavat esittää kovaa, kokenutta maailmankansalaista. Oikeasti he ovat epävarmoja, viattomia ja herkkiä olentoja, jotka joutuvat epämiellyttävien keski-ikäisten ihmisten himojen, turhaumien ja pettymysten maalitauluiksi.

Nuoruus on muutosten ja epävarmuuden aikaa. Aikuisen tulisi tukea nuoren ihmisen kehitystä ja suojella hänen henkistä ja seksuaalista itsemääräämisoikeuttaan.

Rauhoittakaa nuoret vartalot. Silloin meillä on jatkossa enemmän elämästä (ja seksistäkin) nauttivia aikuisia, ja vähemmän niitä, joiden tavoitteena on häpäistä ja hyväksikäyttää.

Mun kroppa. Mä päätän. -kampanjasta vastaa THL. Mukana on lukuisa joukko muita tahoja, mm. MLL, Poliisi ja Väestöliitto.
http://www.munkroppa.fi/

17 kommenttia

Masa190

28.4.2013 17:02

Mä harrastin uintia koko lapsuuteni ja teini-ikäni. Kukaan ei koskaan ahdistellut. Sen sijaan aikuiset juttelivat mulle saunassa. Se oli kohteliasta.

Ehkä joku herkkis kokee jo katseen ahdisteluna ja siitä on syntynyt toi uimahallilegenda. Tai ehkä mä olin jo nuorenakin sellanen mölli ettei edes pedofiilejä kiinnostanut.

Kolmas selitys on se että minut kasvatettiin itsevarmaksi ja kunnioittamaan itseäni. Minulle ei opetettu että aikuisia pitää aina totella, tai että minua saa satuttaa jos käyttäydyn epätoivotulla tavalla. Vapaan kasvatuksen saaneet rasavillit on niin kovin hankalia uhreja pedareille tai aikuisten ahdistelijoille.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

28.4.2013 17:05

Puumanaiset. Onkohan ne ilmestyneet naisten alkoholinkäytön yleistyttyä vai katsovatko naiset oikeudet aina lähennellä nuoria miehiä. Tuntuu, että heillä tarve testata viehättävyyttään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

28.4.2013 18:57

Mietitään esimerkiksi teini-ikäisiä tyttöjä. Ei, kellään ei ole oikeutta koskea heihin eikä ahdistella jne. Mutta jos tyttö pukeutuu tiukkaan toppiin ja minihameeseen, niin valitettavasti on miehiä, jotka eivät voi vastustaa kiusausta.

Eli hiukan peräänkuulutan myös tyttöjenkin puolelta sitä, että jos et halua nipistelyä tai ahdistelua, niin pukeudu sen mukaan.

Ja kyllä, olen nainen, enkä itse koskaan pukeudu kuin horo, koska en halua mitään hulluja iholleni.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

28.4.2013 20:00

Masa190: se että sua ei häiritty, ei tarkoita etteikö jotain muuta voitaisi ahdistella.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

28.4.2013 20:56

Masa190: tai sitten selitys on se, että satut olemaan mies. Vanhat naiset eivät juurikaan jaksa huudella tai käyttäytyä typerästi, mutta suunnilleen jokainen teinityttö saa kuunnella ties minkälaista huutelua ja vislailua ja kestää tuntemattomien miesten tuijottelua.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

28.4.2013 21:36

^
Tässä oli nyt uimahallit mainittu. Olen viettänyt paljon aikaa uimahalleissa lapsuudessa ja nuoruudessa. Ei se ahdistelun todennäköisyys kovin suurelta vaikuta. En sitten tiedä mitä siellä naisten puolella tapahtuu..

Kukaan tuttuni ei myöskään ole kokenut vastaavaa uimahalleissa. Onkohan juttu lähtenyt siitä legendasta että joku ukko runkkasi Itiksen uimahallin porealtaassa. Ja ei kukaan tiedä runkkasko se oikeesti.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

28.4.2013 21:38

Lässyn lää. Keski-ikäiset naiset ne on pahimpia, henkistä väkivaltaa ja lääppimistä. Eikä voi kiinnostaa tai uhriutua.

Luonto loi, ala uskoo ihminen. Ei tää oo mikään joulusaari, tää on luonnon selviytymistaistelua.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

29.4.2013 00:32

Oliko tuossa ymmärretty, että treffikutsulla lähestyminen tai ehdotus pussaamiseen lasketaan seksuaaliseksi väkivallaksi jos kohdetta ei nappaa? Varmaan ylivoimainen enemmistö noista kuuluvat kahteen edelliseen ryhmään...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

pukukoodi

30.4.2013 00:05

Pitääkö tässä ruveta ajatustenlukijaksi - saan aloittaa flirtin vasta kun jo etukäteen valmiiksi tiedän miten vastapuoli siihen suhtautuu?

Käsitän että huutelu ym häirintä on ahdistavaa. Mutta hämmentävää on myös sekin, että ensin pukeudutaan paljastavasti ja seksikkäästi, ja sitten oletetaan että julkisessa tilassa vain sellaiset ihmiset katsovat joiden tahtoo katsovan.

Vinkki: julkisessa kaupunkitilassa on kaikenlaisia ihmisiä. On oma päätös haluaako viestiä heille kaikille pukeutumisellaan "katso kuinka villi ja kuuma seksuaalinen olento, RAWR" vai eikö halua. Burkhan ja minitopin välillä välillä on useita asiallisen puketumisen asteita.

shiwan8

3.5.2013 12:09

Pitää jos meinaa välttyä syytöksiltä seksuaalista väkivaltaa ajatellen, siis noilla spekseillä mitä tässä on tarjottu. Edes se, että nainen itse flirttaa ensin ei ole riittävä syy olettaa, että hän olisi myötämielinen asian suhteen. Se, että nainen haluaa saada miehen haluamaan itseään mutta ei halua miestä tai tämän lähestymistä osakseen on niin yleistä että se on kliseistä. Lyhyesti asian voisi ilmaista niin, että otat riskin ja lähtökohdista huolimatta homma voi päätyä siihen, että joku mimmin jääkaappipakastimen kokoinen kaveri hakkaa päätäsi seinään koska "ahdistelit" naista. Naisella itsellään ei luonnollisestikaan ole mitään vastuuta tilanteen kulusta. Revi siitä huumoria.

Kyllä, on muitakin vaihtoehtoja kuin "säkki" ja "täys huora", mutta jälleen, sinun on nyt vaan parempi ymmärtää, että yhteiskunta toimii tavalla joka ei aseta naisen pukeutumisesta tai muiden ihmisten kanssa asioinnista mitään vastuuta naiselle itselleen. Jos mimmi painaa pitkin kyliä vain stringeissä ja 2€ kokoiset teipin palat nännien päällä, vika on AINA siinä joka häntä katsoo riippumatta jopa siitä onko katse paheksuva vai ihaileva.

Dia

30.4.2013 01:28

Ahdistelua on monenlaista. Masaa ei ahdisteltu uimahallissa, jotakuta toista on varmasti siellä ja muuallakin, eikä välttis jäänyt yhteen kertaan. Yhden kokemattomuus ei ainakaan poissulje muiden kokemuksia.

Mitä tulee deitteihin, niin eihän ne välttämättä ole samoilla raiteilla sisällöllisesti osapuolten mielestä, vaikkei raiskauksen rajoillakaan käytäisi. -Naisen 'ei' tarkoittaa 'kyllä'- on yhdelle läppä ja toiselle tosi. Mistäs sitä tietää _ajoissa_, kumman kanssa on tekemisissä?

Toki omavastuuosuus on hyvä muistaa. Mikään käytös ei oikeuta ahdisteluun/raiskaukseen, mutta paljon voi ehkäistä sillä, että käyttää sitä omaa päätään muuhunkin kuin pinnipidikkeenä. Puolialaston kiinnittää varmasti huomiota, halusi sitä tai ei. Osavastuu tulee tietty puolialastoman vartalon kotoa, vanhemmilta, kasvatuksesta.

Eipä Mirjan kirjoituksessa käsittääkseni haeskeltukaan kaikista puumanaisista nuorten miesten hyväksikäyttäjiä yleisesti ottaen tai kaikista miehistä sikoja, jotka tatti kourassa odottavat yläasteen nurkilla välituntia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

30.4.2013 02:05

Koen silti huvittavana rajaukset seksuaalisen väkivallan osalta. "Sivuston mukaan seksuaalista väkivaltaa on esimerkiksi ahdistelu, lähentely, häirintä, koskettelu, pakottaminen nöyryyttäviin tai epämiellyttäviin seksuaalisiin tekoihin, seksiin pakottaminen ja raiskaus." Ensimmäiset neljä täyttyvät jo puhtaasti siinä, että lähestyjä sattuu tulemaan tilanteeseen "sokeasta" kulmasta sekä sattuu olemaan ihmistyyppiä joka uskaltaa koskea ihmisiin ja näiden yhdistelmänä taputtaa kohdettaan olkapäälle saadakseen tämän huomion voidakseen esittää asiansa. Käytännön totuus on se, että ketään ei kiinnosta se mitä on tehty ja millä ajatuksella, vaan kaikki on kiinni kohteen kokemuksesta tai tarkemmin siitä mitä hän väittää kokeneensa. Koska rajaus on se mitä se on, käytännössä mikä vaan interaktio ihmisten välillä voi olla seksuaalista väkivaltaa mukaan lukien se, että ei kiinnitä ohikulkijaan mitään huomiota. Ohikulkija voi tulkita sen halveksuntana häntä kohtaan jollain seksuaalissävytteisellä aihealueella ja kas, meillä on keissi seksuaalisestä häirinnästä.

Rajaus on olematon joten se on myös melko hyödytön. Homma ei voi mennä niin, että kuka tahansa voi fiilispohjalta väittää joutuneensa seksuaalisen väkivallan kohteeksi ja saada juttuaan läpi fiilareittensa perusteella riippumatta siitä onko hänelle tehty jotain vai ei.

Dia

1.5.2013 00:45

Shiwan, en itse käyttäisi sanaa "huvittava", mikä tosin johtunee omastasi poikkeavasta huumorintajustani sekä tosikkomaisuudestani.

Kyllähän tilannetaju ja muuttujat kannattaa huomioida kun mietitään mikä koskettaminen on häiritsevää. On määritelty neutraaleja vartalonosia, joihin on sallittua koskettaa (esim. länsimaisessa kultturissa kevyt taputus olkapäähän tai käsivarteen) ja sitten on sitä vähemmän sopivaa koskettelua (esim. alavartaloon ja intiimialueille kohdistuvaa), joka voidaan hyväksyä esim. vain kumppanin tekemänä ja nähdään ventovieraan tekemänä sopimattomana ja tahdittomana, myös häiritsevänä tekona.

Jälkimmäiseen pitää tietty tarkentaa, että se mitä ei päiväsaikaanja/tai kadulla ja/tai selvinpäin hyväksytä voidaan helposti hyväksyä eroottisemmin latautuneessa myöhäisillan tai aamuyön baariskenessä ja/tai huppelissa. Rajanvetoja siis, pitkälti, ja tilannekohtaisuutta. Ei karuja yleistyksiä. Yleensä pelisilmää näille kehittyy iän myötä ja jos ei ole aivan pikaliimalla naimisissa periaatteellisuuden kanssa, osaa kyllä luovia karikoissakin eikä mene rikki parista tekemästään/saamastaan virheosumasta.

Lähestyjä ei tietenkään voi satavarmasti tietää kohteensa reaktioista, kokeilemallahan se usein selviää. Mikäli kosketuksen kohde kokee tulleensa häväistyksi olkapäälle taputtelustakin, sen voi ilmaista suoraan verbaalisesti ja tilanteen jäädessä koskettajan osalta siihen ei mitään lakia tai etiikkaa ole rikottu. Ymmärrän hyvin sen, ettei ihminen halua tulla kosketetuksi sellaisen suunnalta, mitä itse pitää vähintään epämiellyttävänä, ja tämänkin kriteerit vaihtelevat huimasti.

Tottahan sekin on, että neiti X:n näkökulmasta herra A:lta voidaan hyväksyä jopa intiimialueiden hinkkaamista siinä missä herra B:ltä on katsominenkin epätoivottavaa. Nou hätä, herra B:n maailma tuskin romahtaa ja onhan neiti C:llä tietynlainen oikeus valita miten lähelle ihoaan hän kenetkin päästää.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Dia

1.5.2013 00:46

^ Perkele. Menin sitten kirjaimissa sekaisin (blondi). Piti olla tuossa vikassa "neiti X". En tiedä mistä neiti C siihen putkahti. :D

shiwan8

3.5.2013 12:14

Kuvauksen mukaan rajaveto on puhtaasti mielivaltainen. Ei siinä sinällään mitään, jokainen heteromies joka aktiivisesti on naisia lähestynyt tietää, että ero törkeän lääppimisen ja ihanan läheisyyden välillä on yleisesti vain ja ainoastaan siinä kuinka haluttavaksi kohteena oleva nainen miehen kokee, riippumatta siitä onko mies naiselle ennestään tuttu vai ei. Valitettavasti sillä, mistä on oikeasti kyse ei ole tähän vaikutusta. Tämän seurauksena ne sosiaalisesti hyväksytyt kosketusmetoditkin ovat seksuaalista väkivaltaa jos nainen ei koe miestä riittävän haluttavana.

Dia

5.5.2013 18:39

Shiwan: tottakai rajanveto on osittain myös subjektiivinen (yksilöitähän tässä kaikki ollaan omine rajoinemme) eli myös mielivaltaiseksi nimitettävä. En ole heteromies, mutta naisena tiedän, ettei ihana läheisyys ja törkeä lääppiminen erotu keskenään _vain_ sillä, miten paljon kohde tykkää tekijästä tai miten tuttu tekijä kohteelle on. Jos nainen A luokittelee kyynärpäähänsä koskettamisen seksuaaliseksi väkivallaksi tilanteessa, jossa hän ei ole (vielä) miehelle tuonut ilmi, ettei toivo tämän seuraa, niin subjektiivistahan se on, eikä miehelle rapsahda sakkojakaan.

Saahan sitä ihmisestä tuntua pahalta. Ei se aina lain- tai etiketinvastaista ole.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

6.5.2013 15:57

Subjektiivisessa rajanvedossa on se ongelma, että paljon on näitä ihmisiä joiden käsitys hyvästä ja huonosta toiminnasta riippuu siitä kuka on tekijänä ja kuka vastaanottajana. Uskon että valtaosa normaalivartaloisista tai hyväkuntoisista nuorista naisista kuuluu siihen osastoon.
Monesti sitä ihminen riemastuu ja nappaa nyrkillä toista lärviin kokien tämän täysin oikeutettuna, mutta asetelman ollessa käänteinen on kyseessä suurista suurin vääryys. Jos tällaiselta ihmiseltä kysytään onko hän syyllistynyt oikeudettomaan hyökkäykseen vai joutunut sen kohteeksi tuossa tilanteessa, lähtökohtaisesti vastaus on järjestyksessä "en ole" ja "olen". Tässä on kyse tasan samasta asiasta. Mikä on yhdelle sallittua (koska viehtymys kyseiseen tyyppiin) ei ole toiselle sallittua (koska viehtymystä ei ole). Nämä subjektiiviset rajanvedot siis aiheuttavat huikeita tilastovirheitä ja sellaisen ollessa läsnä voi tilastolla oikeastaan pelkästään harjoitella turhan tiedon hävittämistä maailmasta. Jahka rajavedot selkiytetään niin, että virhemarginaali on se perinteinen tilastojen 10% nykyisen 50%-<XX% sijaan niin voidaan alkaa tekemään päätelmiä niistä.

Kannatan kyllä vahvasti itsemääräämisvaltaa jokaiselle itseään ja omaisuuttaan koskien, mutta pidän näitä tällaisia kyselytutkimuksia vitseinä. Liian paljon liikkumavaraa saman kokemuksen kokeneiden vastauksissa. Saatu tieto muuttuu sen myötä arvottomaksi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi