Suhteet & seksi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on sinkkunainen.

Sinkkunaiset kaipaavat salaa miestä  7

Monet naiset kaipaavat fyysistä läheisyyttä
Monet naiset kaipaavat fyysistä läheisyyttä

Sinkuilla on kalliit asumiskustannukset, välillä yksinäinen olo ja kaupan leipäpussit ovat heille liian isoja. Tämän jo tiedämme, mutta miltä yksin asuminen oikeasti tuntuu?

Yksin asuvista on tehty tilastollisia tutkimuksia, mutta harvoin heidän elämäänsä on selvitelty tarkemmin. Väestöliitto teki keväällä 2017 laadullisen nettikyselyn, joka on osa hallituksen Yksin osana elinkaarta -hanketta.

Väestöliiton kyselyyn vastanneista suurin osa oli naisia. Heistä 90 prosenttia oli joskus asunut jonkun kanssa, ja 70 prosenttia oli jakanut kodin kumppanin kanssa, josta erosi. Osa naisista oli eronnut monta kertaa.

Erojen syinä oli mm. erilaiset tavoitteet elämässä ja kumppanin ei-toivotut piirteet, kuten alkoholismi.

Joka kymmenes vastaaja eli erillissuhteessa, eli seurustelukumppani asui toisessa osoitteessa. Osa vastaajista ei ollut koskaan asunut toisen ihmisen kanssa aikuisena.

Puolet sinkuista oli sitä mieltä, että parasta yksin asumisessa on vapaus ja mahdollisuus päättää omista asioista ja aikatauluista kenenkään kanssa neuvottelematta.

Joka kolmas yksin asuva piti nykyistä elämäntapaansa parhaana vaihtoehtona.

Parasta kodissa oli oma rauha ja siisteys, ja se ettei kukaan ollut vaatimassa siivousta, miellyttämistä tai viihdytystä. Hienoa oli myös, ettei tarvitse laittautua ketään toista varten.

Yksin asumisen suurin ongelma oli yksinäisyys ja henkisen tuen tarve. Joka viides ei koe saavansa tukea keneltäkään.

Joka toinen sai tukea ystäviltä tai kavereilta ja jotkut myös lapsuudenperheeltään. Kuitenkin 80 prosenttia kertoi, ettei saanut tukea vanhemmiltaan.

Yksin asuvat varovat vaivaamasta muita ihmisiä. He kokevat, ettei heitä arvosteta yhtä paljon kuin perheellisiä. Yksin asuvien mielestä heitä ei kutsuta juhliin tai muutenkaan ihmisten pariin kovin mielellään.

Sinkkunaiset kokivat myös riittämättömyyttä. He eivät tunne kelpaavansa naisina, he epäilevät että heidän ulkonäössään on jotain vikaa.

Monet naiset kertoivat kaipaavansa miehistä tukea ja apua. Tätä ei kuitenkaan yleensä uskalleta kertoa ääneen.

Noin 70 prosenttia yksin asuvista kaipasi lisää fyysistä ja seksuaalista läheisyyttä. Joka seitsemäs eli kovassa puutteessa.

Mielikuva itseriittoisista sinkkunaisista ei ole ainoa oikea. Todella moni yksin asuva kaipaa salaa rakkautta, läheisyyttä, kumppanuutta ja seksiä.


Mammanpoika  8

Kaupunkien sinkkunaisille olisi tarjolla peräkamarin poikia Harva-Suomesta. Väikkäriä valmistelevan Lapin yliopiston sosiaalityön lehtorin Jukka Sankalan mielestä mammareiden dissauksen voisi lopettaa.

13 aikuisen Lapin miehen haastattelun perusteella Sankalalle selvisi vailla vakiduunia ja -naista olevien äijien olevan tavallaan valioyksilöitä - juuri sellaisia joita nainen tarvitsee? Maaseudun sinkkumies on empaattinen, keskusteleva ja naista arvostava. Ei juro väkivaltainen juoppo, vaan taitava käsityöihminen ja herkkä yksilö.

Peräkamarin pojat eivät hyväksy kilpailua ja pärjäämisen pakkoa. He kaihtavat (etenkin naisiin kohdistuvaa) väkivaltaa ja arvostavat rakkautta. Syrjäkylien mies olisi ihanteellinen kumppani kilttiä ja avuliasta miestä kaipaavalle. Miksi hän ei siis kelpaa?

Suomalaiset sinkkunaiset ovat keskimäärin hyvin koulutettuja, matkustelusta ja kulttuurista pitäviä, johtotehtäviin soveltuvia itsenäisiä naisia (Nordean sinkkututkimus). Vetäytyminen peräkylään mattoja tandem-kutomaan ei monia houkuta.

Mammanpoikien kiltteys joutuu outoon valoon, kun lukee lontoolaisen Queen Maryn yliopiston tutkimusta (heinäkuu 2009). Brittitutkimuksessa seurattiin 8000 miestä ja naista viiden vuoden ajan. Kotona vanhempien kanssa asuvat parikymppiset nuoretmiehet ovat kaikista väkivaltaisimpia. Väestöosuudelta neljän prosentin jengi hoitaa väkivallanteoista 16 prossan siivun.

Tutkijat Jeremy Coid ja Min Yang epäilevät löysän rahan ja vähäisen vastuun yhdistelmää syypääksi holtittomaan elämään. Jos poijjat joutuisivat vastaamaan asumisestaan ja ruokamenoistaan, hoitaisivat lapsiaan ja olisivat vaimon suotuisan sosiaalisen vaikutuksen piirissä, ei jäisi aikaa ja rahaa rellestää kavereiden kanssa baareissa. Aikamiehiä hyysäävät vanhemmat tekevät tutkijoiden mukaan suuren virheen.

Johtopäätökset: Ota kolmikymppinen mammanpoika Lapista, älä parikymppistä Briteistä. Ja tietenkin: kaupungit ovat pahoja paikkoja, syrjäkylät hyviä.