Suhteet & seksi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on sperma.

Suosi nuoria miehiä, lapsirakas nuori nainen  3

Miesten hedelmällisyydestä saadaan koko ajan uutta tietoa. Yhä useampi tutkija on kääntänyt katseensa lapsettomuuden syiden etsinnässä naisista miehiin.

Arviolta kolmasosa lapsettomuudesta johtuu vain miehestä, kolmasosa naisesta ja kolmasosa molemmista.

Monissa kehittyneissä maissa miesten sperman laatu on romahtanut. Fysiologian professori Jorma Topparin mielestä syy saattaa piillä kemikaaleissa. Turun yliopisto tutkii nyt nuorten suomalaismiesten spermaa.

Vaikka näyttää siltä, että suomalaismiesten sperman laatu on laskenut vasta viime vuosikymmeninä, saattavat syypäitä sperman heikkouteen olla myös isoisät ja isoisoisät. Raamatun uhkaus isien pahojen tekojen kostamisesta aina kolmanteen tai neljänteen polveen voi olla täyttä totta.

Yksi uusista mieskuntoa tuhoavista löydöistä on ibuprofeeni. Jo parin viikon särkylääkekuuri sai nuorten miesten kivekset vanhuksen kaltaisiksi, ja hedelmällisyys ja seksuaalinen halukkuus romahtivat. Päiväannos oli 1 200 mg ibuprofeenia, mikä ei edes ole kyseisen lääkkeen vuorokausimaksimiannos (3 200 mg vaikeissa kiputiloissa).

Naisia hoputetaan alati lapsentekoon nuorena. Lisääntyminen kannattaisi aloittaa alle 30-vuotiaana. Miehen ikää ei juuri oteta huomioon. Kuvitellaan että miehet voivat Sauli Niinistön tapaan siittää lapsia vaikka miten vanhana.

Tämä ei ole totta, ainakaan kaikkien kohdalla. Toki historia tuntee lukuisia ikämiehiä, jotka ovat saaneet lapsia. (Ihan kaikki eivät ehkä ole biologisesti omia jälkeläisiä.)

Jorma Topparin mukaan alle 30-vuotiaalla naisella on keskimäärin 73 prosentin mahdollisuus synnyttää elävä lapsi, jos tuleva isä on 30-35-vuotias. Jos isä on sen sijaan 40-42-vuotias, on onnistumisprosentti enää 46!

Vasta nelikymppisenä isäksi tulo alkaa olla trendi. Samaan aikaan lasten hankkiminen käy yhä harvinaisemmaksi Suomessa. Moni ei tule ajatelleeksi, että lasten saaminen vasta keski-iässä ei ole helppoa edes miehille.

Suomalaisparit joutuvat yhä sankemmin joukoin hakemaan apua hedelmöityshoidoista. Joka kahdeskymmenes lapsi on jo nyt saanut alkunsa lääketieteen avulla.

Nuorten naisten painostus lisääntymiseen ei selvästikään tepsi. Lapset tehdään yhä vanhempana.

On aika muuttaa strategiaa ja vaihtaa propagandan kohderyhmää. Pitäisikö armeijan ottaa opetusohjelmaansa terveys- ja hedelmällisyyskasvatus, vai missä miehille voitaisiin kertoa, että kiire vanhemmaksi ei koske vain naisia?


Miehet, biologinen kello tikittää  18

Naisia varoitellaan lykkäämästä lastentekoa liian vanhaksi. Hedelmällisyyden lasku on hyvin yksilöllistä, mutta jo alle 30-vuotiaana alkaa joidenkin naisten mahdollisuus äidiksi heiketä. Yli 30-vuotiaana alkavat riskit sikiön kromosomimuutoksille myös selvästi kasvaa.

Paljon harvemmin puhutaan miesten ikäriskistä. Nyt on tiedossa, että isien korkea ikä on isompi riski keskenmenolle kuin äidin korkeahko ikä. Miesten siittiöt ovat vanhana vähän ”sekundaa”.

Kári Stefánssonin johtamissa tutkimuksissa on selvitetty lähes 15 000 islantilaisen perimää, ja huomattu, että ikämiesten lapsilla on mutaatioiden aiheuttamia harvinaisia sairauksia huomattavasti enemmän kuin nuorilla isillä. 36-vuotiaan isän riski mutaatioille on jo kaksinkertainen verrattuna 20-vuotiaaseen isään.

Tutkijat ovat jo kauan tienneet, että terveet vanhemmat voivat saada sairaita lapsia. Syyn arveltiin aiemmin olevan äideissä, mutta nyt on huomattu, että isät aiheuttavat neljä kertaa äitejä useammin jälkikasvulleen poikkeamia.

Nykytiedon valossa naiset saavat jo syntyessään tietyn määrän munasoluja. Miehet taas tuottavat spermaa koko ajan, ja iän myötä spermantuotannossa alkaa tapahtua yhä enemmän virheitä.

Iäkkäällä isällä on myös korkeampi riski saada lapsi, jolla on skitsofrenia, autismia tai jokin muu neuropsykiatrinen ongelma. Toisaalta monissa tutkimuksissa on osoitettu, että hieman kypsempien isien lapset pärjäävät hyvin koulussa, vaikka ovatkin keskimääräistä useammin ns. nörttejä.

Suomessa ja monissa muissa kehittyneissä maissa vanhemmaksi tullaan vuosi vuodelta yhä vanhempina. Joissakin tutkimuksissa on käynyt ilmi, että suomalaismiehet eivät halua nuorina lapsia. Ehkä miesten on hyvä tietää, ettei lapsionni välttämättä parane edes vaihtamalla nuorempaan vaimoon. Myös miesten biologinen kello tikittää, ja se tikittää paljon luultua aikaisemmin.


Sperman apulainen  3

Tulevaisuudessa lapsettomuudesta kärsivät saattavat saada apua uudesta geenilöydöstä. Durhamin ja Osakan yliopiston tutkijat ovat hiirikokeissa ensimmäistä kertaa havainneet, että PDILT-proteiinia tuottava geeni mahdollistaa siittiöiden kiinnittymisen munasoluun, siis hedelmöittymisen perustoiminnon.

Geenilöydös tulee Durhamin yliopiston mukaan auttamaan myös ihmisiä.

Tutkimusryhmän testeissä hiiriurokset, joilla kyseinen geeni oli kytketty pois toiminnasta saivat hedelmöitettyä alle kolme prosenttia naaraiden munasoluista, kun taas toimivan geenin hiiret onnistuivat tehtävässään yli 80-prosenttisesti.

Tutkijoiden mukaan munasolun ympärillä olevat sukusoluja suojaavat solut (cumulus cells) ovat myös hyvin tärkeitä hedelmällisyyden kannalta mahdollistaen siittiöiden kiinnittymisen kunnolla munasoluun.

Seuraavaksi ryhmän tutkijat toivovat voivansa aloittaa tutkimuksen ihmisillä. He ovat innoissaan uudesta mahdollisuudesta kehittää tehokkaampia ja edullisempia hedelmöityshoitoja.

Uusi löydös mahdollistanee myös aivan uusien geenitietoa hyödyntävien ehkäisykeinojen kehittämisen. (Tarvitsee ”vain” deaktivoida hedelmöitystä edistävä geeni.)

Durhamin yliopiston tohtori Adam Benhamin mukaan PDILT-proteeini on oleellinen osa sperman navigointisysteemiä. Se auttaa siittiöitä uimaan munanjohtimessa joutuisammin kohti munasolua. Ilman kyseistä proteiinia sperma jää jumiin.

Durham University News 1.5.2012.


Sperma ja cokis  12

Törmäsin huimiin spermatutkimuksiin. Mikään uutinen suomalaisille miehille ei tietenkään ole, että spermanne on maailman huippua.

(Vaikka se heikkenee kaiken aikaa huonojen elämäntapojen, kaameiden ympäristömyrkkyjen ja hormoneja käyttävien naisten vessaan pissaamien estrogeenien takia. Ja estrogeeneja taas kiertää ravintoketjussamme kohta niin paljon, että naiset saavat tulevaisuudessa lisääntyä yksineuvoisesti...?)

Asiaan, nainen!

Tanskassa on tutkittu spermaa todella antaumuksella ja yhdessä tutkimuksessa selvitettiin kahvin ja kolajuomien vaikutusta siittiöihin. 2554 intin terveystarkastukseen vuosina 2001-2005 osallistuvaa miestä laitettiin antamaan spermanäyte ja vastaamaan kyselyyn kofeiinin saannista.

Kahvinjuonti ei ole kovin haitallista (huh, koska täällähän sitä juodaan maailman eniten), mutta cokiksen kanssa pitäisi olla varovainen. Kahvi jopa nostaa testosteronin tasoa. Cokista yli 14 puolen litran pulloa viikossa juovien sperma oli paljon heikkolaatuisempaa ja siittiöt huonompia kuin ei lainkaan cokista juovilla. Eli turvallisen limunjuomisen raja on litra päivässä!?

Tutkijat eivät ymmärrä, mikä cokiksessa voisi olla niin vaarallista. Onko juomassa jotakin mieskuntoa laskevaa, vai onko cokis-riippuvaisten muissa elintavoissa jotain pahasti pielessä. Lopullisen vastauksen saamiseen asti on siis juotava jaffaa.

American Journal of Epidemiology 2010