Tyhjän lupaajat

  • Mirja Wuokko

Heitä pulpahtelee joka paikassa: kumppaneina, vanhempina, ystävinä. Etenkin ennen suuria juhlapyhiä he ryöpsäyttelevät mahtavia lupauksia ja suunnitelmia viattomille uhreille.

Pienet lapset ovat erityisen haavoittuvia lupailijoiden edessä. Mennäänkö joskus jäätelölle? Vien sinut karting-autoilemaan. Ostan sinulle hienon lahjan. Pääset kohta meille yökylään.

Heti kun nämä kiireet hellittävät, kutsun sinut meille syömään. Joka vuosi sama laulu.

Mistä näitä tyhjän lupaajia tulee?

Kyse ei ole elämänhallintansa menettäneistä sekakäyttäjistä, vaan ihan tavallisista aikuisista, joilla menee elämässä kivasti. Mikä tekee ”kunnon ihmisestä” lupailijan?

Ei se mikään vahinkokaan ole. Normaalisti rehelliset ihmiset eivät paljoa lupaile. Lupailijat taas hölöttävät hysteerisenä lupauksiaan, vaikka sattumalta törmäisit heihin kauppakeskuksessa. Mikseivät sano vain ”Moi, mitä kuuluu?” ja ”Heippa!”?

On äärimmäisen noloa joutua kuulemaan samaa grillikutsua vuodesta toiseen.

Parisuhteessa lupailijat saattavat roikottaa toista löysässä hirressä vuosikausia. Ihanat lupaukset yhteisistä matkoista ja projekteista voi vielä antaa anteeksi, ehkä. Sen sijaan lupaus naimisiin menosta ja/ tai perheen perustamisesta voi pilata toisen loppuelämän.

Harva itkee saamatta jääneiden lasillisten perään vähemmän tärkeissä suhteissa.

Läheisemmissä ihmissuhteissa luottamuksen menettäminen ja kunnioituksen kadottaminen tuntuu pahalta.

Samalla katoaa yksi suurimmista iloista: haaveilu ajan viettämisestä rakkaan ihmisen seurassa. Kun luuli, että toinen oikeasti halusi olla kanssasi.

Hyvää joulua! Hellikää toisianne. Pitäkää lupauksenne. Luvatkaa vain itsellenne, jos on vaikeuksia pysyä suunnitelmissa.

10 kommenttia

shiwan8

22.12.2013 13:00

Rehellisen ihmisen elämä on helppoa. Valehtelijoista pääsee eroon kun saa heidät kerran kiinni eikä itse tule luvattua mitään mitä ei ole aikeissa tehdä. Lopussa jää käteen vain rehellisiä ihmisiä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

homom

22.12.2013 17:29

Entä lapsi? Jos vanhempi on huijari tai joku muu aikuinen.

Franny_Berry

23.12.2013 15:18

Näin!
Mitä tulee turhia lupaileviin vanhempiin, ei voi muuta sanoa kuin että kaikista ääliömäisintä touhua maailmassa. Lapsen luottamuksen kun rikkoo jatkuvasti, ei hevillä (eikä edes humpalla) aikuisenakaan luota ihmisiin. Kokemusta on ;)

shiwan8

24.12.2013 12:59

Tarkoititko homom kysyä mitä lapsi voi tehdä? Jos, niin ei paljon mitään jos ei halua avautua lastensuojeluun. Vaikka avautuisi niin käytännössä asialle ei tehdä mitään. Elämä ei ole reilua. Siksi vahvemman kuuluu kohtuullisen moraalin mukaan suojella heikompaa. Osa vahvemmista, esimerkiksi vanhemman asemassa, ei kuitenkaan niin tee. Se on sitten voi voi. Toivottavasti seuraava polvi osaa paremmin.

Ride1973

23.12.2013 07:17

Löysin enkelin, nyt jännittää!
Ride

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Puumatar

23.12.2013 10:19

Johtunee siitä, että suurin osa ihmisistä on opetettu niin kohteliaiksi, etteivät uskalla/osaa sanoa "ei". Kun kusipäätuttava tulee tykö ja muistat, että et edelleenkään ole mennyt hänen kanssaan kahville, koska ei kiinnosta, höläytät hätäpäissäsi että "kahvitellaan sitten kun on vähemmän kiire".

Olisi niin paljon helpompaa jos ei tarvitsisi noudattaa noita käytösnormeja. Itse en noudata, dumppaan paskat kaverit ihan suoraan ja keskityn niihin muutamiin joitten kanssa oikeasti viihtyy. Sama tietysti pätee parisuhteissa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Franny_Berry

24.12.2013 16:50

Näin teen myös minä. Mikään ei ole parempi "lahja" kuin rehellinen ihminen. Kummasti se rehellinen on myös luotettavin.

Dia

3.1.2014 10:47

Itse olen todennut toimivaksi norata kusopäätuttavat tai luistaa keskustelutilanteesta vedoten kiireeseen. Ei tarvitse jutella muka-mukavia ja hätäpäissään muka-kutsua kusipäitä kylään.

En tosin välitä muutenkaan sellaisista käytösnormeista, jotka juontavat juurensa 1800-lukua edeltävältä ajalta ja tähtäävät näennäiseen kivaan.

anonyymi11

23.12.2013 18:15

Toivottavasti tämä juttu osuisi tyhjänlupailijoiden silmiin ja sydämiin. Jos lupailija on puoliso tai muu rakas ihminen, lopulta alkaa vituttaa suunnattomasti edes kuunnella valheellista maalailua. Kun en kuitenkaan ole sen arvoinen, että edes jokin pieni ja halpa juttu toteutettaisiin ainaisen lätinän sijaan. Mutta ei, kesä vaihtuu syksyyn ennen kuin piknikistä toukokuusta asti puhunut ehtii kaivaa viltin esiin ja ostaa viinirypäleitä

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Dia

3.1.2014 10:39

"Ihanat lupaukset yhteisistä matkoista ja projekteista voi vielä antaa anteeksi, ehkä. Sen sijaan lupaus naimisiin menosta ja/ tai perheen perustamisesta voi pilata toisen loppuelämän."

Näinpä. Valitettavasti tätä tapahtuu.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi