Suhteet & seksi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on uni.

Professori: pikkuvauvat eivät tarvitse unikoulua  6

Vauvat osaavat nukkua luonnostaan, eivätkä he tarvitse siihen mitään opetusta. Vanhemmat saattavat sen sijaan kaivata ohjausta, väittää Durhamin yliopiston antropologian professori Helen Ball.

Ball perusti Durhamiin Parent-Infant Sleep Labin vuonna 2000. Hän on pitkään tutkinut vauvojen yöllistä hoitoa ja vauvaperheiden nukkumisen ekologiaa.

Durhamin unilaboratoriossa tutkitaan vauvojen ja lasten, sekä heidän vanhempiensa unta niin fysiologisesti kuin psykologisestikin. Ballin ryhmä tutkii myös biologisen unentarpeen ja kulttuuristen odotusten välistä ristiriitaa. Ballin mukaan vauvoilla ei ole yleensä mitään uniongelmia, vaan ongelmana on vääränlainen länsimainen ajattelu.

Pikkuvauvat nukkuvat yleensä lähes ympäri vuorokauden. Heillä on pieni mahalaukku ja aivojen kehitys on nopeaa. Nämä yhdessä aiheuttavat tarpeen tiheään ateriointiin ja jatkuviin torkkuihin. Vauvat nukkuvat siis paljon, mutta ne heräävät usein hörpylle. Tämä on Ballin mukaan vauvan luonnollinen/ normaali/ sisäänrakennettu tarve, joka sattuu raastamaan nykyvanhemman hermoja. Vanhemmat haluaisivat nukkua katkeamattomat yöunet.

Kulttuurin odotukset ”kiltistä”, eli läpi yön nukkuvasta vauvasta saavat vanhemmat hermostumaan vielä enemmän. Ball väittää, että he joko valehtelevat vauvakuulumisten kysyjille, että juu, lapseni nukkuu koko yön, tai sitten he kääntyvät epätoivoisina asiantuntijoiden ja netin puoleen. Englannissa on paljon kahden päivän kurssin käyneitä ”asiantuntijoita”, jotka yrittävät esimerkiksi huudattamalla saada vauvan nukkumaan aamuun asti.

Ballin mukaan ulkopuoliset utelevat vauvan unirytmistä tarkistaakseen vanhempien kasvatuskyvyt. Kulttuurimme mukaan säännöllinen unirytmi alusta asti ennustaa (muka) myöhempää moraalista kehitystä ja vanhempien kasvatuksen onnistumista. Vanhempien kuuluu yrittää säädellä biologiaa ja saada lapset heti kontrolliin.

Vauvoja ei voi kontrolloida. Niillä ei ole ensimmäisten kuukausien aikana hyvin toimivaa sisäistä kelloa, vaan ne elävät täysin omassa rytmissään: nukkuvat, syövät ja itkevät silloin kun heille sopii. Vanhemmat pääsevät helpommalla, jos he vastaavat lämpimästi lapsen tarpeisiin, eivätkä yritä muokata vastasyntynyttä mihinkään systeemiin.

Vauvan omarytmisyyttä tulisi Ballin mielestä kunnioittaa vähintään kuudesta kahdeksaan kuukauden ikään asti. Vasta reilu puolivuotiasta voi lempeästi yrittää sovittaa perheen rytmiin. Ballin mukaan kaikki nisäkkäät osaavat nukkua vauvana. Vauvat ovat jo kohdussa harjoittaneet tätä kuukausien ajan.

Ball suositteleekin, että vanhemmat opiskelisivat perusasiat vauvan kehityksestä, ja miettisivät miksi heillä on niin suuri tarve saada vauva heti toimimaan aikuisten tarpeiden ja toiveiden mukaan.

Durham University Research News: Babies don´t need sleep coaches – but sometimes their parents do. 22.12.2016


Öinen pettäjä  1

”Yleisin raportoitu uni on sellainen, jossa kumppani pettää”, sanoo uniasiantuntija Lauri Quinn Loewenberg Yahoo.healthissa. Lukemattomat ihan asiallisetkin mediat lainaavat Loewenbergiä dosenttien ja proffien rinnalla. Nainen itse väittää analysoineensa 50 000 unta vuodesta 1996 lähtien.

Pettäjäuni-tulos on saatu 5000 hengen otoksella (en tiedä miten tämä on tutkittu). ”Yleinen painajainen johtuu universaalista pelosta jäädä yksin tai joutua petoksen uhriksi”, Loewenberg valaisee.

Näen paljon unia (tai siis muistan; asiantuntijoiden mukaan kaikki näkevät, mutta jotkut eivät muista), mutta en muista koskaan nähneeni unta, jossa kumppani pettää minua. Tämä heitti epäilyksen varjon ”uniasiantuntijaa” kohtaan. Jonkun oma kokemus ei tietenkään voi pyyhkäistä pois aitoa tutkimusta, mutta aloin vähän googlata Loewenbergiä.

Hän ei mainitse missään mitään muodollista koulutusta. Hän on siis itseoppinut guru. Hieman epäilyttävää. Hän mainostaa olevansa ekspertti, kirjoittaja ja radio- ja TV-persoona. Hmm. Tiedän paljon unista, koska olen höpissyt radiossa? Viimeinen niitti on hänen unitietosanakirjansa, jossa hän 5800 symbolin avulla tulkitsee unemme (instant interpretations!). Huutomerkkien käyttö ei myöskään vahvista uskoa asiantuntemukseen. Eikä siinä vielä kaikki. Loewenbergin taidot ovat taianomaiset, todistavat univalaisun kokeneet naiset omalla nimellään ja kuvallaan. Mitä tulee mieleen? Postimyyntiluettelot.

Montrealin yliopiston unilabran proffa Antonio Zadran tutkimuksissa ilmeni, että naisista noin 20% harrastaa unessa seksiä oman kullan kanssa, miehistä vielä harvempi. Eli oikean uniproffan mukaan öinen petturi olet sinä.