Vaaditko kumppaniltasi liikaa?

  • Mirja Wuokko

Kaikki parisuhdeasiantuntijat varoittavat nykyään samasta asiasta: nykyihmisen odotukset parisuhteelle ovat tolkuttomat. Kumppani ei voi olla vastuussa kaikesta onnesta elämässä.

Ihmisten pitäisi tajuta, että me kaikki olemme vajavaisia, myös se oma rakas, eikä ole muutenkaan järkevää laittaa kaikkia munia samaan koriin.

Tällä en tarkoita useiden kumppaniehdokkaiden varalla pitoa, vaan elämän perusankkureiden löytämistä tai perustamista. Ihmisellä on hyvä olla parisuhteen lisäksi muitakin tärkeitä asioita elämässä, kuten vaikka muut läheiset, ystävät, työ, harrastuksia ja muita kiinnostuksen kohteita.

Kohtuullisuus ja keskitie voivat varsinkin nuorten ihmisten mielestä olla ärsyttäviä sanoja, mutta jälleen kerran tutkimukset osoittavat niissä piilevän viisauden.

Parisuhteessa ei kannata vaatia toiselta liikaa, muttei myöskään tyytyä liian vähään. Kumppanilta tulee odottaa ymmärrystä, rakkautta ja huomiota sopivasti.

Psykologian professori Susan Krauss Whitbourne esittelee Psychology Todayn kirjoituksessaan uuden mallin parisuhteen odotuksista. Sivan George-Levin ryhmä on selvittänyt parisuhteen osapuolten odotuksia ja parisuhdetyytyväisyyttä. Tarjolla on nyt 19 kohdan testi, jolla voit selvittää, vaaditko toiselta liikaa.

Onnellisessa parisuhteessa kumppaneiden odotukset ja todellisuus ovat tasapainossa. Liian vaativat henkilöt, jotka katsovat ansaitsevansa vain parasta, ja vaativat kumppaniltaan esimerkiksi jatkuvaa huomiota, tulevat luonnollisesti pettymään. Heillä on myös täysin epärealistinen käsitys omasta ihanuudestaan.

Toisaalta ihmiset, jotka eivät odota kumppaniltaan mitään, ja jotka ajattelevat, ettei heillä ole oikeutta odottaa ja toivoa huomiota ja rakkautta, kärsivät yleensä masennuksesta ja todella huonosta itsetunnosta, eikä heidänkään parisuhteistaan juuri onnea löydy.

Ihmiset pitävät siitä, että heille rakkaat ja tärkeät ihmiset kaipaavat ja odottavat heiltä rakkautta, tukea ja neuvoa. Ihminen haluaa kokea itsensä tärkeäksi. Kun molemminpuoliset odotukset ja todellisuus kohtaavat keskimäärin kohtuullisella tasolla, on parisuhde kaikista onnellisin.

16 kommenttia

SonniSiitos

16.11.2014 16:00

Pätee naisiin, harvemmin miehiin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

buthurt

17.11.2014 13:56

Vaikuttaa siltä että kirjoittajalle on tullut ero lähiaikoina

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tuuli.hattu801

18.11.2014 07:44

Onko totta, että tosiaan nykyään ihmiset vaativat liikaa kumppanilta? Itselle on ainakin suhteissa riittänyt hyvä turvallinen perusarki ja hellyys ja se, että pystyy keskustelemaan asioista, joka on kyllä saattanut olla haasteellista välillä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Dia

18.11.2014 16:38

Se voi olla paljolti henkilökohtaistakin, mikä on liikaa.

Joillekin on liikaa kertoa kumppanille olennaiset mielenmuutoksensa yhteisen tulevaisuuden suhteen. Toisille on taas ihan luontevaa kertoa vaikka mitä.

Ongelmia syntyy siitä, jos näkemysket ovat ihan avstakkaiset ja vain toinen joustaa tai kumpikaan ei jousta.

Dia

18.11.2014 09:26

Oli kyllä aikanaan vaikea olla sellaisen kanssa yhdessä, joka tuntui hakevan samasta naisesta vähintäänkin tyttöystävää, äitiä ja terapeuttia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ekek

19.11.2014 00:30

mahtoi olla huikeen hyvä suhde. mitäs teit sille?

Jones J.

20.11.2014 11:28

Kuulostaa ihan keskenkasvuiselta kakaralta toi "mies".

Dia

20.11.2014 14:44

ekek:

Kunhan tajusin, että olen tekemisissä mm. pikkumaisen, manipuloivan, henkisesti väkivaltaisen ja todennäköisesti masentuneen ihmisen kanssa, niin aikani yliymmärrettyäni sitä pistin sen pihalle ja keskityin analysoimaan miksi ylipäätään jaksoin katsella ja yliymmärtää sitä niin kauan. Mun liiallisuuteen menevä auttamishalu edisti omaa pahoinvointiani ja mahdollisti sen toisen perseilyn jatkumisen. Olin ihan liian kiltti.

Itsetuntemusta ja henkistä kasvua tuli lisää sen suhteen aikana ja jälkeenkin. Olen myös antanut toiselle kaikki virheensä ja valheensa anteeksi, koska hän ei nyt vaan ole niin henkisesti terve, että voisi ymmärtää tehneensä väärin mua kohtaan.

Plussan puolella siis ollaan ja elämä on entistä ihanampaa! :)

Dia

21.11.2014 10:36

ekek:

Sähän oot utelias :D

En enää muista mitä syitä oli kiinnostua siitä ihmisestä alun perin, ei siis varmaan olleet kovin mieleenpainuvia syitä jos unohdin ne parissa vuodessa. Saatoin vain uskoa sitä mitä ihminen kertoi olevansa ja ihastuin siihen harhavaikutelmaan. Aika hatara pohjahan tuollainen on.

shiwan8

19.11.2014 16:51

Ei tässä vuosisatojen saatossa ole näkynyt mitään empiiristä näyttöä sille, että miesten vaatimukset naisille olisivat muuttuneet yksiavioisuudesta ja yhteistyöhalusta miksikään muuten kuin ehkä ulkoisesti. Sen sijaan 1900-luvun alun peruskunnollinen keskivertojantteri kelpaisi nykypäivänä ehkä jollekin sekakäyttäjän ja psykoosiin jumittuneen rakkauslapselle.

Näitä palstan kommentointeja kun lukee tulee väkisinkin mieleen, että jotkut naiskirjoittajat ovat aika pahastikin katkeroituneet kohtuuttomien vaatimustensa täyttämättä jäämisistä. No, ikä monesti opettaa jos oppilas haluaa oppia. Tässä on taas se vanhan totuuden paikka, että "every action has an equal and opposite reaction", tarkoittaen sitä, että hyvästä kohtelusta seuraa hyvää kohtelua ja huonosta huonoa.
Ainakin omalla kohdalla voin ihan suoraan myöntää, että sikäli kun on tullut paskaa käteen niin ihan oma moka on ollut, mitäs olen sietänyt toisen osapuolen huonoa käytöstä vaikka mitään pakkoa ei ole ollut saati itsestä lähtöisin olevaa syytä...jos sitä sietämistä ei lasketa. Lopputuloksena osa ihmisistä näkee edelleen omat edesottamuksensa oikeutettuina kun eivät ole saaneet siitä palautetta ja luonnollisesti nyt asian oikaiseminen on liian myöhäistä.
Huonon käytöksen sietämisestä luonnollisena reaktiona ihminen alkaa keksimään itselleen muutakin tekemistä kuin viettää aikaa suhteessa jossa toisen pääasiassa asiaton toiminta tuo lähinnä pahaa oloa. Niin tein minäkin ja voin kyllä sanoa, ettei tulisi mieleenkään lähteä siihen uudestaan.

Kiitos sille yhdelle joka opetti parisuhdekelvottomuudellaan vaatimaan kumppanilta enemmän...eli siis ihmismäistä käytöstä. Tarvittiin yksi tähtitieteellisen huono kokemus jotta oppi arvostamaan itseään riittävästi ja ymmärtämään miten hyvin kaikki on elämässä ennen sitä ajanjaksoa ollut. En kyllä näe tilannetta jossa tämä tulisi hänen tietoonsa ja vaikka tulisikin niin varmasti menee yli ymmärryksen, mutta kiitos silti. :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

lulleriina

21.11.2014 12:47

njoo, aika pitkä ja katkera teksti ollakseen neutraali ja niin täynnä käsittelemättä jääneitä fiiliksiä. surullista, surullista.

shiwan8

19.11.2014 18:12

Niin ja Mirjalle kiitos hyvästä tekstistä. Tällaisia ihmiset tarvitsevat. Yhä harvemmalla on sen verran maalaisjärkeä, että ymmärtäisi maailman keskipisteen olevan jossain muualla kuin omassa navassa. Hyvällä tuurilla joku heistä päätyy tämän kirjoituksen myötä miettimään sitä ovatko kaikki muut ihmiset olemassa vain häntä varten, vai olisiko mahdollista, että he ovat omia yksilöitään. Varmaankin heistä paljon harvempi päätyy ymmärtämään elämän realiteetteja kuin mitä lukijoita löytyy, mutta jo se, että asia käy heillä mielessä on voitto ihmiskunnalle. :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ypönen

19.11.2014 20:22

No mä oon ilmeisesti aivan liian vaativa kun mun listalla on jopa kaks asiaa. Ehkä se on aivan liikaa vaadittu, että olisin kiinnostunu ja tykkäisin siitä henkilöstä, kenen kanssa olen ja että se olis kiinnostunu ja tykkäis musta? Niin, liian vaativa olen niin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Aivopieru

21.11.2014 14:48

Täytyy sanoa että Shiwanin kirjoittelussa on myös pointti kaiken kärjistelyn seassa mutta ilman tiettyä ärsyttämistä ihmisistä harvoin saa irti mitään mielipidettä että siinä kyllä shiwan onnistuu :D Parisuhteessa pätee vanha sanonta että kun mennään yhteen nainen toivoo/yrittää että mies muuttuisi ja mies toivoo ettei nainen muuttuisi ja kumpikin tietysti turhaan ;)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

valintakysymys

23.11.2014 22:36

Ihan täyttä asiaa tämä kirjoitus on. Ihmisten tulisi keskustella tarpeistaan jo siinä vaiheessa kun aletaan seurustelemaan. Tätä haluaisin ja tuota ihan välttämättä tarvitsen. Sitten voidaan yhdessä miettiä onko ne toiveet ylipäänsä toteutettavissa. Hyvin usein vaaditaan kohtuuttomia. Ei voi olla aina kotona ja taata silti tiettyä elintasoa ja jatkuvia huomionosoituksia samanaikaisesti.
Miehenä olen taipuvainen uskomaan, että useammin nimenomaan naisilla on jäänyt disney prinsessana olemisen illuusio puhkeamatta poislukien suhteellisesti pieni narsistien miesjoukko. Se on nyt vaan niin miehet, että se on meidän oma tehtävämme karsia nuo mahdottomat naiset pois seurustelukumppanien joukosta jo heti alkuun. Aletaan kuunnella niitä varoitusmerkkejä ja omaa järkeämme.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Happy-nen

26.7.2015 23:30

Mitä järkeä olla missään suhteessa, jos tunnet, ettet saa siitä tarpeeksi. Rakkausuhdetta pitäisi enemmänkin verrata hyviin, läheisiin kaverisuhteisiin, liian nopeasti tulee se turruttava arki vastaan. Hyvät ystävät on kiinnostuneita ja muistaa tärkeät asiat, miksi parisuhteessa hypätään jollekin sisko-velitasolle, ei tarvi tehdä toisen eteen paljon mitään, tässä nyt ollaan toisemme valittu ja saman katon alla ollaan. Ollaan ainakin fyysisesti läsnä. Ennemmin sitä on sinkku ja tutustuu uusiin ihmisiin kuin viettää tylsää elämää, tylsän äijän kanssa, jolle puhuminen ja pussaaminen on niin h*lvetin hankalaa! :D

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi