Varhaiset vaaran merkit

  • Mirja Wuokko
Tiedätkö kenen kanssa menet kimppaan? Kuva: Mat Brown.
Tiedätkö kenen kanssa menet kimppaan? Kuva: Mat Brown.

Yhtäkkiä kumppani pimahti, tuli päihdeongelmaiseksi tai lihoi 30 kiloa. Yhtään en voinut arvata kenen kanssa menin naimisiin, valittaa yllättävän moni.

Parisuhdeneuvoja Marty Nemkon mukaan ihmisten pitäisi huomata varhaiset vaaran merkit parisuhteessaan.

Jos kumppani laihduttaa häämekkoa varten reippaasti, piilottelee päihteitä vaatekomeron perukoilla tai joutuu tosissaan ponnistelemaan, ettei löisi sinua riidan aikana, ovat nämä kaikki merkkejä siitä, että jatkossa voi tulla ongelmia.

Alkavan päihdeongelman peittely on seurusteluaikana normaalia. Harva haluaa ehdoin tahdoin kimppaan alkoholistin tai nistin kanssa. Jos kumppanisi katoaa tiuhaan juhlimaan tai ”jonnekin”, hän tuskin on kotona viihtyvää sorttia jatkossakaan.

Kumppanilla voi olla myös muita addiktioita, kuten peliriippuvuus, ostosmania, liiallinen liikunta tms. Jos kumppanillasi on tapana karata casinolle, treenata enemmän kuin ammattiurheilija tai piilotella Blahnikin kenkiä, ole varuillasi.

Jotkut kiihtyvät helposti pienimmistäkin ristiriidoista. Suhteen alkuvaiheessa useimmat hillitsevät itseään voimakkaasti antaakseen hyvän kuvan itsestään. Jos huomaat, että kumppanillasi on tapana raivostua herkästi, tai hän huutaa usein, tulee yhteinen elämä jatkossa olemaan aika myrskyisää.

Miten riitelette? Jos teillä on tapana riidellä rakentavasti, eli pysyä asiallisina ja muistaa, että rakastatte toisianne ja pyritte hakemaan ennemmin kompromissia kuin voittoa riidassa, on suhteella tulevaisuus. Jos riitely jo seurusteluaikana on tolkutonta, repivää ja loukkaavaa, parisuhde tuskin on pitkäikäinen. Tai sitten rakastat draamaa ja haluat kärsiä loppuikäsi.

Pieninkin fyysisen tai henkisen väkivallan merkki ennustaa paljon pahempaa menoa jatkossa. Kumppani joka tönäisee sinua seurusteluvaiheessa, antaa todennäköisesti itselleen luvan huomattavasti karkeampaan käytökseen sitten kun olette naimisissa.

Jos painon kanssa kamppaileva nuori henkilö onnistuukin pysymään normaalipainossa seurusteluaikana, voi hyvinkin käydä niin, että heti häiden jälkeen alkaa pizza maistua. Tutkimusten mukaan onnellisesti naimisissa olevat lihovat usein eniten. Kun siipan rakkaus on varmaa, ei tarvitse ponnistella hoikkuuden eteen. Jos kumppanin hoikkuus on sinulle tärkeää, katso hänen lapsuudenkuviaan ja vanhempiaan, ja mieti kuinka todennäköisesti hänellä on pysyvästi terveelliset elämäntavat.

Onko suhteenne tasapainossa tykkäämisen, huolehtimisen ja kiinnostuksen suhteen? Onko kumppanisi kiinnostunut mielipiteistäsi, tunteistasi ja tekemisistäsi, vai oletko sinä ainoa rakkautta osoittava osapuoli? Jos toinen on aina väsynyt töiden jälkeen ja haluaa olla rauhassa tai kavereiden kanssa, avioliitto tuskin tuo parannusta asiaan.

Haluatteko yhtä paljon seksiä? Tämä kysymys on vaikea. Suomessa seksitutkija Osmo Kontula on varoittanut alkuhuuman petollisuudesta. Naiset kärsivät keksimäärin miehiä useammin haluttomuudesta. Suhteen alussa naiset ovat usein paljon innokkaampia harrastamaan seksiä kuin myöhemmin suhteen vakiintuessa. Tähän on monta syytä. Yksi syy on ihastumisen mukanaan tuoma seksuaalinen halu. Suhteen arkipäiväistyessä se usein hiipuu. Jos seksi on todella tärkeä asia sinulle, kannattaa miettiä sitoutumista kumppaniin, joka haluaa ehkä kerran kuussa. Voi myös olla, ettei välillänne ole aitoa fyysistä vetovoimaa, vaikka kaikin muin tavoin kumppani olisikin ihana.

Miten suhtaudutte kodin siisteyteen ja yhteisistä asioista huolehtimiseen? Jos kumppanisi ei tiedä miten imuri toimii, tai ajattelee, ettei hänen tarvitse koskaan tankata yhteistä autoanne, oletko varma, että kestät tätä systeemiä jopa vuosikymmeniä?

Oletteko samaa mieltä työnteosta ja perheen rahoituksesta? Kumppanisi voi salaa suunnitella lopettavansa työnteon heti häiden jälkeen. Haluatko että vaimosi jää kotiin tai miehesi irtisanoutuu töistään? Aviopuoliso on elatusvelvollinen, joten tästä asiasta kannattaa sopia etukäteen.

7 kommenttia

shiwan8

11.6.2018 06:01

"Miten riitelette? Jos teillä on tapana riidellä rakentavasti, eli pysyä asiallisina ja muistaa, että rakastatte toisianne ja pyritte hakemaan ennemmin kompromissia kuin voittoa riidassa, on suhteella tulevaisuus. Jos riitely jo seurusteluaikana on tolkutonta, repivää ja loukkaavaa, parisuhde tuskin on pitkäikäinen. Tai sitten rakastat draamaa ja haluat kärsiä loppuikäsi."

Tuli mieleen, etten tunne yhtä ainoaa naista joka tekee näin. Edes ne naiset joiden ajatuksia pidän lähes poikkeuksetta täyspäisinä olin samaa mieltä tai en eivät osaa riidellä rakentavasti.

Poikkeuksellisesti sukupuolien osalta melko puolueeton artikkeli. Mitään näkyvää nojaamista puoleen tai toiseen ei osunut silmiin mikä on varsin poikkeuksellista tämän palstan miesvihaamisputken huomioiden.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Franny_Berry

26.6.2018 17:22

Mä en voi tähän mitään muuta sanoa kuin että luulet naista täyspäiseksi, mitä hän ei ole [ikinä] tai sitten sun ei kannata edes yrittää. Riippuu mistä asiasta riitelee?

shiwan8

3.7.2018 02:05

Kyllä ne ovat täyspäisiä aina siihen konfliktiin asti. Sitten alkaa kärjistäminen, syyllistäminen, vastuun välttely ja kyvyttömyys tulla puolimatkaan vastaan.

Nytriittää

13.6.2018 13:41

Se kun mahdollisesti mistä tahansa syystä (työuupumus/raskauden jälkeinen masennus/unettomuus) alkanut lihominen ja reagointi elämän vastoinkäymiseen rinnastetaan vaarallisena asiana pahoinpitelyyn ja huumeongelmiin........ Hienoa City, hienoa. Ei tartte enää teidänkään lehteä lukea.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mirja Wuokko

18.6.2018 18:07

Olet aivan oikeassa: nämä asiat eivät ole mitenkään rinnasteisia tai samanarvoisia ongelmia. Jotkin kumppanin ongelmat voivat olla pieniä, toiset erittäin suuria. En itse pidä kumppanin lihomista mitenkään katastrofaalisena asiana. Kirjoitan myös, että onnellisessa liitossa olevat ihmiset alkavat yhden tutkimuksen mukaan lihoa.

Huomasitko että tässä oli käytetty lähteenä parisuhdeneuvoja Marty Nemkon vinkkejä? Lukuisissa tutkimuksissa on myös käynyt ilmi, että todella monille miehille tuo kumppanin lihomisasia on hyvin tärkeä.

Franny_Berry

26.6.2018 17:29

Aivan! Mitäs sitten kun se lihoo? Mitäs sitten kun se ei ikinä tee kotitöitä? Mitäs sitten kun se jättää sukat lattialle? Mitäs sitten kun ämmän pärstä on kuin norsulla? Mitäs sitten kun ei oo rahaa mihinkään kivaan? Mitäs sitten kun kukaan ei enää viitti?..... Etc.

Mä ihan oikeesti ihmettelen, miten ylipäänsä kukaan pystyy kenenkään kanssa olemaan parisuhteessa, niin helvetin vaikeeta se tuntuu olevan! Miksi edes pitäisi???

shiwan8

7.7.2018 14:17

lihavuus on itsensä pahoinpitelemistä. Addiktoituminen on addiktoitumista, oli se sitten huumeisiin tai vaikka sokeriin.

Rasvan kertyminen kroppaan ei tapahdu itsestään. Ei ole mitään mystistä elämänmuutosta joka sen tekee. Kukaan ei masennu tai uuvu ylipainoiseksi. Jotkut sairaudet ja lääkitykset heikentävät ihmisen kykyä kuluttaa rasvoja kehostaan, mutta mitään henkistä selitystä turpoamiselle ei ole. Jostain niiden kalorien on tultava jotta ne voivat muodostua rasvaksi.

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi