Suhteet & seksi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on varo.

Varo huijaria! Uusi persoonallisuustesti paljastaa epärehellisyyden

Ihmissuhteissa ehkä tärkein asia on luottamus. Mitä iloa on komeasta ja älykkäästä kumppanista, jos hän on petollinen?

Useimmat eivät haluaisi ystäväkseen valehtelevaa lurjusta, vaikka hän olisi muuten hauskaa seuraa.

Työntekijän hyvät ominaisuudet vaihtelevat työtehtävien mukaan, mutta aika harvassa työssä työnantaja toivoo palkkalistoilleen mahdollisimman epärehellistä ihmistä.

Psykologit ovat käyttäneet ihmisen persoonallisuuden arvioimiseen ns. Big Five -teoriaa, jossa viiden piirteen avulla yritetään kuvailla luonnetta.

Ongelmana BF-testeissä ovat olleet epärehelliset ihmiset. He osaavat huijata olevansa muka tunnollisia ja miellyttäviä, vaikka olisivat todellisuudessa patologisia valehtelijoita ja törkeitä oman edun tavoittelijoita.

Nyt uudessa saksalais-tanskalaisessa tutkimuksessa on kehitetty uudentyyppinen persoonallisuustesti ja kuudes luonteenpiirre: rehellisyys/nöyryys, joka testeissä erottelee oikeasti kivat ja rehelliset ihmiset kusipäistä.

Työntekijöitä testataan kallein testein yhtenään, mutta harvemmin kukaan kumppania etsivä haluaa tai voi testauttaa potentiaalisen partnerinsa.

Rakkausrintamalla kumppanin rehellisyys ja mukavuus tulee ilmi seurustelun aikana. Jääkö kumppani kiinni valehtelusta, kohteleeko hän kylmästi muita ihmisiä, saatko hänet kiinni epärehellisyydestä, varastamisesta tai muiden hyväksikäytöstä?

Toista ei ole mukava kyttäillä ja jatkuvasti arvioida tarkalla silmällä. Useimmiten ihan normaali silmät auki maailmassa -rehellisyys itseä kohtaan riittää. Moni kiltti ihminen huijaa itseään ja yrittää uskotella sikamaisen kumppanin unelmapariksi.

Toisaalta, asiassa on toinenkin puoli: aina löytyy epärehellisiä, muiden kustannuksella keinottelevia ihmisiä, jotka toivovat parikseen toista samanlaista.

Tässä lisää aiheesta:
http://finance.yahoo.com/news/personality-trait-predicts-tendency-lie-194027309.html