Sulkeutuvatko Berliinin klubit

  • Walter de Camp

Ensi uudenvuoden aatto saattaa olla viimeinen tilaisuus käydä Berliinin kuuluisassa Berghain-klubissa. Berghain uhkaa lopettaa toimintansa silloin. Samaa viestiä tulee muilta klubeilta.

Saksalaisia musiikkiartisteja edustava tekijänoikeusjärjestö Gema on nimittäin ilmoittanut siirtyvänsä ensi vuoden alusta uuteen tekijänoikeuskorvausten hinnoitteluun, jolloin maksettavat korvaukset lisääntyvät, jos bileet jatkuvat pitkään.

Klubin tekijänoikeusmaksuihin tulee 50 %:n korostus, jos klubi on auki yli viisi tuntia. Sen jälkeen taas 50 %, kun seuraavat 3 tuntia ylittyy jne.

Berliinin klubit ovat usein auki hyvin pitkään. Esim. Berghain jatkaa toisinaan 48 tuntia putkeen.

Clubcommission, joka edustaa Berliinin yöelämän yrityksiä, sanoo, että klubit maksavat nykyisin tekijänoikeuskorvauksia keskimäärin 28000 euroa vuodessa. Tämä tulee Clubcommisionin mukaan nousemaan 180000 euroon. Tähän klubeilla ei ole varaa, ainakaan ilman tuntuvia pääsymaksujen korotuksia. Se taas olisi vastoin berliiniläistä mentaliteettia.

Berliini on suosittu suurelta osiltaan juuri yöelämänsä ansiosta ja klubiensa kohtuullisten pääsymaksujen takia.

Gema järjesti kesäjuhlansa 25.6. Berliinin Kulturbrauereissa ja 5000 ihmistä kokoontui rakennuksen eteen osoittamaan mieltään tariffien korotuksia vastaan.

Bilettäjien lisäksi monet poliitikot ovat huolestuneita, koska Berliinin klubielämän tuhoutuessa kaupungin turismi romahtaisi.

3 kommenttia

Anonyymi

9.7.2012 13:19

Ehdin jo säikähtämään pahasti otsikon luettuani, että Insomnia ja Fabrik Lounge joutuisivat sulkemaan mutta...huh...ei nyt sentään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Walter de Camp

11.7.2012 01:42

Insomnia ja Fabrik Lounge eivät ehkä joudu ylivoimaisiin vaikeuksiin, koska ne sulkeutuvat yöllä neljän viiden aikaan. Tämä ei kuitenkaan ole täysin yksinkertainen asia. Vaikka ne soittaisivat musiikkia rietastelijoille vain max. viisi tuntia, ne ovat olleet nykykäytäntönsä mukaan auki yli viisi tuntia. Kit Kat -klubi on jo ilmoittanut joutuvansa pulaan. Insomnia ja Fabrik Lounge joutunevat lyhentämään aukioloaikaansa tai tekemään jonkin muun kiertoliikkeen. Kit Kat ei pysty jatkamaan nykyistä konseptiaan ilman suuria pääsymaksujen korotuksia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Walter de Camp

13.7.2012 01:30

Allekirjoitin Saksassa kerättävän vetoomuksen, jossa vaaditaan Gemaa perumaan tekijänoikeusmaksujen korotukset klubeille.

Olin 237777. allekirjoittaja.

"Anonym 00500 Helsinki heute 0:21
Unterstützer 237.777"

Jos haluat toimia Berliinin klubielämän jatkumisen puolesta, voit käydä allekirjoittamassa vetoomuksen osoitteessa http://www.openpetition.de/petition/online/gegen-die-tarifreform-2013-gema-verliert-augenmass

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi