Pikkupaikkakunnan sisäänpäinlämpiävyyttä

  • A77uros

Pääkaupunkiseudulla on tottunut siihen, että jos ihmisten halutaan toimivan halutulla tavalla, siihen on selkeitä opasteita. Tämä on ymmärrettävää, koska suuressa massassa liian moni ei asiaa tiedä, ja käy hankalaksi neuvoa se erikseen jokaiselle.

Pienillä paikkakunnilla asia on toisinaan valitettavasti toisin. Aina välillä törmää harhaluuloon, että "kun minä tiedän, niin kaikki muutkin tietävät". Tämä johtaa siihen, että asioita ei merkitä selkeästi, kun kuvitellaan kaikkien tietävän ne muutenkin. Sitten kuitenkin ollaan ilkkumassa tietämättömäksi, jos joku vierailija ei tiedä asiaa, josta ei missään kerrota. Tämä on valitettavaa sisäänpäinlämpiävyyttä, jossa ei osata tulkita asiaa kuin omasta suppeasta näkökulmasta. Tässä pari esimerkkiä.

Pienen kerrostalon pihassa on asukkaille kohtisuorat parkkiruudut, ja erilliset vieraspaikat on merkitty epävirallisella kyltillä. Kyltti ei kuitenkaan kerro, miten päin pitäisi pysäköidä tai montako vieraspaikkaa oikeastaan on. Myöskään asvaltissa ei ole jäljellä mitään viivoja. Tästä satunnaisen vierailijan pitäisi kuitenkin tietää, että vastoin kaikkia oletuksia paikalla on vinopysäköinti. Talon asukkaat eivät näe merkintöjen puutteessa mitään ongelmaa, mutta ovat kyllä huomauttamassa, kun ensimmäistä kertaa käyvä pysäköi tiedon puutteessa väärin. Vierailija ei kyllä koe itseään kovin tervetulleeksi, jos odotetaan tiettyä pysäköintitapaa, mutta ei vaivauduta tekemään opasteita tai merkintöjä, joista asia kävisi selväksi.

Toinen esimerkkitapaus on onneksi korjattu. Vein asukkaan puolesta kartonkijätettä roska-astiaan. Roskakatoksessa oli pieni ruskea biojäteastia ja kolme isoa harmaata astiaa ilman nimiä. Kun olin tottunut siihen, että eri lajin astioilla on omat värit ja lisäksi nimet, luulin että erillistä kartonkikeräysastiaa ei ole ja panin kartongin ensimmäiseen astiaan. Kun kerroin asukkaalle tästä, sain rivien välistä kuulla olevani tyhmä, se oikeanpuoleisin harmaa roska-astia olikin kartonkikeräykselle. Uusintakäynnillä ko. astiasta löytyi hankalasta kohdasta repeytynyt tarra, jossa luki SKART. Tuon repeytyneen tekstin perusteella pitäisi siis tietää, että yksi sekäjätteen harmaan värinen astia onkin keräyskartongille. Tässäkään tapauksessa asukkaat eivät nähneet mitään ongelmaa, mutta ko. ongelma on onneksi myöhemmin korjattu joko asukkaiden tai roskayhtiön toimesta.

Haastaisinkin ajattelemaan asioita myös toisten näkökulmasta. Ei kukaan vierailija lue sinun ajatuksiasi ja sen perusteella osaa toimia oikein, jos asioita ei oikeasti ole merkitty kunnolla.

1 kommentti

Anonyymi

5.12.2021 10:27

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus