designhirmu

Blogissa jaan omia kokemuksiani ja kerron parhaimmat vinkit sisustamiseen ja shoppailuun.

Syksyn top 4 sisustuselementtiä + sisustuskaupat

Usein tulee luettua lehdistä, että mikä on sen hetken kuumin juttu. Toki siihen sesonki aina vaikuttaa, mutta Suomi tunnetusti ei ole maailman napa, joten muualla maailmassa tapahtuu jatkuvasti kalustesuunnittelun saralla. Onneksi nykyään netti on tuonut valikoimat tavallisten ihmisten saataville ja enää ainoa paikka hankkia huonekaluja ei ole se paikallinen ylihintainen huonekalumyymälä. Se on tuonut tyylikkäät kalusteet monien saataville ja jopa parilla tonnilla voi sisustaa asuntonsa monella eri tavalla.

Kokosin tähän omasta mielestäni sellaiset uutuudet, jotka ovat tällä hetkellä todella suosittuja sisustuselementtejä.

Vita Eos kattovalaisin
Vita Eos kattovalaisin

Vita Eos kattovalaisin
Tämä tyylikäs kattovalaisin sopii lähes kotiin kuin kotiin. Sen on suunnitellut kuuluisa suunnittelija Soren Ravn Christensen, joka on tunnettu moderneista luomuksistaan. Materiaaleina on käytetty hanhen höyheniä/untuvaa ja paperia. Höyhenet ja untuvat ovat teollisuuden sivutuotteena syntynyttä jätettä, joka muuten joutaisi kaatopaikalle, mutta nyt höyhenet ja untuvat menevät uusiokäyttöön. Höyheniä ei ikinä oteta eläviltä linnuilta, joten valaisin sopii myös eläinystävällisiä arvoja kannattaville kuluttajille. Kyseessä on siis varjostin, jota on saatavana kolmessa eri koossa ja valkoisena, harmaana tai savunvärisenä. Valaisin tulee löytyä kotoa, jonka ympärille voi sitten varjostimen laittaa. Lisää tietoa supersuositusta valaisimesta löydät täältä.

Kartell Bourgie pöytävalaisin
Kartell Bourgie pöytävalaisin

Kartell Bourgie pöytävalaisin
Pöytävalaisimilla on usein hieman tylsähkö maine, mutta aivan suotta. Tämä hieman vaikutteita barokkilaisesta suuntauksesta saanut pöytävalaisin parhaimmillaan suorastaan räjäyttää huoneen sisutuksen eloon. Tarjolla on useita värivaihtoehtoja aina lämpimän valkoisesta ja läpikuultavasta kirkuvan räväkkään kullan ja fuksian sekoitukseen. Mikäli huoneen sisustus tuntuu hieman uneliaalta, niin tämä huomiota herättävä Kartell Bourgie pöytävalaisin takuulla piristää ilmapiiriä. Toisaalta myös lämpimän valkoinen pöytävalaisin sopii tyyliltään rauhalliseen ja minimalistisen neutraaliin skandinaaviseen ilmeeseen.

Kartell Stone jakkara
Kartell Stone jakkara

Kartell Stone jakkara
Kyseessä ei ole varsinaisesti uusi tuote, mutta enemmänkin kyseessä on vanhan tutun uusi tuleminen. Tämä on myös Kartell – merkin valmistama Stone jakkara,joka on tiimalasin muotoinen ja se sopii moneen käyttötarkoitukseen. Toki jakkara on se perimmäinen käyttötarkoitus, mutta se toimii myös pöytätasona, jolle voi laskea, vaikka välipalatarjottimen. Jakkara on myös kevyt liikutella, joten se toimittaa myös yöpöydän virkaa tarvittaessa. Värejä löytyy paljon erilaisia läpikuultavista värillisistä malleista kuvioituihin malleihin.

Ferm Living Plant Box
Ferm Living Plant Box

Ferm Living Plant Box
Tämä kaunis ja moderni kukkapöytä sopii mainiosti mihin tahansa tilaan. Nykyään huonekaluilta odotetaan myös toiminnallisuutta eikä vain sitä, että ne näyttävät hyvältä. Tämä Ferm Living Plant Box onkin siis täydellinen valinta, koska sitä voi käyttää myös säilytyslaatikkona kaikelle pikkutilpehöörille tai vaikka lasten leluille. Värivaihtoehtoja on saatavilla useita, joten jokaiseen sisustukseen löytyy varmasti sopiva.


Kuinka valita sopiva seinäkello kodin sisustukseen?  1

Seinäkello löytyy varmasti jokaisesta kodista ja kellon tärkein tehtävä on tietenkin näyttää aikaa. Sisustuselementtinä seinäkellot saattavat kuulostaa melko tylsältä, mutta kellojen käyttäminen on erinomainen tapa lisätä kotiin värejä, korostaa muuta sisustusta tai tuoda pirteän kosketuksen mihin tahansa huoneeseen.

Seinäkelloja löytyy nykypäivänä useita erilaisia ja ne poikkeavat toisistaan niin muotoilun, mekaniikan, kuin värienkin suhteen. Seinäkellon valintaan kannattaakin kiinnittää huomiota, sillä kello on olennainen osa kodin sisustusta. Seuraavassa vinkkejä siihen, mihin asioihin sinun kannattaa kiinnittää huomiota kellon valinnassa.

Mihin tilaan seinäkello tulee?
Kellon tyyli ja muotoilu riippuvat suuresti siitä, missä tilassa tai huoneessa aiot sitä käyttää. Jos olet hankkimassa seinäkelloa esimerkiksi lastenhuoneeseen, niin sen tulee olla elinvoimainen ja hauska. Valitsemalla värikkään ja hauskan kellon, lisäät huoneeseen energiaa ja lapset saavat kellosta myös mielenkiintoisen koulutusvälineen. Keittiön kello voi puolestaan tarvita hieman hienovaraisempaa lähestymistapaa. Tyylikäs ja yksinkertaisempi seinäkello on keittiöön yleensä varma valinta.

Minkä kokoinen seinäkello sinun kannattaa valita?
Seinäkellon koko riippuu hyvin pitkälti seinän koosta ja mitä haluat seinäkellolla sanoa. Pienet kellot parantavat huoneen yleisilmettä. Suuremmat kellot puolestaan sopivat hyvin huoneen katseenvangitsijaksi. Pääsääntöisesti kello kannattaa valita huoneen koon mukaan, eli pieneen tilaan pienempi kello ja suurempaan tilaan suurempi kello.

Minkä värinen seinäkellon tulisi olla?
Väri on erinomainen tapa kirkastaa muuten tylsää tilaa. Värikkään seinäkellon valitseminen voi parantaa sisätilan esteettisyyttä. Eloisat värit ja kuviot ovat ehdottomasti nykyajan trendi. Tänä vuonna trendivärinä ovat muun muassa lime, chilin punainen sekä muut maanläheiset värisävyt. Makuuhuoneessa seinäkellon väri kannattaa kuitenkin pitää hillitympänä.

Mihin seinäkello kannattaa sijoittaa?
Useiden sisustusasiantuntijoiden mukaan seinäkello tulisi asettaa seinälle suunnilleen silmien korkeudelle. Vaikka kello onkin parhaimmillaan upea sisustuselementti, niin siitä on käytännön hyötyä. Kelloa pitäisi pystyä lukemaan esteettömästi ja helposti. Korkealle ripustettu seinäkello voi kuitenkin antaa sisustukselle ja huoneelle suuremman tuntuman. Kello tulisi kuitenkin asettaa aina vähintään 30 sentin päähän katonrajasta, jotta se näyttäisi hyvältä.


Kesämökin sisustus – Ideoita mökin sisustukseen ja ehostamiseen  8

Mökkeily on monelle meistä erittäin tärkeä osa kesää ja mökillä vietetään paljon vapaa-aikaa, etenkin kesälomilla. Mökillä tunnelma on aina kohdallaan, mutta mökin viihtyisyyttä ja yleisilmettä voi aina hieman raikastaa. Seuraavassa muutama vinkki siihen, miten kesämökin sisustus on helppo laittaa uuteen uskoon, uhraamatta siihen paljoa rahaa tai vapaa-aikaa.

Maalaa seinät ja katto

Monet vanhat mökit ovat tummia ja pimeitä, joten maalaaminen on helpoin tapa antaa mökille uusi raikas ilme. Valkoinen tai vaalea värisävy tekee mökistä huomattavasti valoisamman ja viihtyisämmän. Maalaaminen on helppoa ja hauskaa puuhaa, eikä se vie kohtuuttomasti aikaa tai rahaa. Maaleja valittaessa kannattaa kuitenkin kysyä ensin neuvoa alan ammattilaiselta, jotta kyseinen maali sopii varmasti maalattavalle pinnalle, ja lopputuloksesta tulee hyvä.

Hoida kesämökin sisustus tasapainoisesti
Kesämökin sisustuksessa kannattaa panostaa tasaisuuteen ja samansuuntaisiin väreihin. Useiden mökkien sisustus voi olla melkoista väriloistoa ja väriskaala voi vaihdella laidasta laitaan. Käytä mökin sisustuksessa siis mahdollisimman tasapainoisia värejä, jotka sopivat keskenään yhteen.

Sisusta luonnonmateriaaleilla

Suomalaisen kesämökin sisustus kannattaa toteuttaa luonnonmateriaaleilla, kuten puulla, kivellä ja pellavalla. Lastulevypöydät kannattaa unohtaa ja luottaa puuhun materiaalina. Uudet kotimaiset puusta valmistetut designhuonekalut sopivat varmasti mökkiin kuin mökkiin. Kesämökkiin saa elävän ja pirteän ilmeen myös luonnonkukilla eivätkä ne maksa sinulle mitään.

Uudista huonekalut

Mökkien huonekalut ovat usein vanhoja ja hieman kuluneita. Mikäli mökin huonekalut ovat muuten hyvässä kunnossa, niin helpoin tapa on antaa niille uusi ilme pienellä pintakäsittelyllä. Hio pöydistä ja tuoleista pois vanha maalipinta ja maalaa tai lakkaa ne uudelleen. Näin sinun ei tarvitse ostaa uusia huonekaluja, vaan voit helposti uudistaa kesämökin ilmettä vanhojen huonekalujen uudistamisella.

Uutta ilmettä valaisimilla

Monissa mökeissä valaisimet ovat vanhoja ja ulospäin melko ruman näköisiä. Kesällä valoa kyllä riittää yötä myöden, mutta syksyn saapuessa valaistuksen on oltava kunnossa.

Vanhat valaisimet kannattaakin vaihtaa uusiin, sillä ne kuluttavat vähemmän sähköä ja antavat paremman valotehon. Uusina valaisimina kannattaa suosia erityisesti himmennettävissä olevia LED-valaisimia, joilla tunnelman voi muuttaa tarvittaessa parilla napin painalluksella. Led spottivalot sopivat hyvin esimerkiksi hirsimökkeihin antamaan seiniin epäsuoraa valoa.

Heitä turhat tavarat pois

Mökeille usein kertyy kaikenlaista turhaa ja vanhaa tavaraa vuosien saatossa. Mikäli mökin seinällä on yhä se 80 -luvun elokuvajuliste, VHS-nauhuri, pino vanhoja seiskalehtiä tai tarpeettomia koriste esineitä, niin ne kannattaa heittää menemään.

Pidä kesämökin sisustus yksinkertaisena ja säilytä vain niitä tavaroita, joilla on sinulle tunnearvoa tai jos ne ovat oikeasti hyödyllisiä. Vanhat julisteet ja ajan haalistamat taulut kannattaa vaihtaa uusiin maalauksiin tai canvas-tauluihin, jotka sopivat mökin sisustukseen.


Kesä tulee! – Tässä vuoden 2018 puutarhatrendit  3

Edellisessä postauksessa jo hieman avasin tätä aihetta ja annoin muutamia vinkkejä puutarhakalusteiden hankintaan. Koska kesä on jo kulman takana, niin on aika kurkistaa mitkä ovat kesän puutarhatrendit.

Alfresco living
Alfresco living

Varmaa näyttäisi jo kuitenkin tässä vaiheessa olevan se, että tänä vuonna puutarhan teemavärinä tulee olemaan violetti. Trendiarvioiden mukaan myös Alfresco tulee olemaan tänä vuonna sitä kuuminta hottia. Designkaupat tulevat siis mitä todennäköisimmin panostamaan juurikin näihin puutarhatrendeihin, mikä tarkoittaa huonoja uutisia kaikille violetin vihaajille. Tässä tulevan kesän neljä kuuminta puutarhatrendiä:

Alfresco Living

Mikä ihmeen Alfresco? Tätä ajattelin ensin itsekin, mutta sana tarkoittaa suomeksi vapaasti käännettynä ulkoilmaa. Alfresco Living siis viittaa ulkoilmaelämään. Kesän puutarhatredi tulee siis olemaan ulkoilmaelämiseen panostaminen, kuten puutarhassa syömiseen, ulkona kokkailuun, ja ylipäätään ulkona oleskeluun. Ulos voi esimerkiksi rakentaa katetun oleskelutilan, josta löytyy sohvat sekä pieni tulisija. Tällaisessa tilassa on mukava viettää iltaa ystävien kanssa sisällä istumisen sijaan.

Violettia puutarhaan ja kasvikset kasvamaan

Monet trendilehdet ja verkkosivustot uskovat vahvasti, että violetti on se tämän kesän juttu. Erityisesti violetit kukat, kukkaruukut ja kasvit tulevat tänä vuonna varmasti näkymään monen puutarhassa. Omien kasvisten kasvattaminen on ollut kasvava trendi jo vuosien ajan, mutta tänä vuonna sen odotetaan nousevan suurempaan suosioon. Tänä kesänä muodissa ovat erityisesti munakoiso, luumut, punajuuret sekä marjat, eli violetit kasvikset.

Wabi-sabi täydellisyyttä epätäydellisyydestä

Wabi-sabi tarkoittaa lyhykäisyydessään täydellisen epätäydellistä. Puutarhassa Wabi-sabin noudattamisessa on tärkeintä tasapainottaa ja vaalia luontoa sellaisenaan kuin se on. Sammaloituneet pihakivet, ylikasvaneet kukkapenkit, särkyneet kukkaruukut, hieman pitkäksi päässyt nurmikko, ovat Wabi-sabia eli luonnollista kasvua, kulumista ja kiertokulkua. Mikäli olet laiska pitämään puutarhaasi kunnossa, niin voit huoletta kutsua sitä Wabi-sabiksi, sillä se on tänä vuonna trendikästä.

Tyylikkäät ja monikäyttöiset pihavarastot

Tämän vuoden tyylikkäänä puutarharatkaisuna pidetään monikäyttöistä ja tyylikästä pihavarastoa. Pihavaraston seiniin voi tehdä hyllykköjä, joissa voi kasvattaa kukkia tai vihanneksia. Varastossa voi tietenkin säilyttää puutarhanhoito kalusteita. Tyylikkäin ratkaisu on, jos pihavaraston kylkeen rakentaa pienen kasvihuoneen. Tyylikkäät pihavarastot nostavat myös kiinteistön arvoa.


Aika laittaa sisustus uusiksi! Uusi vuosi uusi sisustus!  5

Menikö suurin osa rahoista jouluostoksiin? Ei huolta. Design voi olla myös edullista. Laatu aina maksaa, mutta sen ei kuitenkaan tarvitse olla kohtuuttoman kallista. Muutamalla kympilläkin voi saada todella mielenkiintoisia esineitä, joiden avulla huoneen sisustus saa täysin uuden ilmeen. Esimerkiksi olohuoneen sohvapöydälle voi ostaa, vaikka hauskan katseenvangitsevan lehtikorin tai hedelmäkorin. Myöskin koristeelliset kynttilätelineet ja kynttilät tuovat hauskan lisän kirjahyllyyn tai senkin päälle. Ne myös nimittäin mukavasti piristävät ja niitä on helppo silloin tällöin vaihdella. Toinen helppo vaihtoehto on ostaa design seinäkello jonka avulla se vanhakin tapetti häviää sinne taustalle, kun huomio kiinnittyy uuteen kauniiseen seinäkelloon.

Sisusta seinäkellolla
Sisusta seinäkellolla

Keittiötä voi myös piristää pienellä budjetilla. Kuten sanottua, niin pienetkin esineet tekevät paljon. Kannattaa aloittaa, vaikka talouspaperitelineestä. Niitä on paljon erilaisia ja osa on varsin veikeitä ja hauskoja, joiden avulla saa tiskipöytä uuden hauskan yksityiskohdan. Keittiöajastimia on paljon erilaisia, joten siinä on toinen edullinen esimerkki sellaisesta esineestä, joka tuo uutta ilmettä keittiöön, eikä maksa maltaita. Myöskin poikkeavasti suunniteltuja keittiövälineitä on mahdollista ostaa muutamilla kympeillä. Myös Iittalan aterimet tuovat oman säväyksensä keittiöön. Design leivänpaahtimet ja vedenkeittimet tuovat myöskin oman mukavan lisämausteensa siihen keittiön ilmeeseen. Samoin erilaiset suola- ja pippurimyllyt ovat sellaisia jokaisen keittiön arkisia varusteita, että hankkimalla erikoisesti muotoillut myllyt itselleen on jo maustehylly saanut hieman uutta ilmettä.

Pihaa kannattaa myös sisustaa. Nyt on oikea hetki hankkia kalusteet puutarhaan. Kevät ei ole enää kaukana ja maaliskuussa alkavat ilmat toden teolla lämmetä. Nyt kannattaakin ehdottomasti päivittää ne vanhat puutarhakalusteet uusiin. Moni kauppa tarjoaa hyviä diilejä, joiden avulla säästää helposti satasia. Mikäli ei ole aikaa lähteä kiertelemään kauppoja päiväksi, niin ei hätää. Moni kauppa listaa osan tuotteistaan myös nettisivulla ja sitten on vielä erilaisia sivustoja, kuten vaikka designkaupat.fi, jonka avulla voi helposti selata monen kaupan valikoimia yhdellä sivulla. Myöskin uusimmat ja parhaat tarjoukset löytyvät vaivattomasti yhdestä paikasta, joten se säästää aikaa ja vaivaa.

Vielä pihan sisutukseen palatakseni tässä muutamia vinkkejä puutarhakalusteita hankkivalle. Aluksi on syytä miettiä, että minkälaisia kriteereitä kalusteiden tulee täyttää. Kesällä kuitenkin satelee silloin tällöin, joten saako kalusteet kerättyä sateen ajaksi suojaan vai ovatko ne jo valmiiksi katoksen alla vaiko täysin säiden armoilla? Se nimittäin vaikuttaa paljon, koska osa materiaaleista on todella kestäviä ja ne eivät myöskään likaannu helposti. Toisaalta taas liian hentoiset materiaalit eivät kestä säiden armoilla olemista, joten ne pitää aina käytön jälkeen laittaa varastoon suojaan. Eli olosuhteet on syytä huomioida tarkasti, jotta ei tee virhehankintaa, jos aikoo ostaa design tuolit puutarhaan. Onneksi tarjolla on kalusteita joka lähtöön ja osan kalusteita voi jättää talveksi ulos ja ne silti pysyvät hyvässä kunnossa. Toki istuintyynyt ja muut huokoiset materiaalit on syytä laittaa sisälle talven ajaksi, mutta puutarhakeinujen rungot ja puutarhatuolit ja muut hyvää tekoa olevat kalusteet kestävät talven yleensä ilman ongelmia.


Vuoden 2017 parhaat designkaupat – Shoppaile näissä liikkeissä!  2

Vuosi alkaa lähenemään loppuaan ja sehän tarkoittaa tietysti joulua ja sitä, että on vihdoin aika tarkistaa vuoden 2017 parhaat Designkaupat. Itse olen ollut aina ahkera sisustaja ja tehnyt sitä jopa ammatikseni vuosia. Senpä takia olen joutunut myös kiertelemään käytännössä kaikki Suomen designkaupat läpi vähintään kerran ja vuosien varrella on kertynyt hyvä ymmärrys siitä, minkälainen on paras designkauppa.

Vuoden 2017 parhaat designkaupat
Vuoden 2017 parhaat designkaupat

Vertailussa yritin ottaa huomioon kaikki tärkeimmät seikat, kuten valikoiman, palvelun, hinnat, tarjoukset, palautusmahdollisuuden, ehdot ja niin edelleen. Koska monille designkaupan asiakkaille on tärkeää myös myyjien ammattitaito, niin vertailinpa tätäkin hieman.

Stockmann – varma ykkönen vuodesta toiseen

Stockmann ei ole sattumalta jokaisen vertailun ykkösenä vuodesta toiseen. Vaikka tämä liike on yhtä lailla haukuttu kuin se on myös rakastettu, niin siitä faktasta ei pääse mihinkään, että Stockmannin asiakaspalvelu ja valikoima ovat molemmat vailla vertaansa. Usein suomalaiset designtuotteisiin erikoistuneet kaupat ovat mielestäni erikoistuneet liian tarkasti johonkin tiettyyn asiaan. Esimerkiksi toisella kaupalla on valikoimassaan vain muutaman brändin tuotteita, kun toiset ovat erikoistuneet puhtaasti tietyntyyppisiin sisustustavaroihin. Tämä on toki ymmärrettävää, koska laajavalikoima ja tietämys useista eri tuotteista ei ole luonnollisesti helppo toteuttaa. Stockmann on kuitenkin onnistunut tässä tehtävässä loistavasti ja onkin siksi ehdottomasti vuoden 2017 paras designkauppa, jos ainoastaan yksi liike pitäisi valita.

Royal Design

”Uusi” tulokas, Royal Design, pääsi ehkä hieman varkain toiselle sijalle, kun selvitimme vuoden 2017 parasta designkauppaa. Tämä yritys on perustettu vuonna 1999 ja sen liikeideana on myydä nimensä mukaisesti laadukkaita sisustustavaroita, mutta myös rehellinen hinnoittelu ja osaaminen on tälle firmalle tärkeitä asioita. Hyvä palvelu ja loistava tietotaito onkin huomattavissa jokaisessa asiakaspalvelun kanssa käydyssä viestissä ja ennen kaikkea apu on aina lähellä. Tarvitsitpa sitten vinkkejä kodin sisustamiseen, apua sopivan värin tai tuotteen valinnassa tai oikeastaan missä tahansa muussa sisustamiseen liittyvässä asiassa, niin Royal Design ei varmasti jätä sinua kylmäksi. Myös tämän vertailun yhteydessä on pakko kehua Royal Designin loistavaa verkkokauppaa, josta olisi jopa monella maailmanluokan yrityksellä opittavaa.

Veken kaluste

Veken kaluste on aidosti suomalainen designkauppa, joka saattaa osalle sisustajista olla hieman heikommin tunnettu vaihtoehto. Tämä perheyritys on kuitenkin jo melko vanha tekijä Suomessa ja se onkin ollut toiminnassa jo yli 20 vuotta. Veken kaluste on menestynyt erityisen hyvin mukavan ja osaavan palvelunsa ansiosta, mutta myös sen valikoima pärjää jopa suuremmille sisustuskaupoille. Erityisen hyvää Veken kalusteessa on sen hyvin palvelevat kivijalkaliikkeet, joita suosittelenkin kaikkia kokeilemaan. Erityisesti pohjoisessa asuville veken kaluste rovaniemi voi olla jopa se kaikista paras vaihtoehto sisustusliikkeeksi.

Veken kalusteen valikoimasta löydät muun muassa sängyt, patjat, sohvapöydät, ruokailuryhmät, työhuonekalusteet ja oikeastaan mitä tahansa muuta sisustamiseen liittyvää. Kuitenkin tämä kauppa on erikoistunut nimensä mukaisesti puhtaasti kalusteisiin, joten ruukut, taulut ja muut sisustuselementit joudut todennäköisesti ostamaan muualta.

Tässä ovat siis vuoden 2017 parhaat designkaupat, joita kannattaa ehdottomasti suosia. Jos sinulla on ajatuksia edellä esitellyistä liikkeistä tai haluaisit lisätä muita hyviä designkauppoja listalle, niin muistathan kommentoida alapuolelle!