designhirmu

Blogissa jaan omia kokemuksiani ja kerron parhaimmat vinkit sisustamiseen ja shoppailuun.

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on design.

Kuinka valita sopiva seinäkello kodin sisustukseen?  1

Seinäkello löytyy varmasti jokaisesta kodista ja kellon tärkein tehtävä on tietenkin näyttää aikaa. Sisustuselementtinä seinäkellot saattavat kuulostaa melko tylsältä, mutta kellojen käyttäminen on erinomainen tapa lisätä kotiin värejä, korostaa muuta sisustusta tai tuoda pirteän kosketuksen mihin tahansa huoneeseen.

Seinäkelloja löytyy nykypäivänä useita erilaisia ja ne poikkeavat toisistaan niin muotoilun, mekaniikan, kuin värienkin suhteen. Seinäkellon valintaan kannattaakin kiinnittää huomiota, sillä kello on olennainen osa kodin sisustusta. Seuraavassa vinkkejä siihen, mihin asioihin sinun kannattaa kiinnittää huomiota kellon valinnassa.

Mihin tilaan seinäkello tulee?
Kellon tyyli ja muotoilu riippuvat suuresti siitä, missä tilassa tai huoneessa aiot sitä käyttää. Jos olet hankkimassa seinäkelloa esimerkiksi lastenhuoneeseen, niin sen tulee olla elinvoimainen ja hauska. Valitsemalla värikkään ja hauskan kellon, lisäät huoneeseen energiaa ja lapset saavat kellosta myös mielenkiintoisen koulutusvälineen. Keittiön kello voi puolestaan tarvita hieman hienovaraisempaa lähestymistapaa. Tyylikäs ja yksinkertaisempi seinäkello on keittiöön yleensä varma valinta.

Minkä kokoinen seinäkello sinun kannattaa valita?
Seinäkellon koko riippuu hyvin pitkälti seinän koosta ja mitä haluat seinäkellolla sanoa. Pienet kellot parantavat huoneen yleisilmettä. Suuremmat kellot puolestaan sopivat hyvin huoneen katseenvangitsijaksi. Pääsääntöisesti kello kannattaa valita huoneen koon mukaan, eli pieneen tilaan pienempi kello ja suurempaan tilaan suurempi kello.

Minkä värinen seinäkellon tulisi olla?
Väri on erinomainen tapa kirkastaa muuten tylsää tilaa. Värikkään seinäkellon valitseminen voi parantaa sisätilan esteettisyyttä. Eloisat värit ja kuviot ovat ehdottomasti nykyajan trendi. Tänä vuonna trendivärinä ovat muun muassa lime, chilin punainen sekä muut maanläheiset värisävyt. Makuuhuoneessa seinäkellon väri kannattaa kuitenkin pitää hillitympänä.

Mihin seinäkello kannattaa sijoittaa?
Useiden sisustusasiantuntijoiden mukaan seinäkello tulisi asettaa seinälle suunnilleen silmien korkeudelle. Vaikka kello onkin parhaimmillaan upea sisustuselementti, niin siitä on käytännön hyötyä. Kelloa pitäisi pystyä lukemaan esteettömästi ja helposti. Korkealle ripustettu seinäkello voi kuitenkin antaa sisustukselle ja huoneelle suuremman tuntuman. Kello tulisi kuitenkin asettaa aina vähintään 30 sentin päähän katonrajasta, jotta se näyttäisi hyvältä.


Kesämökin sisustus – Ideoita mökin sisustukseen ja ehostamiseen  8

Mökkeily on monelle meistä erittäin tärkeä osa kesää ja mökillä vietetään paljon vapaa-aikaa, etenkin kesälomilla. Mökillä tunnelma on aina kohdallaan, mutta mökin viihtyisyyttä ja yleisilmettä voi aina hieman raikastaa. Seuraavassa muutama vinkki siihen, miten kesämökin sisustus on helppo laittaa uuteen uskoon, uhraamatta siihen paljoa rahaa tai vapaa-aikaa.

Maalaa seinät ja katto

Monet vanhat mökit ovat tummia ja pimeitä, joten maalaaminen on helpoin tapa antaa mökille uusi raikas ilme. Valkoinen tai vaalea värisävy tekee mökistä huomattavasti valoisamman ja viihtyisämmän. Maalaaminen on helppoa ja hauskaa puuhaa, eikä se vie kohtuuttomasti aikaa tai rahaa. Maaleja valittaessa kannattaa kuitenkin kysyä ensin neuvoa alan ammattilaiselta, jotta kyseinen maali sopii varmasti maalattavalle pinnalle, ja lopputuloksesta tulee hyvä.

Hoida kesämökin sisustus tasapainoisesti
Kesämökin sisustuksessa kannattaa panostaa tasaisuuteen ja samansuuntaisiin väreihin. Useiden mökkien sisustus voi olla melkoista väriloistoa ja väriskaala voi vaihdella laidasta laitaan. Käytä mökin sisustuksessa siis mahdollisimman tasapainoisia värejä, jotka sopivat keskenään yhteen.

Sisusta luonnonmateriaaleilla

Suomalaisen kesämökin sisustus kannattaa toteuttaa luonnonmateriaaleilla, kuten puulla, kivellä ja pellavalla. Lastulevypöydät kannattaa unohtaa ja luottaa puuhun materiaalina. Uudet kotimaiset puusta valmistetut designhuonekalut sopivat varmasti mökkiin kuin mökkiin. Kesämökkiin saa elävän ja pirteän ilmeen myös luonnonkukilla eivätkä ne maksa sinulle mitään.

Uudista huonekalut

Mökkien huonekalut ovat usein vanhoja ja hieman kuluneita. Mikäli mökin huonekalut ovat muuten hyvässä kunnossa, niin helpoin tapa on antaa niille uusi ilme pienellä pintakäsittelyllä. Hio pöydistä ja tuoleista pois vanha maalipinta ja maalaa tai lakkaa ne uudelleen. Näin sinun ei tarvitse ostaa uusia huonekaluja, vaan voit helposti uudistaa kesämökin ilmettä vanhojen huonekalujen uudistamisella.

Uutta ilmettä valaisimilla

Monissa mökeissä valaisimet ovat vanhoja ja ulospäin melko ruman näköisiä. Kesällä valoa kyllä riittää yötä myöden, mutta syksyn saapuessa valaistuksen on oltava kunnossa.

Vanhat valaisimet kannattaakin vaihtaa uusiin, sillä ne kuluttavat vähemmän sähköä ja antavat paremman valotehon. Uusina valaisimina kannattaa suosia erityisesti himmennettävissä olevia LED-valaisimia, joilla tunnelman voi muuttaa tarvittaessa parilla napin painalluksella. Led spottivalot sopivat hyvin esimerkiksi hirsimökkeihin antamaan seiniin epäsuoraa valoa.

Heitä turhat tavarat pois

Mökeille usein kertyy kaikenlaista turhaa ja vanhaa tavaraa vuosien saatossa. Mikäli mökin seinällä on yhä se 80 -luvun elokuvajuliste, VHS-nauhuri, pino vanhoja seiskalehtiä tai tarpeettomia koriste esineitä, niin ne kannattaa heittää menemään.

Pidä kesämökin sisustus yksinkertaisena ja säilytä vain niitä tavaroita, joilla on sinulle tunnearvoa tai jos ne ovat oikeasti hyödyllisiä. Vanhat julisteet ja ajan haalistamat taulut kannattaa vaihtaa uusiin maalauksiin tai canvas-tauluihin, jotka sopivat mökin sisustukseen.


Vuoden 2017 parhaat designkaupat – Shoppaile näissä liikkeissä!  2

Vuosi alkaa lähenemään loppuaan ja sehän tarkoittaa tietysti joulua ja sitä, että on vihdoin aika tarkistaa vuoden 2017 parhaat Designkaupat. Itse olen ollut aina ahkera sisustaja ja tehnyt sitä jopa ammatikseni vuosia. Senpä takia olen joutunut myös kiertelemään käytännössä kaikki Suomen designkaupat läpi vähintään kerran ja vuosien varrella on kertynyt hyvä ymmärrys siitä, minkälainen on paras designkauppa.

Vuoden 2017 parhaat designkaupat
Vuoden 2017 parhaat designkaupat

Vertailussa yritin ottaa huomioon kaikki tärkeimmät seikat, kuten valikoiman, palvelun, hinnat, tarjoukset, palautusmahdollisuuden, ehdot ja niin edelleen. Koska monille designkaupan asiakkaille on tärkeää myös myyjien ammattitaito, niin vertailinpa tätäkin hieman.

Stockmann – varma ykkönen vuodesta toiseen

Stockmann ei ole sattumalta jokaisen vertailun ykkösenä vuodesta toiseen. Vaikka tämä liike on yhtä lailla haukuttu kuin se on myös rakastettu, niin siitä faktasta ei pääse mihinkään, että Stockmannin asiakaspalvelu ja valikoima ovat molemmat vailla vertaansa. Usein suomalaiset designtuotteisiin erikoistuneet kaupat ovat mielestäni erikoistuneet liian tarkasti johonkin tiettyyn asiaan. Esimerkiksi toisella kaupalla on valikoimassaan vain muutaman brändin tuotteita, kun toiset ovat erikoistuneet puhtaasti tietyntyyppisiin sisustustavaroihin. Tämä on toki ymmärrettävää, koska laajavalikoima ja tietämys useista eri tuotteista ei ole luonnollisesti helppo toteuttaa. Stockmann on kuitenkin onnistunut tässä tehtävässä loistavasti ja onkin siksi ehdottomasti vuoden 2017 paras designkauppa, jos ainoastaan yksi liike pitäisi valita.

Royal Design

”Uusi” tulokas, Royal Design, pääsi ehkä hieman varkain toiselle sijalle, kun selvitimme vuoden 2017 parasta designkauppaa. Tämä yritys on perustettu vuonna 1999 ja sen liikeideana on myydä nimensä mukaisesti laadukkaita sisustustavaroita, mutta myös rehellinen hinnoittelu ja osaaminen on tälle firmalle tärkeitä asioita. Hyvä palvelu ja loistava tietotaito onkin huomattavissa jokaisessa asiakaspalvelun kanssa käydyssä viestissä ja ennen kaikkea apu on aina lähellä. Tarvitsitpa sitten vinkkejä kodin sisustamiseen, apua sopivan värin tai tuotteen valinnassa tai oikeastaan missä tahansa muussa sisustamiseen liittyvässä asiassa, niin Royal Design ei varmasti jätä sinua kylmäksi. Myös tämän vertailun yhteydessä on pakko kehua Royal Designin loistavaa verkkokauppaa, josta olisi jopa monella maailmanluokan yrityksellä opittavaa.

Veken kaluste

Veken kaluste on aidosti suomalainen designkauppa, joka saattaa osalle sisustajista olla hieman heikommin tunnettu vaihtoehto. Tämä perheyritys on kuitenkin jo melko vanha tekijä Suomessa ja se onkin ollut toiminnassa jo yli 20 vuotta. Veken kaluste on menestynyt erityisen hyvin mukavan ja osaavan palvelunsa ansiosta, mutta myös sen valikoima pärjää jopa suuremmille sisustuskaupoille. Erityisen hyvää Veken kalusteessa on sen hyvin palvelevat kivijalkaliikkeet, joita suosittelenkin kaikkia kokeilemaan. Erityisesti pohjoisessa asuville veken kaluste rovaniemi voi olla jopa se kaikista paras vaihtoehto sisustusliikkeeksi.

Veken kalusteen valikoimasta löydät muun muassa sängyt, patjat, sohvapöydät, ruokailuryhmät, työhuonekalusteet ja oikeastaan mitä tahansa muuta sisustamiseen liittyvää. Kuitenkin tämä kauppa on erikoistunut nimensä mukaisesti puhtaasti kalusteisiin, joten ruukut, taulut ja muut sisustuselementit joudut todennäköisesti ostamaan muualta.

Tässä ovat siis vuoden 2017 parhaat designkaupat, joita kannattaa ehdottomasti suosia. Jos sinulla on ajatuksia edellä esitellyistä liikkeistä tai haluaisit lisätä muita hyviä designkauppoja listalle, niin muistathan kommentoida alapuolelle!