Elastisen – ELA SHOW

  • Frontle

En mahda sille mitään, että itselleni tulee edelleen Elastisesta puhuttaessa ensimmäisenä vahvasti mieleen Fintelligens, vaikkakin yhtye on ollut tauolla jo vuodesta 2012. Mennäänpä kuitenkin muutama vuosi ajassa taaksepäin rakkaalle 90-luvulle. Oli nimittäin vuosi 1998 ja elin omaa hip hop -kesääni kuunnellen Mobb Deeppiä, Rootsia ja Xzibittiä. Jenkkiräppi oli aitoa hiphoppia ja biisien sanat tarttuivat tiukkaan. Jopa niin tiukkaan, että edelleen yllätyksekseni osasin biisien sanoja ulkoa.

Pian tästä MoonTVllä ja soittolistoilla alkoi näkyä kotimainen Fintelligens. Suomeksi räppääminen oli tuohon aikaan vielä verrattain uusi juttu ja koska kontrasti jenkkiräpin kanssa oli suuri, meni omalla kohdallani todella kauan ennen kuin pystyin ottamaan Fintelligensin tosissaan. Salaa tietty fiilistelin joskus vuosituhannen vaihteen aikoihin tehtyä Stockholm-Helsinki biisiä, mutta olin jo ehtinyt lokeroimaan bändin siihen unohda –lokeroon.

Fintelligens ei kuitenkaan suostunut unohtumaan eikä feidaamaan. Iso H ja Elastinen osasivat hommansa ja puskivat kotimaista hoppia eteenpäin yhdessä ja erikseen. Vuonna 2003 yhdessä Kapasiteettiyksikön kanssa perustettiin suomalaiseen rap-musiikkiin keskittynyt Rähinä Records –levy-yhtiö ja asiat liikkuivat kuin itsekseen kohti jotain suurempaa.

Kymmenessä vuodessa Suomi oli kypsynyt vastaanottamaan suomalaista rap-musiikkia. Nyt musiikkityylin suomennos hyväksyttiin mukisematta tasavertaisena muiden genrejen rinnalle, fanikunta kasvoi kasvamistaan ja tie oli aurattu auki useille muillekin musiikkityylin edustajille.

Vuodet luonnollisesti jättävät jälkensä meihin ja toki Fintelligensinkin musiikki muuntui 2010-luvulle tultaessa uhoräpistä enemmän bileräpin suuntaan. Pian biisit kuten Mikä Boogie tai etkot, juhlat, jatkot pyörittivät peppuja ympäri Suomen. Elettiin Suomi -rapin kultaisen aikakauden porttien juurella.

Rap-musiikin vahvuus täytyy olla sen muuntautumiskyvyssä. Se on onnistunut luomaan itsensä niin monesti, ottamaan vaikutteita, ja liikkumaan uusiin suuntiin, että se on pysynyt valtavirrassa näin monta vuotta ja saanut taakseen lukuisan kannattajakunnan.

Kuvailisin nykyistä vallalla olevaa hip hop -aikakautta viihderäpin –aikakaudeksi, jossa kyseiselle aikakaudelle tyypillisiä merkkejä ovat isot, megaluokan keikat sekä biisien sijaan artistin selittämätön, ylikorostunut asema. Esimerkkinä tästä mainittakoon viimeaikainen JareKrishna hysteria ja liikehdintä. Räpilla pyyhkii Suomessa lujaa ja se näkyy.

Elastisenkin tukka alkoi kasvaa ja hymy levisi korvasta korvaan vaivihkaa vuosien aikana. Nyt aina kun miehen näkee, ei valkoinen hammasrivi pysy piilossa lainkaan. Positiivisuus on tietysti hyvä juttu ja varsin kysyttyä tänä päivänä. Elastinen on breikannut itsensä läpi mainoskasvona, The Voice of Finland –ohjelman tuomarina, Vain elämää –televisiosarjan yhtenä osallistujana, ja lukuisina ääninä animaatio elokuvissa, sekä yhteisbiiseissä monien artistien mm. legendaarisen Snoop Doggyn kanssa.

Elastinen itse haluaisi kuitenkin olla huippuhyvä taikuri ja jonkin asteista taikaa Elan otteissa onkin, sen verran suuri hype miehen takana on. Nyt on Elastisen aika astua areenalle. Hartwall areena on varattu miehelle valtaisan kysynnän vuoksi nyt kahdeksi päiväksi 9. Ja 10. Lokakuuta. Lokakuun ELA SHOW tulee olemaan Elastisen tämänastisen uran suurin näytös. Keikalla nähdään läpileikkaus miehen urasta ja lavalla nähdään Elastisen kanssa hänen orkesterinsa sekä toistaiseksi yllätyksenä säilyvät vierailijat.

Monia spekulaatioita vierailijoista liikkuu aina Snoop Doggista, Rähinä posseen, ja Cheekiin. Oma artistiveikkaukseni on, että lavalla nähdään ainakin Iso H ja Fintelligens ”comeback”. Illasta tulee aikakaudelleen uskollisesti SUPER MAGEE elämyksellinen kokemus ja pääartistina nähdään tietysti ELA itse. Anna sen soida.


Kirjoittanut Mr.Midsummer, Frontlé

Tykkää meistä facebookissa ja lue lisää tulevista keikoista, festareista, ilmiöistä ja ajankohtaisista artisteista osoitteesta www.frontle.fi

Katso keikan lisätiedot - www.gigwhale.com

Kirjoitettaessa soi Fintelligens - Etkot, Juhlat, Jatkot (feat. Cheek)

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi