Fetaa ja salaattia

Syön – ei anteeksi – ahmin juuri nyt fetasalaattia. Voi että voikin maistua h-y-v-ä-l-l-e pitkästä aikaa! Viimeksi mutustanut ruokaa tuossa 9 tuntia sitten, joten tää uppoo kuin veitsi mummoon (yhtään…

Syön – ei anteeksi – ahmin juuri nyt fetasalaattia. Voi että voikin maistua h-y-v-ä-l-l-e pitkästä aikaa! Viimeksi mutustanut ruokaa tuossa 9 tuntia sitten, joten tää uppoo kuin veitsi mummoon (yhtään mummoa ei vahingoitettu tätä metaforaa kirjoitettaessa) =)

Caelestiksen feta-salaatti (tämänkertainen)

– Ota isohko kulho, johon salaatti tehdään

– Kaikki allamainitut tuorekasvikset ovat kotimaisia, koska ne poimitaan tuoreempina kuin ulkomaiset, eikä niissä ole torjunta-aineita. Vielä parempaa saat luomutuotteista, niissä on enemmän makua (etenkin luomutomaateissa)

– Huuhtele salaatti (kerä-, tammenlehvä- tai jäävuorisalaatti, tavallinen ruukkusalaatti on liian pletkua tähän puuhaan)

– Salaatin rinnalle tai korvikkeeksi olisi aivan mahtavaa laittaa tuoretta basilikaa (mutta tarkista, että on hyvässä kunnossa) – ja basilikan lehdet revitään, ei koskaan leikata

– Revi salaatti käsin haluamasi kokoisiksi palasiksi kulhoon (tulee kivampia paloja kuin veitsellä tai saksilla)

– Pese ja paloittele 1/2 kurkku kulhoon

– Huuhtele kevyesti (huuhtelu ei ole välttämätöntä, riippuu oliiveista ja säilöntätavasta) noin 1 dl oliiveja (kalamata olis parasta, mutta muukin käy, pääasia ettei ole mautonta pizzaoliivia) ja kippaa kulhoon

– Valuta fetasta (ei mitään Valion tai Arlan leikkifetaa, vaan oikeaa kreikkalaista) vedet pois ja kuutioi se haluamasi kokoisiksi paloiksi kulhoon (varo tekemästä liian pientä silppua)

– Kuori pieni sipuli ja lohko siitä venemäisiä viipaleita kulhoon (punasipuli olisi parasta, mutta tavallinenkin käy)

– Pese ja lohko 3-5 tuoretta tomaattia kulhoon

– Rouhi päälle mustapippuria reilusti

– Jos ei ollut tuoretta basilikaa, niin ripottele päälle kuivattua basilikaa reilusti, todella reilusti, vielä lisää

– Sirottele pikkaisen suolaa (oman maun mukaan, ei pakollista)

– Lorauta balsamicoa tai viinietikkaa (max. ruokalusikallinen)

– Valuta kylmäpuristettua oliiviöljyä (Knossos on sikahyvää), myös kylmäpuristettu rypsiöljy käy jos sen mausta pitää — HUOM!!! Ehdottomasti älä kaada päälle mitään teollisesti liuottimien avulla tuotettua kellertävää ruokaöljyksi väitettyä litkua – vain kylmäpuristettua öljyä tähän tarkoitukseen. Ei mitään snobailua, vaan se teollinen ruokaöljy pilaa maun ihan totaalisesti, se on tarkoitettu kuumennettaessa käytettäväksi. Mieluummin sitten vaikka ilman öljyä…

– Sekoita salaatinottimilla varovasti reunoilta nostellen (etteivät tomaatinpalat hajoa – voit sekoittaa myös ennen tomaattien lisäämistä)

– Nauti/njut!

– Lisukkeeksi esim. jotain vaaleaa rouheista leipää (tamperelainen rievä on hyvää) sopiviksi viipaleiksi leikattuna, leivälle matalaan kulhoon dippikastikkeeksi edellämainittua kylmäpuristettua (huom!) oliiviöljyä, johon on sekoitettu hieman suolaa (kyllä, sitä tarvitaan) ja haluttaessa balsamicoa

– Lämpimiksi lisukkeiksi esimerkiksi leivitettynä paistettua
vuohenjuustoa tai sellaisenaan paistettua halloumia

– Ja totta hitossa tämä käy minkä tahansa grillatun kalan tai lihan kaveriksi 🙂

Siitä se lähtee. Pätkin puolet edellä kuvaamastani annoksesta yksin, taisin olla nälkäinen *naur*

Hyvää ruokahalua ja yötä 🙂
-c-